Składniki: na 4 porcje 4 filety z kaczki 6 dużych jabłek 1 kubek suszonej żurawiny cynamon 1 kubek cydru lubelskiego przygotowanie: filety z kaczki
Luźna Kuchniabulgur z Piątnicy http://piatnica.net/ , zastanawiałam się co tu z niej zrobić , miałam już robić sałatkę kiedy córka podsunęła mi pomysł na pirogi z kaszą , mięsem z kaczki i pieczarek . Zrobiłam je w kształcie sakiewek i powiem Wam że wyszły naprawdę pyszne , polane masłem z cebulką , myy pycha(...)ciepłej wody 1 jajko 2 łyżki oleju płaska łyżeczka soli Farsz: 250 g kaszy bulgur Piątnica http://piatnica.net/ około 10 pieczarek 1 ugotowana pierś z rosołu z kaczki lub kurczaka ( może też być udko czy nóżka ) 2 cebulki sól. pieprz do smaku 3 łyżki suszonego szczypiorku Piątnica http://piatnica.net/ Wykonanie : Pieczarki umyć
Sama słodycz i szczypta chiliPół godziny przed wyjęciem polałam nią kaczkę. Można wtedy już piec ją bez przykrycia. Przed wyjęciem sprawdziłam czy kaczka jest miękka i pięknie zarumieniona. Pokroiłam kaczkę na części. Wykrojoną pierś pokroiłam w plasterki. Idealnie pasował do niej makaron Chow Mein. Można go podsmażyć w wytopionym sosie i żurawinie. Ostrości nada również słodki sos chilli(...)kładzionymi kluseczkami i/lub z sałatką z czerwonych buraczków. Powiem na koniec, że warto było napracować się nieco. Moja córka po zjedzeniu powiedziała ,że nigdy nie jadła pyszniejszej kaczki i makaronu z sosem.... wiecie co ... lubię tę robotę ;-) Smacznego! Zapraszam też na KACZKĘ PIECZONĄ Z JABŁKAMI
potrawyregionalneLubicie zupy? My tak :) Postanowiliśmy zatem przygotować dla Was krem z brokuła. Danie to będzie bardzo syte i rozgrzewające. Idealnie będzie pasowało na chłodne zimowe popołudnia
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!miałam w zamrażalce wcześniej zrobione pierogi, więc poszło błyskawicznie :) Farsz do pierogów możecie przygotować z różnego rodzaju mięsa, może to być cielęcina, wołowina, wieprzowina, jagnięcina lub piersi z kury lub kaczki. Dla Was Kochani przepis od samego początku, włącznie z przygotowaniem pierogów z mięsem - krok po kroku . Zachęcam pięknie, korzystajcie z przepisu :) SKŁADNIKI: na pierogi farsz: 800g cielęciny, wołowiny
Moja Książka KucharskaZachciało się nam czegoś ostrego. To akurat nic nowego 😉 Ale żeby nie było takie bardzo ostre – tylko ostrawe i żeby miało fajny smak. Ale też
slodkokwasnaploraz warzyw, które każda z nas z przyjemnością dodawała do poszczególnych dań. fot. Joanna Gralik (Różowa kuchnia) Było kilka stanowisk, a na nich różne rodzaje mięsa: m.in.: pierś z kurczaka, łosoś, kaczka czy polędwica wieprzowa. Miałyśmy za zadanie podzielić się na grupy i stworzyć danie z konkretnym mięsem i wybranymi przez siebie dodatkami, wśród których oczywiście musiał znaleźć się makaron
Pasja SmakuChild lub jednego z licznych tutoriali na YouTube . 1. Zrobić głębokie nacięcie na grzbiecie kaczki od szyi w kierunku kupra, odsłaniając kręgosłup. Zaczynając od kupra, oddzielać mięso od kręgosłupa i żeber po jednej stronie. Przerwać stawy łączące skrzydła z tuszą. Kontynuować aż do piersi (ostrożnie u nasady piersi, w miejscu gdzie łączy się kość i skóra(...)kości po drugiej stronie kaczki. Unieść i delikatnie oderwać wewnętrzny korpus żeber, nie przerywając skóry. Obciąć skrzydełka poniżej łokci. Ułożyć kaczkę na desce skórą do dołu. Odciąć skórę wokół podudzia i wyciągnąć kość, tak samo postąpić ze skrzydłami. 2. Pozbawioną kości kaczkę ułożyć na desce skórą do dołu. Odkroić najgrubsze części mięsa z piersi i ud i pokroić
GRUBY WAŁEKsolą i pieprzem. Odstawiam najlepiej na całą noc do lodówki. Po tym czasie oprószam majerankiem. Jabłka obieram, kroję na ćwiartki, ile wejdzie wkładam do środka kaczki, układam w naczyniu żaroodpornym piersią do góry, na piersi nacinam skórę, zeby wytapiał się tłuszcz. Obkładam pozostałymi jabłkami. Piekę 2 godz w 160 st, po tym czasie odkrywam naczynie,smaruję dżemem, co spowoduje(...)kaczka pięknie zbrązowieje a skórka będzie chrupka
Z Majeczką w kuchniPierś w domowym papirusie to zdrowsza wersja popularnego "sklepowego" odkrycia sprzed kilku lat "Pomysł na ... soczystą pierś z kurczaka w papirusie" firmy - wiadomej :) Pierś przyrządzona
Walijskie Pichceniedużego garnka wlewamy zimną wodę ,dodajemy czosnek , majeranek i sól mieszamy . Wkładamy kaczkę i na noc pozostawiamy pod przykryciem w chłodnym miejscu . Następnie wyciągamy kaczkę ,płuczemy i porcjujemy ( skrzydełka, udka ,piersi ) Posypujemy tymiankiem , papryką , majerankiem i nie wielką ilością soli z obu stron. Rozgrzewamy piekarnik do 200C Do naczynia żaroodpornego wkładamy kaczkę pokrojonego pora, okrę i owoce
Viola cooks with passionobrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Podsmażyć ok. 3 minuty na 1 łyżce masła. Wsadzić do środka kaczki, spiąć wykałaczkami lub zszyć otwór nicią kuchenną. Kaczkę ułożyć w naczyniu do pieczenia piersią do dołu. Wlać połowę wina. Piec w 200°C przez ok. 30 minut, raz w tym czasie podlewając sosem z pieczenia. Następnie kaczkę obrócić, zmniejszyć temperaturę
Pełny talerzgodziny pieczenia kaczkę odkryłam i piekłam przez 30 minut bez pokrywki. Ostatnie 10 minut z pokrywką. Jak widzicie skórka na nóżkach kaczki, odsunęła ładnie kość, a skórka na piersiach jest bardzo cieniutka i wytopił się z niej tłuszcz. To cechy charakterystyczne, po których poznanie, że kaczka jest już gotowa! Smacznego
SMYKWKUCHNIudka kurczaka, kaczki, gęsi lub indyka; – indyczy – pasują udka indyka, skrzydła, szyja, pałki z indyka; – z kaczki – przygotowuję z porcji rosołowej z kaczki, najczęściej wybieram udka lub piersi, niezbyt tłuste, inaczej rosół będzie zbyt tłusty. Można także przygotować rosół z perliczki, gęsi i pewnie jeszcze innych dobrych mięs, ale jeszcze ich nie robiłam. Składniki: szponder
Zasmakuj Kuchniskrzydełka i udka kurczaka, kaczki, gęsi lub indyka; - indyczy - pasują udka indyka, skrzydła, szyja, pałki z indyka; - z kaczki - przygotowuję z porcji rosołowej z kaczki, najczęściej wybieram udka lub piersi, niezbyt tłuste, inaczej rosół będzie zbyt tłusty. Można także przygotować rosół z perliczki, gęsi i pewnie jeszcze innych dobrych mięs, ale jeszcze ich nie robiłam. Składniki: szponder
Zasmakuj Kuchni