Cześć Surówka do obiadu kojarzy mi się przede wszystkim z surówką z kiszonej kapusty. I to jeszcze taka przygotowana według przepisu mojej babci (przepis znajdziecie tutaj ). Taką surówkę u mnie w domu przygotowywano odkąd tylko pamiętam. Ostatnio przygotowałam podobną surówkę. Tym razem wykorzystałam kapustę pekińską. Z uwagi na moją nogę (staram się w diecie przemycić jak najwięcej wapnia) olej zastąpiłam
blog.moje-pasje.infoSurówka z kapusty marchewki i jabłka . Robicie sami surówki, czy kupujecie gotowe? Surówka ze świeżej białej kapusty doskonale pasuje smakowo do duszonego mięsa, np. gulaszu ze schabu , pieczonych skrzydełek kurczaka lub innego mięsa. Ja zawsze do mięsa przygotowuję jakiś warzywny dodatek, czy to buraczki, czy też surówkę z modrej kapusty . Bardzo lubię surówkę z młodej kapusty , ale już się skończyła(...)znów na nią trzeba będzie jeszcze poczekać. Do ryb natomiast niezastąpiona jest surówka z kiszonej kapusty, na którą przepis znajdziecie tutaj. Surówka z kapusty z dodatkiem jabłka, marchewki jest bardzo smacznym dodatkiem do obiadu. . Surówka z kapusty marchewki i jabłka. Składniki na 4 porcje: 1/4 główki kapusty białej 1 jabłko 1 marchewka sól i pieprz do smaku 2 łyżki soku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięokresie zimowym stanowi dla nas po prostu danie obiadowe. W przypadku, kiedy zostało wam farszu kapustno grzybowego to danie robi się ekspresowo. Składniki: - makaron łazanki - 1 kg kapusty kiszonej - pół kilo pieczarek - łyżka masła - sól, pieprz, mielony kumin lub kminek do smaku. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Kapustę siekam. Pieczarki obieram i kroję w kosteczkę. Na łyżce masła
Kuchnia Pełna Emocjizielono, kolorowo, smacznie na talerzach. Większą przyjemność sprawia nam spożywanie owoców i warzyw, zaczynają smakować, sobą, intensywnie, nie papierem. Nie przepadam za kapustą zasmażaną, tą w wersji zimowej z kapusty kiszonej. Ale na wiosnę, właśnie w maju, kiedy pojawiają się pierwsze polskie młode ziemniaki lubię zjeść prosty, maminy obiad: młodą kapustę z koperkiem (duuużą ilością koperku), młode ziemniaki i jajko
W kuchni Katiejesienny obiad. Pojawiła się w sklepach fioletowa kapusta pekińska i właśnie z niej przygotowałam kapuśniak. Można oczywiście zrobić z białej, będzie również smaczna. Coraz popularniejsza jest również kiszona kapusta pekińska, czyli kimchi. Pekinkę warto jednak jeść nie tylko ze względu na jej walory smakowe, ale … Czytaj dalej Kapuśniak z pekińskiej
gotuj ze mnązielono, kolorowo, smacznie na talerzach. Większą przyjemność sprawia nam spożywanie owoców i warzyw, zaczynają smakować, sobą, intensywnie, nie papierem. Nie przepadam za kapustą zasmażaną, tą w wersji zimowej z kapusty kiszonej. Ale na wiosnę, właśnie w maju, kiedy pojawiają się pierwsze polskie młode ziemniaki lubię zjeść prosty, maminy obiad: młodą kapustę z koperkiem (duuużą ilością koperku), młode ziemniaki i jajko
W kuchni Katieostatnio o poście dr Dąbrowskiej - tutaj - dzisiaj pokazuje kolejny przepis na danie z dostępnych w tej diecie warzyw. Szybki kapuśniak z pomidorkami. To czego potrzebujesz to: - 2 szklanki kapusty kiszonej wraz z sokiem - 1 jabłko - 1 gałązka pomidorków koktajlowych - świeża bazylia - sól, pieprz Jabłko ścieramy na tarce, mieszamy z kapustą, przekładamy do garnka, zalewamy wodą około 1 szklanka i gotujemy
SMYKWKUCHNIkapusty kwaszonej lub góralską kwaśnicą. My proponujemy zupę z kapusty z dodatkiem pieczarek i ziemniaków. Idealna nawet na największe chłody! Pyszny kapuśniak z dodatkiem pieczarek Składniki: ok. 200 g kiszonej kapusty 600 g pieczarek 5-5 średnich ziemniaków 1 duża cebula 2 łyżki oliwy 1 por (biała część) ½ niewielkiego selera 1 marchewka 3 ząbki czosnku 3 ziarna ziela angielskiego
Moja Mama GotujePrzepis na KAPUSTĘ kiszoną znalazłam kiedyś przeglądając stare gazetki .Robię go już dobre 20 lat.Najgorsze ,czego w tym przepisie nie lubię , to tarcie kapusty w szatkownicy ręcznie :( dla mnie jest to nużąca praca i wolałabym robić w tym czasie coś innego).Jednak w smaku mi odpowiada , świetna jest w bigosie, kapuśniaku jak tez w surówkach.Polecam przepis
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkicierpliwości do ciasta drożdżowego. Polecam Wam bo takie kapuśniaczki są równie pyszne a do tego chrupiące i świetnie smakują z filiżanką czerwonego barszczu. płat ciasta francuskiego (275g) Farsz: 50dag kapusty kiszonej cebula łyżka oleju garść grzybów suszonych sól pieprz liść laurowy 2 ziarenka ziela ang. łyżeczka przyprawy do dań z kapusty jajko do posmarowania kminek lub mak do posypania Farsz
Smakołyki AsiMacie w planach zrobić rybę na obiad? To ja podrzucam Wam przepis na surówkę idealną do rybki :) Składniki: 500 g kapusty kiszonej 1 marchewka 1 jabłko 1 cebulka 1 garść suszonej żurawiny pieprz 1-2 łyżki cukru olej Sposób wykonania: 1. Kapustę drobno kroimy, obraną marchew i jabłko ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. 2. Cebulkę drobno siekamy
Kuchnia domowa AniChyba nie ma bardziej tradycyjnej potrawy wigilijnej. Kapusta kojarzyła się z dostatkiem i trwałością sił życiowych, a w połączeniu z grochem miała chronić przed chorobami. Składniki: ½ kg kiszonej kapusty 15 dag łuskanego grochu 5 ziemniaków 1 cebula 2 łyżki mąki 1 łyżka masła Liść laurowy Ziele angielskie Sól Pieprz Cukier Wykonanie: Groch namoczyć, następnie posolić i ugotować. Kapustę opłukać, drobno
Tradycyjna Kuchniamnie zagoszczą właśnie przygotowane w ten sposób. Żeberka te są pyszne i świetnie pasują nawet na rodzinny obiad. Żeberka duszone w kapuście SKŁADNIKI: żeberka 60 dag kapusta kiszona 40 dag przyprawa do żeberek papryka słodka sól pieprz olej do smażenia liść laurowy ziele angielskie koncentrat pomidorowy PRZYGOTOWANIE: Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka zalewamy wodą i obgotowujemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipłaską albo kilka CALZONE (farsz super express: kukurydza, czerwona fasola i groszek z puszki z sosem pomidorowym i cebulką) albo w ogóle zamiast pizzy: DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z KAPUSTĄ KISZONĄ (i już jest przekąska do pracy/szkoły na następny dzień). Jeśli to jest planowana akcja, najlepszy efekt uzyskamy z kapustą wcześniej podgotowaną, doprawioną pieprzem i podsmażoną na oleju cebulką
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEpotrafię wyobrazić sobie świątecznego stołu. Jedna z nich jest kapusta z grzybami. Przygotowuję ją kilka dni przed wigilią aby osiągnęła dobrze odpoczęła i osiągnęła głęboki smak. SKŁADNIKI 2 kg kiszonej kapusty 1 duża cebula 5 dkg suszonych grzybów 30 dkg pieczarek 15 dkg masła 1 mały ziemniak PRZYGOTOWANIE Kapustę dokładnie płuczę i przekładam do garnka. Zalewam zimną wodą i gotują
Magiczna kuchnia Darii