warzyw, boczku, żeberek... Kwaśnica dla Górali, Słowaków – kapustnica , Ukraińców – капусняк . A teraz jeszcze w wersji Rumcajsowej, czerwonej. Składniki (4 porcje): 750g ziemniaków 750g dobrej kiszonej kapusty 3 małe cebule 4 ząbki czosnku 1 średnia marynowana papryka 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 4 łyżeczki przecieru pomidorowego
Gotuj z Rumcajsemgotowego ciasta francuskiego są naprawdę bardzo smaczne, świetnie zastępując tradycyjne pierogi a przy tym wyglądają efektownie wśród wigilijnych potraw. Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 2 cebule 10 dkg kapusty kiszonej 20 dkg pieczarek 10 dkg suszonych prawdziwków 1 jajko, roztrzepane widelcem 2 łyżki oleju Sposób wykonania: Suszone grzyby namaczamy i gotujemy do miękkości a następnie drobno siekamy. Kapustę szatkujemy
Podróż w kulinariawywar mięsny 1,5 L · kapusta kiszona 30 dag · cebula biała · papryka 2 strąki · tłuszcz · koncentrat pomidorowy 2 łyżki · mąka pszenna 1-2 łyżki · parówki cienkie 2-3 szt · sól · pieprz · przyprawa do zup Kapustę pokroić, zalać wywarem, ugotować. Cebulę i paprykę oczyścić, opłukać, pokroić w kostkę, podsmażyć, skropić wodą i dusić do miękkości; pod koniec duszenia dodać koncentrat
Camilla w kuchnifamily:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na farsz: 1 kg kapusty kiszonej 1 kg pieczarek 2 cebule olej do smażenia sól, pieprz 1 łyżeczka przyprawy do bigosu szczypta mielonego ziela angielskiego ¼ łyżeczki kminku ¼ łyżeczki tymianku W dużym garnku umieszczamy kapustę razem
kulinarnyswiatdomiNajwspanialsza Wigilia w aspekcie kulinarnym to ta tradycyjna . Smażony karp, ziemniaki z “tłuszczykiem” i cebulką, majonezowa sałatka wielowarzywna, kapusta z grochem, pierogi odsmażane na maśle, śledzie w oleju, paszteciki, kulebiaki i oczywiście najpyszniejsze pierniki, serniki i makowce. Niewiele dań z tej najpiękniejszej kolacji można uznać za zdrowe. Wigilia i Święta są tak wyjątkowe, że odchudzanie się(...)zagęszczaj jej zasmażką – jeśli tradycyjnie używasz do niej smalcu, zredukuj jego ilość do niezbędnego minimum. Uważam, że na wigilijnym stole często brakuje po prostu zwykłej surówki z kiszonej kapusty – idealnie łączy się z rybami i innymi daniami, a super niweluje tłustość potraw. Ziemniaki , które podajemy jako dodatek do dań są wspaniałe także z koperkiem – tłuszczyk z cebulką
Poezja smakutego mięsa mamy. Jeśli lubimy farsz ostrzejszy to dodamy więcej kapusty, a jeśli łagodniejszy to możemy dodać więcej grzybów. Usmażyć naleśniki wg tego przepisu . Na farsz: mięso z rosołu kapusta kiszona ok. 20 dag boczniaków cebula pieprz czarny, majeranek, gałka muszkatołowa plus jajko, bułka tarta i olej do smażenia. Przygotowanie: Usmażyć naleśniki Ugotowane mięso zmielić, to samo zrobić
Proste Potrawyjesienny obiad. Chociaż pracochłonne danie, dla usprawnienia pracy używam czasami gotowych tortilli, ale najczęściej smażę naleśniki, bo lubię to robić :) Naleśniki: Przepis jest tutaj. Krokiety: 0,5 kg kapusty kiszonej 200 g pieczarek cebula pieprz, sól, vegeta, majeranek, papryka słodka i ostra, kminek olej jajko bułka tarta 1. Smażymy naleśniki. W tym czasie siekamy cebulę i pieczarki. 2. Kapustę jeśli
Na moim talerzuŚwięta za pasem, czas zacząć przygotowania. Ja dziś proponuję białą kiełbasę pieczoną z kapustą kiszoną. Jest to pyszna propozycja na podanie białej kiełbasy, której w święta nie może zabraknąć. Skosztujcie tak podanej kiełbasy i delektujcie się smakiem i aromatem. Biała kiełbasa pieczona z kapustą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieKapusta z dodatkami naprawdę dobrze smakuje. Jeśli jej nie znacie, koniecznie sięgnijcie po ten przepis. A jak u Was przygotowania do świąt? Menu już ustalone? Składniki: • 1,2 kg kiszonej kapusty • 2 cebule • 200 g suchej białej fasoli lub 2 puszki fasoli • 3 garście suszonych grzybów • olej • sól • pieprz czarny • ostra papryka • majeranek • 2 liście laurowe • 3 kulki ziela angielskiego
W mojej kuchniKolejny pomysł na pyszną, domową kiszonkę czyli Smaczna Pyza znowu sieje ferment! Dzisiejsza propozycja, i ostatnio moja ulubiona surówka, to kapusta kiszona razem z tartym burakami, o piękny kolorze i wspaniałym smaku. Właściwie jest to już gotowa surówka, nie wymagająca doprawiania, będąca dobrym dodatkiem do wielu dań obiadowych. Możecie przygotować ją w mniejszych słoikach, takich do zużycia przy jednym, dwóch(...)witamin i związków mineralnych. Świetnie regulują przemianę materii, są niskokaloryczne, a proces fermentacji sprawia, że kiszone warzywa stają się lżej strawne. Powinniśmy jeść lub pić kiszonki i napoje fermentowane nawet codziennie, ale nie można przesadzać z ilościami, szczególnie mając nie przyzwyczajony do nich żołądek. Kapustę można też ukisić w kawałkach zalewając ją solanką - spróbuj! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaSkładniki: 1 ciasto francuskie kapusta kiszona 400 g pieczarki 500 g 2 cebule 1 jajko przyprawy: vegeta natur, pieprz, sól, papryka słodka i ostra - wg uznania siemię lniane do posypania wierzchu klarowane masło Wykonanie: Kapustę przepłucz kilkakrotnie, pokrój w kostkę, gotuj we wrzątku do miękkości, następnie dobrze odciśnij i przełóż do miski. Cebulę drobno posiekaj, smaż na klarowanym maśle
Zasmakuj Kuchnijesienny obiad. Chociaż pracochłonne danie, dla usprawnienia pracy używam czasami gotowych tortilli, ale najczęściej smażę naleśniki, bo lubię to robić :) Naleśniki: Przepis jest tutaj. Krokiety: 0,5 kg kapusty kiszonej 200 g pieczarek cebula pieprz, sól, vegeta, majeranek, papryka słodka i ostra, kminek olej jajko bułka tarta 1. Smażymy naleśniki. W tym czasie siekamy cebulę i pieczarki. 2. Kapustę jeśli
NA MOIM TALERZUSkładniki: (na ok. 50 sztuk) Ciasto: Mąka pszenna 500 g Olej 3 łyżki Woda gorąca 1 i 1/4 szklanki Sól łyżeczka Farsz: Kapusta kiszona 800 g Grzyby suszone 40 g Cebula średnia Sól Pieprz Przygotowanie: Grzyby namoczyć w wodzie całą noc. Kolejnego dnia ugotować w tej samej wodzie do miękkości ok 1 godzinę. Kapustę ugotować od miękkości z dodatkiem
Kulinarne przygodytrochę unowocześnię ten przepis :-) Zapraszam! Czas przygotowywania: do 25 minut Czas gotowania: min. 1,5 h Ilość porcji: min. 10 Składniki: • 1 kg dobrej kiszonej kapusty • 500 g dobrej zielonej soczewicy (sucha w paczkach) • 3 szklanki wody • 2 duże cebule • 5 łyżek masła klarowanego • 2 płaskie łyżeczki pieprzu • sol - opcjonalnie
AniaGotuje.plwieprzowych 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 duża marchew 1 głąb kalafiora 1 mały seler korzeniowy 4 ziemniaki 1 por (biała część) 1 łyżka masła 300 g kapusty kiszonej 330 ml soku pomidorowego 2 papryczki pomarańczowe kminek mielony sól, pieprz Przygotowanie Żeberka myjemy, dzielimy na paski, wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą ( 1,5 l ). Dodajemy ½ łyżeczki soli(...)tarce o dużych oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Por kroimy w piórka. Warzywa podsmażamy na maśle, dodajemy do wywaru , gotujemy przez kwadrans, po czym wrzucamy kapustę, wlewamy sok, pokrojone papryczki. Gotujemy jeszcze 30 min, doprawiając kminkiem, solą i pieprzem
R'n'G Kitchen