klasycznych mielonych lub schabowych, polecam Ci kotlety jajeczne Przepis pochodzi z TalerzPokus.tv ( filmik ) . To prosty i niedrogi sposób na smaczny obiad. Świetnie pasuje do nich surówka, sałatka obiadowa lub sos Składniki: 5 jaj ugotowanych na twardo 1 świeże jajo 2-3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia szczypiorek sól i pieprz olej do smażenia Obłupione jajka wrzuć do miski(...)powyższych składników wyszło mi 5 kotlecików jajecznych o średnicy 7 cm. Do kotletów jajecznych polecam… * Surówkę z marchewki * Pomidory z cebulką i oliwą * Kalafiora duszonego w śmietanie * Gulasz wieprzowy * Sałatkę obiadową z pomidora i ogórka kiszonego * Sałatkę obiadową z cukinii * Pomidory w śmietanie
Kulinarne S.O.S.uzyskania lepszego smaku. W wielu wersjach dodawano także tarty ser na wierzch ciasta i podawanego z sosem (po ang. gravy – wg nas najlepszy, bezmięsny odpowiednik to ciemny sos cebulowy). Mówiąc zupełnie szczerze – placek nie wygląda wcale zachęcająco i faktycznie osobom, które niekoniecznie radzą sobie dobrze w kuchni może wyjść z tego kuchenna katastrofa. Nie żebyśmy się przechwalali(...)pieczenie) 12 zł 4 porcje proste POTRZEBUJESZ piekarnik wałek miska patelnia forma do pieczenia ostry nóż Składniki Koszt [FARSZ] marchew – 1 duża pietruszka – 1 średnia kalafior – ½ sztuki ziemniak – 2 szt. dymka – 1 szt. rzepa – 1 średnia natka pietruszki – ½ pęczka płatki owsiane – 1 łyżka olej rzepakowy – 2 łyżeczki masło – 1 łyżeczka zioła np. oregano, tymianek – szczypta [CIASTO] mąka pszenna pełnoziarnista
Nerds Kitchentowarzyszy przy tak "uroczych" okolicznościach przyrody. A jednak! Nie twierdzę, że nagle pałam gorącą miłością do jesiennego okresu. Ale gdy widzę w osiedlowym "zieleniaku" te wszystkie cukinie, dynie, kalafiory, kabaczki i pozostałe, sezonowe warzywka , to robię się zdeczko bardziej tolerancyjna wobec nieprzyjemności pogodowych za oknem. Świeże, jesienne warzywa mają wyborny smak i wyjątkowy zapach. Cukinia zakupiona w markecie w środku(...)intensywnie obecnie wykorzystuję w przeróżnych daniach, w których głównym składnikiem jest typowe, jesienne warzywko . Tym razem "na tapetę" wzięłam cukinię . Na obiad polecam roladki cukiniowe nadziewane mięsem , w aromatycznym sosie z pomidorów malinowych . Syto i smacznie - tego mi było trzeba! :) Składniki na 3 porcje (po 3-4 roladki na głowę): 1 cukinia - dość duża, tak żeby wyszło z niej
Grunt to przepis!mięsa w jednym posiłku. Hazana to kolorowe przepisy na omlety, sałatki, gotowane na piecu gulasze warzywne, zupy, jajka, słone wypieki z ciasta filo, pożywne dania jednogarnkowe, słodko-kwaśne sosy, bakłażany i faszerowane warzywa. Więcej o tej książce przeczytacie w mojej recenzji. Hazana. Kuchnia wegetariańska Żydów z całego świata Autorka: Paola Gavin Wydawnictwo Buchmann 3. Slow West Wege. Kochaj, gotuj(...)skandynawskich przyprawy jak cynamon i lokalne superfoods jak rokitnik czy jagody. Co bym ugotowała z tej książki? Dobrze wygląda domowy chleb, grzaniec z tarniny, tarta na ziemniaczanym spodzie, różyczki kalafiora w glazurze, sałatka ziemniaczana z rzeżuchą i granatem, skańska brązowa kapusta w wersji wege i oczywiście skandynawskie kanapki na bogato. Zielone Boże Narodzenie Autorka: Karoline Jonsson Wydawnictwo Marginesy 5. Jajko
Ugotowane pozamiataneskładników odżywczych i mają niesamowity smak, który pieczenie wydobywa z nich ze zwiększoną mocą. Do tej pory piekłam różne warzywa ( pieczona kapusta , jesienne pieczone warzywa , pieczony kalafior , pieczone kolorowe buraki , pieczony bakłażan z zata'arem , pieczone frytki z batatów pieczone młode warzywa , pieczona dynia ) ale obok pietruszki przechodziłam z obojętnością... Wszystko(...)pieprz Wykonanie: Pietruszkę obieramy, większe korzenie kroimy wzdłuż na pół. W szklance mieszamy oliwę, miód i przyprawy, dodajemy pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Pietruszkę układamy w naczyniu żaroodpornym. Sos wylewamy na pietruszkę i dokładnie obtaczamy nim wszystkie korzenie. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia
Kulinarne przygody Gatitysosem bolognese – zamówiliśmy „połówkę”, nie zapiekane, a robione na patelni, mniejsza porcja, bo dla dziecka Sander Di Mare, sandacz duszony w piecu z duszonymi warzywami, sos winny, ryż Poprosiliśmy, aby dania główne podać niezależnie od przystawek. Zupę i krewetki otrzymaliśmy po ok. 40 minutach do złożenia zamówienia. Oba dania były bardzo gorące. Krewetki zapiekane, więc prosto(...)Danie mogłoby być bardziej ciepłe. Następnie podano rybę, prosto z pieca. Ryba była gorąca, a ryż ciepły. Na danie składały się dwa kawałki ryby, 3 różyczki brokuła, 2 różyczki kalafiora. I oczywiście miska ryżu. Ostatnią podano lasagne, prosto z pieca. Porcja akurat dla 11-latka. Ogólnie czas oczekiwania na posiłek – przystawki 40 minut, danie główne
Kucharzycaplasterki lub również w kosteczkę. Szczypiorek posiekać drobno. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy mięso jest już miękkie dodać pokrojonego ogórka, musztardę oraz ketchup lub sos albo przecier pomidorowy i później doprawić odpowiednimi przyprawami. Całość gotować ok 5 minut. Następnie dodać starty ser i gotować kolejne 10-15 minut mieszając by ser rozpuścił się dokładnie. Gotową zupę(...)pomidora, podsmażony bekon oraz szczypiorek. Jeśli szukacie zamienników innych dań typu fast food w wersji LCHF to polecam bardzo popularne przepisy na pizzę serowo-kokosową , na spodzie z kalafiora lub cukinii , hot dogów czy tradycyjne hamburgery z keto bułką. — BTW: 2495 g, 3004 kcal, B 215 g, T 262 g, W 25 g. W 100 g: 120 kcal
Ola la LCHFZapiekanka z kaszy jęczmiennej/jaglanej 1 woreczek kaszy jęczmiennej kawałek kiełbasy (wędliny, mięska, pieczarek – wg własnego wyboru) 2 średnie cebulki miseczka jarzynek świeżych (marchew, groszek, kalafior, brokuły, wg. uznania) 1 średni pomidorek łyżeczka mąki masło oliwa 2/3 szklanki rosołu 2/3 szklanki mleka Kaszę jęczmienną ugotować w woreczku w osolonej wodzie. Kiełbaskę (mięsko lub pieczarki) pokroić i podsmażyć na oliwie(...)kaszy. Cebulkę podsmażyć w garnku do miękkości na maśle, posypać lekko łyżeczką mąki i zarobić na masę, wlać rosołek i mleko, i zagotować. Następnie zalać kaszę w formie sosem i zapiekać w piekarniku na temp. 180 stopni al. 35 minut…. (Można posypać lekko tartym żółtym serem). Zapiekanka z pierwszego przepisu była z makaronem, przepyszna, kolejną wersję wypróbowałam z ryżem.... potem
Tradycyjna kuchnia inaczejP ozostając w temacie oszukanych „ryb” (po wegańskim sushi ), przedstawiam Wam „tuńczykową” pastę ze słonecznika. Zaserwowana na chrupiących grzankach z ulubionymi warzywami nie ma
Food Squareoraz przyprawy jest niezwykle aromatyczna i jest to danie, do którego chce się wracać. Można łatwo eksperymentować z jego smakiem – np. przemycając inne dodatki (mrożony groszek, fasolka szparagowa, kalafior, seler naciowy) lub zmieniając zioła na ulubioną mieszankę. Ziemniaki w wykwintniejszej wersji polecam zamienić na bataty doprawione na ostro. Możliwości jest mnóstwo. Ja podaję wersję podstawową, wzbogaconą o pory, które(...)nieduże marchewki 125 ml czerwonego, wytrawnego wina (pół szklanki) 1 szklanka bulionu wołowego (ewentualnie drobiowego) 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 1 niepełna łyżka suszonych ziół prowansalskich 1 łyżka sosu Worcestershire 3 łyżki świeżego tymianku lub 1 łyżka świeżego rozmarynu 3 łyżki świeżej natki pietruszki (lub np. kilka listków szałwi) 2 łyżki mąki pszennej sól morska, świeżo mielony pieprz Puree
Poezja smakuboczku lub łyżce oleju kokosowego, pod koniec dodaję zmiażdżone ząbki czosnku, solę, mieszam i zdejmuję z palnika. Ugotowany kalafior i ziemniaki (w słonej wodzie), wycedzam. Można wykorzystać ziemniaki i kalafior pozostające nam z poprzedniego dnia (wówczas należy je podgrzać, by ziemniaki nam się lekko dusiły) lub gotować na świeżo. Przekładam do dużej miski i duszę dokładnie praską do ziemniaków. Dodaję(...)równo się obsmażyły. Można również smażyć kotlety na blaszce w piekarniku, ale my wolimy zdecydowanie takie z patelni. z dodatkiem kurek sosie śmietanowym Smacznego
Smaczne Zdroweśredni ziemniak duży bulion warzywny/drobiowy Etap I - Siekamy Cebulę pokrój w pióra i zeszklij na maśle w dużym garnku, następnie dodaj przetarty przez praskę czosnek. Etap II - Różyczki kalafiora podziel na mniejsze różyczki, dodaj do zeszklonej cebuli i czosnku. Chwilę podsmaż i dodaj bulion. gotuj 25 minut pod przykryciem. Etap III - Blendowanie Zblenduj składniki na gładką masę. i przetrzyj(...)rozpuścić :) uwierz naprawdę zaskoczysz tym połączeniem. * * * * Gotując bulion nie dodawaj zbyt dużo marchewki, Bulion do kremu nie powinine być za slodki. * Jeżeli nie masz przekonania do czekolady spróbuj z sosem z gorgonzoli (przepis na sos z gorgonzoli znajdziesz tutaj ) albo grzankami
Wylizany Rondelogórki, papryka, tarta marchew, świeży zielony groszek, rzodkiewka, seler naciowy i pomidorki koktajloweSkładniki dodatkowe:– warzywa przetworzone: ogórki kiszone / konserwowe / małosolne, marynowana papryka, suszone pomidory, oliwki, kapary, blanszowane różyczki kalafiora i brokuła, gotowany bób, pieczarki marynowane– mięsa: pieczone lub gotowane (np. kurczak, indyk, schab)– wędliny (np. szynka gotowana, polędwica sopocka, chude wędliny dojrzewające)– nasiona (np. dynia, sezam(...)oliwie, oliwki, marynowaną cebulkę), następnie lżejsze i delikatniejsze składniki, a na samej górze zawsze umieszczamy sałatę!– jeśli zabieramy sałatkę do pracy/szkoły można na dno słoików wlać sos sałatkowy na bazie jogurtu i majonezu, ale ja przygotowuję sałatki bez sosu, w osobnym naczyniu zabieram ze sobą lekki sos winegret,– sałatki z intensywnie pachnącymi składnikami typu czosnek, cebula, sery
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwyciąć wszystkie grube łodyżki. W małym garnuszku zagotować wodę i wrzucić do niej kwiatki kalafiora. Doprawić solą i gotować 2 minuty. Odcedzić kalafior. W misce wymieszać mięso, pieczarki, por, kalafior. Dodać keczup, paprykę słodką,vegetę, chilli, pieprz, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, jajka, posiekany świeży koperek. Trzeba wszystko dokładnie wymieszać i dobrze doprawić solą i pieprzem. Na patelnię wlać dosyć dużo(...)papierowym ręczniku, przykryć drugim. Lekko przycisnąć, żeby pozbyć się niepotrzebnego tłuszczu. Podawać z sałatą i ziemniakami. Zabieram sobie jutro do pracy. Zjem je z sałatką roszponką i polane sosem czosnkowym. Sposób podania tych placuszków czy klopsików może być różny. Te placuszki są pyszne, polecam
Kuchnia Pokoleńróżnicę między smażeniem, a przypalaniem. Może brzmi śmiesznie, ale to moja pierwsza myśl podczas pierwszego użycia. Idealnie obsmażone mięso, zarumienione równomiernie bez śladów przypalenia - chcąc przygotować idealny ciemny sos, musimy własnie w taki sposób obsmażyć mięso przed duszeniem. I ten garnek daje mi taką możliwość bez konieczności stania i pilnowania. w taki sposób smaży się mięso - bez przypalania(...)neutralny, bardzo dobrej jakości.Durszlak wykorzystać można jako:klasyczny durszlak, wkład do gotowania na parze,koszyk do gotowania w wodzie warzyw, takich jak kapusta na gołąbki, kalafior, czy warzywa na sałatkę - warzywa gotują się "w koszyczku" zanurzonym w wodzie, a kiedy są miękkie wyjmujemy je razem z durszlakiem od razu odsączając z wody
Codzienna kuchnia niecodzienna