kalafior z sosem - 1331 przepisów (strona:59/89)

351 + Jadłospis. 124

jeszcze mój wczorajszy jadłospis. I. Naleśniki z kokosowym twarożkiem, sosem jagodowym* i borówkamiII. czosnkowy wrap* z jajecznicą, szynką, sałatą, pomidorem i szczypiorkiem*z domowej oriszowo-pszennej tortilliIII. Ziemniaczano-serowe knedle ze śliwkami i cynamonem podane ze śmietaną i cukrem trzcinowym(no i jeszcze większą ilością cynamonu)IV. Miseczka kalafiora (brak zdjęcia)V. 1/2 melona (brak zdjęcia)VI. Sałatka ( brokuły, makaron

More food, love and dreams
Kurczak pilaw- chicken pilav 211

rosół. Doprowadzamy do wrzenia.  Dodajemy fasolkę I kalafior. Zmniejszamy gaz I  "dusimy" pod przykryciem 10 min. Na koniec dodajemy kukurydzę, doprawiamy solą I pieprzem- zostawiamy na gazie jeszcze ok 2-3 min I gotowe.Idealnie, gdy nasza potrawa postoi jeszcze 10 min pod przykryciem , a my w tym czasie zrobimy sos z jogurtu greckiego.250 ml jogurtu greckiego, wyciśniety przez

Smaki Edyty
Sałatka z brokułem 224

Sałatka z brokułem jest bardzo prosta w przygotowaniu i wymaga dosłownie kilku składników. Wszystkie składniki się idealnie ze sobą komponują tworząc niepowtarzalny smak. Sałatka ta to

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pikle ekspresowe w 48h – relish do hot dogów i hamburgerów 594

mieszam posiekane pikle z majonezem, ketchupem lub sosem bbq – w takich samych proporcjach jak wyżej – żeby się elegancko wszystko ze sobą zlepiło. SKŁADNIKI NA 1 litrowy słoik 900g mieszanych warzyw – ogórki, papryka, młode patisony i cukinia, słodka i ostra papryka, cebula, szalotka, zielona fasolka, groszek cukrowy, drobne pieczarki, różyczki brokułu lub kalafiora, młoda marchew 1 łyżka soli (15g) 350ml filtrowanej

Karo in the Kitchen
Pachnące Indiami ziemniaczane kulki z kolorowymi dodatkami 131

dowolnych ugotowanych warzyw np. kalafiora, kukurydzy czy brokuła olej do smażenia Wszystkie składniki mieszamy w misce. Wcześniej ziemniaki rozgniatamy, marchewkę kroimy w kosteczkę a miąższ pieczywa kruszymy. Masę wyrabiamy łyżką i formujemy z niej kulki wielkości orzecha włoskiego. Odstawiamy na godzinę by dobrze się połączyły. W tym czasie przygotowujemy sos. sos: łyżka klarowanego masła lub oleju kokosowego po 1/4 łyżeczki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zapiekanka z fasolką szparagową 169

kostkę szynki / kiełbasy  pół małego kalafiora (różyczki) [nie dałam] kawałek papryki czerwonej i białej 1-2 pomidory cebula 2 ząbki czosnku kilka łyżek posiekanej natki pietruszki [ nie dałam] przyprawy do smaku: sól, pieprz, chili w proszku, rozmaryn, tymianek, suszona bazylia 1 szkl. startego żółtego sera kilka czubatych łyżek bułki tartej Sos beszamelowy: 1 szkl. mleka 1 czubata łyżka mąki

Moje domowe kucharzenie
Pizza na kalafiorowym spodzie 162

jajka gałka muszkatołowa pół łyżeczki soli Kalafior myjemy i kroimy na mniejsze części. Wrzucamy do malaksera i mielimy. Uzyskujemy coś w rodzaju kaszki kalafiorowej, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Całość przełóż do formy lub na papier do pieczenia. Wyrównaj brzegi i spód, tak aby uzyskać wgłębienie na sos. Podpiecz 30 minut w 200 stopniach. Sos: szklanka

AZgotuj!
Curry z pieczonego kalafiora z ziemniakami i ciecierzycą 198

Curry to mięso, ryby, warzywa, ser (tutaj najlepiej sprawdza się paneer) lub inne składniki dania głównego w sosie, gdyż nazwa wywodzi się od tamilskiego słowa  kari  czyli sos. Na zachodzie jednak nazwa curry kojarzona jest z mieszanką przypraw. która nosić winna nazwę  curry powder  lub też  curry paste  jeśli dodany jest olej kokosowy(...)Lanki, ostrzejsze w smaku, przyprawy przed zmieszaniem są palone i prażone, dlatego przyprawa ma barwę ciemnobrązową. Składniki na ok 4 porcje Czas przygotowania : 45 min 1 średniej wielkości kalafior 4 większe ziemniaki puszka ciecierzycy  pęczek dymki 2 łyżki oleju kokosowego 1-2 łyżek czerwonej pasty curry dla zabieganych lub (1 cm świeżego startego korzenia imbiru, 2 ząbki czosnku

Słodki Kompromis
Dzika zielenina (Horta) – nieznany skarb diety śródziemnomorskiej 201

sałatka może stanowić dodatek do głównego dania, lub stać się nim, w połączeniu z ugotowanymi ziemniakami, gotowanymi jajkami lub serem feta, i oczywiście kromkami wiejskiego chleba, którymi Grecy wycierają sos wydobywający się z zieleniny. Hortę dodaję się ponadto do gulaszy, zup, dań z fasoli, duszone liście podaje się z jagnięciną lub gęsią. Bardzo popularne w Grecji są pites (ang. green(...)przepisie na muszelki z kalafiorem i botwiną oraz drożdżowe bułeczki z Brindisi. Z kolei Francuzi pałają szczególną miłością do konkretnej roślinki – mniszka lekarskiego, naszego popularnego mlecza (dmuchawca), z którego liści robią pyszne sałatki. Młode liście mlecza mają pieprzowy smak (podobny do rukoli), który świetnie komponuje się z typowo francuskimi składnikami, jak jajka, boczek czy sos winegret. Francuzi nie tylko

Chilli Czosnek i Oliwa
Kotlety z kalafiora 121

wielu powie że w jednym zdanie kalafior, pyszne i dietetyczne nie brzmi za dobrze i na pewno oszukuje.. nic bardziej mylnego, bo kotlety naprawdę są dobre. Dowód na to że mój mąż sam się do nich dobrał i jadł je z nami przez 2 dni. Oczywiście on dodał sobie do nich sos jogurtowy, my z córką zjadłyśmy z dodatkiem

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sabih, czyli pyszna sałatka z samodzielnie robioną tahiną 199

odkryłam coś tak banalnego jak pieczony kalafior, który w uprażonej formie jest wyborny. Natomiast, robiąc przedstawianą dziś sałatkę, nauczyłam się dwóch rzeczy. Po pierwsze, zamiast kupować słoik gotowej tahini po prostu będę mieć słoik łuskanego sezamu i zawsze będę sobie mogła zrobić jej tyle ile mi potrzeba. Po drugie pieczony bakłażan i sos z tahiny wpisuję na listę kultowych, niezawodnych

W kuchni wieczorem
Placuszki z kalafiora 192

Marchew i kalafiora kroimy na drobno.   Namoczoną i odciśniętą bułkę mieszamy z jajkami.Dodajemy pokrojone warzywa, mieszamy, dodajemy majonez i mąkę ziemniaczaną,doprawiamy do smaku i mieszamy.   Placuszki układamy łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy z obu strondo zrumienienia.   Świetnie smakują z kaszą gryczaną i sosem czosnkowym.Smacznego

Maminek kulinarny
Menu na tydzień: Kuchnia włoska, 150 zł dla dwojga 136

pieca. 3 Ugotowaliśmy makaron i kalafiora do zapiekanki. 4 W tym czasie spód pizzy był gotowy. Wystarczyło dodać dodatki i zapiec. 5 Zapiekanka trafiła do pieca. 6. Zaczęliśmy przygotowywać składniki do risotto. 7 W międzyczasie gotowe były kurczak i bulion. Rosół trafił do risotto. Z mięsa zrobiliśmy pulpety 8 Przygotowaliśmy składniki do sosu pomidorowego i do minestrone. 9 Zapiekana gotowa

Niedzielny kucharz
Pasztet warzywny z migdałami 151

mnie pasztetów to jednak pasztet z kalafiora pozostaje numerem jeden. Niemniej jednak - każdy z nich jest niezwykle bogaty w smaki. Smacznego! Składniki: 1 torebka ugotowanej kaszy jaglanej 100 g migdałów, zmielonych w blenderze lub rozdrabniaczu 100 ml oleju rzepakowego 2 marchewki 2 pietruszki 1 por (biała część) 3 laski selera naciowego 3 łyżki sosu sojowego 2 ziarenka ziela angielskiego

psgotujemy