kukurydzą i kalafiorem Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Sałatka z kolorowych warzyw, bogactwo lata Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Sałatka z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z ogórków małosolonych Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z soczewicy i cukinii Semifreddo jagodowo-truskawkowe Ser pleśniowy le Coutances(...)kiszonej kapusty z koperkiem Surówka z kiszonej kapusty Surówka z z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinami Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Zielone babeczki z pecorino Zielona soczewica w pomidorach pelati Ziemniaczana sałatka
Moja smaczna kuchniakapusty z koperkiemChrupiąca surówka z sałaty lodowejCiecierzyca z kalafiorem w pomidorachCukinia zapiekana z pomidorową passatąFocaccia z czarnuszką i majerankiemFocaccia z czarnuszką, majerankiem i oreganoFrittata z cukinią i oreganoFrittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiemGofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudremGofry z malinami i bitą śmietanąGrillowane kanapki razowe w dwóch wersjachKasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i paprykąKoktajl jeżynowyKoktajl truskawkowyOscypkowe miseczki(...)papryką i jabłkiemSurówka z kiszonej kapusty z koperkiemSurówka z kiszonej kapustySurówka z z kiszonej kapusty z czerwoną cebuląTarta z ciasta francuskiego z cukinią Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinamiTarta z cukinią, brokułami i sezamemTarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebuląZielone babeczki z pecorinoZielona soczewica w pomidorach pelatiZiemniaczana sałatka z bobem i świeżymi ziołamiZiołowy
Moja smaczna kuchniaNajlepiej kroić na kawałki, gdy pizza serowa jest chwilkę przestudzona – ok 3 minut. Pizza serowa świetnie komponuje się także z innymi dodatkami jak pieczarki, boczek, szynka, oliwki oraz sosami np. czosnkowym, BBQ czy pomidorowym. U mnie zawsze jest serwowana z zieleniną czyli rukolą, roszponką i bazylią. Smacznego! — BTW samego spodu pizzy:620 g, 1755 kcal(...)kcal, B 18 g, T 21 g, 2 g. A tutaj pomysły na inne pizze LCHF: z kalafiora , z cukinii , serowo-kokosową , keto pizzę z mąką migdałową (tu już niestety obróbka orzechów) oraz mini pizze z cukinii . Artykuł PIZZA SEROWA (keto, LCHF, bez glutenu) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF
Ola la LCHFzajmowało jak najmniej czasu i nie wymagało dużo pracy. Stosujemy metodę match&mix, która polega na tym, że wykładasz na blaszkę do pieczenia różne składniki (np. pomidorki, batata, kalafiora, szparagi i kawałek kurczaka), wszystko przyprawiasz najprostszymi przyprawami i wstawiasz do pieca, dogotowujesz ryż, a potem komponujesz z tego różne dania na cały tydzień. Często mamy jednak ochotę na coś(...)składników ograniczyliśmy do maksymalnie pięciu (w niektórych daniach są tylko trzy), ale za to robotę robią przyprawy! Całe menu na ten tydzieńwygląda tak: Poniedziałek: Sałatka z mango z charakternym sosem z masła orzechowego i stekiem Wtorek: Musaka pieczona w słoikach Środa: Skrzydełka z kurczaka w glazurze z masła orzechowego Czwartek: Marokańska soczewica w pikantnym, aromatycznym sosie Piątek: Sałatka z pomidorów
Niedzielny kucharzkiedyś pomysł, żeby stworzyć zakładkę "bistro maluch" z pomysłami na dania dla małych dzieci, począwszy od tych pierwszych papek typu: jabłko z gruszką, pierwsza zupka, purée z ziemiaczków i kalafiora. Nie chciałam się mądrzyć jak poszerzać dietę i kiedy co wprowadzać, tylko chciałam pokazać co je maleńki Franio, który miał wtedy coś około 6-7 miesięcy. Założyłam sobie nawet(...)zupę gotowałam jedną, tylko przed przyprawieniem odlewałam niewielką porcję dla Franka. Kiedy był pieczony kurczak, dostawał mięsko ze środka albo gotowane z zupy. Kiedy my jedliśmy makaron z sosem, on dostawał z makaron z warzywami. Dzisiaj, kiedy już nie muszę kombinować, bo wszyscy jemy to samo albo podobnie, czuję wielką ulgę, że etap gotowania osobnych dań dla maluszka
bistro mamakaszanką i figami. W tym rozdziale także znajdują się Pierogi po Bosacku , czyli popisowa przystawka Kasi, która gości na okładce książki. Nowa wersja tego klasycznego dania zachwyca kolorami, smakami, sosami czy dodatkami. Coś czym zdecydowanie będzie można zadziwić swoich znajomych. Niekoniecznie już tylko ruskie, czy pierogi z kapustą i grzybami powinny stać na naszych stołach. Zupy – Już na początku(...)przepiórczym jajkiem, ogórkowy z nutką mięty i malinami oraz jagodowy z uszkami na słodko. Później jest już tylko lepiej ;-) Krem z białych warzyw z płatkami migdałowymi, krem z karmelizowanego kalafiora czy szparagowa w dwóch kolorach to bardzo ciekawe propozycje na nasze stoły. Za oknem zimna jesień, więc przyda się także przepis na rozgrzewającą marchewkową z imbirem i kolendrą. Na takie
Mr. Tastecayenne 1 łyżeczka, koperek 1/2 pęczka, olej rzepakowy - ile potrzeba cukinię opłukać, pokroić na mniejsze kawałki i w rozdrabniaczu na tarczy wiórki zetrzeć i posypać ciut solą marchew i kalafior ugotować i odlać z wody i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków z osolonej cukinii odcisną nadmiar soku i dodać do miski, dodać jajko, chilli cayenne, kucharka i zeszkloną na 1 łyżce(...)mięsne kotlety na gorącym mocno oleju smażyć na rumiano kotlety i odkładać na ręcznik papierowy są pyszne takie kotlety i na ciepło ale też i na zimno np. z sosem czosnkowym...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPrzyprawy: sól, biały pieprz i sok z cytryny i do lodówki. Naszykowałam warzywa. Moja magiczna zamrażalka jakoś ledwo się domyka ....Ale jestem już na etapie porządnego opróżniania jej. Brokuł, kalafior, fasolka szparagowa żółta i zielona, z lodówki wyciągnęłam marchew, którą pokroiłam w półplasterki, cebulę czerwoną tak samo i kapustę pekińską - ten sam koniec najtwardszy. Nie kroję tego to sałatek(...)mąki ziemniaczanej z 1/2 szklanki wody i zagęściłam. Nie dawałam dużo mąki, ryzykuje się wtedy tym, że powstanie kisiel. Przyprawiłam solą i przyprawą do dań kuchni azjatyckiej. Nie miałam sosu sojowego i innych dodatków, ale jakoś dałam radę. Warzywa wyszły smaczne. W międzyczasie wyciągnęłam rybę z lodówki i lekko oprószyłam mąką. Usmażyłam na oleju. Do tego wszystkiego ugotowałam ryż. Myślę
Pieprzyć z FantazjąDoceniona już w starożytnym Rzymie, gdzie nazywana była kapustą pompejańską – kalarepa . Należy (razem z kapustą, brukselką, kalafiorem, brokułem i jarmużem) do rodziny warzyw kapustnych. Młode kalarepy są chrupiące, delikatne w smaku, słodkawe, dlatego najlepiej jeść na surowo, np. pokrojone w plastry. W takiej właśnie postaci zachowują najwięcej wartości odżywczych. Natomiast te starsze, które są twardsze, świetnie sprawdzają się(...)zapiekanek. Surówka z kalarepy z czarnym sezamem. Składniki: - 2 średnie kalarepy - kawałek marchewki - 1 jabłko - 2 ząbki czosnku - różowa sól himalajska - skórka i sok z ½ cytryny - 1 łyżka sosu sojowego (light) - 1 łyżka wina ryżowego Mirin (można zamiennie dać syrop z agawy, ewentualnie miód) - 1 łyżka oleju sezamowego - czarny sezam Obieramy kalarepki, marchew, jabłko i czosnek. Kalarepy i jabłko szatkujemy
mojewypiekiinietylkopomidorów Spaghetti z cukini ma jedną słabą cechę – musi być skonsumowane od razu, bo potem podpływa wodą. Ten przepis rozwiązuje ten problem. Zoodle, czyli noodle, są zanurzone w zawiesistym sosie, który ładnie wchłania nadmiar wilgoci z cukini. Zobacz przepis Środa: Szwedzkie pulpety Kto nie jadł kottbullar mit potasismos? Każdy jadł:) Są tacy, którzy specjalnie jadą za nimi do Ikei. Znaleźliśmy(...)szałwi. Nam spodobał się przepis na saltimbocca z filetów z kurczaka. Przepis pochodzi stąd Piątek: Spaghetti z krewetkami, pistacjami i grzankami Klasyk sycylijskiej kuchni. Jedliśmy makaron z ziemniakami, z kalafiorem, rodzynkami, nie możemy doczekać się pasty z pistacjami i chlebowymi grzankami. Przepis wzięliśmy stąd Przez cały tydzień będziemy robić te przepisy i je opisywać. Codziennie rano będziemy wrzucać aktualny wpis
Niedzielny kucharzwine. Organizowane są tutaj także wernisaże. Wystrój jest minimalistyczny, elegancki i ciepły. Bardzo krótka karta dań, która zmienia się bardzo często, jest oparta na sezonowości produktów. Króluje tu sosu vide, czyli długotrwałe gotowanie w niskich temperaturach. A ponieważ ducha Fryderyka Chopina czuć wszędzie - vis a vis mieści się Muzeum Chopina, a na okolicznych ścianach domów powstały piękne murale - restauracja(...)warzyw i białej czekolady z żytnim czipsem z diabłem morskim. To był doskonały początek, potem było tylko lepiej ! Na naszym stole pojawiły się grzybowe tortellini z panna cotta z kalafiora ze smażoną brukselką, fioletową marchewką i orzechami laskowymi oraz zupa krem z karczocha z razowym czipsem i pudrem z chorizo. Potem zamówiliśmy risotto cytrynowo-waniliowe z krewetkami i przegrzebkami
Kulinarne przygody Gatityciasto składa się z maki i kawałków kalafiora. Składniki: (na 1 pizzę wielkości jw.) ♥ 1/2 szklanki mąki gryczanej ♥ szklanka różyczek kalafiora ♥ 2 łyżki siemienia lnianego ♥ rozmaryn, sól, pieprz Wykonanie: Kalafiora rozdrabniamy w blenderze lub drobniutko siekamy. Mieszamy go z mąką i przyprawami. Siemię zalewamy paroma łyżkami wrzątku i odstawiamy na kilka minut (najlepiej wcześniej je zmielić w młynku). "Kleik" który(...)pizza się wyraźnie zarumieni. Jeśli chcemy zapiekać pizze razem z warzywami to najpierw pieczemy ją parę minut samą, a później nakładamy składniki. Ja upiekłam sam placek, a później posmarowałam sosem pomidorowo-czosnkowym, dodałam groszek, awokado, pomidory i szczypiorek. Sam placek jest suchy, więc koniecznie używamy sosów
Kasia Sarnaczubate łyżeczki tahini 2-3 łyżki octu jabłkowego 6 dużych liści mięty pół pęczka kolendry olej Warzywa obrać. Kalafiora podzielić na mniejsze części.Umieścić warzywa na blasze. Pod kalafior podłożyć liście laurowe. Na blasze ułożyć trawę żubrową. Polać wszystko olejem. Piec warzywa ok. 40 minut w piekarniku w temp. 180 stopni C. (Można w większej temperaturze. Ja piekłam równolegle chleb(...)pewnym momencie zabrakło tej cierpliwości i wyszło prawie-puree ;) Podawać jako samodzielne danie lub część dania głównego. ------------ Podobne: Pieczeń mielonka z fasoli Pulpety cieciorkowo-dyniowe Pieczona dynia z sosem śliwkowym
Weekendy w domu i ogrodziepracy na lunch. Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki . Polecam Wam także: – sałatka z pieczonym burakiem i kozim serem – sałatka cezar z kurczakiem – sałatka z pieczonym kalafiorem – sałatka z gruszką i gorgonzolą – sałatka ze szparagami i jakiem – sałatka kebab – sałatka brokułowa – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację Sałatka z kaszą bulgur i ogórkiem Ilość porcji(...)łyżka płynnego miodu – 1 łyżka posiekanego koperku Kaszę bulgur gotuj przez ok 15 minut w osolonej wodzie. Z oliwy, octu, soku z cytryny i miodu zrób sos. Połowę sosu dodaj do ugotowanej kaszy. Po ugotowaniu rozłóż na talerze. Za pomocą obieraczki do warzyw odkrawaj z ogórka cienkie paseczki. Lekko zwiń i połóż na kaszy. Dodaj pokruszony ser feta oraz
nietylkopasta.plteż będzie wam smakować :-) 3 ziemniaki młode duże 1 kalarepa 1 bakłażan olej rzepakowy sól, pieprz 1 kawałek papryki czerwonej sól, pieprz bazylia, oregano, tymianek suszony koper świeży sos: 140 g serka topionego 1/2 szklanki śmietany 30 % 1/2 łyżeczki papryki wędzonej Ziemniaki dokładnie szoruję, nie obieram kroję na cienkie plastry 2-3 mm zrobiłam to maszynką do chleba. Przekładam(...)garnuszka przekładam serki topione, dodaję śmietanę, paprykę wędzoną i podgrzewam na wolnym ogniu aż ser się rozpuści. Wylewam do naczynia do zapiekania. Układam pionowo na przemian plaster ziemniaka, kalafiora, bakłażana i tak dalej. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dół, i piekę 30-40 minut. W trakcie pieczenia można przykryć folią aluminiową jak za bardzo się spieką warzywa
wesoła kuchnia