części) - 1 duża marchew lub 2 mniejsze - ok. 200 g kalafiora (u mnie mrożone różyczki) - 3-4 ząbki czosnku - ok. 50 g tartego sera mozzarella (ale sprawdzi się też zwykły żółty) - po łyżce : masła, oleju, śmietany/serka śmietankowego - przyprawy : sól, pieprz, przyprawa do ryb (opcjonalnie) - cytryna do skropienia sos - ok. 150 g jogurtu naturalnego - 2 jajka - sól, pieprz(...)Nałożyć na nią połowę zawartości patelni i zalać 1/2 powstałego sosu. Na wierzchu ułożyć kolejną warstwę talarków i reszty podsmażonych warzyw. Dodać kolejno kawałki łososia, rozdrobniony kalafior i ostatnią warstwę ziemniaków. Polać resztą sosu. Na koniec podsypać startym serem mozzarella. Piec przez ok. 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku z funkcją góra-dół. Na 10 minut przed końcem
Kuchnia Elliekalafiorem w kolorze słońca.Dzisiaj słońca brak więc trzeba sobie jego braki uzupełnić sałatką. Lekka, pożywna. Bardzo dużo warzyw z sosem jogurtowym i jajkiem. Lekka nuta ostrości którą można pominąć jak ktoś nie lubi chili. 1/2 kalafiora 2 łyżeczki płaskie(...)kurkumy 10 małych ziemniaków ugotowanych 2 jajka 2 garście roszponki 5 pomidorków koktajlowych 4 ogórki małosolne 1 cebula czerwona papryczka chili sos: 1 łyżka majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz koper posiekany 2 ząbki czosnku Kalafiora dzielę na różyczki. Do garnka wlewam wodę, dodaję kurkumę i zagotowuję, dokładam kalafiora i gotuję trzy minuty ma być aldente i odcedzam
wesoła kuchniakorycińskiego Czesławy Zarzeckiej o którym pisałam już tutaj (kilk) . Ponownie doskonale się sprawdził- idealnie się stopił i świetnie nadał się do przygotowania sosu serowego. Składniki: 4 duże ziemniaki duża marchewka 200 g mrożonego szpinaku kilka różyczek kalafiora 150 g boczku wędzonego pomidor szczypiorek 100 ml śmietanki 12% z kartonika 250 g sera korycińskiego Czesławy Zarzeckiej ząbek czosnku czerwona cebula(...)gotować na małym gazie ciągle mieszając do czasu, aż ser się rozpuści. Można przyprawić solą i pieprzem. W foremce ułożyć plasterki marchewki i polać sosem serowym. Następnie ułożyć pozostałe ziemniaki, kawałki kalafiora, pokrojoną cebulę i ser. Na wierzchu ułożyć plastry pomidora i kawałki boczku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około pół godziny. Świetnie
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki: 1/2 kalafiora 100 g kaszy pęczak 300 g małych pieczarkek 1 cebula 1 marchewka oliwa do smażenia 2 łyżki jasnego sosu sojowego pieprz i oregano do smaku Przygotowanie: Kaszę pęczak gotujemy według przepisu na opakowaniu. Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy, aż będzie miękki. Cebulę pokrojona w pióra podsmażamy na oliwie w dużym garnku. Kiedy sie zeszkli(...)niej pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę oraz pokrojone w ćwiartki małe pieczarki. Smażymy kilka minut,aż warzywa zmiękną (można podlać trochę wodą). Następnie dodjemy ugotowanego kalafiora oraz kaszę pęczak. Do całości dodajemy sos sojowy, pieprz oraz oregano, mieszamy i jeszcze chwilę razem dusimy. Podajemy posypane natką pietruszki
Bon appetit mon amieBlueberry Corner by "jagodzianka" Świetny sos do gotowanych warzyw jak kalafior czy szparagi, do zapiekanek warzywnych, makaronowych – cannelloni i mięsnych jak lazania. Robiłam … Przeczytaj cały artykuł Post Sos beszamelowy pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerI znów pędzimy do Indii, a dokładnie do Pendżabu. Pendżab (Pandźab, Pięciorzecze) jest krainą historyczną w południowej Azji, rozciągająca się wzdłuż granicy indyjsko-pakistańskiej. Nazwa Pendżab
Ostra na Słodkokurczaka bez skóry 20 dag żółtej fasoli szparagowej 20 dag świeżego bobu 1 cebula Kawałek pora ½ kalafiora ½ szklanki kukurydzy z zalewy ½ szklanki groszku konserwowego ½ cukinii 2 ząbki czosnku 2 szklanki wody 1 łyżka mąki pszennej 100 ml śmietany 12% do sosów Natka pietruszki do posypania Sól do smaku Pieprz do smaku 1 łyżka przyprawy do kurczaka Olej do podsmażenia(...)zmiękł, wyjąć łyżką cedzakową, do tej samej wody w której gotowaliśmy kalafior włożyć bób i gotować 5 minut, odcedzić, przelać zimna wodą, obrać z łupinek. Kalafiora z bobem dodać do sosu, całość dusić jeszcze 15 minut, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Na sam koniec wsypać osączony groszek i kukrydzę z zalewy. Mąkę wsypać do słoiczka, dodać niewielką
Wanilia i Kardamonbadań. Mam nadzieję, że jest dobrze i będzie tylko lepiej. A poza tym jemy dietetyczne rzeczy ale i dojadamy to co zostało z weekendu. Między innymi pyszny sos barbecue idealny do pieczonego kalafiora czy ziemniaków. Przepis pochodzi ze styczniowej KUCHNI i jest autorstwa Marty Dymek. Podaje go z moimi modyfikacjami. Sos barbecue 15 suszonych śliwek 100 ml whiskey
Dzieje kuchennej Wiewiórysolą i pieprzem. Porcję makaronu gotuj w posolonej wodzie około 4 minut, przełóż do sosu i dokładnie wymieszaj. Na talerzu ułóż gotowy makaron z sosem i udekoruj ładnymi liści roszponki. 4. Filet Halibuta z karmelizowanym kalafiorem, rukolą i komosą ryżową i jako side mix Active z winegretem orzechowym Składniki na 4 porcje: Halibut filet x 350 g Kalafior(...)podobnej konsystencji jak pesto. Halibuta smaż na patelni od strony skóry, następnie przełóż na papierowy ręcznik aby się pozbyć nadmiaru oleju. Na płaskim talerzu ułóż sos z rukoli, filet halibuta, smażone kawałki kalafiora, komosę ryżową i całość udekoruj ładnymi listkami rukoli. Dressing do mix Active : Oliwę z oliwek wymieszaj z koperkiem, musztardą Dijon i miodem tak aby powstała jednolita konsystencja
SMYKWKUCHNIkalafiorów potwierdziła to. Poza tym musiałam zużyć fetę, notabene też upchniętą w czeluści lodówki. Leniwie, bo leniwie, nafaszerowana żurawiną zabrałam się za leniwe. Z delikatną nutką kalafiora. Z podsmażonymi pieczarkami z cebulą w sosie pieczeniowym z prażoną cebulką. Pyszne! Stwórca pochwalił ;) połowa kalafiora szklanka mąki pszennej (plus do podsypania) opakowanie fety (250g) jajko (żółtko i białko) zioła prowansalskie pieprz Kalafiora
bastalenamakaronem doskonale ze sobą komponuje.Zapiekanka z Tuńczykiem i Oliwkami - Składniki:400 g makaronu100 g żółtego seraok. 60 g oliwek (czarne, zielone)opakowanie mrożonej mieszanki warzyw: kalafior, brokuły, marchewkaok. 100 g papryki konserwowejdowolny sos serowyZapiekanka z Tuńczykiem i Oliwkami - Sposób przygotowania:Oliwki, paprykę siekamy. Kalafior, brokuły i marchewkę gotujemy we wrzątku wraz z bulionem warzywnym (ok. 7 minut). Odcedzamy. Makaron
Słodka Stronacytryny Do sushi: 1 marchew 1 burak 1 okrągła biała rzodkiew kilka listków jarmużu kiełki rzodkiewki 5-6 arkuszy glonów nori Do podania: marnowany imbir sos sojowy * PRZYGOTOWANIE Ryż z kalafiora i słonecznika Słonecznik zalej zimną wodą, wsyp ½ łyżeczki soli, wymieszaj i odstaw na całą noc. Następnego dnia odlej wodę i przepłucz go. Później umieść go w kielichu blendera(...)sushi. Na arkuszu glonów kładź ryż z kalafiora do dwóch trzecich wysokości. Następnie na środku ryżu wzdłuż słupki warzyw, pocięty na kawałki jarmuż i kiełki rzodkiewki. Zwiń całość przy pomocy maty jak tradycyjne sushi. Odkrój końcówki, a każdy rulon sushi pokrój na około 8 równych kawałków. Sushi podawaj z sosem sojowym i kawałkami marynowanego imbiru
Food Squaregłówka sałaty lodowej puszka kukurydzy kilka kiszonych ogórków cebula jabłko nieduży seler odrobina oleju sos: 4 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu 2 łyżka keczupu Składniki sosu wymieszać, odstawić w chłodne miejsce. Kalafior podzielić na nieduże kawałki, zalać wrzątkiem, przykryć, odstawić na ok 7 minut. Następnie osączyć na sitku. Mięso usmażyć na rozgrzanym oleju, osączyć na papierowym ręczniku. Makaron ugotować
6nieboadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Pieczona marchewka z rozmarynem → Pieczona brukselka → Pieczona kapusta → Pieczona kukurydza z masłem, czosnkiem niedźwiedzim i chili → Sałatka z pieczonym kalafiorem, daktylami, miętą i sosem jogurtowo-szafranowym
Oryginalny smakpracy na dwa dni. W moim domu na pierwszym miejscu zawsze były standardowe placki ziemniaczane podawane z gulaszem. Potem przyszła kolej na coś lżejszego, czyli placki z kalafiora , które wraz z sosem koperkowym lub czosnkowym goszczą na moim stole latem. Kolejną propozycją na danie tego typu są siekane placuszki z kurczaka, sera żółtego i pieczarek. Mięciutkie, dobrze doprawione
Życie ze smakiem