kalafior z sosem - 1331 przepisów (strona:44/89)

Pikantny kalafior. 291

zupy, smażony w cieście, będący farszem, marynowany, pieczony... Sam, lub w towarzystwie innych warzyw (bardzo często ziemniaków). W sosach rzadszych, lub bardzo gęstych. I pewnie w wielu kolejnych kombinacjach, których teraz nie pamiętam. Kiedy pomyślę o wartościach płynących ze spożywania kalafiora, to wcale się Hindusom nie dziwię: działa antyzapalnie, antyoksydacyjnie, detoksykacyjnie, korzystnie dla serca, mózgu, trawienia... uff ;) A w zestawieniu

zadanie-gotowanie
Kalafior w przecierze pomidorowym pasteryzowany do słoików na zimę 146

Proste w wykonaniu ale za to jakie pyszne i przydatne przez cały rok! W zimie wspaniale nadaje się do zup/ sosów, należy tylko pamiętać aby dodać do ugotowanej zupy (lekko podgrzewając). Składniki: 1 kg kalafiora, 75 dag pomidorów. Wykonanie: Dojrzałe pomidory umyć, pokroić i podgrzewając w garnku rozmiękczyć , często mieszając. Następnie przetrzeć przez sito i odstawić. W między czasie kalafior

Tradycyjna Kuchnia
KALAFIOR POD BESZAMELOWĄ PIERZYNKĄ 143

obrać pokroić w plasterki. Szynkę pokroić w paski i razem z pieczarkami podsmażyć na 1 łyżce masła. W naczyniu żaroodpornym poukładać różyczki kalafiora, wyłożyć podsmażone pieczarki z szynką i dodać pokrojony w kostkę ser brie. Przygotować sos beszamelowy, który powinien być lekko gęsty: 3 łyżki masła roztopić w rondelku i dodać 3 łyżki mąki ciągle mieszając aby nie powstały grudki

Kuchnia w opałach
Łosoś z warzywami w sosie chrzanowym 140

łososia,dlatego jeśli mam okazję staram się przygotować danie z tej ryby. Gotowany z warzywami na parze, polany sosem chrzanowym,  posiada wyjątkowy smak.Danie szybkie warto wypróbować. SKŁADNIKI ok 1/2 kg. łososia -filet sól , pieprz warzywa rożne- typu  marchew, kalafior, por, brokuł, ziemniaki ( właściwie to, co mamy) pół cebuli szklanka śmietany 18% 2 łyżeczki chrzanu olej WYKONANIE Warzywa kroimy

W kuchennym oknie Ewy
Spaghetti z marchewki z tahini i pieczonym kalafiorem 182

Cześć ! Dziś mam Was przepis na spaghetti z marchewki z tahini i pieczonym kalafiorem z kuminem. Te smaki wyrażają mnie. Kocham tahini i kumin. Mam nadzieję, że znajdą się tu jacyś fani tych smaków, ponieważ danie jest obłędne ! Marka Fit&Easy wprowadziła na rynek zupełną nowość. Są to makarony z warzyw z natury al dente™. Co to oznacza? Makarony(...)porcje): 300 g spaghetti z marchewki Fit&Easy 3 – 5 łyżek domowego sosu tahini (lub ziarna białego sezamu + oliwa z oliwek) garść ulubionych orzechów garść liści kolendry lub natki pietruszki 1 łyżka oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego do smażenia 1/2 główki kalafiora sól, świeżo zmielony pieprz, kumin oliwa z oliwek Wykonanie: Pieczony kalafior z kuminem: Kalafiora podziel

Moja pasja smaku
Prażony kalafior z buraczkowym makaronem 213

zagotuj. Namocz w nim makaron i poczekaj aż zmięknie, mieszając od czasu do czasu. Dopraw solą. Kalafior podziel na mniejsze różyczki, pokrój w plastry i posyp solą. Z octu, soku jabłkowego, syropu klonowego i oliwy przygotuj winegret. Szczypiorek posiekaj i dodaj do sosu, a na koniec dopraw solą i pieprzem.  Pestki dyni upraż na suchej patelni, posypując ją solą

Roślinna - blog wegański
Kotlety rybne 181

przygotowania. Wystarczy zmielić składniki, wymieszać, doprawić i krótko usmażyć. Kotlety podajcie z ulubionym sosem, naprawdę idealnie pasuje do nich sos tatarski. Polecam Wam także: – kotlet quinoa – kotlety mielone z kurczaka – kotlety ziemniaczane – wege burger z kalafiora – kotlet schabowy – schabowy inaczej kotlety RYBNE PRZYGOTOWANIE: 25 minut Ilość porcji: 8 niewielkich kotletów SKŁADNIKI(...)klejąca. Na patelni rozgrzej olej, formuj niewielkie kotleciki i smaż je aż nabiorą złotego koloru po obu stronach. Wtedy kotlety nie będą się rozpadały. Kotlety podawaj z ulubionym sosem, najlepiej smakują z sosem tatarskim. Smacznego! Artykuł Kotlety rybne pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże

nietylkopasta.pl
Kurczak z cieciorką, warzywami w sosie orzechowo-pomidorowym 190

jeden obiad na kilka dni, bo najzwyczajniej tego nie lubię. Zarówno od strony przygotowywania jak i od konsumpcyjnej. No dobrze, dość marudzenia. Dzisiaj potrawka, czy też najzwyklej kurczak w sosie pomidorowo-orzechowym. Żeby taki kurczak był kompletnym daniem i do tego sycącym, musi mu towarzyszyć warzywko, a najlepiej kilka no i coś konkretniejszego. W roli „konkretniejszego”, wystąpiła cieciorka(...)Reszta, czyli nasze warzywa to tak naprawdę to, co mamy w lodówce. Nie masz brokuła? Zamień go na pieczarki lub kalafior. Ich też nie masz? Danie i tak świetnie smakuje bez tych dodatków Generalnie, potraktuj samego kurczaka i sos jak bazę, do której dodasz swoje ulubione dodatki. Danie może nie prezentuje się wybitnie, ale świetnie smakuje i nie wymaga spędzenia

Mieszam w Garnku
Cottage Pie - zapiekanka wiejska 214

się rozmaryn. Farsz mięsny można przyprawić oregano i/lub tymiankiem, rozmarynem, majerankiem, bazylią. Marchewkę i pieczarki można zastąpić kukurydzą, groszkiem, papryką, kalafiorem, brokułem, cukinią czy kabaczkiem. Wierzch zapiekanki można, przed włożeniem do piekarnika, posypać startym zółtym serem. Zapiekankę podawać polaną sosem pieczeniowym lub grzybowym. Gdyby wierzch zapiekanki nie przypiekł się ładnie po 25 minutach zapiekania w temperaturze 180 stopni, wówczas

Gospodyni Miejska
Menu na tydzień – makarony warzywne 206

pomidorkami. Menu na tydzień – makarony warzywne Poniedziałek – Tagliatelle z cukinii z kurczakiem w sosie z pomidorków Wtorek – Spaghetti z rzepy z polędwiczką i groszkiem w sosie jogurtowym Środa – Tarta z kalafiorowym ciastem Czwartek – Chińska zupa „Lwie głowy” z noodlami z cukinii Piątek – Spaghetti aglio e oglio e peperoncino z dyni Przez kolejne(...)cukinie 1 duża biała rzodkiew (lub 3-4 białe rzepy) 400 g mrożonego groszku Kalafior Dynia Opakowanie szpinaku (200 g) 2 papryczki chili Mała główka czosnku 6 jajek Parmezan Pęczek szczypioru Pęczek pietruszki Pęczek bazylii Razem: ok. 122 zł Przyprawy: Sos sojowy (2 łyżki) Olej sezamowy (łyżka) Sos rybny (łyżka) Tymianek (łyżeczka) Oregano (łyżeczka) Słodka papryka (łyżka) Pieprz kajeński (łyżeczka

Niedzielny kucharz
Zapiekanka gyros z kalafiorem 188

zostaną z obiadu z dnia poprzedniego. Nic takiego a naprawdę dobrego. 1/2 kg młodych małych ziemniaków 2 marchewki 1/2 kalafiora 1 pierś z kurczaka 2 łyżeczki przyprawy gyros sól, pieprz papryka wędzona 1/3 żółtej papryki. koper świeży sos: 4 łyżki jogurtu greckiego 1 jajko 2 łyżki kopru pokrojonego 20 dkg sera żółtego sól, pieprz Ziemniaki wybieram jak najmniejsze, i szoruję(...)obieram i gotuję z ziemniakami aldente. pierś z kurczaka kroję na małe kawałki , przekładam do miski i dodaję przyprawę gyros. Mieszam i odstawiam do lodówki na godzinę albo dłużej.Kalafior dzielę na male różyczki i wrzucam do wrzącej wody dosłownie na trzy minuty. Do miski dodaję jogurt, jajko, koper, sól, pieprz 15 dkg sera startego, 5 dkg zostawiam do posypania

wesoła kuchnia
KREM CUKINIOWO KALAFIOROWY Z GRZANKAMI 167

teraz to zupka na pewno jest pełnowartościowa i najsmaczniejsza!  SKŁADNIKI: bulion warzywny 1 l.  cukinia 200 gram  kalafior 200 gram  cebula czerwona 1 szt. por biała część ok. 8 cm śmietana 12 % do zup i sosów ok. 100 ml.  koper suszony 1 łyżka sól, pieprz do smaku masło 1 łyżka chleb razowy 2 kromki czosnek(...)METODA: Cukinię  obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać cukinię i chwilę smażyć.  Do garnka wlać bulion, wrzucić różyczki kalafiora i posiekanego pora. Dodać cukinię i gotować pod przykryciem tak długo, aż kalafior całkowicie zmięknie (najlepiej ok. 20-25 min.).  Na koniec zmiksować zupę blenderem. Doprawić do smaku solą

Kuchnia Paulettes
Sałatka warzywno-makaronowa w lekkim koperkowym sosie 220

już zmieniają swój smak. Dziś polecam Wam połączenie razowego makaronu penne z miksem czterech warzyw i pysznym, lekkim koperkowym sosem. Spróbujcie. Składniki: 1 i 1/2 szklanki BIO makaronu razowego – penne BIO Naura fit mix czterech warzyw – mrożona mieszanka (kalafior, marchew żółta, marchew junior, groszek cukrowy) 3 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki posiekanego koperku sól cebulowa(...)miękkości (około 5 minut). W drugim garnku gotujemy makaron razowy penne (ja wolę bardziej miękki, lekko rozpadający się). Gdy warzywa i makaron ostygną, mieszamy je razem. Przygotowujemy szybki sos. Mieszamy gęsty jogurt naturalny z posiekanym koperkiem. Całość doprawiamy do smaku solą cebulową i czarnym mielonym pieprzem. Sałatkę podajmy od razu wymieszaną z sosem koperkowym lub sos podajemy w sosjerce wraz

Słodkie okruszki
Ryż prażony po włosku z fasolą adzuki 251

Jest to bezmięsne danie, które każdemu posmakuje i niewiele kosztuje.  Warzywa są w ryżu uduszone, sosem sojowym doprawione. Smak grzybów jest wyczuwalny,  a fasolka adzuki nadaje całości wygląd niebanalny. Składniki: 450 g mrożonych warzyw np.  cukinii, brokuła, kalafiora, marchewki oraz fasolki płaskostrąkowej, 200 g białego ryżu, 2 kostki bulionu z grzybami leśnymi, 1 cebula, 200 g fasoli

Moniki Smakołyki
Wieprzowa polędwiczka w musztardzie i białym winie 188

Jedna poledwiczka 400-500g -olej jasminowy -olej zwykly -Musztarda chrzanowa kilka lyzeczek -Musztarda francuska kilka lyzeczek -Torebka grzybow suszonych -Ziola: tymianek ,rozmaryn, bazylia -Sol i pieprz do smaku -kalafior (2 jaja , bulka tarta ) -male ziemniaczki w skórce -szpinak -cebula -czosnek SPOSOB: Poledwiczke zamarynowalam w soli i czosnku na noc i : 1. oczyszczamy poledwiczke z blonek plam itd. 2. Robimy(...)podpiekamy nie za dlugo i pozostawiamy na patelni do czasu az wsadzimy do pieca . 8. Tuszymy nadal nasz przyszy sos grzybowy 9. Studzimy i blendujemy powinien wyjsc gesty gotujemy w garnuszku na malusim ogniu. 10. Zabieramy sie za nasz "kalafior w piasku" -gotujemy w osolonej wodzie normalnie,odcedzamy ,dzielimy na mniejsze kawalki  -kąpiemy w rozklepanych jajkach i taczamy

Viola cooks with passion