MAKARON Z PIECZONYM KALAFIOREM, PARMEZANEM I NATKĄ PIETRUSZKI 216choć trochę. Możemy jeść je codziennie, pod każdą postacią. W sosach, z warzywami, owocami, twarogiem (i skwareczkami!), zupełnie bez niczego, w sałatkach, zapiekankach… Prosty, szybki i smaczny sposób na jedzenie. Ten makaron jednak, to nasz hit tego lata. Przygotowanie trwa zaledwie tyle, ile piecze się kalafior, a smak czuć jeszcze długo potem. Tak zaczęliśmy wakacje :) Prosto i bardzo smacznie
OliveandThyme
Sałatka z fioletowych ziemniaków z kabanosami 209bardzo kaloryczne. To przeważnie zbyt duża ich ilość albo tłuste sosy czy okraszenie ciężkimi skwarkami powoduje, że stają się bombą kaloryczną. W sałatce, w połączeniu z innymi warzywami, są bardzo smaczne i wcale nie ciężkie. Spróbujcie koniecznie! A wracając do niezwykłych kolorów warzyw - znacie fioletowego kalafiora? To jest dziwadło! Smakuje co prawda tak samo jak zwykły, ale kolor ma cudownie
Smaczna Pyza
Purée ziemniaczane 210duszonych warzyw. Jego kremowa konsystencja doskonale pasuje do mięs duszonych w sosie czy pieczeni. Dobrze zrobione puree ziemniaczane to nie są zwykłe tłuczone ziemniaki. Purée najczęściej robi się z ziemniaków, ale inne warzywa też doskonale się do tego nadają. Można zrobić puree z marchewki , selera, bobu czy kalafiora albo dodać trochę jakiegoś warzywa do ziemniaków dla zmiany smaku i koloru
Smaczna Pyza
Pizza na kalafiorze 175odcedzamy na sicie (najlepiej odcisnąć nadmiar wody przez gazę). Do odciśniętego kalafiora dodajemy jajko, ser (starty na tarce o najdrobniejszych oczkach), zioła i przyprawy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto wykładamy na wysmarowaną olejem formę. Podpiekamy w piekarniku ok. 30-35 minut. Po upieczeniu na cieście rozsmarowujemy sos pomidorowy i wykładamy wcześniej podsmażone wszystkie dodatki. Na wierzch posypujemy starty
Salonik smaków
Makaron z zielonym pesto 257Proponuję Wam przygotować posty makaron z zielonym pesto, który uwielbiam. Przy małym nakładzie pracy, ekspresowym tempie wykonania uzyskujemy doskonały smak sosu, który jest nie dość, że jest wyśmienity w smaku, to jest zdrowy i bogaty w witaminy.Główny składnik mojego zielonego pesto to natka pietruszki i rukola. Oprócz tych składników, dodałam prażony słonecznik, oliwę, ocet balsamiczny i dla ostrości trochę(...)papryczki – koniecznie wypróbujcie mój makaron z zielonym pesto! A rukola nie tylko nadaje się do sałatek: Zupa krem z rukoli Włoskie Cannelloni faszerowane serem ricotta, kalafiorem i radicchio i pesto z rukoli Składniki: - 1 łyżka – słonecznik łuskany – 1/2 pęczka zielonej pietruszki z łodygami, – 1 ząbek czosnku, – garść rukoli – 2 łyżki oliwy z oliwek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z batatem i jajkiem na miękko 190przede wszystkim płynne żółtko daje dodatkowy sos do sałatki, który polepsza jej smak. To niby taka mała rzecz, a niesamowicie dużo zmienia w naszym daniu. Musicie spróbować Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki . Polecam Wam także: – sałatka z pieczonym burakiem i kozim serem – sałatka cezar z kurczakiem – sałatka z pieczonym kalafiorem – sałatka z gruszką i gorgonzolą – sałatka(...)quinoa, upieczone bataty z cebulą, ser gorgonzola. Ugotowane na miękko jaja obierz i delikatnie przekrój i połóż na sałatce. Z oliwy, octu, musztardy, miodu, odrobiny soli i pieprzu zrób sos. Polej sałatkę sosem i podawaj póki jest ciepła. SMACZNEGO! Artykuł Sałatka z batatem i jajkiem na miękko pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.pl
Warzywne kotleciki w sezamie 180porze obiadowej podać nasze przepyszne warzywne kotleciki :) SKŁADNIKI: 1/2 główki kalafiora 2 duże marchewki 2 małe cukinie 2 mała cebule 1 duża papryka 6 pieczarek 1 jajko 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 1 łyżeczka ziół prowansalskich pieprz sól sezam do obtoczenia margaryna Optima Omega 3 SOS: 1 mały kubek jogurtu greckiego 1/2 ogórka garść listków mięty sól pieprz
Kuchnia od dwojga
Curry z kalafiora 189patelni lub w woku, na oleju szklimy posiekaną cebulę, dodajemy czosnek. Kalafiora kroimy na mniejsze części, przekładamy na patelnię/woka. Dodajemy ciecierzycę razem z zalewą oraz mleko kokosowe. Dolewamy ok. 100 ml wody i dusimy pod przykryciem. Pod koniec duszenia dodajemy przyprawy, mieszamy i gotujemy bez przykrycia, aż sos odparuje. Smacznego
Kucharzyca
kotlety ziemniaczane z kalafiorem fioletowym i mozzarellą... 205pietruszki, ręką wszystko dobrze połączyć i rozdrobnić kalafior w trakcie wyrabiania, kalafior jest lepszy nie całkiem rozdrobniony wsypać bułkę tartą, obie mąki i dobrze wymieszać na mocno gorącym smalcu smażyć nie za grube kotlety na rumiano, odkładać na ręcznik papierowy kotlety są smaczne i można je podawać z sosami zimnymi lub na ciepło...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię
Pieczone kotlety mielone ze szpinakiem i serem feta 364postanowiłam urozmaicić "zwyczajne" mielone kotlety. W połączeniu z kaszą jaglaną i kalafiorem otrzymujemy pyszne, zdrowe i dietetyczne danie obiadowe. Z całego serca polecam. :-) 500g mięsa mielonego 1/2 kostki sera feta garść świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku 1 średnia czerwona cebula 1 jajko sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, sos tabasco 1. Ser feta kroimy w kostkę. Szpinak i cebulę siekamy
Szefowa kuchni
Sałatka z kalafiorem i oliwkami 192łyżek majonezu * 5 łyżek ketchupu * pieprz, sól Sposób przyrządzenia: Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Studzimy. Oliwki przekrawamy na pół. Pieczarki kroimy w plasterki a jajka, ogórki i pomidory w kostkę. Ketchup mieszamy z majonezem. Wszystkie składniki sałatki mieszamy ze sobą. Polewamy sosem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Źródło: "123 sałatki i surówki Siostry Anastazji
Pobite gary Barbary
Jesienne Menu w Le Victoria Brasserie Moderne 167piersi kaczki, oliwa z orzechów laskowych, parmezan Smażona grasica cielęca, kalafior, Cydr Lubelski Custard z grzybów leśnych, jajko na miękko, dodatki Meurette Consommé z ogonów wołowych, royale z foie gras, trufla Smażony łosoś, dyniowe risotto, smak z szałwii Halibut, cytrusowe Viennoise, jesienne warzywa Filet z dziczyzny, gruszka, brukselka, sos Poivrade Stek z 28-dniowej wołowiny, frytki,sos pieprzowo-serowy Gicz
królestwo garów
Ulubieńcy października 171kawałkami czekolady :) W tym miesiącu moim warzywnym ulubieńcem był zdecydowanie kalafior. Jadłam go naprawdę bardzo dużo, szczególnie w postaci kotletów kalafiorowych. Bardzo łatwo się je przygotowuję i są przepyszne :) Jak zawsze najpyszniejsze zostawiłam na koniec. W tym miesiącu moim zdecydowanym hitem były dyniowe pankejki owsiane z bitą śmietaną i sosem kasztanowym. Takie połączenie jest dla mnie kwintesencją jesieni i świetnie
wegujemy
Kotlety z kalafiora 376Czytaj więcej » Blog kulinarny, przepis,obiad,sałatka,zupa,dynia,mięso,wegetariańskie,ciasta,tort,babeczki,pizza,sos,spaghetti,
Ekspansja smaku