przekładamy do głebszej patelni,dolewamy ciepły bulion,dodajemy czosnek,dusimy ok 30 minut.Po tym czasie dokładamy pokrojone w słupki marchewki,rózyczki kalafiora i plastry cukinii,dodajemy oregano,dusimy kolejne 10 minut.Śmietanę mieszamy z maką,hartujemy odrobiną sosu,mieszamy z zsosem z patelni,zagotowujemy.Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki
Z Majeczką w kuchniduchocie nawet w cieniu ma się ochotę rozpłynąć.Przy takim upale nie mam nigdy ochoty na ciężką strawę. Kawał mięsa w sosie nie bawi mnie,wręcz odrzuca. Nie mam ochoty na nic.Chociaż...W lodówce znajduje się kalafior. Jeszcze świeży, ale czas by go już zrobić. Aby zawadza.Kilka marchewek, pietruszka, jakaś zielenina.. Hm, może tak zupę by?Ostatnio
W kuchni Karmel-itkirównież autorka bloga Secret way to the kitchen . Składniki: (na około 5 szklanek gotowego sosu, ja podzieliłam je na w miarę rozsadne 3 porcje) szklanka = 250ml 6 dużych zabków czosnku, obranych i posiekanych 2-3 łyżki oliwy około 800g różyczek kalafiora (2 małe) 6 szklanek bulionu warzywnego (np. z kostki), lub wody 1 łyżeczka soli (lub do smaku(...)odcedzaj. Pureé : Używajac łyżki cedzakowej przełóż kawałki kalafiora do kielicha blendera albo, jeśli używasz blendera ręcznego, do osobnego garnka. Wlej około 1 szklanki bulionu/wody pozostałej po gotowniu, dodaj sól i pieprz do smaku, oraz usmażony czosnek, razem z oliwa na której się smażył. Zmiksuj na bardzo gładka masę. Jeśli sos wydaje się za gęsty możesz wlać chlust mleka. Podawaj goracy
Lejdi of the houseSkładniki: 100 g szpinaku 1 kalafior 1 szklanka czerwonej soczewicy (moczonej przez kilka godzin) 2 puszki pokrojonych pomidorów 1 papryczka chili 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka soli ¾ puszki mleka kokosowego ¼ szklanki oliwy 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka startego surowego imbiru 2 łyżki sosu sojowego ¾ szklanki surowego ryżu ( u mnie(...)minucie różyczki kalafiora. Co chwilę mieszając smażę przez 4 minuty. Wrzucam pomidory, sól i podgrzewam pod przykryciem przez kolejne 4 minuty. Po tym czasie dodaję odcedzoną soczewicę i gotuję do momentu aż soczewica będzie miękka (około 20 minut). Dodaję szpinak, sok z cytryny, mleko kokosowe, posiekany drobno czosnek i sos sojowy. Wszystko mieszam i podgrzewam przez 1-2 minuty
Moja Mama GotujeGołąbki z suszonymi grzybami to pomysł na wegeteriańskie gołąbki z grzybami. To dość pracochłonne danie niemniej jednak gdy robię gołąbki przypomina mi się dzieciństwo, jak mama
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!masła do sosu 1 łyżka mąki pszennej do sosu Przygotowanie: Rybę opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Przypraw niezbyt mocno solą ziołową, pieprzem cytrynowym i białym mielonym oraz ziołami prowansalskimi. Wetrzyj przyprawy w każdą stronę filetów. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Ugotuj w średnio osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego brokuły i kalafior. Ugotuj na lekko twardo. Odcedź. Ułóż w naczyniu
Anioszek w kuchniłyżki posiekanej natki, posiekaną miętę, małą puszkę ciecierzycy, pół długiego ogórka i cytrynowy sos winegret – w sezonie dorzuciłabym też świeże pomidory, w zimie było to bez sensu. Sałatka na drugi dzień na śniadanie lub lunch do pracy gotowa! Mogłoby się wydawać, że skoro kuskus z kalafiora jest tak prosty, łatwy i przyjemny w obsłudze to tak samo będzie
Karo in the KitchenPrzepyszne danie, które zagościło u mnie w niedzielę. Zasmakuje niewątpliwie każdemu. Ba! Uważam nawet, że zjedzą je ze smakiem osoby nie lubiące owoców morza ;-) Przygotowanie dania
Passions hobbies lifemiękkiego masła garstka siekanej natki pietruszki garść mrożonych lub świeżych warzyw pokrojonych w drobną kostkę (marchewka, groszek, papryka, małe różyczki kalafiora itp.) 400-500 g ugotowanego mięsa z kurczaka pokrojonego w kostkę lub ugotowanych małży do doprawienia: sos Worcester sos Tabasco świeży sok z cytryny Wykonanie: Rozgrzać olej w rondlu i wrzucić na niego cebulę i zmiażdżone ząbki czosnku.Pół
Sztuka gotowania w/g Samirypieczonym burakiem Opolskim i pastą bakłażanową Pieczone papryki z Łomnickim serem kozim i olejem szczypiorkowym Kuskus jerozolimski z kalafiorem, pestkami dyni i olejem rydzowym Tradycyjna śląska rolada wołowa z kapustą czerwoną. Kluski szare w jasnym sosie Pieczone jabłko z sosem cytrusowym Makówka - tradycyjny śląski deser z maku * Restauracja Jasna ul. Włodkowica 18 Wrocław
Food Squarejogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku sól, pieprz WYKONANIE: ziemniaki, jajka, ogórki kroimy w większą kostkę, dodajemy różyczki kalafiora, czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z jogurtem i majonezem, doprawiamy solą i pieprzem, warzywa mieszamy, polewamy sosem i sałatka gotowa
Kuchnia Beatyprzepisów na konkretne warzywo! Dominika kulinarną podróż rozpoczyna od rabarbaru! Następnie przeprowadza nas przez buraka i botwinkę, bób, kapustę, ziemniaki, marchewkę, kalafiora, cukinię, fasolę, dynię, a na samym końcu znajdziemy różne ciekawe dodatki do warzyw - typu pieczona feta, sos tahini czy przepis na melasę z granatów. Ta książka to 111 warzywnych propozycji! Wydanych w pięknej książce i opatrzonych bardzo apetycznymi
Plate of Joykalafiorem do garnka z wodą i gotować w osolonej wodzie przez 8 minut. Odcedzić. Paprykę pokroić. W naczyniu żaroodpornym ułożyć ziemniaki, kalafior i paprykę. W osobnym naczyniu wymieszać 200 ml wody z śmietaną 30%, bulionem i przyprawami. Polać sosem warzywa, ser żółty porwać na kawałki i ułożyć na warzywach. Piec w 150 stopniach przez 25 minut potem dodać termoobieg
Moja Galeria Smakumiękkości mięsa opłukane natki pietruszki zmiksować w blenderze z 1/2 szklanki wodą zmiksowane dodać do garnka z podudziami i zagotować sos zagęścić ze śmietaną 18% wymieszaną z mąką do smaku doprawić maggi ja podałam z ziemniakami i kalafiorem i cząstkami pomidorów.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięjeden z tych obiadów, które zjadłam i pomimo najedzenia chętnie wzięłabym kolejną porcję. Pikantne krewetki, ciekawe i aromatyczne puree z kalafiora i w końcu genialny dodatek w postaci szpinaku z boczkiem. Całość komponuje się genialnie, polecam zrobić to danie dokładnie w takiej konfiguracji. A do tego jest to naprawdę prosta i szybka potrawa, obiad zajmie Wam nie więcej niż(...)małże w białym winie – spaghetti z krewetkami – kalmary ze szpinakiem – krewetki w sosie pomidorowym z wódką – zupa rybna z owocami morza – ZUPA BOUILLABAISSE – krewetki w białym winie – kalmary w czosnku pikantne krewetki na puree z kalafiora Przygotowanie : 30 minut Ilość porcji : 2 Składniki krewetki: – 400-500 g krewetek – pół łyżeczki papryki
nietylkopasta.pl