Asia 8 średnich pieczarek ( mogą być boczniaki ) pół opakowania krojonych grzybów moon House Of Asia 1/2 czerwonej papryki ćwiatrka kalafiora 10 pomidorków koktajlowych 1/2 kubka świeżej kolendry ( pół odłożyć do posypania zupy w miseczce ) pęczek szczpioru ok 6 łyżek sosu rybnego 1 podwójna pierś z kurczaka ok 4 łyżki brązowego cukru sok z jednej, dwóch limonek 1 łyżka oliwy(...)dodać pokrojoną w dowolne kawałki pierś z kurczaka. Dodać pastę tom kha. Gotować ok 5 minut. Wlać mleko kokosowe. Dodać sos rybny, oliwę z chilli, pokrojoną papryczkę chilli. Doprowadzić do wrzenia. Dodać pokrojone grzyby, paprykę, kalafior oliwę chilli, sok z limonki oraz cukier. Gotować ok 2-3 minuty tak aby warzywa były chrupiące. Na koniec dodać przekrojone pomidorki
Jemy Pijemyznalazł. Polecam mrożenie tych warzyw, bo wychodzi to znacznie taniej niż kupienie gotowych mrożonek. Składniki: 250 g zielonych szparagów 1/2 średniego kalafiora 1 cebula 1 marchewka 10 cm białego pora 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżka sosu sojowego 1 korpus z kurczaka sok z jednej cytryny 100 g słodkiej śmietany sól i pieprz do smaku 2 jajka ugotowane(...)minut. Po tym czasie zdjąć wywar z ognia i przecedzić do drugiego garnka. Dodać różyczki kalafiora, pokrojone na 2-3 części obrane szparagi za wyjątkiem główek ( te wrzucić na 5 minut przed końcem gotowania zupy), imbir i gotować kolejne 10 minut. Wlać sos sojowy, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z palnika i wlać śmietanę. Zupę nalać
Gosia gotujegotować przez 15 minut - Czosnek i papryczkę chili drobno posiekać, pora i szparagi pokroić w plasterki, a kalafiora podzielić na mniejsze różyczki - W garnku z grubym dnem rozgrzać odrobinę oliwy - Wrzucić czosnek i papryczkę chili, smażyć przez 30 sekund - Dodać pora, sos pomidorowy i trochę wody - Dodać kurkumę, cynamon, cukier i sól; gotować przez minutę - Dodać kawałki szparagów (zostawić(...)górnej części i dodać później) oraz kalafiora; przykryć garnek i gotować przez 5 minut - Dodać górne części szparagów, gotować przez kolejne 4 minuty - Ryż skropić oliwą i przełożyć na talerz - Obok wyłożyć warzywa w sosie pomidorowym. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnawykorzystałam oregano, koperek) – dodatki u nas ricotta, ale świetnie sprawdzą się wszelkie warzywa Dyniowy sos: – ok 200 g upieczonej dyni – 3 łyżki koncentratu pomidorowego – szczypta soli oraz pieprzu – ok 100 ml bulionu warzywnego W misie blendera umieszczamy kalafior i miksujemy go aż całość będzie drobno zmielona. Dodajemy jajka, przyprawy oraz płatki i jeszcze raz mieszamy
Szybko Tanio Smaczniekukurydzy złocistej Bonduelle 10 dag żółtego sera np. gouda 1 malinowy pomidor Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sos: 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka soku z cytryny Sposób przygotowania: Kalafior myję, dzielę na mniejsze różyczki, gotuję w osolonym wrzątku do miękkości, odcedzam, tak samo gotuję osobno bób, po ugotowaniu odcedzam, przelewam zimną wodą(...)ćwiartki. Pomidora w grubszą kostkę, lub również na ćwiartki. Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach, kukurydzę z puszki osączam , wszystkie składniki mieszam razem w salaterce. Sos: Majonez łączę ze śmietaną oraz sokiem z cytryny, doprawiam do smaku solą oraz pieprzem, polewam sałatkę, schładzam w lodówce, mieszam dopiero przed podaniem. Czy wiesz że?.... Warzywa Bonduelle są uprawiane
Wanilia i Kardamonnadać im charakteru. Moje są łagodne, bo przygotowane także dla dzieci. Dorośli mogą je zjeść z jakimś pikantnym sosem - świetnie sprawdza się z nimi ajwar domowej roboty i jogurtem naturalnym. Składniki: 1/2 średniego kalafiora 4 nieduże ziemniaki (objętościowo powinno być mniej więcej tyle co kalafiora) 2 cebulki szalotki 1 łyżka posiekanego koperku(...)łyżeczki soli, pieprz do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Ziemniaki i kalafiora ugotować do miękkości - jak pisałam, mogą być z obiadu z poprzedniego dnia. Ziemniaki przecisnąć przez praskę, kalafiora rozdrobnić widelcem i połączyć z ziemniakami. Na łyżce oliwy zeszklić posiekaną drobno szalotkę. Dodać jajko, bułkę tartą, ser, koperek. Dodać przestudzoną szalotkę, sól i pieprz. Formować
Kulinarne Inspiracjeróżnych wersjach. Oto jeden z naszych pomysłów :) Nuggetsy z kalafiora Przepis na ok 10-12 nuggetsów Potrzebujemy: pół średniej wielkości kalafiora 1 ząbek czosnku 3 łyżeczki płatków drożdżowych 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżka mąki pieprz, sól Panierka: płatki kukurydziane np. cornflakes (lub mąka kukurydziana) Przygotowanie: Potrzebną część kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki
Bananowe Polewymieszać ze śmietaną, papryką i ziołami prowansalskimi a następnie wlać na patelnię.Gotować przez ok. 4-5 minut aby sos nieco zgęstniał. Dorsz w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami świetnie komponuje się z puree z kalafiora lub brokuła, ale i z gotowanymi lub surowymi warzywami. Smacznego! — BTW całości: 870 g, 1609 kcal
Ola la LCHFcebula 1/2 bulwy selera 1/2 opakowania makaronu speztle 1 kostka warzywnego bulionu (dobrego ! bez utwardzonych tłuszczy) oliwa z oliwek majeranek, pieprz, ostra papryka, sos sojowy, liść laurowy Wszystkie warzywa musimy pokroić i tak ziemniaki w kostkę, kalafior i brokuł w różyczki, cebulę w drobną kostkę, czosnek w plasterki, seler w zapałkę. W sumie jak macie chęć. Ważne jest, aby zacząć(...)część pora i liść laurowy. Jeden w zupełności wystarczy. Kiedy zacznie się gotować woda z ziemniakami wrzucamy resztę warzyw. Dodajemy dużo majeranku, pierz, ostrą paprykę, kostkę warzywną oraz odrobinę sosu sojowego. Gotujemy do miękkości. W połowie gotowania wrzucamy makaron. Na koniec dodajemy czerwoną fasolę i zaprawiamy zupę jogurtem lekko zmieszanym z łyżką mąki i gorącym wywarem. Wlewamy do zupy, mieszamy
vegetaniecennych witamin 😉 Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego kawałek kalafiora kilka małych pieczarek (u mnie brązowe) 1 średnia cebula klarowane masło ziele angielskie liść laurowy sól pieprz 1 łyżka mąki pszennej (do zagęszczenia sosu) śmietana 18% Wykonanie: Pierś myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie trochę soli(...)warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler naciowy i kalafiora. Gotujemy całość do miękkości warzyw i mięsa. Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy pokrojoną cebulę oraz oczyszczone pieczarki . Smażymy chwilę, a następnie przekładamy do gotujących się warzyw z mięsem. Doprawiamy całość solą i pieprzem do smaku. Ugotowany filet wyjmujemy na talerz i kroimy na plastry, a sos zaciągamy łyżką mąki rozrobionej w zimnej wodzie
Walijskie PichcenieKofta to wegetariańskie danie ze środkowych Indii. Składniki 5 ziemniaków mały kalafior 100 g mąki z ciecierzycy (może być pszenna) 3 łyżki posiekanej kolendry sól pieprz garam masala olej do smażenia Sos : 500 g pomidorów posiekanych ( mogą być z puszki) 1 łyżka ghee ( można zastąpić masłem ) 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonego kuminu sól pieprz chili(...)mały jogurt 150 g Przygotowanie Ziemniaki i kalafior podgotowałem na półtwardo. Starłem na tarce z dużymi oczkami. Wymieszałem z resztą składników, wyrabiałem około 2 minuty. Uformowałem kulki ( wielkości orzecha włoskiego ), które smażyłem w gorącym oleju. Sos : rozgrzałem masło, dodałem imbir i chili, chwilę smażyłem a następnie dodałem resztę przypraw. Dodałem pomidory, dusiłem na małym ogniu pod przykryciem, od czasu
R'n'G KitchenMoja dzisiejsza propozycja to taki szybki fit obiadek. Pieczone piersi kurczaka podane na kuskusie z warzywami. Danie szybkie i lekkie. ok 500 g piersi kurczaka ok
Smaki Na Talerzujednocześnie łatwy i błyskawiczny obiad. Kurkumę dodaję też podczas gotowania kalafiora, aby nadać mu ładny żółty kolor, ostatnio podawałam żółty kalafior do kotletów drobiowych z marchewką. Polecam też inne nasze pomysły na klopsiki: Klopsiki drobiowe w sosie koperkowym Wieprzowe Klopsiki w sosie koperkowym Zapiekanka. Klopsiki wieprzowe ze szparagami i makaronem Klopsiki w pikantnym sosie lutenica Klopsiki wieprzowe w sosie pomidorowym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwielkopolskich lasów lub np. zwykłe jajka sadzone. Niedawno z ziemniaków przygotowałam krokiety ziemniaczane ( Panzerotti neapolitańskie), ale można też przygotować warzywne kotlety np. z kalafiorem , bardzo dobre są też kotlety z gotowanych, siekanych jajek. Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym to późno letnie lub jesienne danie. Przepis na sos grzybowy: 250 g grzybów (podgrzybki, prawdziwki) 1 cebula 2 łyżki masła 1 łyżka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwarzywną. Zapiekanka cukiniowo-ziemniaczana Zapiekanka może być zrobiona z różnego rodzaju warzyw. Najlepiej sprawdzą sie w niej ziemniaki, cukinia, bakłażan oraz mieszanki warzyw takich jak kalafior czy brokuły. Każdej zapiekance oczywiście towarzyszyć musi kremowy sos, którego podstawą na ogół jest mleko lub śmietana i niezastąpiony ser żółty. Jeśli z zapiekanki chcecie zrobic danie główne to dodajcie większą selekcje warzyw
mecooksmałych oczkach tarki. Majonez mieszamy z kwaśną śmietaną oraz sokiem z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i niewielką ilością pieprzu. W misce/na talerzach układamy rukolę, kalafior, cukrowy groszek oraz pomidory. Posypujemy startym serem. Zalewamy sosem majonezowo-śmietanowym. Na koniec rozkładamy ćwiartki jajka. Moim zdaniem sałatka ta, podobnie jak w przypadku sałatki śmieciowej najlepiej smakuje, gdy wszystkie składniki wymieszamy z sosem
Smaki Na Talerzumleko kokosowe. Przyprawiamy pieprzem ziołowym, solą i papryką. Przy pomocy blendera zamieniamy w jednolitą masę. Kroimy cebulę. Kiedy ziemniaki i kalafior będą prawie gotowe odcedzamy kalafiora i układamy na ziemniakach w naczyniu żaroodpornym. Polewamy sosem z tofu. Posypujemy pokrojoną cebulą. Pieczemy wszystko przez
Weganka gotujedrobno siekamy. Do miski wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy wodę i musztardę, wsypujemy szczyptę czosnku granulowanego oraz ziół prowansalskich,wszystko dokładnie mieszamy. Do miski wrzucamy kalafior, brokuła oraz pomidory, sałatkę posypujemy koperkiem i polewamy sosem, wszystko mieszamy
Smakowite Dania