kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:171/414)

Kwas wigilijny - kuchnia podkarpacka 138

kuchnia podkarpacka We wsi Cygany, położonej na północy Podkarpacia, nieopodal Tarnobrzega, od wielu pokoleń kwas wigilijny stanowi obowiązkowe danie podawane podczas wieczerzy wigilijnej. Jest to zupa na wodzie z kiszonej kapusty i wywarze z suszonych grzybów. Gotuje się ją z odrobiną kapusty i z kaszą jaglaną, a podaje z całymi ugotowanymi ziemniakami. Kwas wigilijny okraszony jest cebulą, która – zgodnie(...)zdjęć i relacji z wydarzeń związanych z tradycjami terenów dawnej Puszczy Sandomierskiej i nie tylko. Kwas wigilijny - kuchnia podkarpacka Składniki na około 5 l kwasu wigilijnego: 1 kg kapusty białej kiszonej (około 2/3 podanej ilości będzie można wykorzystać do innego celu) 100 g kaszy jaglanej 100 g suszonych grzybów 4 l wody łyżka stołowa soli kuchennej Dodatki: 2 duże główki

Trzeci talerz
Łazanki przepis podstawowy 142

boczkiem czy kiełbasą. Makaron łazanki lub inny 500 g gotujemy w osolonej wodzie, z dodatkiem 4 łyżek tłuszczu. Następnie po ugotowaniu zalewamy zimną wodą, chwilę hartujemy i odcedzamy.  Kapustę kiszoną 1 kg odciskamy z kwasu, kroimy i przekładamy do garnka z 1 litrem  gotującej się wody, pod przykryciem dusimy ~15 min. lub do miękkości zależy jaką lubimy

chleba naszego
Kiszona mieszanka warzyw 146

zanurzona była mieszanka rożnych warzyw. Tak mi się to spodobało, że zaraz po powrocie do kraju przygotowałam dwie kamionki z różnościami. Soki oczywiście też smaczne, a sok z kiszenia kapusty i buraków wspaniale nadaje się jako dodatek do chłodnika!  S kładniki gar nr 1   kalafior, 2 kalarepki kilka młodych marchewek papryki rożne, najlepiej podłużne i wszystko(...)warzyw. gar nr 2 kapustę  kroimy na ćwiartki, następnie dzielimy na mniejsze kawałki ( nie szatkowałam, chciałam mieć liście do podgryzania). Buraczki myjemy i obieramy ( nie jest to konieczne), i jeżeli są duże, dzielimy na mniejsze kawałki, lub kroimy w grube plastry. Dalej postępujemy jak wyżej.  Zalewę robię jak do ogórków kiszonych  - w gorącej wodzie rozpuszczam

Stare Gary
Gołąbki domowe Sarmale 67

podboje Wielkiego Cesarstwa Tureckiego, wywarła największy wpływ na kuchnię rumuńską i stąd też pochodzą gołąbki Sarmale.  Turcy swoje gołąbki zawijają w liście winorośli, Rumuni natomiast używają kiszonej w całości białej kapusty, którą przygotowuje się na jesień, by na Boże Narodzenie była gotowa.  Gołąbki Sarmale są pracochłonne, ale nie trudne do wykonania, warto jedna przygotować je dzień wcześniej(...)świeżo zmielony Dużo świeżych ziół – tymianek, koperek, pietruszka Jak zrobić gołąbki Najpierw wytnij z kapusty twardy, biały korzeń, zwany potocznie głąbem. Bez względu jakiej kapusty użyjesz, musisz ją włożyć do rondla i zagotować, by liście zmiękły i się rozdzieliły. Jeśli zdobędziesz liście kiszonej kapusty, gotowanie jest zbędne, tylko jeśli główka będzie w całości. Kiedy będziesz gotować kapustę, dodaj kilka

RafalCook
Lepenice 83

Lepenice, czyli pyszne danie kuchni czeskiej. Jest to nic innego jak tłuczone ziemniaki z kiszoną kapustą, które dodatkowo zostały oprószone boczkiem z cebulką. Super się sprawdzi jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie, a w towarzystwie ma The post Lepenice appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
BIGOS ŚWIĄTECZNY (keto, LCHF, optymalny, paleo) 273

jego smak zależy od proporcji użytych składników. W każdej wersji najlepiej smakuje odgrzewany, i to wielokrotnie Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na bigos według receptury moich rodziców Składniki: Kapusta kiszona – 3 kg Wołowina np. goleń – 400 g Łopatka wieprzowa – 500 g Szynka – 250 g Boczek wędzony – 250 g Kiełbasa – 250 g Smalec – 40 g Grzyby suszone np. podgrzybki

Ola la LCHF
Bigos - wersja prosta 138

wersja łatwa i z tego co w domu zalega. No i kolejna próba z wolnowarem. Udana!!!! Składniki wrzuciłam wieczorem do gara, a rano było gotowe ! składniki ok 1 kg kapusty kiszonej (użyłam z woreczka) kiełbasa wszelaka - u mnie były to resztki ok 15 cm długości kawałek słoninki ok 100 g boczku, pokrojony w kostkę 1 spora cebula pokrojona w krążki(...)wrzucić do misy, nastawić na program 1 (low) i zajrzeć dopiero po 10 godzinach . Smacznego! metoda tradycyjna Cebulę lekko podsmażyć z boczkiem, grzyby namoczyć. Do garnka,   włożyć   kapustę  dodać pokrojone w paski grzyby, śliwki, cebulę, kiełbasę i boczek, i przyprawy, podlać  wodą z moczenia grzybów. Gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając i podlewając

Stare Gary
KAPUŚNIAK Z KMINEM RZYMSKIM 158

łyżka oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki sól i świeżo mielony pieprz kolorowy 1 łyżka miodu 1 łyżka sosu sojowego 1,5 litra bulionu warzywnego oliwa z oliwek 300 g kapusty kiszonej z marchewką (przepłukana wodą) 0,2 litra białego wina SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: W dużym garnku rozgrzewamy masło i smażymy kolejno cebulkę, marchewkę i ziemniaki. Doprawiamy kminem rzymskim, oregano, słodką papryką

wege i kropka
Wigilijna kapusta z grzybami 118

Wigilią i przechowuję w lodówce,aby smaki się idealnie połączyły.Zajadamy ją  na kolację wigilijną  jak i w pozostałe dni świąt jako dodatek do obiadu. 1 kg. kapusty kiszonej 20/30 gram grzybów suszonych 5/6 ziaren jałowca lub ziela angielskiego 4 duże liście laurowe 2 łyżki masła 1 mała cebula sól i pieprz do smaku Opcjonalnie kilka kropel magi(...)dzień wcześniej namoczyć w niewielkiej ilości wody,następnie w tej samej wodzie ugotować do miękkości.Przecedzić przez sito, Pokroić drobniej  lub pozostawić większe kawałki. według uznania.Wodę pozostawiamy. Kapusty w zasadzie nie powinno się płukać,ale jeżeli jest mocno kwaśna jednak przepłukuję, nie chcę aby kwas  kapusty zdominował smak grzybów,dodaję wodę od gotowania grzybów, jałowiec lub ziele

Andzia Pichci
Roladki po bawarsku 165

Pyszne mięsko na niedzielny obiad 🙂 (Bavarian pork rolls) Składniki: / Ingredeints: 2 kotlety z karkówki / 1 pork chop 20 dkg kapusty kiszonej / 20 dkg sauerkraut 4 … Czytaj dalej Roladki po bawarsku

czarrna od kuchni
Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami 218

pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz    (na ok 35 szt) ugotowane grzyby ( z 40 g suszonych grzybów) 1 średnia cebula 80 g gotowanej kapusty kiszonej  mała garść pietruszki (opcjonalnie) sól pieprz masło + smażona na maśle cebula do podania przygotowanie ciasto przesianą mąkę zalać gorącą wodą, poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne(...)robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie do chleba. farsz Grzyby posiekać, można rozdrobnić w blenderze. Drobno posiekaną cebulę usmażyć na złoto na maśle. Dodać  drobno posiekaną  kapustę i grzyby, przesmażyć wszystko razem, dobrze wymieszać doprawić solą, pieprzem, możemy też dodać pietruszkę. Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu - wałkuję do pozycji 5), przy pomocy szklanki wycinać

Stare Gary
Kotlety jaglano-ziemniaczane z kapustą 170

roku, zwłaszcza że czeka na mnie miód tegoroczny :) Składniki (na 15 kotletów): 250 ml kaszy jaglanej 300 g ziemniaków łyżka-dwie mąki ziemniaczanej sól dymka (zielona część) 400 g kapusty kiszonej 2 łyżki miodu olej do smażenia Kaszę wypłukać w kilku wodach, przecierając jej ziarna między palcami. Kaszę gotować w 500 ml wody do odparowania i wchłonięcia całej wody(...)kaszy przykryć ją pokrywką i odstawić na ok. kwadrans. Ziemniaki gotować w tym samym czasie co kaszę w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić. Równolegle z kaszą i ziemniakami przygotować kapustę: podgrzać ją na patelni. Gdy będzie ciepła, dodać miód. Dokładnie wymieszać. Potrzymać na palniku ok. 2 minut - chodzi o to, by miód lekko skarmelizował. Kapustę można wcześniej opłukać i pokroić

Weekendy w domu i ogrodzie
Sójka mazowiecka – pieczone pierogi z kaszą jaglaną, grzybami i kapustą 171

szkl. ciepłej wody 4 łyzki oleju 20 g drożdży łyżeczka cukru sól jajko do smarowania Farsz Szklanka kaszy jaglanej garść suszonych grzybów ( u mnie borowiki i podgrzybki) 500 g kiszonej kapusty cebula 200 g surowego boczku lub słoniny ( u mnie boczek wędzony) sól, pieprz olej liść laurowy Sposób przygotowania Farsz Grzyby namaczamy na noc Gotujemy i siekamy drobno. Kaszę gotujemy

Mieszam w Garnku