łososia z siekaną sałatką, z kulkami z czarnego ryżu! A kiedy przyjdzie czas na kolację Jamie również nas nie zawiedzie! Oj co to to nie! Pyszny bombajski kurczak z kalafiorem, ryżem i szpinakiem, wegetariański burger z bazyliowym dressingiem z sałatką ogrodową, zupa rybna curry z krewetkami, białą rybą i pomidorkami! Są steki z łososia, laksa z pieczonej dyni z kurczakiem(...)szpinakiem, serkiem wiejskim i słonecznikiem czy niesamowite krewetki po marokańsku z puszystym kuskusem z tęczową salsą! Znajdzie się też ryba na parze po azjatycku z czarnym ryżem, warzywami i sosem chili, zapiekany bakłażan z harissą, z granatem, z pistacjami, z oliwkami i ryżem. Pyszne samosy z wołowiną, cebulą i batatem, sałatka z pieczonej marchewki i dyni, z kaszą jaglaną, jabłkiem
Plate of Joypowstaje pyszny i nienudny obiad, pełen aromatycznych smaków. Za sprawą dodatku cieciorki jest także niezwykle pożywny. Ps. Pamiętacie o Gotowaniu za Głosowanie ? Składniki na 2 porcje: 500g mrożonych warzyw (kalafior, brokuł i marchewka) ½ puszki mleka kokosowego (200 ml) ½ puszki cieciorki 1 łyżeczka curry (używam Kamis) 1 łyżeczka kurkumy szczypta cayenne ½ łyżeczki kolendry opcjonalnie ½ łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi) 1 łyżka oleju(...)minut. Doprawić curry, kurkumą, cayenne i kolendrą. Posolić i popieprzyć do smaku. Podlać mlekiem kokosowym. Dusić do miękkości warzyw. Pod koniec duszenia dodać cieciorkę odsączoną z wody. Sos zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną w wodzie (opcjonalnie). Ja czasami pomijam ten krok, wtedy sos jest trochę rzadszy. Podawać z ugotowanym ryżem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówzagotuj, zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu przez 25 minut. Krok 3 Umyj kalafiora i pokrój na małe kawałki. Umyj, obierz pietruszkę, pokrój w krążki i dodaj do kalafiora. Gotuj w garnku parowym, albo zalej niewielką ilości wody i gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Odcedź, dodaj 2 łyżki masła, szczyptę gałki muszkatołowej, 2 łyżki siekanej natki pietruszki(...)praskę. Masa nie musi być tak gładka jak na pure i może być lekko grudkowata. Posól do smaku. Krok 4 Wyciągnij cieciorkę z piekarnika i przełóż do rondla z sosem, dodaj do niego grzyby, wymieszaj. Dopraw solą i pierzem. Krok 5 Formę do pieczenia posmaruj delikatnie olejem. Wyłóż na spód sos, przykryj masą kalafiorową, posyp z wierzchu tartym parmezanem (około
Niedzielny kucharzwłasny wypiek i sami zdecydowaliśmy, że w niedalekiej przyszłości też będziemy wypiekać własny chleb. Różnica między robionym, a kupionym pieczywem jest niewyobrażalna. Później otrzymaliśmy krem z kalafiora. Bardzo dobry, niezwykle intensywny. Na danie główne zamówiłam zająca z kapustą i kasztanami.... Mój narzeczony dzika z puree z selera i gruszką... Nie przytoczę dokładnych nazw dań, gdyż niestety nie odnalazłam(...)wpadłabym na takie połączenie, a było bardzo bardzo dobre). Zając - nie do końca tego się spodziewałam. Zająca jadłam pierwszy raz i mam mieszane uczucia (ze względu na mięso). Sos zawierał dużą ilość wina, która przyćmiewała mięso. Stopień wysmażenia zająca i miękkości dodatków był idealny. Nie da się ukryć, że danie główne było dla mnie czymś zupełnie nowym, a nowych rzeczy
Karola gotujesoli Wykonanie: Piersi kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na 1-2 łyżkach oleju przez kilka minut. kiedy będzie rumiany, przekładamy do głębszego garnka. Dodajemy kawałki kalafiora, zielony groszek i fasolkę szparagową. Zalewamy całość mlekiem kokosowym i śmietaną. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Na pozostałej ilości oleju podsmażamy cebulę i przeciśnięty czosnek. Dodajemy pokrojoną(...)czosnkiem i cebulą przekładamy do garnka z kurczakiem i warzywami. Mieszamy. Dolewamy passatę pomidorową lub pokrojone pomidory oraz starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Jeśli jest potrzeba (mało sosu), dodajemy pół szklanki wody. Przyprawiamy całość pastą lub przyprawą curry. Można pokusić się o własne przygotowanie mieszanki, nie jest to zbyt skomplikowane, a można pominąć składniki, których się
bistro mamałyżeczki, ogórek zielony 1 średni, jogurt naturalny - ile potrzeba kalafior ugotować , wylać na sito i przestudzony utłuc tłuczkiem do ziemniaków pół papryki, pomidory suszone pokroić na drobno do kalafiora dodać jajko, kucharka, pieprze, kminek, paprykę, kurkumę Royal Brand, pomidory, koperek posiekany, tartej bułki jeśli masa będzie zbyt luźna to dosypać tartej bułki lub ciut wody jeśli będzie za gęsta - odstawić(...)mielone i kłaść je na mocno gorący olej smażyć na rumiano z każdej strony - odkładać je ręcznik papierowy ogórek gruntowy obrać i zetrzeć na tarce grubsze oczka, dodać sos tzatzyki, jogurtu tyle ile potrzeba i podawać z kotletami...........SMACZNEGO!!! kurkuma zmielona Royal Brand:naturalne składniki - smak: ostry, korzenno-palący, gorzkawy posmak - zapach: delikatnie aromatyczny, lekko ostry - zastosowanie: składnik proszku curry
W Mojej Kuchni Lubiękalafior zalać niewielką ilością wody i ugotować do miękkości. Zajmie to parę minut Odcedzić, schłodzić. Masę kalafiorową położyć na ściereczkę, zawinąć i wycisnąć jak najwięcej płynu. Umieścić odciśnięty kalafior w misce, dodać mozzarellę pokrojoną na bardzo drobne kawałki, oregano, bazylię, sól, czosnek w proszku, i jajko. Dobrze wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 220 st C Na blachę położyć papier(...)Wstawić do piekarnika i piec do 15 - 20 minut, aż placek będzie przypieczony na złoty kolor. Placek wyjąć, nałożyć ulubione składniki - nie za dużo. Posmarowałam sosem pomidorowym, położyłam wędlinę i posypałam serem. Wstawić ponownie do piekarnika i piec kolejne 7-10 minut, aż ser się stopi. Smacznego
Stare Garyjego nadzorem powstawały smaczne potrawy, na bazie lub tylko doprawione kawą Inka. Jak zwykle, prace wykonywaliśmy w grupach. Trafiłam do słodkiej ekipy, przygotowującej ciasto marchewkowe z kawą Inka i sosem karmelowo-kardamonowym . Oj działo się...działo... Przepis bowiem okazał się sprawdzianem dla naszym umiejętności. W jego treść wkradły się małe chochliki, które to pozamieniały gramy na dekagramy, pomieszały cyferki(...)błędy ! W porozumieniu z dziewczynami ustaliłyśmy właściwe proporcje ciasta i wszystko pięknie i smakowicie się udało. Pozostałe grupy przygotowywały: krem z pieczoną dynia, imbirem, kawą Inka i grzankami smażony kalafior z morelami, kawą Inka i orzechami laskowymi łosoś z białą kaszą gryczaną w emulsji kawowej, cukinią i pesto ziołowym creme brulee z kawą Inka i pieczoną gruszką Kalafior podbił moje
kolorowotorcikowosypko ryżu, ostudzonego 1 jajko 2 czubate łyżki mąki 2 czubate łyżki bułki tartej plus bułka do obtaczania kotletów łyżeczka suszonego koperku sól i pieprz, do smaku olej do smażenia Kalafiora zmiksuj. Wymieszaj z ryżem, koperkiem i dopraw do smaku. Dodaj do masy bułkę tartą, mąkę, jajko i wymieszaj. (Tu dobrze jest zostawić całość na jakieś 30 minut w lodówce - masa(...)bułce tartej i formuj nieduże kotlety. Smaż na rozgrzanym oleju, najlepiej na nierzywierajacej patelni, przez około 3-4 minuty z każdej strony - na złoty kolor. Podawaj z surówkami i sosem pomidorowym lub keczupem
Lejdi of the houseprzepada za zupami. Ponadto, uwielbiam warzywa, dlatego staram się wplatać je wszędzie. Sałatki, choćby najprostszej, nigdy nie może u mnie zabraknąć. Tym razem przedstawiam Wam warzywa w pysznym sosie. Mimo że jestem fanką drobiu, nie przepadam za rosołem, a wręcz nie lubię. Dlatego zawsze, gdy jest on w domu na obiad, to przyrządzam sobie smaczny sosik z mięsa kurzego(...)mnie najlepiej pasuje do ziemniaków lub ryżu. Składniki na 3-4 porcje: 2 pałki z kurczaka – ugotowane z rosołu Dowolne warzywa – u mnie mrożonka jarzyn wiosennych hortex (marchewka, kalafior, fasola szparagowa, groszek, brukselka ), brukselki nie dodałam do dania, bo jej nie lubię. Można także wykorzystać sezonowe warzywa np. fasolka szparagowa, pieczarki, cukinia i papryka. Ząbek czosnku Pół cebuli 3 ziela
Fabryka pomysłówtradycyjnego gulaszu. Mięso włożyłam do woreczka i poddusiłam z warzywami. Podałam z kaszą jęczmienną. SKŁADNIKI NA 4 OSOBY: 500 g mięsa wołowego Kilka mini marchewek lub 1 duża Kalafior Groszek mrożony 1 kostka rosołowa 1 łyżka vegety 2 łyżki papryki czerwonej słodkiej 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej Pieprz Kasza Jęczmienna ok 1 szklanki PRZYGOTOWANIE(...)Następnie wkładam do piekarnika. Piekę ok 50 min w 180 dtopniach. Kaszę jęczmienną gotuję tak jak w instrukcji na opakowaniu. Upieczone mięso z warzywami podaję z kaszą jęczmienną polaną sosem z mięsa. Pyszne danie
Gotowanie Patkidużym ogniu z każdej strony ok 4-5 minut. Gotować pod przykryciem. Nie ma konieczności podlewania wody ponieważ mięso wypuści soki, z których w połączeniu z tłuszczem powstanie gęsty sos. Obraną i pokrojoną w piórka cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek dołożyć do mięsa. Dodać przecież pomidorowy oraz wszystkie przyprawy poza rozmarynem. Dusić na małym ogniu(...)kostkę i dodać do mięsa. Gotować przez ok 15 minut. Dodać rozmaryn oraz sól do smaku i gotować jeszcze ok 15-20 minut. Osobiście lubię gulasz w połączeniu z kalafiorem ale polecam też sam np z dodatkiem tłustej śmietany, jeśli nie unikamy laktozy. — BTW całości: 1819 g, 3261 kcal, B 187g, T 257 g, W 55 g. W 100g
Ola la LCHFSkładniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 700 g mrożonej mieszanki warzywnej (brokuł, kalafior, marchewka baby) 1litr bulionu warzywnego 1 puszka mleczka kokosowego 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła sól, pieprz ryż Sposób wykonania: W dużym garnku podgrzewamy bulion. Gdy zacznie wrzeć wkładamy do niego pierś kurczaka. Gotujemy pod przykryciem do miękkości. Następnie wyciągamy mięso i studzimy. W tym czasie(...)patelni rozpuszczamy masło razem z mąką pszenną cały czas mieszając. Zasmażkę podlewamy gorącym wywarem i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Wlewamy z powrotem do garnka. Do sosu dodajemy mleczko kokosowe (jeśli to możliwe i mleczko nie było zmieszane to dodajemy tylko gęstą jego część). Wsypujemy mrożone warzywa i pokrojone na mniejsze kawałki ugotowane wcześniej mięso. Doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy
Qchnia po prostunagrzanego na 175 stopni C. piekarnika (termoobieg). Piec przez ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając . Uważać, aby za bardzo się nie podpiekł. Wyjąć, ostudzić i dodać do kalafiora jajka, starty na drobnych oczkach tarki, parmezan, zioła oraz doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Blachę wyłożyć pergaminem do pieczenia, bądź jak ja użyć silikonowej formy do tarty(...)okrąg. Uformowany spód wstawić do nagrzanego na 190 stopni C. piekarnika (grzanie góra/dół) i piec przez ok. 15 minut. Wyjąć, ułożyć na wierzchu dodatki, u mnie: sos pomidorowy, liście szpinaku, czarne i zielone oliwki, kawałki sera feta, drobno starty ser cheddar wymieszany z parmezanem. Całość ponownie wstawić do piekarnika (190 stopni C.) i zapiekać
gutfutDziś pieczony pstrąg na puree z marchewki. Jeśli wypróbowaliście już łososia na puree z kalafiora , czas na rybę w całości. Ja użyłam pstrąga tęczowego, ale myślę, że świetnie sprawdzi się w tym daniu także dorada czy okoń morski (labraks). Ryba wygląda bardzo zadziornie, ale danie jest delikatne – szczególnie marchewkowe puree z dodatkiem chrzanu jest warte uwagi. Bałam się tego(...)eksperymentu, ale wyszło fantastycznie. Wizualnie chyba także niczego sobie! Pstrąg w całości na puree z marchewki: 4 wypatroszone pstrągi lub inne ryby o białym mięsie niepełne 1/2 szklanki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1 łyżka miodu 1 duży, wyciśnięty ząbek czosnku 1-2 limonki (1 łyżka soku + do dekoracji) 1 łyżeczka sosu rybnego (można pominąć) posiekana mała
Poezja smaku