tradycyjnego gulaszu. Mięso włożyłam do woreczka i poddusiłam z warzywami. Podałam z kaszą jęczmienną. SKŁADNIKI NA 4 OSOBY: 500 g mięsa wołowego Kilka mini marchewek lub 1 duża Kalafior Groszek mrożony 1 kostka rosołowa 1 łyżka vegety 2 łyżki papryki czerwonej słodkiej 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej Pieprz Kasza Jęczmienna ok 1 szklanki PRZYGOTOWANIE(...)Następnie wkładam do piekarnika. Piekę ok 50 min w 180 dtopniach. Kaszę jęczmienną gotuję tak jak w instrukcji na opakowaniu. Upieczone mięso z warzywami podaję z kaszą jęczmienną polaną sosem z mięsa. Pyszne danie
Gotowanie Patkidużym ogniu z każdej strony ok 4-5 minut. Gotować pod przykryciem. Nie ma konieczności podlewania wody ponieważ mięso wypuści soki, z których w połączeniu z tłuszczem powstanie gęsty sos. Obraną i pokrojoną w piórka cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek dołożyć do mięsa. Dodać przecież pomidorowy oraz wszystkie przyprawy poza rozmarynem. Dusić na małym ogniu(...)kostkę i dodać do mięsa. Gotować przez ok 15 minut. Dodać rozmaryn oraz sól do smaku i gotować jeszcze ok 15-20 minut. Osobiście lubię gulasz w połączeniu z kalafiorem ale polecam też sam np z dodatkiem tłustej śmietany, jeśli nie unikamy laktozy. — BTW całości: 1819 g, 3261 kcal, B 187g, T 257 g, W 55 g. W 100g
Ola la LCHFSkładniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 700 g mrożonej mieszanki warzywnej (brokuł, kalafior, marchewka baby) 1litr bulionu warzywnego 1 puszka mleczka kokosowego 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła sól, pieprz ryż Sposób wykonania: W dużym garnku podgrzewamy bulion. Gdy zacznie wrzeć wkładamy do niego pierś kurczaka. Gotujemy pod przykryciem do miękkości. Następnie wyciągamy mięso i studzimy. W tym czasie(...)patelni rozpuszczamy masło razem z mąką pszenną cały czas mieszając. Zasmażkę podlewamy gorącym wywarem i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Wlewamy z powrotem do garnka. Do sosu dodajemy mleczko kokosowe (jeśli to możliwe i mleczko nie było zmieszane to dodajemy tylko gęstą jego część). Wsypujemy mrożone warzywa i pokrojone na mniejsze kawałki ugotowane wcześniej mięso. Doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy
Qchnia po prostunagrzanego na 175 stopni C. piekarnika (termoobieg). Piec przez ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając . Uważać, aby za bardzo się nie podpiekł. Wyjąć, ostudzić i dodać do kalafiora jajka, starty na drobnych oczkach tarki, parmezan, zioła oraz doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Blachę wyłożyć pergaminem do pieczenia, bądź jak ja użyć silikonowej formy do tarty(...)okrąg. Uformowany spód wstawić do nagrzanego na 190 stopni C. piekarnika (grzanie góra/dół) i piec przez ok. 15 minut. Wyjąć, ułożyć na wierzchu dodatki, u mnie: sos pomidorowy, liście szpinaku, czarne i zielone oliwki, kawałki sera feta, drobno starty ser cheddar wymieszany z parmezanem. Całość ponownie wstawić do piekarnika (190 stopni C.) i zapiekać
gutfutDziś pieczony pstrąg na puree z marchewki. Jeśli wypróbowaliście już łososia na puree z kalafiora , czas na rybę w całości. Ja użyłam pstrąga tęczowego, ale myślę, że świetnie sprawdzi się w tym daniu także dorada czy okoń morski (labraks). Ryba wygląda bardzo zadziornie, ale danie jest delikatne – szczególnie marchewkowe puree z dodatkiem chrzanu jest warte uwagi. Bałam się tego(...)eksperymentu, ale wyszło fantastycznie. Wizualnie chyba także niczego sobie! Pstrąg w całości na puree z marchewki: 4 wypatroszone pstrągi lub inne ryby o białym mięsie niepełne 1/2 szklanki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1 łyżka miodu 1 duży, wyciśnięty ząbek czosnku 1-2 limonki (1 łyżka soku + do dekoracji) 1 łyżeczka sosu rybnego (można pominąć) posiekana mała
Poezja smakukurczakiem i pieczarkami Ciasto na pizze – szybkie, najlepsze, bez wyrastania! Francuskie ślimaczki ze szpinakiem Tortilla z pesto bazyliowym i szynką Pieczarki panierowane w zalewie pomidorowo-octowej Śledzie w sosie salsa Bigos z kiszonej kapusty – łatwy i pyszny! Ryba po grecku wg przepisu mojej Babci Serki Gentelmen’ki Wędzony łosoś z twarożkiem na krakersach LIKIERY, DRINKI i ALKOHOLE: Jeśli lubisz alkohol(...)ananasem Sałatka z wędzonym kurczakiem i makaronem Warstwowa sałatka z szynką i ananasem Sałatka z makaronem w kształcie ryżu Sałatka z brokułami, fetą i migdałami Chrupiąca sałatka z kalafiorem, jajkiem i koperkiem Sałatka z kurczakiem gyros i ananasem Sałatka Gyros ognista Sałatka warstwowa z tuńczykiem Sałatka z serem feta, kiełkami i mixem sałat Sałatka z zupek chińskich z tuńczykiem Sałatka
Kulinarne Przebojegotujemy, mieszając od czasu do czasu, żeby zgęstniało do konsystencji niezbyt gęstego kremu (ok. 15 minut). Doprawiamy solą i pieprzem. 2. Krem biały warzywny - warzywa kroimy w kostkę, różyczki kalafiora dzielimy na 2-3 części. Rozgrzewamy masło na dużej patelni, wrzucamy warzywa i lekko podsmażamy (nie może się podpiec!), Wlewamy bulion, lekko posypujemy solą, cukrem i białym pieprzem. Kiedy warzywa(...)gładko i sprawdzamy konsystencję z kremem pomidorowym. Regulujemy ewentualnie bulionem, aby były takie same. 3. Do szerokich miseczek wlewamy po chochelce kremu pomidorowego, następnie chochelką mniejszą, np. do sosów, delikatnie i powoli wlewamy na środek pomidorowego krem biały, na to ponownie krem pomidorowy i znów biały. Nie jest to łatwe, ale ja po trzech miseczkach nabrałam już wprawy
Kuchnia Prezydentowejwarzywa nadające się na placki. Najczęściej placuszki warzywne podaje z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym, jednak wspaniale także smakują z sosami mięsnymi, jak chociażby w przepisie Polędwiczki w kremowym sosie własnym . Placuszki z warzyw możecie przyprawiać raz mniej, a raz bardziej intensywnie, w zależności od nastroju czy upodobań. Przyznam, że ja oprócz przypraw, do większości placuszków dodaję cebulkę, która nadaje(...)jego nadmiar. Jeżeli wypróbujecie, któregoś z poniższych przepisów, koniecznie napiszcie w komentarzu czy placuszki smakowały. Wasze opinie motywują mnie do tworzenia nowych treści Z góry serdecznie dziękuję. Placuszki z kalafiora Placuszki z dyni Placuszki z marchewki i ziemniaków Placuszki z brokułami, szynką i serem Placuszki z cukinii z patelni Placki z cukinii z piekarnika Placuszki z batatów i ziemniaków Placuszki
Kuchnia Bazyliiprzygotowałam to danie bez pieczarek i groszku). W rondlu zagotować wodę, w pierwszej kolejności wrzucić do niej ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Poczekać aż będą lekko miękkie, wtedy dodać kalafiora i ewentualnie pozostałe warzywa. Gotować przez kilka minut, ale uważać aby ich nie rozgotować - powinny być chrupiące. Odcedzić. Na dużej patelni rozgrzać olej dodać kumin, gorczycę i czarnuszkę. Smażyć(...)Smażyć aż cebula zbrązowieje. Do przesmażonych przypraw dodać warzywa, doprawić cukrem i solą, dolać jogurtu, a w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. Smażyć na niewielkim ogniu aż sos się zagotuje. Podawać. Smacznego
Codzienne Gotowaniewielokrotny mistrz Polski Sommelierów. Wspaniały duet. Na powitanie otrzymałyśmy różową Cava Rose Noche Y Dia. Jako pierwsze danie na stole pojawiły się wspaniałe małże Św. Jakuba z orzeszkami pini, kalafiorem i rodzynkami. Kolejnym daniem był tatar z tuńczyka, podany na dwa sposoby. Drobno krojony na sałatce z ogórków oraz w plastrach, opiekany podany z dressingiem z rokitnika(...)jabłkiem, a do niej Tokaji Leonis Selection Aszu 3 Puttonyos 2008. Przyszedł czas na rybę i tu pojawił się pieczony filet z dorsza atlantyckiego, czarna soczewica, seler i sos kawiorowy, w kieliszkach Esporao Reserva 2011. Po dorszu sorbet rabarbarowy, po którym pierś kaczki w buraczkach, komosa ryżowa, sos z wiśni i czarnego pieprzu i Emiliana Signos De Origen Syrah
królestwo garówżółtego sera, a szkoda, bo bardzo lubię go w tej formie. Podobną zapiekankę możesz zrobić z użyciem reszty warzyw z rosołu lub z innymi warzywami, np. z brokułami czy kalafiorem. Można też dodać ugotowane jajko pokrojone w plastry (tuż po ser). Smacznego! Składniki: 4-5 średnich ziemniaków 5 ugotowanych klusek śląskich z poprzedniego obiadu 2 rzodkiewki (lub więcej) 1 duża(...)minutki, często mieszając. Do szklanki z wodą dodaj przyprawy. Wymieszaj. Gdy czosnek się lekko zrumieni, wlej około połowy wody i duś kilka minut na mniejszym ogniu, aż sos się lekko zredukuje. Często mieszaj. Do reszty wody dodaj mąkę i śmietanę. Dokładnie wymieszaj, aby nie zostały grudki. Na patelnię wrzuć opłukaną fasolę. Wlej sos śmietanowy i wymieszaj wszystko. Zagotuj
Anioszek w kuchnikremowy dyniowy sos, który łączymy z makaronem, ciecierzycą, rozmarynem i parmezanem. W kwadrans otrzymujemy przepyszny, sycący wegetariański obiad w prawdziwie jesiennym klimacie <3 ➤ Kliknij - Przepis na makaron z sosem dyniowym Wtorek - Sałatka z jarmużem, brokułami, serkiem wiejskim i grzankami Pomysł na prostą sałatkę, którą stworzyłam przypadkiem starając się wykorzystać produkty, które miałam w lodówce. Takie przepisy zazwyczaj wychodzą(...)oliwy i kładź na nią porcje ciasta formując nieduże placuszki. Smaż na złoto z obu stron. Po usmażeniu odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Piątek - Szakszuka kalafiorowa Kalafior i jajko sadzone to pyszne połączenie, na przykład na letni obiad. Idąc tym tropem postanowiłam dodać różyczki kalafiora do arabskiej szakszuki, otrzymując smakowity i prosty pomysł na obiad lub kolację
Chilli Czosnek i Oliwapestek) CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Kalafior, mleko kokosowe i wodę umieszczamy w garnku. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy do miękkości kalafiora około 7 minut. Następnie blendujemy na gładki krem. 2. W między czasie na suchą patelnię wrzucamy pieczarki. Przesmażamy, dodajemy łyżkę oliwy, wrzucamy cebulę, garam masala, ostrą paprykę, sól i pieprz, smażymy(...)Gotujemy na średnim ogniu, aż kurczak będzie gotowy (5-7 minut). Na minutę przed końcem dodajemy kolendrę i mieszamy. 4. Na dwa głębokie talerze wykładamy "makaron" z cukinii, nakładamy sos i dekorujemy listkami kolendry. Smacznego! :) Przepis bierze udział w akcji
My Culinary Art