kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:163/414)

Surówka z kiszonej czerwonej kapusty 122

Kapusta kiszona czerwona jest równie smaczna i zdrowa,jak kapusta biała a surówki z niej są wyśmienite. Dziś zrobiłam surówkę z dodatkiem zielonego grejpfruta i jabłka,dla mnie petarda. Musicie koniecznie wypróbować. ok. 500 g kiszonej czerwonej kapusty 1 jabłko 1/2 zielonego grejpfruta 1 mała cebula 1 łyżka dobrego oleju (np tłoczonego na zimno)  1 łyżeczka cukru  świeżo

Kolorowa kuchnia Elki
Koreański naleśnik z kimchi Kimchijeon 59

cukinią i tofu (nie pikantny dla odmiany ), koreański pączek wytrawny , mizerię po koreańsku , wegańskie kimchi , kimchi bokumbap . Fanom kiszonek polecam również warzywa kiszone po ormiańsku , kiszone buraki , zupę z kiszonych buraków . Polecam również kimchi z białej kapusty . Warto też wypróbować ogórki konserwowe po koreańsku , koreański dip do tofu i warzyw , koreański pikantny sos Ssamjang do BBQ . Składniki (na jeden większy(...)mąki pszennej lub ryżowej 2 łyżki (10 ml) kwasu z kimchi 1/4 szklanki (60 ml) zimnej wody garść pokrojonej zielonej cebulki lub szczypiorku olej do smażenia Wykonanie: Koreańska kiszona kapusta pekińska Kimchi kroimy na niewielkie kawałki i odmierzamy 240 ml. Wrzucamy do większej miski, dosypujemy przesianą mąkę, dodajemy pokrojoną zieloną cebulkę lub szczypiorek, dolewamy kwas z kimchi i wodę

Lamarida.pl
Krokiety z kapustą i pieczarkami 152

ponowne smażenie otrzymanych krokietów... jednak choć szybkość wykonania nie należny do najkrótszych, to w moim domu krokiety są robione bardzo często. Do wykonania krokietów używam własnej, domowej kapusty, najpierw kiszonej w beczce, później przekładanej do litrowych słoików. Kapusta jest bez marchewki, średnio twarda.  Naleśniki (najprostszy sposób jaki znam, zawsze wychodzą) 3 szklanki mleka 3 szklanki mąki 3 jajka oliwa(...)zmiksować na jednolitą masę, patelnię rozgrzać, wysmarować olejem (osobiście używam do tego celu pędzelka), wylewać ciasto (nie za dużo, tak aby naleśniki były cienkie) Farsz:   1 litrowy słoik kapusty kiszonej, nie kwaszonej   0,5 kg pieczarek (mogą być również mrożone)   2 duże cebule   pieprz mielony, sól   20- 30 dag żółtego sera (opcjonalnie) Dodatkowo:   bułka

Kuchenne aromaty
Kapusta z grochem 187

potrzeby złagodzić kwaśność kapusty. Kapustę najlepiej przygotować dzień lub dwa wcześniej - odgrzana jest jeszcze smaczniejsza. Użyłam połówek łuskanego grochu, nie trzeba ich wcześniej moczyć.  składniki ok 1 kg kiszonej kapusty  500 - 600 g łuskanego grochu - połówki 1  spora cebule 4 ziarenka ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu liść laurowy majeranek sól , pieprz masło lub smalec do smażenia przygotowanie

Stare Gary
Postna kapusta wigilijna 326

kapusty dobrej jakości, najlepiej poszukać takiej z rynku/warzywniaka – prosto z beczki, niż kupować w supermarkecie. Ja użyłam takiej domowo ukiszonej – jest najlepsza. Postna kapusta wigilijna: 2 kg kapusty kiszonej (najlepiej tej domowej, nie może pachnieć octem!) 2 duże cebule lub 3 średnie 50 g suszonych grzybów (najlepiej połowa borowików) 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku(...)mielonego kminku sól, świeżo mielony pieprz, cukier listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Grzyby zalewamy trzema szklankami ciepłej wody, przykrywamy i zostawiamy na co najmniej godzinę. Kapustę odciskamy z nadmiaru wody (wodę można zostawić na później). Jeśli jest zbyt kwaśna można ją przepłukać. Gdyby kapusta była ukiszona bez marchewki ścieramy do niej 2 średnie sztuki, ale dobra

Poezja smaku
Pierogi z kapustą i grzybami 179

Pierogi z kapustą i grzybami muszą być na mojej wigilii obowiązkowo – oprócz barszczu to mój największy przysmak. Można oczywiście nadziać je tylko lekko przesmażoną kiszoną kapustą z grzybami, ale najlepsze pierogi są z tej długo duszonej, na którą podawałam niedawno przepis. To o takich pierogach marzę przez cały rok. Ciasto musi być koniecznie bardzo cienkie. Najlepiej podawać

Poezja smaku
Surówka z kiszonej czerwonej kapusty z koperkiem 94

Składniki: 700 g kiszonej czerwonej kapusty 1 pęczek koperku 1 młoda dymka (cebulka + szczypior) 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka cukru sól, pieprz Sposób wykonania: Kapustę odciskamy z soku i kroimy na mniejsze kawałki. Dymkę oraz koper szatkujemy, dodajemy do kapusty. Wlewamy olej i doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Mieszamy

Qchnia po prostu
Surówka z kiszonej czerwonej kapusty i granatu 193

Składniki: 500 g kiszonej czerwonej kapusty 1 słodko winne jabłko 1 granat 2 łyżki oleju 1 mała cebula cukrowa Sposób wykonania: Kapustę kroimy na mniejsze kawałki. Jabłko obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. W misce łączymy kapustę, jabłko, cebulę i pestki granatu. Polewamy olejem i mieszamy

Qchnia po prostu
Kapusta z grochem 157

składniki * 1 kg kapusty kiszonej * 1/2 kg grochu łuskanego * pieprz ziołowy * sól  * pieprz czarny świeżo mielony Sposób wykonania Groch namoczyć, ugotować do miękkości tak aby utworzył papkę, nieco ostudzić i zmiksować. Kapustę odcisnąć z soku, sok zachować, wypłukać, wrzucić do garnka zalać wodą, zagotować i odcedzić, następnie wlać niewielką ilość wody i ugotować do miękkości. Do kapusty dodać zmiksowany

Mix smaku
Wigilijna kapusta z grzybami 88

Kapusta z grzybami to obowiązkowa pozycja na moim wigilijnym stole, ale tez baza do wielu innych dań. Z taką kapustą robię pierogi wigilijne , pieczone pierogi z kapustą i grzybami , paszteciki z kapustą i grzybami oraz kulebiak. Polecam Wam także: – barszcz wigilijny z suszonymi grzybami – wigilijne uszka z suszonymi grzybami – zakwas z buraków na barszcz – śledzie(...)konfiturze z cebuli – śledzie w kiszonych cytrynach Książka Zapach Świąt 45,00  zł Kup teraz WIGILIJNA KAPUSTA Z GRZYBAMI Przygotowanie : 60 minut + 12-16 h moczenia grzybów Składniki ciasto: – 40 g suszonych grzybów – 400-500 g kapusty kiszonej – 1 średniej wielkości cebula – 1 łyżka oleju – sól – pieprz Przygotowanie : Grzyby włóż do większej miski, zalej ugotowaną wodą

nietylkopasta.pl
Krokiety z kapustą i pieczarkami 133

Smakuje jeszcze lepiej z czerwonym barszczykiem do picia.  Zapraszam do zapoznania się z przepisem.  Przepis: Składniki: 10 naleśników ( przepis znajdziecie tutaj:  naleśniki na krokiety .) 500 g kapusty kiszonej 400 g pieczarek olej lub masło 2 cebule 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 4 jajka  bułka tarta sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, czosnek granulowany. Wykonanie

Mój pomysł na
Łazanki z kapustą kiszoną i grzybami 115

Zapraszam na łazanki z kapustą i grzybami leśnymi. Składniki farszu ( 4 duże porcje): 3 większe cebule 75g suszonych grzybów (polecam Skworcu ) 1 kg kapusty kiszonej olej do podsmażenia cebuli sól do smaku pieprz mielony ---------------------------- 400 g makaronu łazanki - (są to 4 porcje) Wykonanie farszu: Dzień wcześniej grzyby dokładnie płuczemy, zalewamy wodą, przykrywamy i zostawiamy na całą noc. Cebulę kroimy(...)kostkę, solimy i podsmażamy na oleju, do momentu zeszklenia się cebuli. Grzyby gotujemy 2 godziny, w niewielkiej ilości wody. Po ugotowaniu odcedzamy i rozdrabniamy blenderem. Kapustę gotujemy do miękkości. Trwa to około 1 godziny. Po ugotowaniu, kapustę studzimy, odciskamy z wody i kroimy, aby była drobniejsza. Tak przygotowane grzyby, cebulę i kapustę łączymy, doprawiamy solą oraz dość mocno pieprzem

Smak mojego domu
Wegańska kalafiornica (dieta dr Dąbrowskiej) 157

inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem

Kulinarne przygody Gatity
Wigilijna kapusta z grzybami i żurawiną 88

Kolejna propozycja dania na Wigilię : Postna kapusta z pieczarkami i żurawiną . Składniki Pieczarki 250g (lub suszone grzyby 100g) Cebula 2 średniej wielkości Jabłko 1 jabłko Kapusta kiszona 600g Oliwa z oliwek Sól do smaku Pieprz do The post Wigilijna kapusta z grzybami i żurawiną appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje