kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:178/414)

kiszonka-kapusta z burakami 97

kapusty 4 marchewki 2 buraki 1 seler 1 główka czosnku 20 gramów soli Opcjonalnie 1 szklanka wody pozostałej z gotowania ziemniaków. Wykonanie Kapustę szatkujemy drobno, -chodzi o to, aby nie zawierała zgrubiałych części liści. Marchewki, buraki i seler ścieramy na drobne wiórki, Warzywa mają dość dużo cukru, dlatego dodanie ich do kapusty przyspiesza proces kiszenia i powoduje, że dość szybko(...)mlekowych. Jeśli nie zależy nam na takim przyspieszeniu, możemy spokojnie ją pominąć. Zmiksowany czosnek dodac do warzyw, ponownie wszystko wymieszac. Przelozyc do garnka ,lub sloja i dobrze ubic Jeśli kapustę kisimy w słoiku, to zakręcamy go z wyczuciem, odstawiamy na kuchennym blacie i po 3 -4 dniach kapusta powinna zacząć dobrze smakować. Taką kapustę można robić oczywiście w większej ilości

mojej kuchni
kiszonka-kapusta z burakami 96

kapusty 4 marchewki 2 buraki 1 seler 1 główka czosnku 20 gramów soli Opcjonalnie 1 szklanka wody pozostałej z gotowania ziemniaków. Wykonanie Kapustę szatkujemy drobno, -chodzi o to, aby nie zawierała zgrubiałych części liści. Marchewki, buraki i seler ścieramy na drobne wiórki, Warzywa mają dość dużo cukru, dlatego dodanie ich do kapusty przyspiesza proces kiszenia i powoduje, że dość szybko(...)mlekowych. Jeśli nie zależy nam na takim przyspieszeniu, możemy spokojnie ją pominąć. Zmiksowany czosnek dodac do warzyw, ponownie wszystko wymieszac. Przelozyc do garnka ,lub sloja i dobrze ubic Jeśli kapustę kisimy w słoiku, to zakręcamy go z wyczuciem, odstawiamy na kuchennym blacie i po 3 -4 dniach kapusta powinna zacząć dobrze smakować. Taką kapustę można robić oczywiście w większej ilości

w mojej kuchni
Łazanki z kapustą 164

Łatwe Tanie Przepis na łazanki z kapustą świeżą, kapustą kiszoną i boczkiem Łazanki jest to rodzaj makaronu, pokrojonego w cienkie kwadraciki. Łazanki podaje się zwykle z kapustą świeżą lub kiszoną, z dodatkiem boczku lub kiełbasy. Ciekawym jest fakt, iż makaron łazanki w wielu domach widnieje na wigilijnym stole. Jest bowiem dodatkiem […] Artykuł Łazanki z kapustą pochodzi z serwisu Blog

PysiaGotuje.pl
Kiszone buraczki 82

kiszona kapusta czy też kiszone ogórki. Kiszone buraki warto wprowadzić do diety przede wszystkim ze względu na liczne korzyści zdrowotne. Mają bardzo niski indeks glikemiczny, są skarbnicą cennych minerałów oraz źródłem kwasu mlekowego. Z naszego przepisu dowiesz się min. jak wykorzystać kiszone buraki oraz ile mogą stać kiszone buraki. Kiszone buraki Jakie buraki do kiszenia? Do przepisu warto wybrać buraczki(...)prac, namoczyć jeszcze nieobrane buraki w wodzie. Jak wykorzystać kiszone buraki? Są bardzo zdrowe, więc warto jeść kiszone buraki w plastrach nawet same. Będą też pięknym dodatkiem np. do talerza wędlin. Idealnym składnikiem do wielu sałatek oraz surówek, szczególnie tych z dodatkiem jabłka. Pełen zdrowia jest także sok z kiszonych buraków, który jest polecany osobom cierpiącym na anemię. Przyspiesza również

Kuchnia Na Wypasie
Menu na tydzień: Sushi, sajgonki, gołąbki i tortille bez zawijania 133

góry wiemy czego nam potrzeba do gotowania. Jeśli podoba Wam się nasze menu na ten tydzień, poniej załączamy listę składników, a na koniec szacunkowy koszt zakupów: Warzywa/owoce Kapusta kiszona Ziemniaki Szpinak Rzodkiewka Rzodkiew biała Awokado Ogórek Marchew Papryka czerwona Papryka żółta Kapusta świeża Kiełki Ka pusta rzymska Czosnek Cebula Limonka Zioła świeże Kolendra Bazylia Natka pietruszki Szczypior Nabiał Ricotta Maskarpone(...)obliczeniu uwzględiliśmy cenę każdego produktu, nawet jeśli zużyliśmy tylko jego część. Tak jest z makaronem ryżowym, imbirem, tortillą, papierem ryżowym, lasagną, sosem hoi sin, maskarpone, parmezanem, kapustą świeżą i kiszoną, płatami wodorostów nori. Każdy z tych składników został wykorzystany co najwyżej w połowie i zostanie zużyty w kolejnych menu na tydzień Artykuł Menu na tydzień: Sushi, sajgonki, gołąbki i tortille

Niedzielny kucharz
Młoda kiszona kapusta ze słoika 187

Jeżeli komuś znudzi się (o ile to możliwe 😜) surówka ze świeżej, młodej kapusty zawsze może zrobić... kiszoną! Domowe kiszenie, to bardzo prosta sprawa, nie trzeba- jak kiedyś- ugniatać kapusty nogami w specjalnych, ogromnych beczkach, wystarczy 1-litrowy słoik (1 kg kapusty = 1 litrowy słoik) i 2 dni oczekiwania 🤗 A potem taka soczysta i krucha jako dodatek do rybki, do mięska(...)ciepłe miejsce. Po 12 godzinach odgazować, czyli długim patyczkiem do szaszłyków 'podziurkować' kapustę, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza i ponownie ugnieść. Czynność powtarzać co 12 godzin. Po 2 dniach kiszenia kapusta jest gotowa, wtedy zakręcić przykrywką i odstawić do lodówki/piwnicy. Smacznego! :) * kiedy kapusta- już po ugnieceniu- puści soki spróbować czy jest odpowiednio słona * ja nie obciążałam, tylko co parę

Kraina Miodem Płynąca
Przepis na kiszone jabłka 81

Przepis na kiszone jabłka Fermentowane jabłka na słodko i wytrawnie. Przepis na kiszone jabłka jest w rosyjskiej tradycji kulinarnej zakorzeniony tak samo mocno, jak opublikowane na blogu przepisy na chleb żytni czy kwas chlebowy . Jabłka kiszone w miodzie znajdziesz też w polskiej kuchni kresowej, ale poza nią już znacznie rzadziej. I dziwi mnie to niezmiernie, bo przecież kapustę kisimy(...)delikatnie zbliżony do cydru Jakie jabłka wybrać do kiszenia Przepis na kiszone jabłka wymaga oczywiście jabłek. Najlepiej ekologicznych, albo takich, w przypadku których niemal nie stosuje się środków ochrony roślin. Doskonale sprawdzają się Jabłka Grójeckie, odmiany Golden Delicious, ale jeśli ich nie mam to kiszę jabłka odmiany Jonaprince.  Do kiszenia staram się wybierać owoce nieuszkodzone, nieobite, twarde

Cztery Fajery
Zupa z kiszonych ogórków (dieta dr. Dąbrowskiej) 151

blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem

Kulinarne przygody Gatity
pyszne ,sycace kulki z bulki na kapuscie kiszonej 129

ładniki Kapusta łyżka smalcu ,lub oliwy z oliwek 150g dobrej jako ści mięsa wędzonego, ,boczek ,pokrojonego w kostkę 800 g kiszonej kapusty 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżeczka kminku- ja mam kminek w kapuście,bo tak kisimy,więc już nie dodawałam sól morska do smaku czarny pieprz do smaku szczypta pieprzu cayenne do smaku 250ml śmietany 6 plastrów sera(...)gałki muszkatołowej do smaku Wykonanie W rondlu o grubym dnie rozgrza ć łyżkę smalcu ,lub oliwy,dodać boczek pokrojony w kostkę i piec na zloty kolor. Odsączyć na bibule. kapusta W tym samym rondlu w pozosta łym tłuszczu dodać kapustę ,cukier puder,kminek,sól i pieprz cayenne. Zmniejszyć płomień i dusić bez przykrycia przez około 15 minut . Rozgrza ć piekarnik

mojej kuchni
pyszne ,sycace kulki z bulki na kapuscie kiszonej 134

ładniki Kapusta łyżka smalcu ,lub oliwy z oliwek 150g dobrej jako ści mięsa wędzonego, ,boczek ,pokrojonego w kostkę 800 g kiszonej kapusty 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżeczka kminku- ja mam kminek w kapuście,bo tak kisimy,więc już nie dodawałam sól morska do smaku czarny pieprz do smaku szczypta pieprzu cayenne do smaku 250ml śmietany 6 plastrów sera(...)gałki muszkatołowej do smaku Wykonanie W rondlu o grubym dnie rozgrza ć łyżkę smalcu ,lub oliwy,dodać boczek pokrojony w kostkę i piec na zloty kolor. Odsączyć na bibule. kapusta W tym samym rondlu w pozosta łym tłuszczu dodać kapustę ,cukier puder,kminek,sól i pieprz cayenne. Zmniejszyć płomień i dusić bez przykrycia przez około 15 minut . Rozgrza ć piekarnik

w mojej kuchni
Kapusta kiszona smażona 206

przygotowania potrzebujemy: Kapusta kiszona- 600g Kiełbasa- 190g Boczek- 150g Pieczarki- 90g Cebula- 60g Smalec- 40g Masło- 20g Sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy Kapustę lekko odciskamy, szatkujemy i gotujemy do miękkości z dodatkiem liścia laurowego, 2 sztuk ziela i pieprzu. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy pokrojone pieczarki, kiełbasę i boczek. po kilku minutach dodajemy cebulę. Ugotowaną kapustę lekko odcedzamy

serzmiesem
Uszka do barszczu z farszem z kiszonej kapusty i grzybów. 152

kapusta i dobre, elastyczne ciasto. SKŁADNIKI: ok 90 uszek Ciasto; 300 gr. mąki Szczypta soli ok. 200 ml wrzątku 30 gr. roztopionego masła Farsz: ok. 400 gr. dobrej, niekwaśnej kapusty kiszonej Garść suszonych grzybów Sól Pieprz Kilka kulek ziela angielskiego 2 liście laurowe Masło 1/2 średniej cebuli Majeranek Czubryca zielona PRZYGOTOWANIE: Farsz:  Kapustę gotujemy z dodatkiem ziela angielskiego

Kopystką po garach
Fasolka kiszona 85

najprostszy sposób konserwowania warzyw. Kiszone warzywa po lekkim zakwaszeniu można jeść po 3-4 dniach kiszenia, tym razem wypróbujcie mój sprawdzony przepis na kiszoną fasolkę. Kiszę nie tylko ogórki na różne sposoby, oraz kapustę, ale też marchewkę, buraki, brukselkę, rzodkiewkę. Pierwszy raz fasolkę zakisiłam trzy lata temu i trwa to do dzisiaj. Bo Kiszonki rządzą u nas ! Tym razem(...)chrzan, ale i bez niego kiszonka się uda, można też wykorzystać świeży imbir do kiszenia. Kiszona brukselka kiszona marchew , kiszone rzodkiewki , buraki . ogórki na sucho ogórki małosolne w plastrach. kiszona kapusta. Fasolkę szparagową można kisić surową albo obgotowaną. Surowa fasolka kisi się dłużej podobnie jak brukselka i ma twardszą konsystencję. Mi bardziej smakuje kiszona fasolka wcześniej lekko obgotowana. Użyłam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Keto krokiety z kapustą i grzybami (Paleo, LowCarb) 121

jajowatej 0,25 łyżeczki soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej 3 łyżki masła klarowanego Nadzienie 250 g pieczarek posiekanych w cienkie plasterki 250 g białej kapusty posiekanej drobno 250 g kapusty kiszonej 30 g masła klarowanego 1 cebula posiekana w drobną kostkę 1 garść grzybów suszonych uprzednio zalanych wrzątkiem i odstawionych do namoknięcia 0,25 łyżeczki soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej(...)przekładać nadzieniem z kapusty i pieczarek. Nadzienie Pieczarki podprażyć na suchej patelni, żeby odparowała zawarta w nich woda. Na patelnię wrzucić masło oraz cebulę. Zeszklić. Dodać posiekaną kapustę (świeżą i kiszoną), przemieszać i zalać wodą z namaczania grzybów. Dodać sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Grzybki drobno posiekać i dorzucić do kapusty. Przykryć i dusić przez 10 -15 minut

Modern Cave Girl
Domowy Bigos 91

Warto je poznać a także znaleść swój sekretny składnik, który uczyni Wasz domowy bigos wyjątkowym i smacznym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PRZEPIS NA DOMOWY BIGOS Składniki: 1 kapusta biała średniej wielkości 2 kg kapusty kiszonej 1 kg kiełbasy wiejskiej 50 dag żeberek 3 cebule 10 ziarenek ziele angielskiego 5 liści laurowych 2 garście suszonych grzybów garść suszonych śliwek 1 słoiczek koncentratu(...)pomidorowego przyprawy dol smaku: sól, pieprz, papryka słodka, chilli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Białą kapustę drobno poszatkować, zaś kiszoną pokroić. Żeberka włożyć do garnka razem z rozdrobnioną kapustą, zalać wodą. Doprawić solą, pieprzem oraz papryką. Wsypać śliwki, suszone grzyby, liście laurowe oraz ziele angielskie i gotować około 3 godziny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pokroić w kostkę cebulę oraz kiełbasę i podsmażyć

Przepiski.pl