kaczka piersi - 524 przepisów (strona:14/35)

PIERSI Z KACZKI W SOSIE ŻURAWINOWO - WIŚNIOWYM 146

czasu, aby przygotować kacze piersi, które leżakowały w moim zamrażalniku. Wyszły bardzo smaczne, choć na życzenie mojej córki niezbyt krwiste. Polecam, to nie jest trudne. SKŁADNIKI: 2 piersi z kaczki ze skórą sól pieprz 1 szklanka świeżej żurawiny 10-12 wiśni (mrożonych) 2 łyżki miodu kilka kropel soku z cytryny 2-3 łyżki białego wina(...)zrobić: Piersi z kaczki naciąć od strony skóry w kratkę do głębokości mięsa, natrzeć solą i pieprzem. Tak przygotowane położyć skórą do dołu na zimną patelnię i smażyć do momentu wytopienia się tłuszczu i ze złocenia skórki. Mięso odwrócić i smażyć jeszcze około 3 minuty. Usmażone piersi przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec w nagrzanym piekarniku

Kuchnia w opałach
Kaczka na czerwonej kapuście 221

lubiana smażona kaczka na czerwonej kapuście – łatwa w przyrządzeniu i świetnie wyglądająca, doskonała na co dzień i od święta. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 piersi z kaczki (po 250-300g) 600-700g czerwonej kapusty 500ml soku pomarańczowego 1 łyżka octu 8 łyżeczek cukru sól czarny pieprz świeżo mielony 2-3 gałązki świeżego rozmarynu kilka(...)potrzeby również nieco wody. Pod koniec duszenia kapusty przygotowujemy kaczkę. Usuwamy ewentualny nadmiar skóry, a pozostałą nacinamy głęboko, ukośnie w kratkę. Solimy, posypujemy pieprzem i pozostawiamy na kilkanaście minut. Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy nieco oliwy – więcej jeśli kaczka jest chuda, mniej jeśli ma pod skórą dużo tłuszczu. Kaczkę podsmażamy dość intensywnie najpierw przez 3 minuty od strony

Kulinarna Pokusa
Kaczka pieczona w glazurze pomarańczowo-miodowej / Roast duck with orange-honey glaze 188

chłodne miejsce. W rondelku zagotuj wino, sok pomarańczowy, miód, musztardę i resztę ziół, po czym zdejmij z ognia i odstaw. Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC. Ułóż kaczkę piersiami do dołu na ruszcie umieszczonym nad blaszką. Włóż do piekarnika i piecz przez 30 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 oC, odwróć kaczkę, polej sosem i piecz przez kolejne

karmelowy
Pieczona kaczka w miodzie i musztardzie 233

ostatnim czasie kaczka wraca do codziennej kuchni Polaków. Bardzo dobrze, bo to pyszne i zdrowe mięso, którego nie ma co się bać! Przygotuj: Świeże filety z piersi kaczki Miód Musztarda Rozmaryn Gruszka Oliwa z białej trufli Ser halloumi Sos balsamiczny Sól Pieprz Mięso myjemy i suszymy, nacinamy skórę, solimy i przyprawiamy pieprzem. Ważne, by mięso kaczki było w temperaturze

MarcinChef
Pierś kaczki w balsamicznym sosie 64

dania z całej kaczki potrzeba sporo czasu, uwagi i cierpliwości. A potem sporo dłubania przy jedzeniu :) Dla tych mniej wytrwałych ale równie wymagających poniżej łatwiejsza do przygotowania opcja alternatywna - pierś kaczki podpieczona a następnie duszona w słodkim balsamicznym sosie. Mięso jest lekko różowe, mięciutkie i dosłownie rozpływa się w ustach. Danie efektowne i do tego niewspółmiernie łatwe do przygotowania. Naprawdę

Milion Smaków
"Duck in black currant sauce with green pease puree" - Kaczka z sosem z czarnej porzeczki i puree z zielonego groszku 113

boil them just before potatoes are cooked ad trozen peas blend all than add milk and butter, use nutmeg, salt, pepper to your own preferred taste.  Składniki: - pierś z kaczki - sól, pieprz - sos sojowy - miód - czarna porzeczka - wino wytrawne czerwone - sok z pomarańczy - mrożony zielony groszek - 4 średnie ziemniaki - mleko - gałka muszkatołowa - 2łyżki masła Przygotowanie: 1 . Pierś z kaczki

Coś z niczego
Kaczka z sosem z czarnej porzeczki i puree z zielonego groszku 179

Składniki: - pierś z kaczki - sól, pieprz - sos sojowy - miód - czarna porzeczka - wino wytrawne czerwone - sok z pomarańczy - mrożony zielony groszek - 4 średnie ziemniaki - mleko - gałka muszkatołowa - 2łyżki masła Przygotowanie: 1 . Pierś z kaczki należy oprószyć solą, pieprzem, dodać 3 łyżki sosu sojowego i 2 łyżki miodu, a następnie odstawić do lodówki na min.3h, najlepiej na całą noc. 2. Wyjąć

Coś z niczego
Kaczka faszerowana grzybami 222

minut. Dodać tymianek, doprawić do smaku. Pokruszyć chleb, wymieszać razem. Wnętrze kaczki wypełnić farszem grzybowym. Zszyć lub spiąć wykałaczkami, związać udka. Naczynie do pieczenia wysmarować masłem. Ułożyć w nim kaczkę piersią do dołu. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30 minut. Obniżyć temperaturę do 160°C piec kolejne 30 minut, w tym czasie dwa razy podlewając mięso sosem z pieczenia. Kaczkę

Pełny talerz
Noworoczna pierś kaczki w soku jabłkowym i cydrze 253

Witamy Nowy Rok 2016! Z tej okazji propozycja na pierś z kaczki z dodatkiem zasmażanych buraczków. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Noworoczna pierś kaczki w soku jabłkowym i cydrze 253

Witamy Nowy Rok 2016! Z tej okazji propozycja na pierś z kaczki z dodatkiem zasmażanych buraczków. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Pierś z kaczki 104

się, że bardz o trudn o ją d o brze przyg ot ować , otóż wcale nie . Wystarczy dobry przepis, którym dziś chciałam się z Wami podzielić. Jest t o pierś kaczki zamaryn owana w jabłkach i r o zmarynie, wstępnie p odsmaż ona na patelni, a d ok ończ ona w piekarniku. P odana z buraczkami na ciepł

Biały fartuszek
Kaczka faszerowana 124

kaczka, sól,  butelka czerwonego wytrawnego wina, nadzienie: 300 g mięsa z kaczkipierś, nogi – ze skórą, 50 g orzechów włoskich, 2 ząbki czosnku, 40 g bułki tartej, 3 łyżki tymianku, 2 jajka, pęczek tymianku 4 ząbki czosnku, 2 łyżki tłuszczu – ja używam tłuszcz gęsi. Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć

królestwo garów
Zielone tajskie curry z kaczki 141

Jeżeli macie ochotę część ananasa można zastąpić pędami bambusa. Ja za nimi nie przepadam, więc zostałam przy ananasie. Gorąco polecam! Składniki dla 4 osób: 500 g mięsa z piersi kaczki (bez skóry i kości) 1 ząbek czosnku 300 g zielonych szparagów (cienkich) 6 plastrów świeżego średniego ananasa (można częściowo zastąpić pędami bambusa) 1 papryka chili 2 łyżki oleju roślinnego

Pełny talerz
DWORSKA KACZKA DUSZONA Z KAPUSTĄ MODRĄ, CYNAMONEM I JAŁOWCEM 157

świtem objuczeni w sprzęt fotograficzny i kuchenny. Kiedy mieszkańcy wsi udawali się na poranną mszę, my czołgaliśmy się do jedynego otwartego w starym dworze okna… składniki: 1 pierś z kaczki 1/2 główki kapusty modrej 2-3 marchewki 2-3 pietruszki 2 ząbki czosnku 2 czerwone cebule 5-6 ziemniaków 5 łyżek oliwy z oliwek 1 butelka wody 1/2 butelki(...)urodzonych znajomych, by zażywać powietrza. W najpiękniejszym miejscu urządzacie kuchnię polową. Odpalacie plenerową kuchenkę gazową, stawiacie na niej garnek i zaczynacie przygodę! Oliwę z oliwek rozgrzać na ogniu. Pierś z kaczki obmyć „w powietrzu” pod strumieniem wody mineralnej, podsmażyć krótko z każdej strony aż do zarumienienia i wyjąć na talerz. Marchew i pietruszkę obrać, umyć „w powietrzu

GRUBY WAŁEK
kaczka duszona w śliwkach 174

jesienna paleta barw  przepis na cztery porcje  2 piersi z kaczki (około 600-800 gram) 3 marchewki 200 gram śliwek suszonych 2 czerwone cebule 200 gram czerwonej kapusty groszek cukrowy razem z liśćmi i kwiatami 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki masła cukier sok z połówki cytryny pieprz biały 6 ząbków czosnku 1 łyżeczka mielonej kolendry Piersi z kaczki marynujemy w kolendrze oraz rozdrobnionym czosnku całą noc w lodówce, następnie przecinamy skórę kaczki  w dowolną kratkę i smażymy z obu stron na złoty kolor zaczynając od strony ze skórą by tłuszcz się wytopił , dodajemy posiekaną cebulę i chwilę smażymy , podlewamy połową szklanki wody oraz drobno pokrojone śliwki i dusimy na małym ogniu (około

na gazie