Potrawy wigilijne: Groch z kapustą 312Groch z kapustą (źródło: almamarket.pl) Składniki: 1/4 kg grochu łuskanego 1/2 kg kapusty kiszonej olej sól pieprz liście laurowe ziele angielskie Sposób przygotowania: Przez dobę moczyć groch w zimnej wodzie, a następnie kilkakrotnie przepłukać groch w zimnej wodzie. Następnego dnia gotować groch w czystej wodzie, aż zmięknie. Drobno poszatkować kapustę, dodać przyprawy i dusić przez godzinę z odrobiną oleju
WojnaNaSmaki.pl
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI + FILMIK 118durum - semoline. Ciasto jest pięknego koloru, elastyczne i plastyczne. W dodatku ciasto nie pęka podczas gotowania i jest bardzo smaczne. Jestem zadowolona z dzisiejszych pierogów :) FARSZ : 2 kg kiszonej kapusty 100 g grzybów suszonych 2 cebule 2 liście laurowe 4 ziarnka ziela angielskiego kilka ziarnek pieprzu 1 łyżka naturalnej jarzynki około 50-100 g masła sól, pieprz
Kulinarne Fantazje Marioli
Kiszenie i fermentacja z dr Ewą Dąbrowską. Domowe sposoby. 110Kiszenie i fermentacja. Domowe sposoby – dr Ewa Dąbrowska i Beata Dąbrowska – recenzja książki “Kiszenie i fermentacja z dr Ewą Dąbrowską. Domowe sposoby”. Książka dr Ewy Dąbrowskiej i Beaty Dąbrowskiej to kolejna książka pokazująca bogactwo kuchni roślinnej. Kiszonki wspomagają układ odpornościowy i pokarmowy. Naturalny proces konserwowania nie pozbawia produktów ich składników odżywczych, dlatego fermentowana żywność jest wyjątkowo(...)porady dotyczące wyboru produktów do kiszenia i w czym je najlepiej kisić, – przepisy na domowe kiszonki z warzyw i owoców – porady, jak zrobić domowe mleko kwaszone, kefir, jogurt czy peklowane jajka, – przepisy na kimchi, kombuchę, zakwas z buraków, chleb na zakwasie. Wśród ciekawych przepisów na kiszonki warto wyróżnić: kapustę kiszoną z imbirem i marchewką, kiszone jabłka
Tajemnice Smaku
Pierogi z kapustą i grzybami 124uwierzyć. Róbcie więc na potęgę, nie tylko na święta. Składniki: ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki poznańskiej 1 szklanka gorącej wody 1 łyżka oleju szczypta soli farsz: 700 g kiszonej kapusty 3 garści suszonych grzybów 1 duża cebula 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka oleju rzepakowego lub masła sól pieprz (przepis na około 60 pierogów) Grzyby płuczemy
Kardamonovy
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 163przygotować wcześniej i zamrozić Składniki. około 80 sztuk: Ciasto 1 kg mąki pszennej jajko szklanka przegotowanej, ciepłej wody łyżeczka soli Farsz: 0,5kg kiszonej kapusty 30 dkg suszonych grzybów (namoczyć na noc) duża cebula olej sól, pieprz Sposób przygotowania: Cebulę obrać pokroić w kostkę, podsmażamy na oleju. Grzyby przecedzić, i drobno pokroić
RAROSSA
Krokiety z kapustą i grzybami 160podanej porcji wychodzi ok. 12 krokietów) Naleśniki: Mąka pszenna 2 szklanki Woda 1 i 1/2 szklanki Mleko szklanka Jajko Cukier płaska łyżeczka (opcjonalnie) Sól 1/2 łyżeczki Olej łyżka Farsz: Kapusta kiszona 800 g Grzyby suszone 40 g Cebula średnia Sól Pieprz Dodatkowo: Olej do smażenia Bułki tarta Jajko Przygotowanie: Grzyby namoczyć w wodzie całą noc. Kolejnego dnia ugotować
Kulinarne przygody
Roladki z kurczaka z boczkiem i kapustą 705roladki drobiowe faszerowane kapustą oraz wędzonym boczkiem i zanurzone w aromatycznym sosie pieczeniowym to świetny pomysł na pyszny obiad. Polecam! Składniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka 250g kapusty kiszonej z marchewką 10dkg boczku wędzonego 1 niewielka cebula kilka suszonych grzybków Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego pół szklanki mąki pszennej 2 szklanki wody lub bulionu
Blog z Apetytem
Pierogi z kapustą i grzybami 175uwierzyć. Róbcie więc na potęgę, nie tylko na święta. Składniki: ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki poznańskiej 1 szklanka gorącej wody 1 łyżka oleju szczypta soli farsz: 700 g kiszonej kapusty 3 garści suszonych grzybów 1 duża cebula 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka oleju rzepakowego lub masła sól pieprz (przepis na około 60 pierogów) Grzyby płuczemy
Kardamonovy
Pierogi z kapustą i grzybami 165garnek, brytfannę, łyżkę, sitka, miski (w tym jedną bardzo dużą), szklankę, wałek do ciasta, stolnicę lub inną płaską powierzchnię (np. stół), łyżeczkę. Przygotuj składniki: Farsz: 500 – 600 g kiszonej kapusty, opakowanie mrożonych podgrzybków, sporą garść grzybów suszonych, dużą cebulę, 1 – 2 jajka, sól, pieprz, 1 - 2 listki laurowe, 3-4 ziarenka ziela angielskiego, olej lub masło. Ciasto
blog.moje-pasje.info
Krokiety z Kapustą i grzybami 268Produkty Potrzebne; kapusta kiszona - 600gram grzyby zwykłe lub suszone- 500gram cebula - 150 gram pieprz- 2 łyżeczki sól - 4 łyżeczki Mleko- szklanka 330ml jajka-5 szt mąka 0,5 kg olej - 400ml bułka tarta- 400gram Sposób przygotowania; Gotujemy grzyby do miękkości , kapustę obmywamy i gotujemy . Mielimy grzybki przez maszynkę, kapustę odsączamy od wody
pichciszto
PIECZONA KAPUSTA 287chuda ponieważ wszystko rozdrobniłam blenderem i dodatkowo dodałam suszoną żurawinę... Smak doskonały, rewelacyjny. Niebawem będą święta, gości pełen dom polecam na świąteczny stół. Składniki: 500 g kiszonej kapusty 1 mała główka białej kapusty lub 1/2 dużej 25 dag surowego boczku 500 g chudego karczku 1 cebula czerwona garść suszonej żurawiny sól
pieprzny smaczek
Kapuśniak Colbert 183wywar mięsny 1,5 L · kapusta kiszona 40 dag · ziemniaki 3-4 szt · grzyby suszone 2-3 szt · słonina 10 dag · cebula 2 szt · mąka pszenna 1-2 łyżki · natka pietruszki · ser biały 10-15 dag · sól · pieprz · ziele angielskie · przyprawa do zup Kapustę pokroić, zalać częścią wywaru, ugotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać pozostałym wywarem
Camilla w kuchni
Tego dania nie da się zepsuć 201zabraknąć i tej kapuścianej znakomitości polskiego stołu. Przyrządzany na wiele sposobów, z najprzeróżniejszymi dodatkami, ale u mnie niezmiennie w bardzo podstawowej wersji, ale równie dobrej... Bigos 0,5 kg kapusty kiszonej kawałek mięsa wieprzowego 1 cebula (pokrojona w piórka) 1 marchewka (starta na fasolkowej tarce) 1 pętko kiełbasy (pokrojonej w kostkę) koncentrat pomidorowy ziele angielskie, liść laurowy majeranek sól, pieprz
bastalena
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 259Chwilowo fotka z "Potrawy na Boże Narodzenie" Wydawnictwo Dolnośląskie Wrocław 2001 Tradycyjne pierogi, których nie może zabraknąć podczas Wigilij. SKŁADNIKI FARSZ: 80 dag kiszonej kapusty 2 cebule 10 dag suszonych grzybów 15 dag masła 3 łyżki oleju sól, pieprz CIASTO; 2 szklanki pszennej mąki jajko szczypta soli pół szklanki ciepłej przegotowanej wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Farsz Grzyby namoczyć w wodzie, następnie
RAROSSA
Młoda kapusta z kminkiem 212Kminek w naszym domu to chyba jedna z najczęściej używanych przypraw. Dodaję go przede wszystkim do domowego chleba, i właściwie zawsze do kiszonej kapusty. Tym razem dodałam go do młodej kapusty i wyszło świetnie. Polecam takie połączenie! A kapusta jest znakomitym dodatkiem do mięsa czy klusek, a właściwie jest tak smaczne,że można ją zjadać samą. składniki główka kapusty
Stare Gary