sypko ryżu, ostudzonego 1 jajko 2 czubate łyżki mąki 2 czubate łyżki bułki tartej plus bułka do obtaczania kotletów łyżeczka suszonego koperku sól i pieprz, do smaku olej do smażenia Kalafiora zmiksuj. Wymieszaj z ryżem, koperkiem i dopraw do smaku. Dodaj do masy bułkę tartą, mąkę, jajko i wymieszaj. (Tu dobrze jest zostawić całość na jakieś 30 minut w lodówce - masa(...)bułce tartej i formuj nieduże kotlety. Smaż na rozgrzanym oleju, najlepiej na nierzywierajacej patelni, przez około 3-4 minuty z każdej strony - na złoty kolor. Podawaj z surówkami i sosem pomidorowym lub keczupem
Lejdi of the houseprzepada za zupami. Ponadto, uwielbiam warzywa, dlatego staram się wplatać je wszędzie. Sałatki, choćby najprostszej, nigdy nie może u mnie zabraknąć. Tym razem przedstawiam Wam warzywa w pysznym sosie. Mimo że jestem fanką drobiu, nie przepadam za rosołem, a wręcz nie lubię. Dlatego zawsze, gdy jest on w domu na obiad, to przyrządzam sobie smaczny sosik z mięsa kurzego(...)mnie najlepiej pasuje do ziemniaków lub ryżu. Składniki na 3-4 porcje: 2 pałki z kurczaka – ugotowane z rosołu Dowolne warzywa – u mnie mrożonka jarzyn wiosennych hortex (marchewka, kalafior, fasola szparagowa, groszek, brukselka ), brukselki nie dodałam do dania, bo jej nie lubię. Można także wykorzystać sezonowe warzywa np. fasolka szparagowa, pieczarki, cukinia i papryka. Ząbek czosnku Pół cebuli 3 ziela
Fabryka pomysłówtradycyjnego gulaszu. Mięso włożyłam do woreczka i poddusiłam z warzywami. Podałam z kaszą jęczmienną. SKŁADNIKI NA 4 OSOBY: 500 g mięsa wołowego Kilka mini marchewek lub 1 duża Kalafior Groszek mrożony 1 kostka rosołowa 1 łyżka vegety 2 łyżki papryki czerwonej słodkiej 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej Pieprz Kasza Jęczmienna ok 1 szklanki PRZYGOTOWANIE(...)Następnie wkładam do piekarnika. Piekę ok 50 min w 180 dtopniach. Kaszę jęczmienną gotuję tak jak w instrukcji na opakowaniu. Upieczone mięso z warzywami podaję z kaszą jęczmienną polaną sosem z mięsa. Pyszne danie
Gotowanie Patkidużym ogniu z każdej strony ok 4-5 minut. Gotować pod przykryciem. Nie ma konieczności podlewania wody ponieważ mięso wypuści soki, z których w połączeniu z tłuszczem powstanie gęsty sos. Obraną i pokrojoną w piórka cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek dołożyć do mięsa. Dodać przecież pomidorowy oraz wszystkie przyprawy poza rozmarynem. Dusić na małym ogniu(...)kostkę i dodać do mięsa. Gotować przez ok 15 minut. Dodać rozmaryn oraz sól do smaku i gotować jeszcze ok 15-20 minut. Osobiście lubię gulasz w połączeniu z kalafiorem ale polecam też sam np z dodatkiem tłustej śmietany, jeśli nie unikamy laktozy. — BTW całości: 1819 g, 3261 kcal, B 187g, T 257 g, W 55 g. W 100g
Ola la LCHFSkładniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 700 g mrożonej mieszanki warzywnej (brokuł, kalafior, marchewka baby) 1litr bulionu warzywnego 1 puszka mleczka kokosowego 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła sól, pieprz ryż Sposób wykonania: W dużym garnku podgrzewamy bulion. Gdy zacznie wrzeć wkładamy do niego pierś kurczaka. Gotujemy pod przykryciem do miękkości. Następnie wyciągamy mięso i studzimy. W tym czasie(...)patelni rozpuszczamy masło razem z mąką pszenną cały czas mieszając. Zasmażkę podlewamy gorącym wywarem i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Wlewamy z powrotem do garnka. Do sosu dodajemy mleczko kokosowe (jeśli to możliwe i mleczko nie było zmieszane to dodajemy tylko gęstą jego część). Wsypujemy mrożone warzywa i pokrojone na mniejsze kawałki ugotowane wcześniej mięso. Doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy
Qchnia po prostunagrzanego na 175 stopni C. piekarnika (termoobieg). Piec przez ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając . Uważać, aby za bardzo się nie podpiekł. Wyjąć, ostudzić i dodać do kalafiora jajka, starty na drobnych oczkach tarki, parmezan, zioła oraz doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Blachę wyłożyć pergaminem do pieczenia, bądź jak ja użyć silikonowej formy do tarty(...)okrąg. Uformowany spód wstawić do nagrzanego na 190 stopni C. piekarnika (grzanie góra/dół) i piec przez ok. 15 minut. Wyjąć, ułożyć na wierzchu dodatki, u mnie: sos pomidorowy, liście szpinaku, czarne i zielone oliwki, kawałki sera feta, drobno starty ser cheddar wymieszany z parmezanem. Całość ponownie wstawić do piekarnika (190 stopni C.) i zapiekać
gutfutDziś pieczony pstrąg na puree z marchewki. Jeśli wypróbowaliście już łososia na puree z kalafiora , czas na rybę w całości. Ja użyłam pstrąga tęczowego, ale myślę, że świetnie sprawdzi się w tym daniu także dorada czy okoń morski (labraks). Ryba wygląda bardzo zadziornie, ale danie jest delikatne – szczególnie marchewkowe puree z dodatkiem chrzanu jest warte uwagi. Bałam się tego(...)eksperymentu, ale wyszło fantastycznie. Wizualnie chyba także niczego sobie! Pstrąg w całości na puree z marchewki: 4 wypatroszone pstrągi lub inne ryby o białym mięsie niepełne 1/2 szklanki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1 łyżka miodu 1 duży, wyciśnięty ząbek czosnku 1-2 limonki (1 łyżka soku + do dekoracji) 1 łyżeczka sosu rybnego (można pominąć) posiekana mała
Poezja smakukurczakiem i pieczarkami Ciasto na pizze – szybkie, najlepsze, bez wyrastania! Francuskie ślimaczki ze szpinakiem Tortilla z pesto bazyliowym i szynką Pieczarki panierowane w zalewie pomidorowo-octowej Śledzie w sosie salsa Bigos z kiszonej kapusty – łatwy i pyszny! Ryba po grecku wg przepisu mojej Babci Serki Gentelmen’ki Wędzony łosoś z twarożkiem na krakersach LIKIERY, DRINKI i ALKOHOLE: Jeśli lubisz alkohol(...)ananasem Sałatka z wędzonym kurczakiem i makaronem Warstwowa sałatka z szynką i ananasem Sałatka z makaronem w kształcie ryżu Sałatka z brokułami, fetą i migdałami Chrupiąca sałatka z kalafiorem, jajkiem i koperkiem Sałatka z kurczakiem gyros i ananasem Sałatka Gyros ognista Sałatka warstwowa z tuńczykiem Sałatka z serem feta, kiełkami i mixem sałat Sałatka z zupek chińskich z tuńczykiem Sałatka
Kulinarne Przebojegotujemy, mieszając od czasu do czasu, żeby zgęstniało do konsystencji niezbyt gęstego kremu (ok. 15 minut). Doprawiamy solą i pieprzem. 2. Krem biały warzywny - warzywa kroimy w kostkę, różyczki kalafiora dzielimy na 2-3 części. Rozgrzewamy masło na dużej patelni, wrzucamy warzywa i lekko podsmażamy (nie może się podpiec!), Wlewamy bulion, lekko posypujemy solą, cukrem i białym pieprzem. Kiedy warzywa(...)gładko i sprawdzamy konsystencję z kremem pomidorowym. Regulujemy ewentualnie bulionem, aby były takie same. 3. Do szerokich miseczek wlewamy po chochelce kremu pomidorowego, następnie chochelką mniejszą, np. do sosów, delikatnie i powoli wlewamy na środek pomidorowego krem biały, na to ponownie krem pomidorowy i znów biały. Nie jest to łatwe, ale ja po trzech miseczkach nabrałam już wprawy
Kuchnia Prezydentowejwarzywa nadające się na placki. Najczęściej placuszki warzywne podaje z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym, jednak wspaniale także smakują z sosami mięsnymi, jak chociażby w przepisie Polędwiczki w kremowym sosie własnym . Placuszki z warzyw możecie przyprawiać raz mniej, a raz bardziej intensywnie, w zależności od nastroju czy upodobań. Przyznam, że ja oprócz przypraw, do większości placuszków dodaję cebulkę, która nadaje(...)jego nadmiar. Jeżeli wypróbujecie, któregoś z poniższych przepisów, koniecznie napiszcie w komentarzu czy placuszki smakowały. Wasze opinie motywują mnie do tworzenia nowych treści Z góry serdecznie dziękuję. Placuszki z kalafiora Placuszki z dyni Placuszki z marchewki i ziemniaków Placuszki z brokułami, szynką i serem Placuszki z cukinii z patelni Placki z cukinii z piekarnika Placuszki z batatów i ziemniaków Placuszki
Kuchnia Bazyliiprzygotowałam to danie bez pieczarek i groszku). W rondlu zagotować wodę, w pierwszej kolejności wrzucić do niej ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Poczekać aż będą lekko miękkie, wtedy dodać kalafiora i ewentualnie pozostałe warzywa. Gotować przez kilka minut, ale uważać aby ich nie rozgotować - powinny być chrupiące. Odcedzić. Na dużej patelni rozgrzać olej dodać kumin, gorczycę i czarnuszkę. Smażyć(...)Smażyć aż cebula zbrązowieje. Do przesmażonych przypraw dodać warzywa, doprawić cukrem i solą, dolać jogurtu, a w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. Smażyć na niewielkim ogniu aż sos się zagotuje. Podawać. Smacznego
Codzienne Gotowaniewielokrotny mistrz Polski Sommelierów. Wspaniały duet. Na powitanie otrzymałyśmy różową Cava Rose Noche Y Dia. Jako pierwsze danie na stole pojawiły się wspaniałe małże Św. Jakuba z orzeszkami pini, kalafiorem i rodzynkami. Kolejnym daniem był tatar z tuńczyka, podany na dwa sposoby. Drobno krojony na sałatce z ogórków oraz w plastrach, opiekany podany z dressingiem z rokitnika(...)jabłkiem, a do niej Tokaji Leonis Selection Aszu 3 Puttonyos 2008. Przyszedł czas na rybę i tu pojawił się pieczony filet z dorsza atlantyckiego, czarna soczewica, seler i sos kawiorowy, w kieliszkach Esporao Reserva 2011. Po dorszu sorbet rabarbarowy, po którym pierś kaczki w buraczkach, komosa ryżowa, sos z wiśni i czarnego pieprzu i Emiliana Signos De Origen Syrah
królestwo garówżółtego sera, a szkoda, bo bardzo lubię go w tej formie. Podobną zapiekankę możesz zrobić z użyciem reszty warzyw z rosołu lub z innymi warzywami, np. z brokułami czy kalafiorem. Można też dodać ugotowane jajko pokrojone w plastry (tuż po ser). Smacznego! Składniki: 4-5 średnich ziemniaków 5 ugotowanych klusek śląskich z poprzedniego obiadu 2 rzodkiewki (lub więcej) 1 duża(...)minutki, często mieszając. Do szklanki z wodą dodaj przyprawy. Wymieszaj. Gdy czosnek się lekko zrumieni, wlej około połowy wody i duś kilka minut na mniejszym ogniu, aż sos się lekko zredukuje. Często mieszaj. Do reszty wody dodaj mąkę i śmietanę. Dokładnie wymieszaj, aby nie zostały grudki. Na patelnię wrzuć opłukaną fasolę. Wlej sos śmietanowy i wymieszaj wszystko. Zagotuj
Anioszek w kuchni