suszonymi borowikami, kurkami i pudrem z grzybów. Świetna kompozycja, która budzi atawistyczne odruchy i sprawia, że aż ma się ochotę zapolować na tę zwierzynę: oczywiście na talerzu! :) Ryba, kalafior i jajo Danie główne z łososia z kalafiorowym purée, żółtkiem sous-vide i palonym masłem, to bardzo przyjemna kompozycja dla tych, co lubią lekkie kremowe smaki. Danie niczym nie zaskakuje(...)rozlewa się na rybie i pobudza zmysły, które miejscami zostają dopieszczone aromatem białych trufli. Jagnięcina, kawa i czekolada Kolejne danie to biodrówka jagnięca podana z chipsem z pasternaku, sensualnym sosem, w którym wyczuwalne są refleksy kawy i czekolady i borówkami. Połączenie wyszukane w smaku i mogące zadowolić wymagające podniebienia. Wybuchowy sernik No i moja ulubiona część degustacji, czyli deser
Food Squaredodać różyczki kalafiora. Zalać wodą i gotować bez soli do miękkości. na patelni rozgrzać masło i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek, dodać mięso i smażyć wszystko ok 8 minut na średnim ogniu. Dodać passatę pomidorową i świeżą bazylię. Następnie dodajemy paprykę wędzoną i chilli i wszytko lekko doprawić. Podsmażyć wszystko, aż sos zgęstnieje, doprawić do smaku. Gęsty
Niezły Młynekśredniej wielkości kostkę. Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru. Seler naciowy kroimy na plasterki. Ogórki konserwowe kroimy na półplasterki. Parówki kroimy na plasterki. Rumienimy na rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości oleju. Majonez mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystkie składniki sałatki mieszamy ze sobą, łączymy z przygotowanym sosem. Uwagi: Marchewkę oraz ziemniaki
Smaki Na Talerzugotujemy na twardo. Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Do jogurtu dodajemy, przyprawy oraz ocet i wkładamy do lodówki, aby przyprawy uwolniły swoje aromaty. Liście sałaty rwiemy na drobniejsze kawałki. Ugotowane jajka kroimy na ósemki, pomidory w kostkę lub na pół w przypadku pomidorów koktajlowych. Wszystkie składniki wkładamy do miski i polewamy sosem. Mieszamy delikatnie i podajemy
Kuchnia od dwojgaMakaron z tuńczykiem, brokułem i prażonym słonecznikiem...Sprężysty makaron oblepiony kawałkami tuńczyka.Mocno zielony brokuł i chrupiące ziarna słonecznika.Całość w śmietanowym sosie.Pycha!Składniki:250 g
Gospodyni Miejskawodę, dodajemy kalafior i marchewkę. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut, lub dłużej, aż warzywa będą al dente. Dodajemy brokuły i gotujemy kolejne 5 minut. W razie potrzeby uzupełniamy bulion lub wodę. Zdejmujemy pokrywkę, dolewamy mleko kokosowe i zagotowujemy. Gotujemy bez przykrycia przez około 2 minuty lub do momentu, aż sos zredukuje się
cool and mintysporej patelni przekładamy kalafior z orzechami. Dorzucamy gorący makaron, następnie zalewamy roztrzepanym jajkiem, śmietaną oraz posypujemy parmezanem. Dodajemy również posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszamy i przykrywamy na chwilkę pokrywką. Temperatura od makaronu powinna być wystarczająca, aby podgrzać jajko i śmietanę. Jeśli tak się nie stanie możemy delikatnie podgrzać patelnie, uważając by jajko się nie ścięło. Jeśli sos jest zbyt gęsty
Kolizje Smakówbędą miękkie, a sos pomidorowy lekko się zredukuje. Przed końcem gotowania dorzucamy fasolkę z puszki. Całość doprawiamy na koniec sokiem z cytryny, syropem z ananasa z puszki, solą oraz pieprzem, można ewentualnie w razie potrzeby dodać także odrobinę wody. Jak już wspominałam - wszystkie warianty podania są właściwie dozwolone. Zdarzyło mi się jeść nawet tę potrawę z kalafiorem... Dlatego ten przepis
Kuchenna Kontrrewolucyacebulka, kalafior? Orzechy? Kombinujemy dokładnie jak chcemy aby uzyskać nasze ulubione chińskie o idealnym smaku. Warto próbować! :) Składniki: pierś z kurczaka 150 gram krewetek koktajlowych mała garstka kiełków rzodkiewki pół mango 100 gram zielonej fasolki szparagowej zielona papryka jedna, mała papryczka chilli 2-3 cm imbiru 2 ząbki czosnku pół czerwonej cebuli 2 łyżki sosu sojowego
Mango PapajaBrokuł i kalafior dzielimy na różyczki, małe marchewki obieramy i gotujemy wszystko do miękkości na parze około 15 minut. Bataty obieramy i gotujemy z czosnkiem w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie. Odcedzamy, dodajemy masło i blendujemy na gładkie puree. Na talerz rozkładamy porcję puree z batata, na to mięso oraz porcja warzyw. Dekorujemy roszpunką i sosem balsamicznym. Smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliKolejna odsłona pesto, dzisiaj na bazie rukoli i ziaren słonecznika. Ostatnio stałam się wielbicielką pesto, smakuje mi do wszystkiego ! W zanadrzu mam jeszcze do wypróbowania przepis
Kulinarne przygody GatityWykonanie: Różyczki kalafiora blendujemy i gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut. Wykładamy na sito. Porządnie odcedzamy. Gdy ostygnie dodajemy jajka i otręby. Mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy na nim masę kalafiorową. Formujemy placek o grubości około ½ cm. Pieczemy w piekarniku przez około 30 minut w temp. 190 o C. Po upieczeniu smarujemy placek sosem pomidorowym, posypujemy
Smaki EwyBrokuł i kalafior umyć, podzielić na różyczki. Lekko obgotować. Tak przygotowane warzywa odłożyć by ostygły. 2 jaja zmiksować ze śmietanką i doprawić. Warzywa poukładać na przemian na tarcie. Całość zalać przygotowaną masą. Ser pleśniowy pokroić w małe kawałki i powtykać pomiędzy różyczki. Wstawić do zapieczenia na ok. 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 220 st. Przygotować sos. Pomidory sparzyć
Zielona Kuchniadelikatnym sosie Bruschetta z cukinią i hokkaido Carpaccio z cukinii Chrupiąca sałatka z soczystymi owocami, cukinią i sałatą lodową na ostro Cukinia w cieście naleśnikowym Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią
Moja smaczna kuchniasurówkę z kalafiora i warzyw . Podobnie posztakowany surowy brokuł jest smaczny i zdrowy, a surówka jest chrupiąca. Jedzenie surowych warzyw jest ostatnio polecane przez specjalistów od zdrowego jedzenia, ponieważ w tej postaci warzywa zachowują wszystkie swoje właściwości odżywcze i cenne składniki dla organizmu. Bardzo lubimy gotowane brokuły, szczególnie sałatkę brokułową z serem feta i prażonym słonecznikiem, polaną sosem czosnkowym, pyszne
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię