kalafior z sosem - 1331 przepisów (strona:38/89)

Kotleciki z kalafiora i cukinii – wegańskie i bezglutenowe – przepis krok po kroku 224

papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut. 9. Po tym czasie, wyciągamy upieczone kotleciki z piekarnika.   I to już wszystko. Nasze wegańskie kotleciki z kalafiora i cukinii są już gotowe! Teraz wystarczy je podać i delektować się smakiem Według mnie, najlepiej smakują w towarzystwie surówki lub młodych warzyw gotowanych na parze. Lubicie takie warzywne kotleciki(...)koniecznie dajcie znać!   Smacznego!   A jeśli szukacie przepisu na wywar warzywny, koniecznie zajrzyjcie tutaj: Wywar warzywny – baza do zup i sosów (dieta dr Dąbrowskiej) – przepis krok po kroku Artykuł Kotleciki z kalafiora i cukinii – wegańskie i bezglutenowe – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi

Okiem Blondynki by McBlondi
RYŻ SMAŻONY Z KALAFIOREM 222

porcje ¹⁄₂ szklanki suchego ryżu 40 g masła 1 łyżka oliwy 1 szklanka gorącej wody 1 cebula drobno posiekana 2 szklanki różyczek kalafiora startych na tarce o dużych oczkach 3 ząbki czosnku starte na tarce 2 łyżki sosu sojowego sól, pieprz ¹⁄₃ papryczki chili drobno posiekanej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ćwiartka cytryny do wyciśnięcia 1-2 jajka / opcjonalnie WYKONANIE RYŻ wsypujemy(...)Dodajemy starty na tarce kalafior i czosnek. Smażymy, co jakiś czas mieszając, aż kalafior zmięknie. W międzyczasie możemy dolać 2-3 łyżki wody lub białego wina. Gdy woda lub wino całkowicie odparuje dodajemy ugotowany ryż, papryczkę chili i posiekaną natkę pietruszki. Wlewamy 2 łyżki sosu sojowego oraz czarny pieprz. Smażymy 2 minuty. Opcjonalnie odgarniamy ryż na bok patelni

cool and minty
Dorsz pieczony w sezamie na puree z kalafiora i kolorowa sałatka z komosą ryżową 205

żółtej) pęczek natki pietruszki (opcjonalnie) Sos: oliwa 2 łyżki, sok z cytryny 1 łyżka, roztarty ząbek czosnku, sól i pieprz Danie rozpocząć od ugotowania zgodnie z instrukcją na opakowaniu 100g komosy ryżowej (quinoa). Komosę odcedzić i odstawić do ostudzenia. W drugim garnku zagotować mleko i wrzucić na niego podzielony w różyczki kalafior. Zmniejszyć ogień i gotować warzywo do miękkości. Rybę(...)mieszając wszystkie składniki do sosu – 2 łyżki oliwy, łyżkę soku z cytryny, roztarty ząbek czosnku, szczyptę soli i pieprzu. Dodać sos do sałatki i wymieszać, dokładnie. Na koniec można jeszcze dodać posiekaną natkę pietruszki i ponownie wymieszać. Kalafiora odcedzić (zachowując mleko, może się przydać do uzyskania właściwej konsystencji), przełożyć do wysokiego garnka lub naczynia do blendowania. Dodać szczyptę soli

Dietolog
Kotleciki z kalafiora i zielonego groszku. 143

dodatkiem pachnącego koperku. Można  podać je jako dodatek do drugiego dania lub solo. Doskonale sprawdzą się podane z ziemniakami i ulubionym sosem, np. koperkowym. Bardzo polecam na letni obiad. Smacznego życzę :) Składniki: Na kotleciki: 1 mały kalafior 1 szklanka zielonego świeżego groszku pół pęczka koperku 2 jajka sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku 2 łyżki bułki tartej

Izabelawkuchni
OBIAD ROBOTNIKA #3: HALIBUT PIECZONY Z ZIEMINIAKAMI, KALAFIOREM, SELEREM I SOSEM MIODOWO-CZOSNKOWYM 224

solą i ułożyć na dnie blachy do pieczenia. Ziemniaki wyszorować i pokroić na połówki. Kalafiora, marchew, pora i cytrynę umyć, pokroić i razem z ziemniakami poukładać w wolnych przestrzeniach dookoła kawałków ryby. Cebulę pokroić w piórka i rozsypać na całości razem z listkami bazylii. Sos robimy z kilku łyżek oliwy, łyżki miodu, pieprzu i pokrojonego w kosteczkę czosnku. Polewamy

GRUBY WAŁEK
Ryż smażony z tofu, awokado i warzywami po chińsku 260

łyżka rodzynek - kawałek pora - ząbek czosnku - kawałek papryczki chili - kawałek awokado - sos sojowy - 1 łyżeczka oliwy - sok z cytryny Wykonanie: - Ryż wsypać na wrzątek, dodać sól, gotować przez 15 minut - Warzywa umyć, posiekać: paprykę w paski, czosnek w drobną kostkę, marchewkę, chili i pora w plasterki - Brokuła i kalafiora podzielić na drobne różyczki - Z fasolki obciąć końcówki, przekroić(...)oliwę; wrzucić czosnek, chili i imbir, smażyć przez 30 sekund - Dodać pora, marchew, brokuła, kalafiora, fasolkę, curry, cynamon i kurkumę; dodać wodę i dusić przez 6 minut - Na patelnię dodać groszek i rodzynki, dusić przez kolejne 2 minuty - Dodać ugotowany ryż, tofu i awokado, podlać sosem sojowym i dusić przez minutę - Danie przełożyć na talerz i skropić sokiem z cytryny

Wegańska kuchnia orientalna
Tom Kha z owocami morza.Tajska zupa z mlekiem kokosowym. 244

najmniej ) 1 l mleka kokosowego ( lub więcej ) 2-3 ćwiartki kalafiora miseczka pokrojonych boczniaków 5 małych pieczarek ćwiartka czerwonej papryki ( opcjonalnie) ( tak na prawdę mogą to być jakiekolwiek grzyby blaszkowate, które uda nam się kupić ) 1/2 kubka świeżej kolendry ( pół odłożyć do posypania zupy w miseczce ) ok 6 łyżek sosu rybnego ok 250 g ulubionych owoców morza ok 4 łyżki(...)liście kafir wrzucić do bulionu lub wody i od momentu wrzenia gotować ok 6 minut. Dodać sos rybny, oliwę z chilli, pokrojoną papryczkę chilli. Dodać owoce morza.  Gotować ok 5-6 min i wlać mleko kokosowe. Dodać pokrojone grzyby, kalafior, paprykę, cukier, oliwę chilli i sok z limonki. Gotować ok 2 minut. Warzywa mają być chrupiące. Zupa ma mieć

Jemy Pijemy
Makaron z kurczakiem i brokułem. Przepis krok po kroku. 329

Pamiętajcie, że ten przepis można łatwo modyfikować. Zamiast kurczaka dać schab lub w wersji wegetariańskiej ciecierzycę. Zamiast brokuła świetnie sprawdzi się kalafior. A bazylię zastąpi natka pietruszki. Uwielbiam też dodać do sosu śmietanowego łyżkę klasycznego pesto, niby nic a robi różnice.   I tyle ode mnie Wypróbujcie przepis krok po kroku

kuron.com.pl
Brokuły i kalafior zapiekane pod beszamelem z kurkumą (Cavolfiore e broccoli gratinati alla besciamella con curcuma) 187

SKŁADNIKI  400 g kalafiora 400 g brokułów  50 g parmezanu s ó l, pieprz Beszamel z kurkumą  300 ml mleka 25 g masła  20 g m ą ki  2 łyżki kurkumy w proszku szczypta gałki muszkata ł owej s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 400 g di cavolfiore 400 g di broccoletti(...)sale, pepe e noce moscata a piacere. Amalgamate bene il tutto e lasciate cuocere per addensare la salsa. Różyczki brokuła i kalafiora gotujemy na parze. Ugotowane warzywa przekładamy do formy posmarowanej oliwą. Całość polewamy sosem beszamelowym i oprószamy startym parmezanem. **** Cucinate i broccoli e il cavolfiore a vapore. Oliate una teglia da forno e ponete sul fondo

La grande e la piccola cuoca
Kotlety z kalafiora 166

jeśli masz taką nieprzywierającą), z masy formuj niewielkie kotleciki. Smaż je ok. 5 minut, tak aby stały się złociste. Gotowe kotleciki podawaj z sosem czosnkowym. Smacznego Czytaj więcej – przepisy w stylu #niemarnuję Artykuł Kotlety z kalafiora pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
Zupa tajska z czerwonym curry 174

polskie zupki. A więc potrzebujemy: ok. 400 g. piersi z kurczaka, ok. 1,5 l. bulionu, czerwona pasta curry, ok. 450 g bukietu warzyw (kalafior, brokuł, marchewka), 400 ml mleczka kokosowego, sok z limonki, sos sojowy, ostry sos chili, czosnek, trawa cytrynowa, curry Filet kroję w kostkę. Gotuję.  Do garnka wlewam bulion. Gdy się zagotuje dodaję ugotowanego kurczaka. Wlewam

Przepis na Dzień Dobry
Kotlety rybne z łososia i brokułu 160

jest bardzo ostry zacznij więc od jednej łyżeczki. jeśli lubisz ostre sosy dodaj więcej. Zmiksuj sos blenderem i dopraw solą. Podaj kotlety rybne z sosem. idealnymi dodatkami do ryby są frytki z batatów , pieczony kalafior , awokado i mnóstwo sałaty.       Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Kotlety rybne z łososia i brokułu appeared first

codojedzenia
Indyjskie kotleciki kalafiorowe. 166

Wydaje mi się, że wspominałem już przy okazji jakiegoś postu, jak miło wspominam nasz tydzień indyjski. Mogę powtarzać to częściej! Szczególnie przypadło mi do gustu połączenie hinduskich aromatów z kalafiorem. Lubię to warzywo w różnych postaciach, ale kotletów jeszcze z niego nie robiłem. Ten brak doświadczenia wyszedł przy pierwszej próbie smażenia kotlecików bez użycia jajka i bułki - formowały się ładnie(...)się przy obracaniu. Drugie podejście wyszło już zupełnie gładko i bezproblemowo, a efekt bardzo mnie usatysfakcjonował! Kotleciki są świetne z różnego rodzaju pikantnymi sosami, a mnie osobiście najbardziej smakują na zimno. Polecam! Składniki: 1 średni kalafior 2 ziemniaki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 cm kawałek imbiru 1 łyżeczka garam masali 1 łyżeczka 1 łyżeczka soku z cytryny 1/4 łyżeczki

zadanie-gotowanie
Faszerowana kalarepa 200

Lubicie faszerowane warzywa? Dzisiaj polecam kalarepę faszerowaną kaszą bulgur podaną w sosie pomidorowym. Syte smaczne danie. Na blogu znajdziecie również faszerowane pieczarki, pomidory, nadziewany kalafior, bakłażany, cukinię itp. Jest również kalarepa w trochę innym wydaniu, bo nadziewana mięsem . Również bardzo smaczna. Może skusicie się na takie letnie danie. Polecam! Składniki 4 duże kalarepy 150 g kaszy bulgur 100 g żółtego

O kuchni z uczuciem
Jesienna sałatka warzywna 365

podawać na zimno, ale mnie smakuje najbardziej, gdy jeszcze ciepłe warzywa wymieszam z pomidorowym sosem. Jesienna sałatka warzywna Proporcje na 6 porcji Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g ziemniaków 300 g zielonej fasolki szparagowej 1/2 małego kalafiora 3 łyżki koncentratu pomidorowego 5 łyżek oliwy sok z 1 cytryny 1/2 łyżeczki chili w proszku 1/2 łyżeczki(...)mielonego kuminu 3 ząbki czosnku 2 małe cebule 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól morska świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Ziemniaki w mundurkach i fasolkę szparagową gotujemy na parze. Kalafiora dzielimy na różyczki gotujemy na parze przez dosłownie 3 minuty. Możemy też go po prostu zalać wrzątkiem i po 2 minutach odcedzić.  Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę drobno

Kulinarne przygody Gatity