kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:168/414)

Gęś po polsku w kapuście 156

Polish goose in the oven Składniki. 2 nogi gęsi 50 dag kapusty kiszonej 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 papryka zielona 2 pomidory 1 łyżeczka kminku 1 łyżka  majeranku 1 łyżeczka mąki sól 5 dag smalcu 5 dag boczku wędzonego 100ml śmietany 1 łyżka natki pietruszki Wykonanie. Mięso opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem  i majerankiem

Kulinarny karnet Christophera
domowa kaszanka grillowana z kapustą kiszoną 142

składniki: ok. 1000 g kaszanki 750 g kapusty kiszonej 100 g wędzonego boczku 80-90 g cebuli czerwonej 150 g cebuli białej 1 czerwona papryka 4 ząbki czosnku 2 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 łyżeczka kozieradki 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 6 łyżek oleju 6 łyżek wody sól, pieprz opcjonalnie: sos majonezowo – keczupowy wykonanie: Kapustę odciskamy ze soku

Domowy Smak Jedzenia
Kapuśniak ze słodkiej kapusty 126

Kapuśniak to zmora i trauma niejednego dzieciaka. Ja jednak uwielbiam jego smak, zarówno w wersji z kapusty kiszonej jak i słodkiej. Z kapusty słodkiej robi się bardzo szybko, ok. 30 minut - jeśli ma się wcześniej przygotowany wywar z mięsa. Składniki: (na ok. 3 litry zupy) 1 - 2 litry rosołu ok. 400 g kapusty włoskiej nie kiszonej 3-4 ziemniaki

Ze smakiem bez glutenu
Kapusta z grochem (fasolą) 80

moim rodzinnym domu zazwyczaj robiło się kapustę z fasolą i ja taką właśnie lubię, ale zdarza się, że robię ją też z grochem łupanym. Często robimy ją na Wigilię (wtedy bez okrasy). A Wy, którą wersję znacie i robicie? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kapusta z grochem (fasolą) Składniki 1,5 kg kapusty kiszonej 0,5 kg małej lub średniej fasoli(...)przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Wodę odlewamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości, pozostałą wodę odcedzamy, odkładamy garść całej fasoli, a resztę rozgniatamy tłuczkiem. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna płuczemy ją, odciskamy i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości, odcedzamy i siekamy. Ziemniaki gotujemy, tłuczemy. Boczek kroimy w drobną kostkę i rumienimy razem z drobno pokrojoną cebulą

To co lubię - gotuję i polecam
Rolada z karkówki - z kapustą i śliwkami 268

Składniki: 1 kg karkówki, 300 g kapusty kiszonej, 20 szt. śliwek suszonych, garść suszonych grzybów, 5 pieczarek, 1 cebula, 1 łyżka klarowanego masła, 2 łyżki musztardy chrzanowej, 1 łyżka tymianku suszonego, 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku, 3 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżka mąki pszennej, sól, pieprz. Wykonanie: Mięso umyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Rozkroić, tak by powstał duży płat(...)grzyby zalać wodą - gotować około 20 minut - odcedzić i pokroić. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło, cebulkę podsmażyć. Dodać grzyby i pokrojone w kostkę pieczarki - podsmażyć. Kapustę, jeśli jest za kwaśna opłukać pod bieżącą wodą i odcisnąć. Pokroić drobniej, dodać do grzybów. Całość smażyć 5 minut, pod koniec smażenia dodać mąkę, rozprowadzoną w odrobinie wody, doprawić

kolorowotorcikowo
Delikatne i kruche zrazy z karkówki 161

Zrazy z karkówki wydają się być daniem bardzo pracochłonnym. Jest to błędne myślenie, wbrew pozorom wcale nie jest to trudne. Dziś podrzucam Wam pomysł na te

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Surówka z kiszonej kapusty 122

Surówka jest idealnym dodatkiem do ryb i dań   mięsnych. Składniki: 500 g kapusty kiszonej 1 duża marchewka 1 jabłko 1 cebula 3-4 łyżki oliwy sól, pieprz, cukier Wykonanie: Kapustę lekko odcisnąć z soku, a następnie pokroić.  Obrane jabłko i   marchewkę zetrzeć na tarce o grubych

magiczna kuchnia Kasi
Gołąbki w kiszonej kapuście 196

Pyszne danie. O istnieniu tych gołąbków przypomniał nam  Robert Makłowicz  w jednym ze swoich programów. Kiszone liście kapusty ( w słoiku) kupiliśmy kiedyś na kiermaszu na stoisku bułgarskim  - najwyższa była pora, żeby je wykorzystać. Następnym razem postaram się liście sama zakisić, ale te ze słoika też nie były złe, słoik duży, liści było ok 22 - 24. Tak więc(...)macie czasu czy ochoty na kiszenie. Gołąbki podałam z sosem zrobionym z greckiego jogurtu, wymieszanego z harissą i pasta paprykową. proporcje dowolne - jak komu smakuje. składniki ok 20 liści kiszonej kapusty szklanka soku z kapusty bulion do zalania gołąbków farsz 300 g wieprzowiny 200 g wołowiny 200 g ryżu 80 g wędzonego boczku 2- 3 cebule 4 ząbki czosnku łyżka

Stare Gary
Pierogi z kapustą i grzybami – sprawdzony przepis 42

Pierogi z kapustą i grzybami to tradycyjne danie, które można podać na wigilijnym stole czy na zwykły codzienny obiad. Świetnie smakują okraszone cebulą i z kubkiem czerwonego barszczu. Ciasto jest mięciutkie, a farsz po prostu pyszny. Ulepionych pierogów nie trzeba gotować od razu, można je zamrozić na później. Można również zamrozić ugotowane pierogi(...)potem odmrozić je i odgrzać na parze lub odsmażyć na maśle.   Składniki na pierogi z kapustą i grzybami (około 40 sztuk): Ciasto: 350 g mąki pszennej (typ 450) 225 ml gorącej wody łyżka oleju płaska łyżeczka soli   Farsz: 400 g kapusty kiszonej niewielka cebula 25 g grzybów suszonych 150 g pieczarek sól, pieprz po 2-3 ziarna ziela

e-PrzepisyKulinarne
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami 759

tego przepisu świetnie komponują się również w innych przepisach. Przepis na około 50 małych pasztecików. Przepis na Thermomix na samym dole. Składniki na kapustę z grzybami: – 800g kapusty kiszonej – 50g suszonych grzybów – 1 marchewka – 1 cebula – 35g masła – 1 łyżeczka cukru – sól, pieprz Składniki na ciasto drożdżowe: – 350-400g mąki pszennej(...)miękkiego – 3 żółtka, o temp. pokojowej – 35g świeżych drożdży – 1 łyżka cukru – 3/4 łyżeczki soli Dodatkowo: – 1 żółtko – 1 łyżka mleka – sezam KAPUSTA Z GRZYBAMI : Grzyby płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy do rondelka, zalewamy 1 szklanką ciepłej, przegotowanej wody i moczymy przez kilka godzin, a najlepiej przez noc. Następnie grzyby gotujemy około

Be Fit Be Strong
Fuczki 202

Fuczki to bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty. Jakoś nigdy nie miałam okazji spróbować ich w oryginale, więc bazuję na przepisach znalezionych w internecie. Wyszły pyszne – miękkie, kapuściane wnętrze

Bullio
Pieczeń z kiszoną kapustą. 148

Dobra pieczeń dla każdego, kto lubi kiszoną kapustę i mielone :)  Potrzebujemy: 0,5 kg mielonego, 0,5 kg kapusty, jajko, przyprawy, bułkę tartą.... Kapustę odsączamy i kroimy, wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy. Przekładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy. Pieczemy w piekarniku 60 min / 200 st.C - pół godziny pod przykryciem  i kolejne pół bez :) Potem

chleba naszego
Bezglutenowe pierogi z kapustą i "grzybami" 134

Dziś kolejna odsłona bezglutenowych pierogów, tym razem z kapustą i "grzybami" . Cudzysłów stąd, że to nie są grzyby a zwykłe pieczarki . Na prawdziwe grzyby trzeba będzie poczekać, aż mój synek trochę podrośnie (5 lat). Tymczasem zapraszam Was do wypróbowania tego rodzaju pierożków. Najlepsze są okraszone skwarkami , ale też nadają się oczywiście do wigilijnego barszczu(...)sposób, w jaki przyrządzam tu pieczarki, przygotowuję farsz na wigilijne uszka . * * * Składniki (proporcja składników dla 4-5 osób): Ciasto: bezglutenowe ciasto pierogowe Farsz: 500 g pieczarek ok. 300 g kiszonej kapusty 1 cebula sól, pieprz, oregano oliwa z wytłoczyn do smażenia bułka tarta (bezglutenowa) kawałek boczku do usmażenia na skwarki Wykonanie:  1. Zaczynamy od przygotowania farszu. Ciasto będziemy robić

Kawa z mlekiem
Bułeczki drożdżowe pełne kapusty z grzybami 74

bułeczki pełne kapusty z grzybami. Spora ilość farszu, chrupiąca skórka i miękki środek… czy może być coś lepszego? Przekonajcie się, że nie Składniki na kapustę z grzybami: – 800g kapusty kiszonej – 50g suszonych grzybów – 1 marchewka – 1 cebula – 35g masła – 1 łyżeczka cukru – sól, pieprz Składniki na ciasto drożdżowe: – 510g mąki orkiszowej 700 – 270ml mleka – 60g masła

Be Fit Be Strong
Bigos 207

Składniki: ok. 1,5 kg kapusty kiszonej ok. 0,7 kg szynki wieprzowej 2-3 cebule garść suszonych grzybów 2 liście laurowe 2 ziela angielskie sól, pieprz, słodka papryka przyprawa małgośka Przygotowanie: Mięso … Czytaj dalej Bigos

czarrna od kuchni