kaczka piersi - 524 przepisów (strona:23/35)

Pierś z gęsi pieczona w sosie pieprzowo-wiśniowym 222

Wykorzystuję połówkę piersi którą upiekłam wcześniej (Gęsie piersi pieczone z jabłkami ). Tak to już u mnie jest , że muszę kombinować co by tu zrobić

Buniabaje w kuchni
Królik w białym winie i czosnku 192

wołowina. Drób jest lekkostrawny i dlatego jest polecany do jedzenia w wielu dietach. Na przykład 100 gramów piersi z indyka to tylko 84 kilokalorii, tuż obok plasuje się kurczak, którego pierś to 100 kilokalorii. Nieco więcej kalorii posiadają kaczka i gęś, maja one także większa zawartość cholesterolu. Natomiast zawierają więcej żelaza niż kurczak i indyk. W białym mięsie znajdziemy

Kulinarne przygody Gatity
Piersi kacze z pomarańczą. 153

Wiele osób obawia się kaczki, a zwłaszcza jej najszlachetniejszej części czyli piersi. Podawane na eleganckich przyjęciach, wytwornych kolacjach, uchodzi za mięso trudne i  że dobrze zrobiona może wyjść tylko spod ręki doświadczonego fachowca. Nic bardziej mylnego, robi się prosto i szybko. Jest jedno ale...to jest mięso dla osób lubiących krwiste steki i tatar. 2 kacze piersi

Dieta moja pasja
Pieczona kaczka z jabłkami 148

Pozostałymi jabłkami obkładamy kaczkę. Pozostawiamy do zamarynowania ( możemy nawet pozostawić na noc w lodówce ). Pieczemy w temperaturze 190 o  C przez tyle czasu ile waży kaczka 1 kg=1 godzina. Najpierw pieczemy piersią do góry, gdy się zarumieni odwracamy. Rumienimy z drugiej strony. Ponownie przewracamy i przez pozostały czas pieczemy pod przykryciem. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Kaczka z jabłkami 254

mielonego imbiru. Przygotowanie: Obrane jabłka mieszamy z rozmrożonymi śliwkami, doprawiamy imbirem, cynamonem, szczyptą soli i pieprzu, po czym odstawiamy do marynowania i przygotowujemy kaczkę. Kaczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Między skórą a mięsem na piersi robimy nacięcie i delikatnie oddzielamy skórę od mięsa, w tą przestrzeń upychamy masło. Przyprawy, musztardę, czosnek i cukier rozcieramy w moździerzu lub blenderze. Powstałą(...)mieszanką nacieramy dokładnie kaczkę i odstawiamy na 2-3 h. Do kupra kaczki wkładamy trochę jabłek ze śliwkami i możemy piec. Ja do pieczenia kaczki użyłam blachy ze stelażem. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, kaczkę kładziemy na stelaż i wlewamy do foremki szklankę wody. Pieczemy 90 min. Co 30 min polewamy płynem, który mamy w brytfance. Po 60 minutach dokładamy

ladykitchen
Pieczona kaczka 178

wyjmujemy ptaka z lodówki przynajmniej na 2 godziny przed planowanym pieczeniem. Piekarnik rozgrzewamy do 140 stopni. Jabłko wydrążamy i wkładamy w całości do środka kaczki. Oba otwory spinamy dokładnie wykałaczkami. Ptaka układamy na kratce (piersią do góry) a pod spód wkładamy blachę, aby mógł na nią spływać wytapiający się podczas pieczenia tłuszcz*. Do smarowania: 1/4 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka

My simple kitchen
Kaczka pomarańczowa. 243

miażdżymy nożem lub za pomocą praski. Następnie do miseczki wlewamy oliwę i dodajemy zmiażdżony czosnek, sól, pieprz i odrobinę rozmaryny. Marynatą niecieramy kaczkę i odstawiamy na 24 godziny pod przykryciem w chłodne miejsce.  Pierś smażymy od strony skóry do tego czasu, dopóki nie wytopi się wszystek tłuszcz. 2 pomarańcze obieramy i krojimy w plastry. Z pozostałych pomarańcz wyciskamy

Kuchnia Łukasza
Wędzona kaczka 187

indyk z wędzarni jest pyszny,dietetyczny i zdrowy. Moja chęć poznania innych smaków wędzonego drobiu nie została zaspokojona, zdecydowałam się przygotować wędzone udka i piersi z kaczki.Pomysł był świetny, mięso z kaczki smakuje wyśmienicie. W planach przygotowanie półgęsków z kaczki :) Składniki

Kulinarne pyszności Molki
Sos jabłkowy do drobiu 193

poprzednim wpisie dotyczącym "Kacza pierś w jabłkach" obiecałam zdradzić mój pomysł na wykorzystanie wywaru powstałego podczas pieczenia kaczki. Składniki: wywar powstały podczas pieczenia mąka ziemniaczana zimna woda Odlewamy wywar z naczynia w którym się piekła kaczka.  Przelewamy go do rondla przez sitko. Do szklanki wlewamy 150 ml zimnej wody, wsypujemy 1 płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej, dokładnie mieszamy. Powoli

IzaGotuje
Woławina 200

tatara, to z czystym sumieniem mogę polecić  Woławinę . We Wrocławiu (chyba) lepszego nie znajdziecie. Daniem głównym, którego miałem ogromną przyjemność spróbować, była kaczka. I tutaj chyba ktoś mi czytał w myślach, bo dobrze przyrządzona kacza pierś, to jest zdecydowanie coś, co lubię najbardziej, a ta była wyśmienita, soczysta z idealnie chrupiącą skórką. Ach, zgłodniałem na samą myśl o niej

Food Square
Kaczka parzona i wędzona 222

czasie zagotowujemy wodę razem z ziołami i przyprawami. Czekamy aż temperatura wody spadnie do 80 stopni. Wrzucamy kaczkę i parzymy do momentu aż kaczka będzie miała 72 stopnie, sondę termometru wbijamy w pierś. Następnie delikatnie wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy całkowicie ostygnie wieszamy aby ociekła na kilka godzin. U mnie odbywało się to przed wiatraczkiem. OSUSZANIE W WĘDZARNI

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Stir fry z kaczką i mango 168

krojenie warzyw w paski ;)  Lubiącym słodko-kwaśne dania na pewno przypadnie do gustu. Podpatrzone na Kwestia Smaku . Składniki na 2 porcje: mięso z pieczonej kaczki (dałam mięso z 2 udek, może być również pierś) 1/2 mango 1 mała marchewka 1 por (tylko biała część) 2 ząbki czosnku kawałek imbiru (ok.1-2 cm) 2 łyżki oleju kokosowego (lub innego) 1/4 papryczki

Moja Galeria Smaku
Pierś kaczki duszona z jabłkami i żurawiną 144

Uwielbiam kaczkę z jabłkami. Idealnie soczyste mięso, które przesiąknęło delikatną słodyczą z owoców. Czasami jednak nie chcemy piec lub nie mamy całej kaczki. Na szczęście podobny efekt możemy osiągnąć używając tylko piersi, które udusimy w jabłkach z dodatkiem żurawiny. Jeszcze tylko nutka miodu i tymianku i mamy wyśmienity obiad, który ucieszy nawet wybredne podniebienia

Milion Smaków
Pierś z gęsi z sosem malinowym podana na rukoli 298

drugiego dnia świąt. W związku z tym, że nie każdy ma w domu upieczoną całą gęś, podaję przepis na to jak usmażyć świeże piersi z gęsi :) Nie ma bardziej idealnego połączenia niż mięso z kaczki lub gęsi i maliny! Jeśli nie macie świeżych malin nic nie szkodzi. W pełni pasować będą mrożone. Uwielbiam to połączenie gorącego sosu i jeszcze

Bon Appetit Małgorzaty
Gołąbki z czerwonej kapusty, kaczki i ryżu z sosem pralinowym 247

Składniki: Gołąbki 2 kacze piersi  1 czerwona kapusta 1 por (biała część) 100 g brązowego ryżu 300 ml wina Malaga lub Marsala 1/2 szklanki suszonej żurawiny 100 ml octu winnego 5 łyżek sosu sojowego 3 ząbki czosnku 2 cm korzenia imbiru 1 litr domowego bulionu drobiowego 1 łyżka oliwy 2 łyżki masła 1 łyżeczka brązowego cukru sól(...)sałat, u nas młode listki buraka z bratkami posiekane orzechy do posypania gołąbków Przygotowanie: Imbir i czosnek zetrzyj na tarce, wymieszaj z sosem sojowym.  Ponacinaj skórę na kaczce, zalej przygotowaną marynatą, odstaw do lodówki na 24 godziny.  Liście kapusty obgotuj w wodzie z dodatkiem soli, łyżeczki cukru i octu, przełóż do zimnej wody, odsącz na sicie. Ryż ugotuj

SzczyptaSmaQ