kalafior z sosem - 1331 przepisów (strona:27/89)

Piątek: Kotlety rybno-ziemniaczane z sosem chrzanowo-orzechowym 150

małe kawałki. Dodajemy je do jogurtu greckiego razem z posiekanym szczypiorkiem i 3 łyżkami chrzanu. Solimy i mieszamy. Krok 5 Na talerz wykładamy kotlety, obok kładziemy sos. Do dania można podać gotowanego kalafiora. Kotlety z wędzonej ryby i ziemniaków to wariacja na temat klasycznego dania kuchni anglosaskiej – fishcake, czyli burgerów rybno-ziemniaczanych . Klasyczne burgery rybne – fishcake. Zobacz menu

Niedzielny kucharz
Łosoś w porach z sosem koperkowym, ryżem curry i kalafiorem 213

śmietanę i zagotowujemy - ok. 1 minuta. Doprawiamy do smaku, jeśli jest taka konieczność. Na talerzu układamy kawałki łososia, na nim układamy pory. Obok serwujemy ugotowanego kalafiora lub brokuły oraz ryż curry. Całość polewamy sosem koperkowym. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Fricassee z piersi kurczaka. 1240

muślinowy biały sos. Potrawkę robimy zawsze z delikatnych ,białych mięs  i obowiązkowo na półmisku  powinna się znaleźć marchewka, zielony groszek ,pory czy brokuły lub kalafior. Do warzyw nie przygotowuje się oddzielnego sosu, wystarczy ten od potrawki ,podany w sosjerce. Składniki. 750 g piersi z kurczaka 1/2 cytryny 1 łyżeczka estragonu 2 ząbki czosnku 1 goździk kawałek cynamonu 250ml

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka kalafiorowo- brokułowa 216

Dalsze testowanie sosów od  Społem  . Sos Kielecki   czosnkowy   charakteryzuje łagodny, śmietanowy smak delikatnie wzbogacony warzywami - cebulą, szczypiorkiem i natką pietruszki oraz naturalnym olejkiem aromatycznym z czosnku. Całość uzupełnia i wzbogaca szlachetne białe wino, nadające mu niepowtarzalny, jedwabisty aromat winogron. Idealny dla osób lubiących smak czosnku, ale unikających go ze względu na ostry zapach. Niezastąpiony(...)Sałatka kalafiorowo- brokułowa Składniki : brokuł mały - 1 szt kalafior - 1/2 szt ser feta - 1 opak jajka - 4 szt pomidor - 2 szt sos czosnkowy w słoiku - 180 g   SPOŁEM sól i pieprz szczypiorek pokrojony - 2 łyżki Przygotowanie : Kalafiora i brokuła podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie, al dente. pomidory umyć, osączyć, pokroić na ćwiartki. Ser feta pokroić w kostkę

Kuchnia Danusi
Wege bigos w innej odsłonie. 187

ząbki czosnku 1 garść prażonych pestek dyni oliwa z oliwek 2 liście laurowe kilka kulek ziela angielskiego oregano, zioła prowansalskie, pieprz, sos sojowy, kozieradka, majeranek, sos chili, sambal oelek Brokuła i kalafiora dzielimy na małe części. Marchewkę kroimy w kostkę, jeśli użyjecie mrożonej mieszanki to ten etap pomijacie. Cebulę kroimy w grubą kostkę. Marchewkę, groszek, cebulę, brokuła i kalafior wrzucamy

vegetanie
KURCZAK W CURRY Z IMBIREM, SMAŻONYMI WARZYWAMI I SOSEM CZOSNKOWO-MIĘTOWYM 129

ząbek czosnku Warzywa: 3 szt.marchewki 1 szt.pietruszki 1 szt.małej cukinii 1szt.średniej czerwonej papryki parę różyczek kalafiora              (możecie oczywiście dodać innych sezonowych i ulubionych warzyw) tymianek,bazylia,rozmaryn,zioła prowansalskie sos sojowy sól czarny pieprz kawałek swieżego korzenia imbiru Zacznijmy od piersi z kurczaka. Pokroiłam je na cienkie(...)oleju:  marchewkę z pietruszką a następnie dodałam pokrojoną czerwoną paprykę. Wsypałam przyprawy. Następnie dodałam podgotowane przez chwilę na półtwardo różyczki kalafiora i plasterki cukinii. Warzywa podlałam odrobiną wody i podsmażyłam na chrupko. Dolałam również sosu sojowego. Pora wrócić do naszego namarynowanego wcześniej kurczaka. Przełożyłam go na rozgrzany olej. Smażyłam aż nabrał złocistego koloru.  Do tego pysznego dania, które

potrawyregionalne
"Zielony " kalafior - dietetycznie 153

mięta) Wykonanie: kalafiora obrać z zewnętrznych liści, odkroić wystający głąb, wypłukać i ugotować w osolonej wodzie - około 10 minut, tak by pozostał al dente składniki na sos winegret wymieszać do powstania gładkiej emulsji kalafiora odcedzić i podawać z zielonym winegretem. Super smakuje na zimno

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zapiekanka z kalafiora, pieczarek i parówek + film 159

Zapiekanka z kalafiora , pieczarek i parówek to prosta i tania domowa potrawa . Zapiekana w sosie jajeczno serowym może stanowić fajną propozycją obiadową lub ciepłą kolacją. składniki na formę żaroodporną 2 kalafiory 8 cienkich parówek cebula 2 łyżki masła 20 dag sera żółtego 2 jajka 1/2 szklanki śmietany 18 % pieprz  szczypiorek przepis Kalafiory krótko obgotowujemy we wrzącej osolonej wodzie(...)cebulę i pieczarki od czasu do czasu mieszamy . Na dno posmarowanej tłuszczem  żaroodpornej formy układamy kalafiory a na wierzchu podsmażone parówki z cebulką i pieczarkami . Do miski wbijamy jajka , dodajemy śmietanę i połowę startego sera , całość mieszamy doprawiamy pieprzem. Tak przygotowanym sosem polewamy zapiekankę i posypujemy pozostałą częścią żółtego sera. Zapiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C

Smakowite Dania
NAJLEPSZY SOS/DRESSING/DIP Z NERKOWCÓW, MIGDAŁÓW I PRAŻONEGO CZOSNKU 195

aksamitny sos świetnie świetnie sprawdza się jako dressing do sałatki lub dip do przegryzek (słupków warzyw, nachos, tortilla chips). Niesamowicie smakuje rozlany na lekko poduszonym brokule, kalafiorze, brukselkach, itp. Służy jako cudownie pyszny sos do makaronu, pizzy, kaszy. Gdy mam go w lodówce, nigdy nie brak mi pomysłów na obiad. On podpowiada, z czym go przyrządzić, on w mojej kuchni

Jeść, by żyć w zdrowiu
Sałatka z grillowaną wołowiną i pieczonym kalafiorem na szpinaku 254

wołowiną i pieczonym kalafiorem Składniki stek z rozbefu wołowego ok 300-400g mały kalafior 3-4 garście liści młodego szpinaku 2 jajka pół kostki sera feta pomidor ogórek Marynata do mięta: 3-4 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego odrobina miodu (pół łyżeczki) Sos: 3 łyżki octu balsamicznego 5 łyżek oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku Do dzieła(...)przez praskę czosnkiem. Na dużym talerzu rozkładamy szpinak, ogórek pokrojony w plasterki i pomidor (kroiłam w ćwiartki) Na to układamy fetę (pokrojoną w kostkę) upieczony kalafior i wołowinę. Na środek kładziemy jajko. Całość polewamy sosem. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Galaretka z warzyw z zielonym sosem. 189

marchewki 1 kalarepka 1 szklanka groszku mrożonego 1/2 główki sałaty 3/4 litra rosołu instant 125ml wina białego 6 łyżeczek żelatyny Sos. 1/2 pęczka pietruszki 1/2 pęczka koperku 1/2 pęczka szczypiorku 150ml jogurtu naturalnego 100ml majonezu sól, pieprz Wykonanie. Kalafior podzielić na różyczki i gotować ok.7min.w osolonej wodzie. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Obraną kalarepkę przekroić na ćwiartki i następnie(...)ułożyć trochę warzyw i listki pietruszki, zalać niewielką ilością galaretki i do lodówki. Następnie ułożyć resztę warzyw i zalać resztą galaretki. Odstawić do stężenia najlepiej na całą noc. Przygotować sos. Majonez wymieszać z jogurtem. Doprawić do smaku. Natkę pietruszki, koperek i szczypiorek posiekać drobno i wymieszać z sosem. Galaretkę warzywną wyjąć z formy. Ja polewam przez chwilkę, formę z zewnątrz

Kulinarny karnet Christophera
Pakora z brokuła, kalafiora i krewetek 278

zimnym czosnkowym sosie i biesiadujemy. SKŁADNIKI (dla 4-6 osób) Sos jogurtowo czosnkowy 200 ml jogurtu greckiego sok wyciśnięty z 1/4 cytryny 4 cm chilli z pestkami 4-6 ząbków czosnku (w zależności od wielkości) 2 stołowe łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Warzywa i krewetki: 1 mały kalafior 1 mały brokuł 250 gram krewetek Ciasto na pakorę: szklanka mąki(...)dokładnie w cieście, lekko otrząsamy by spłynął nadmiar ciasta i smażymy partiami w rozgrzanym oleju. Usmażone kąski układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Podajemy kalafiora, brokuła i krewetki zaraz po usmażeniu, razem z czosnkowym sosem do maczania

OstryKęs
Sałatka z zielonego kalafiora 290

sałatka..., zjedzona błyskawicznie. Dwa posiedzenia przy stole i już jej nie było :(   Składniki: 0,5 kg kalafiora 150 g fety 10 plasterków salami (męża ulubione z zielonym pieprzem) 4 jajka (ugotowane na twardo) 2 łyżki płatków migdałowych uprażonych na suchej patelni Sos: 2 czubate łyżki majonezu 4 czubate łyżki jogurtu naturalnego 1 czubata łyżka posiekanego koperku 1 mały ząbek(...)ułożyć na platerze lub dużym talerzu. Obok ułożyć jajka pokrojone w ćwiartki. Plasterki salami przekroić na pół, zwinąć w rulon i poukładać pomiędzy różyczkami kalafiora. Fetę pokroić w kostkę i posypać nią sałatkę. Polać sosem  i na koniec, najlepiej tuż przed podaniem, posypać uprażonymi płatkami migdałowymi

Delicious Titbits

Proponowane wyszukiwania