ciecierzycą o tureckich korzeniach. Zjedliśmy na kolację z kawałkiem płaskiego chlebka, ale polecam również na obiad np. ze stekiem z kalafiora lub kilkoma podsmażonymi młodymi marchewkami. Składniki sałatki są ogólnie dostępne, trudniejsze do zdobycia mogą być dodatki do sosu, ale na taki wypadek podałam alternatywę. Składniki: 1 ½ szklanki ugotowanej ciecierzycy* (lub z puszki) 8 pomidorków koktajlowych (polecam różne rodzaje) ½ pęczka
Pełny talerzpieprzymy. Dusimy na małym ogniu przez ok. 1 godzinę Kiedy królik będzie uduszony, wylewamy wodę w której się gotowali kalafior i ziemniaki, wlewamy mleko i miksujemy za pomocą blendera. Wedle uznania solimy. Serwujemy na dużym talerzu, polewamy sosem pozostałym od uduszonych nóżek królika
Kuchnia ŁukaszaDonna Hay Magazine, troszkę przez nas zmodyfikowany, z koperkową wkładką, a zamiast majonezowego sosu dodaliśmy sos na bazie jogurtu naturalnego! Wyszło pysznie - krokieciki są deliktane w środku, chrupiące z zewnątrz i mocno koperkowe! Do zakochania! Składniki: 500 g ziemniaków - obranych, 300 g kalafiora, 2 żółtka, 175 g startej mozzarelli, startego parmezanu, pęczek natki pietruszki, pęczek koperku, świeża bazylia, jogurt naturalny
Plate of JoyJeśli masz zamiar użyć suszonej ciecierzycy namocz ją w zimnej wodzie na noc. Na drugi dzień ugotuj w lekko osolonej wodzie. Obierz bataty i pokrój w dużą kostkę. Podziel kalafior na różyczki. Przełóż warzywa do żaroodpornej formy, posyp solą, skrop oliwą i piecz przez 25 minut w piekarniku nagrzanym na 200ºC. Upraż nasiona kminu na suchej patelni i zgnieć(...)warzywa i odcedzoną ciecierzycę. Zamieszaj i gotuj curry przez 10 minut. Pokrój grubo kolendrę i wymieszaj z sosem. Podaj curry z ryżem lub chlebem. Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Warzywne curry z ciecierzycą, kalafiorem i batatami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaparę parówek (ewentualnie wędlina, kurczak, mięso mielone lub bezmięsnie - co macie i lubicie) i sos z ziołami. Składniki: ok. 3 szklanek makaronu świderki (lub penne) warzywa mrożone: ile? dodałam po większej garści: żółta fasola, zielona cięta fasola, groszek zielony, kukurydza, kilka kwiatów brokułów i kalafiora, marchewka 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula 2 suszone pomidory pokrojone w kosteczkę ser brie
Zasmakuj KuchniBardzo prosta ale zarazem smaczne sałatka brokułowa z sosem czosnkowym. Sałata ta idealnie sprawdzi się na każdą okazję – jest bardzo szybka w przygotowaniu i nie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Robiłam zupę pieczarkową i zostało mi pół opakowania pieczarek. Czasem robię sos pieczarkowy do placków ziemniaczanych, ale tym razem zrobiłam z pieczarkami polędwiczki. Do nich podałam zapiekane ziemniaki z ziołami i warzywa: surówkę z marchewki z jabłkiem, mizerię i kalafior. Składniki: 1 polędwica (ok. 1/2 kg) 250 gramów pieczarek (to jest ok. 1/2 opakowania, jeśli kupujemy pieczarki w "koszyczku
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comsmarujemy masłem. Wkładamy do niego warzywa, polewamy sosem, wszystko mieszamy. Fetę rozkruszamy na wierzch zapiekani, którą wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30-40 minut. Wskazówki:Zapiekanki jest sporo na ok. 4-5 osób. Podałam tu warzywa według mojego uznania. Warzywa można dowolnie zmieniać na przykład zamiast kalafiora brokuła, w miejsce pora seler naciowy. Do wyboru
upichcicrumiano na patelni, w garnku zagotuj wodę, dodaj liść i zielę, 2 łyżki pasty ajvar, wymieszaj, zagęść mąką – sos do polania pulpetów gotowy Ja podałam swoje pulpety z zakręconą pyrą ( ziemniakiem) smażonym w głębokim oleju i ugotowanym kalafiorem polanym masłem z bułką tartą. Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujelaight 10 g. 1 łyżka jogurtu naturalnego 10g. 1 kromka chleba razowego ze ziarnami 40 g. herbata niesłodzona bez ograniczeń **************************************************** Kalafior ugotować w osolonej wodzie.Wymieszać go z szynką pokrojoną w paski, pomidorem posiekanym w kostkę ,szczypiorkiem.Polać salatkę sosem ,wymieszać.Podawać z chlebem razowym. Niedosalać i nie piepszyć ,sama w sobie jest już doprawiona
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiDuszona marchewka z groszkiem...Miękkie kosteczki słodkiej marchewki.Kulki zielonego groszku.A całość oblepiona maślaną zasmażką.Idealny dodatek do obiadu!Składniki:4 średniej wielkości marchewek;Puszka groszku konserwowego
Gospodyni Miejskadodatkiem oleju (najlepiej w głębokim tłuszczu. Do kotletów możemy podać jakiś smaczny dip. Ostatnio podawałam przepis na kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym. Również niedawno z ziemniaków przygotowałam krokiety ziemniaczane ( Panzerotti neapolitańskie), ale można też przygotować warzywne kotlety np. z kalafiorem , bardzo dobre są też kotlety z gotowanych, siekanych jajek. The post Kotlety ziemniaczane faszerowane mięsem appeared first on Damsko-męskie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTo przepis mojej siostry na przepyszny i bardzo kaloryczny kalafior. Smak pozwala zapomniec o tych niebezpiecznych kaloriach, dlatego goraco polecam to danie.Kalafiora gotujemy tylko chwile zeby
Przysmaki Karolkiburaczany z kminkiem i kozim twarogiem Frittata z cukinią Sałatka z kalafiorem, pestkami granatu i pistacjami Sałatka z makaronu ryżowego z ogórkiem i makiem Sernik na zimno z wiśniami i słoną kruszonką (podawany w filiżankach) Jak wyszły przepisy z Ottolenghi. Prosto? Nasza uczta zaczęła się od halibuta w sosie pomidorowym z tahini. W polskich warunkach była to oczywiście ryba mrożona(...)zrobione z własnoręcznie zrobionej harissy (a nie kupnej różanej), okazało się bardzo… proste. Jedyną uwagą gotującego danie, była zła proporcja sosu do makaronu. Dokładniej zbyt mała ilość sosu na podaną w przepisie ilość makaronu. Moim daniem była frittata z cukinią, parmezanem i ciabattą. To przykład popularnych teraz przepisów zero waste, które kończą się marnowaniem żywności
Ugotowane pozamiatane