kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:164/414)

Schab zapiekany w kiszonej kapuście 189

Takie danie możemy przygotować na obiad oraz śmiało podać na uroczyste przyjęcie zamiast tradycyjnego bigosu.  1 kg schabu bez kości 1,5 kg kiszonej kapusty 2 marchewki 1 duża cebula sól świeżo mielony pieprz majeranek suszony 2 listki laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego 8-10 ziarenek kolorowego pieprzu  2 łyżki przyprawy warzywnej 2 łyżki oleju Schab podzielić

Kolorowa kuchnia Elki
Zapiekanka mięsna z kiszoną kapustą 178

przygotowania potrzebujemy: Łopatka wieprzowa- 400g Kapusta kiszona- 350g Ser żółty- 180g Papryka czarowna- 160g Cebula- 160g Pieczarki- 130g Śmietana 30%- 120g Smalec- 120g Majonez- 80g Masło- 50g Czosnek- 10g Sól, pieprz Mięso mielimy. Cebule, pieczarki i paprykę kroimy w kostkę, kapustę odciskamy z wody i szatkujemy. Na jednej patelni rozpuszczamy połowę smalcu i smażymy na rumiano połowę cebuli, następnie dodajemy

serzmiesem
Paszteciki wigilijne z kapustą i pieczarkami 57

Paszteciki wigilijne z kapustą i pieczarkami Wraz z barszczem smakują obłędnie w czasie świątecznej kolacji. Spokojnie można przygotować je wcześniej i zamrozić, potem rozmrozić w dniu serwowania i podgrzać chwilę w piekarniku przed samym podaniem, będą smakować jak świeżo upieczone. Polecam!     Składniki: Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 1 łyżeczka soli pół łyżeczki cukru 50g świeżych(...)drożdży 125g zimnego masła 4 żółtka jaj 2 całe jajka 1 jajko + 2 łyżki mleka – do posmarowania pasztecików 2 łyżki sezamu do posypania Farsz: ok 500g pieczarek ok 500g kapusty kiszonej 1 cebula 1-2 łyżki masła klarowanego przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie       *** Przygotowujemy farsz. Pieczarki kroimy

Blog z Apetytem
Paszteciki wigilijne z kapustą i pieczarkami 66

Paszteciki wigilijne z kapustą i pieczarkami Wraz z barszczem smakują obłędnie w czasie świątecznej kolacji. Spokojnie można przygotować je wcześniej i zamrozić, potem rozmrozić w dniu serwowania i podgrzać chwilę w piekarniku przed samym podaniem, będą smakować jak świeżo upieczone. Polecam!     Składniki: Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 1 łyżeczka soli pół łyżeczki cukru 50g świeżych(...)drożdży 125g zimnego masła 4 żółtka jaj 2 całe jajka 1 jajko + 2 łyżki mleka – do posmarowania pasztecików 2 łyżki sezamu do posypania Farsz: ok 500g pieczarek ok 500g kapusty kiszonej 1 cebula 1-2 łyżki masła klarowanego przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie       *** Przygotowujemy farsz. Pieczarki kroimy

Blog z Apetytem
Kapuśniak 201

Pyszna zupka..polecam..  50 dkg kapusty kiszonej  2 marchewki  1 cebula  ziemniaki  bulion  3 łyżki koncentratu pomidorowego  listek laurowy, ziele angielskie  majeranek kminek  sól, pieprz  kawałek kiełbasy lub boczku Cebulę pokroić, marchewkę zetrzeć na tarce, chwilę razem podsmażyć na odrobinie oleju.Bulion zagotować i dodać przyprawy, obrane i pokrojone w kostkę(...)ziemniaki oraz cebulę z marchewką.Kiedy warzywa będą miękkie dodać kapustę [ ja czasem też chwilkę podsmażam na patelni]. Dodać przecier pomidorowy oraz pokrojoną i podsmażoną kiełbasę,Doprawić w razie potrzeby

Moje domowe kucharzenie
Tradycyjna polska surówka z kiszonej kapusty! 135

będą tradycyjne polskie ziemniaki czy z ryżem (podobną serwują do chińskich potraw typ[u kurczak w cieście) Składniki 1 marchewka 1 jabłko 1/2 cebuli 0,5 kg kapusty kiszonej 1 łyżeczka cukru oliwa Opcjonalnie pieprz Instrukcja przyrządzenia/przygotowania Kroimy kapustę na drobne kawałki i wrzucamy do miski. Następnie należy pokroić pół cebuli w drobną kostkę, oraz zetrzeć na tarce marchewkę

Blog kulinarny S9.PL
Surówka z kiszonej kapusty 104

jagodzianka" Ta prosta surówka najlepiej pasuje do dań ze smażoną lub pieczoną rybą w roli głównej. Dzięki kapuście surówka jest kwaskowa, … Przeczytaj cały artykuł Post Surówka z kiszonej kapusty pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Kapusta z grochem 133

Kapusta z grochem, czyli wigilijna kapusta kiszona z dodatkiem grochu łuskanego. Jest to tradycyjne danie na Wigilię, ale nie u Wszystkich pojawia się ono na Święta Bożego Narodzenia. A jak to bywa u Was? Robicie co roku kapustę z grochem na Boże Nar The post Kapusta z grochem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Tarta z kapustą i grzybami (drożdżowa) 129

Tarta z kapustą i grzybami (drożdżowa) Ciasto: 250 g mąki 8 g suszonych drożdży 1/3 szklanki letniej wody 1 jajo 1/4 łyżeczki soli 70 g roztopionego masła Mąkę wymieszać z drożdżami. Dodać wodę, jajo, sól, wymieszać. Wyrabiać ciasto przez(...)minut, stopniowo dodając masło. Wyrobione ciasto powinno być miękkie i nieklejące. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 45 minut. Farsz: 750 g kiszonej kapusty z marchewką (odciśniętej) 50 g suszonych grzybów 80 g suszonych śliwek 1 cebula 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 ziarna jałowca 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki kminku sól

Pełny talerz
Karkówka pieczona w kiszonej kapuście 177

Składniki: 1 kg karkówki 1,5 kg kapusty kiszonej 30 dag boczku wędzonego (surowego) pikantna przyprawa do grilla Sposób wykonania: Mięso kroimy w plastry o grubości około 1cm, lekko rozbijamy i oprószamy przyprawą do grilla. Odstawiamy na parę godziny (np. na noc). Kapustę kroimy na mniejsze kawałki. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy połową kapusty a na niej układamy plastry mięsa. Karkówkę

Qchnia po prostu
Szybkie paszteciki z kapustą i pieczarkami 145

Przepis na proste i szybkie paszteciki z ciasta francuskiego. Idealne do barszczu. Składniki (ok 20 pasztecików): 2 płaty ciasta francuskiego 200 g pieczarek 200 g kapusty kiszonej mała cebula sól, pieprz 2 listki laurowe, 3 kulki ziela angielskiego Przygotowanie Kapustę płuczemy, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i sól. Gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy. Cebulę kroimy w kostkę

e-PrzepisyKulinarne
Dobry, sprawdzony kapuśniak 189

kapuśniak  Składniki : skrzydełko z indyka  marchew; pietruszka kawałek selera; 30-50 dkg kapusty kiszonej  3-5 ziemniaków cebula 2 łyżeczki masła; łyżka mąki  przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, kminek, sól, pieprz mielony, majeranek, maggi.  Mięso i kapustę gotujemy w dwóch osobnych garnkach.  Kapustę, jeżeli jest zbyt kwaśna przepłukujemy i kroimy, następnie przekładamy

Aromatyczne Podróże
Kluski smarkate z kapustą z ziemniakami 120

tylko na szybko dla „swoich” ale ja uwielbiam to danie – jest pyszne, sycące, szybkie i łatwe w przygotowaniu więc czego jeszcze chcieć więcej? Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1/4 kostki smalcu 11 ziemniaków( 3 -do kaspusty, 8 do klusek) sól pieprz mąka pszenna Przygotowanie: Kapustę odsączamy, płuczemy, kroimy na 2-3 cm kawałki, wrzucamy go garnka, zalewamy

Kulinarna Patilogia
Kluski smarkate z kapustą z ziemniakami 67

pyrami czyli kluski z ziemniaków z kapustą z ziemniakami. Babcia mówi, że to wstyd gościom podać takie jedzenie i że to tylko na szybko dla „swoich” ale ja uwielbiam to danie – jest pyszne, sycące, szybkie i łatwe w przygotowaniu więc czego jeszcze chcieć więcej? Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1/4 kostki smalcu 11 ziemniaków( 3 -do kaspusty

Kulinarna Patilogia
Jak pierogi staly sie tradycja 196

bedzie sie dobrze zlepiac na brzegach. Gotowe pierogi gotujemy w osolonym wrzatku. skladniki na farsz trudno mi podac ilosci, bo ja daje wszystkiego na oko suszone grzyby kapusta kiszona - daje o polowe mniej niz grzybow sol, pieprz majeranek Grzyby namaczay we wodzie dzien wczesniej. Nastepnego dnia gotujemy je w tej samej wodzie az do miekkosci. Kapuste kiszona gotujemy podobnie

Przysmaki Karolki

Proponowane wyszukiwania