kapusta kiszona - 6206 przepisów (strona:208/414)

Wigilijna kapusta z grochem 178

niedawna na moim wigilijnym stole gości kapusta z grochem, jest bardzo smaczna i dość szybka do przygotowania. Kilka lat temu przygotowałam taką kapustę i wszystkim zasmakowała. Składniki: 2 kilogramy kapusty kiszonej 500 gram łuskanego żółtego grochu 2 cebule Sól, pieprz Majeranek 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu Olej do smażenia Sposób przygotowania: Kapustę przekładamy do garnka

Bajeczna Kuchnia
Pierogi z kurkami i fasolą 152

smakują. Ciasto jest cieniutkie, delikatne a farsz jest ich dopełnieniem smacznym. ciasto: 250 g mąki pszennej szczypta soli 1 łyżka oliwy 2/3 szklanki gorącej wody farsz: 20 dkg kapusty kiszonej 1 szklanka ugotowanej fasoli 1 łyżeczka masła 20 dkg kurek mrożonych sól, pieprz 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1 cebula masło klarowane natka pietruszki Kapustę przekładam do garnka, wlewam

wesoła kuchnia
Placuszki z kapustą kiszoną 125

takie postne, a co ważne szybkie do zrobienia i usmażenia placuszki. Spróbujcie :) Składniki : około 1/2 kg nie tak mocno kapusty kiszonej 1-2 jajka 3-5 łyżek mąki kukurydzianej sól, pieprz mielony olej do smażenia Podałam z keczupem, ale następnym razem wypróbuję z sosem czosnkowym. Przygotowanie : Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku i pokroić dość drobno, przełożyć do miseczki Jajko roztrzepać

Proste Potrawy
Muffinki z kapustą i grzybami. 177

mąki pszennej, 200 g masła, 1 łyżeczka soli, 2 żółtka, 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany, 30 g świeżych drożdży, 3 łyżki mleka, 1 łyżeczka cukru Na farsz: 500 g kapusty kiszonej, 100 g – 150 g suszonych grzybów, 2 średniej wielkości cebule, 2 łyżki masła, sól, pieprz, majeranek, kminek (opcjonalnie) Dodatkowo: 1 jajko, Sposób przygotowania: Przygotować farsz. Kapustę wypłukać, osączyć, posiekać

Nie tylko w kuchni
Pierogi z kapustą i grzybami 102

mały dwumiesięczny poślizg :)  SKŁADNIKI NA CIASTO: 3 szklanki mąki wrocławskiej 1 żółtko 1 łyżeczka miękkiego masła gorąca woda - tyle ile przyjmie ciasto  SKŁADNIKI NA FARSZ; 500 g kapusty kiszonej 100 g suszonych podgrzybków 2 duże cebule 3 łyżki masła sól, pieprz olej PRZYGOTOWANIE: Grzyby zalać wodą i ugotować do miękkości, odcedzić ( wody nie wylewać). Kapustę wrzucić do garnka

Gosia gotuje
Paszteciki z kapustą i fasolą czyli walentynkowe eksperymenty z firmą Kupiec 153

więcej! Paszteciki z kapustą i fasolą w walentynkowej odsłonie Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 1 szklanka mleka 15 dag drożdży 1 łyżeczka cukru na farsz: 1/2 kg kiszonej kapusty 20 dag fasoli białej drobnej 20 dag pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju przyprawy (sól, pieprz, mielona papryka) dodatkowo: 1 jajko ziarna kminku/sezamu Fasolę namoczyć (optymalnie

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Tatrzańska kwaśnica na żeberku 101

przepisie wykorzystałam własną kiszoną w wielkim krzemionkowym garnku kapuchę, układaną warstwami i przesypywaną solą, na koniec przykrytą dechą i zapartą kamieniem....  Życzę Wam smacznego, sama się zajadam i tęsknię..... tęsknię do moich Tatr... corocznie odwiedzanych i corocznie z trwogą opuszczanych...   Składniki 0,8 kg niewielkich ziemniaków 0,4 kg kwaszonej kapusty (najlepiej ciętej w długie pasy(...)kostkę. Grzyby moczymy 2- 3 godziny w zimnej wodzie, potem obgotowujemy. Z mięsa z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego gotujemy wywar. Gdy mięso jest w połowie miękkie dodajemy kapustę kiszoną, grzyby oraz cebulę i czosnek zeszklone na patelni. Obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki gotujemy osobno i odcedzone dodajemy do wywaru pod koniec gotowania. Doprawiamy do smaku solą

Kuchenne aromaty
Placki z kapusty 89

placki z kapusty. Jedliście takie placki? Placki są bardzo proste w przygotowaniu i bardzo smaczne, polecam wypróbować mój przepis. Te placki to nie są fuczki, które się robi z kiszonej kapusty, te placki są ze świeżej młodej kapusty. Do przygotowania placków z kapusty będziecie potrzebowali młodą kapustę, którą trzeba poszatkować i posolić aby zmiękła. Można też kapustę przelać wrzątkiem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Łazanki z mięsem mielonym 82

Tradycyjne danie w nowej odsłonie. Czy Wam też posmakuje? Dla nas rewelacja <3 Składniki 300 g kapusty kiszonej 3 liście laurowe 1 cebula 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 50 ml oleju rzepakowego 250 g makaronu łazanki kminek mielony maggi sól, pieprz Przygotowanie Kapustę siekamy na mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody z dodatkiem liści

R'n'G Kitchen
Makaron z kapustą kiszoną i kurczakiem 122

kurczaka i w ten spoób mamy zdrowsze danie na  które od czasu do czasu,  możemy sobi pozwoloć :) Składniki: 300   g makaronu ( u mnie razowy) 500 g kapusty kiszonej 500 g filetu z kurczaka 2 średnie cebule 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego kminek olej do smażenia słodka mielona papryka sól, pieprz Wykonanie: Kapustę przepłukać, pokroić

magiczna kuchnia Kasi
Żeberka na ostro z piwem i kapusta zasmażaną 155

piwem i wrzucamy na wierzch cebulę wymieszaną z papryczką chili i czosnkiem i całość przykrywamy i wstawiamy na kolejne 45 min do piekarnika. Składniki na kapustę zasmażaną 500 g kapusty kiszonej z marchewką 1 duża cebula 250 g brzuszku surowego 1 łyżka majeranku 2 liście laurowe 3 ziela angielskie sól, pieprz do smaku 1-2 łyżki mąki Kapustę szatkujemy żeby

Piekielna Kuchnia Pati
Krokiety z kapustą i grzybami 117

wiekszość lubi jeść.  Proste krokiety z kapustą i grzybami, póki jeszcze są świeże grzyby. Krokiety z kapustą i grzybami Składniki: -  naleśniki - 1 kg grzybów leśnych - 2 kg kapusty kiszonej - 1 cebula - 2 liście laurowe - 4 ziela angielskie - olej - jajko - bułka tarta - sól - pieprz Przygotowanie: Grzyby czyścimy, kroimy na mniejsze kawałki i myjemy. Gotujemy do miękości. Kapustę płuczemy, kroimy

Kulinarne życie
Pierogi Wigilijne - z kapustą i grzybami! 176

szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki wrzątku 2 jajka 2 łyżki masła sól Farsz (najlepiej przygotuj dzień wcześniej): 4 pojedyncze płaty śledzi solonych a la matias 250g suszonych grzybów 1kg kapusty kiszonej pieprz Sposób wykonania: Farsz najlepiej przygotuj dzień wcześniej. Grzyby zalej wodą i odstaw na około 4h, następnie zagotuj w osolonej wodzie, odcedź i odstaw do ostygnięcia. Kapustę gotować

Kuchnia Pani Wiosny
Bigos wigilijny 125

dlatego, że została mi po prostu kapusta. Jest to wersja bez mięsa więc trochę uboga ale i tak kto próbował to twierdził, że jest dobry :) Zakupy: - kapusta kiszona ilość według uznania - pomidory 4 szt. - cebula 2 szt. - grzyby suszone - pieczarki - 6 suszonych wędzonych śliwek - koncentrat pomidorowy 3 łyżki - sól, pieprz, maga do smaku Przygotowanie: Kapustę jeśli jest długa kroję

Tanio smacznie i prosto
Pierogi z kapustą i grzybami 128

ciasto 2 szklanki mąki 1 jajko szklanka gorącej wody           farsz kilogram kapusty  kiszonej duża cebula tłuszcz  do smażenia ( może to być olej lub margaryna ) szklanka suszonych grzybków kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego sól i pieprz przepis Przepłukaną kapustę gotujemy w małej ilości wody razem z zielem angielskim

Smakowite Dania