piersi z kaczki w sosie pomarańczowym - polecam gorąco ten bardzo łatwy przepis i podanie mięsa w towarzystwie smażonych kopytek i sałaty. Palce lizać :) SKŁADNIKI 4 średnie piersi kaczki 4 pomarańcze 2 łyżki masła 1 łyżka miodu sól pieprz PRZYGOTOWANIE Piersi myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacinamy skórę w kratkę - ostrożnie, by nie przeciąć mięsa . Rozgrzewamy(...)prosty sposób klik klik Na patelni z wytopionym z kaczki tłuszczem przesmażamy chwilkę skórkę pomarańczową, po czym dodajemy sok i filety z pomarańczy. Dodajemy masło i na średnim ogniu redukujemy często mieszając, aż zgęstnieje do konsystencji sosu (około 20 minut). Kaczkę wyciągamy z piekarnika, dajemy jej chwilkę "odpocząć" Upieczone piersi kroimy w grube plastry (mięso powinno być różowawe
Moje Kuchenne Rewelacjemnie idealna pierś z kaczki to t soczysta, miękka i różowa w środku. Jest to wykwintne, ale i szybkie danie bo nie wymaga dodatkowego pieczenia w piekarniku. Wspaniale komponuje się zarówno smakowo, jak i wizualnie z puree brokułowym, którym łatwo podbijać dodatkowy tłuszcz w makro. Składniki: 4 piersi kaczki ze skórą sól himalajska pieprz czarny świeżo mielony Składniki(...)tłuszczu (masło – DO, masło klarowane – bez laktozy, keto, olej kokosowy, olej MCT – keto, LCHF) sól i pieprz mielony czarny do smaku 2 ząbki czosnku Piersi kaczki rozmrozić jeśli były mrożone lub wyjąc z lodówki na 15 minut przed smażeniem. Mięso umyć zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórę oczyścić z ewentualnych fragmentów piór a następnie ostrożnie
Ola la LCHFNiezbyt trudne w przygotowaniu, niesamowicie aromatyczne i pełne smaku piersi z kaczki. Niestety po przygodach z wiejską kaczką, na której prawie mięsa nie było, nie chowam urazy jedynie do kaczych piersi. W przeciwieństwie do innych drobiowych cycków mają smak już same w sobie a jeśli dorzucimy kilka prostych składników otrzymamy wspaniałe, trochę pachnące świętami danie :) Piersi kaczki z suszonymi owocami, jabłkami i majerankiem 2 piersi kaczki 6 suszonych śliwek 4 suszone morele majeranek sól pół pomarańczy, bez skórki jabłko, obrane i pokrojone na ćwiartki Piekarnik nagrzewamy do 140 st.C. Piersi nacinamy z boku, nadziewamy śliwkami i morelami. Solimy i nacieramy majerankiem. Układamy w naczyniu do zapiekania skórą do góry. Obkładamy owocami
Dzieje kuchennej Wiewiórydłuższego czasu miałam ochotę na piersi z kaczki. Przepis bardzo prosty a pomysł zaczerpnięty od Gordona Ramsaya. Do znalezienia na youtube ;) Muszę przyznać, że e prostocie siła a mięsko rozpływa się w ustach. Jako dodatki wybrałam kaszę gryczaną z warzywami i botwinę ( zamiast tradycyjnych buraczków ) Składniki: 4 piersi z kaczki ( 2 podwójne ) woreczki kaszy gryczanej z warzywami(...)botwinka sól pieprz Piersi z kaczki umyć, oczyścić z pozostałości po piórach i osuszyć. Skórę można naciąć tak aby nie naciąć mięsa lub zostawić w całości. Ja ponacinałam. Piersi położyć skórą do dołu na ZIMNEJ patelni i smażyć około 8-10 minut, wówczas tłuszcz powinien się dobrze wytopić a skórka będzie chrupiąca. Wierzch natrzeć solą i pieprzem
Jemy Pijemyfasolką gotowaną na parze, która przygotowywała się w trakcie pieczenia kaczki w piekarniku. Polecam wszystkim miłośnikom kaczego mięsa. Scroll down for recipe in English Pierś kaczki z czereśniami (4 porcje) Składniki: 4 piersi kaczki ze skórą 1 łyżka brązowego cukru 1/2 łyżeczki przyprawy pięć smaków 1/2 łyżeczki soli 1/3 szklanki brandy 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę(...)wstaw na około 2 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc. Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC i wyjmij piersi z lodówki. Rozgrzej na dużym ogniu patelnię, ułóż na niej kaczkę skórą do dołu, smaż 3 minuty z jednej i 2 z drugiej strony. Przenieś piersi do naczynia żaroodpornego, wstaw na 10 minut do piekarnika
karmelowynieprzesuszona. Zanim pokroicie upieczone w ten sposób piersi, koniecznie dajcie im odpocząć około 5 minut. Karmelizowana dynia i jabłka to idealny dodatek do kaczki, który nadaje charakteru potrawie. SKŁADNIKI / 2 porcje KACZKA 2 pojedyncze piersi kaczki (2x260g) 2 ząbki czosnku starte na tarce 2 łyżeczki imbiru startego na tarce 2 łyżki sosu sojowego 4 łyżki soku pomarańczowego sól(...)szklanka obranych i pokrojonych w kostkę (1x1 cm) jabłek 1-2 łyżki miodu 1 łyżka oliwy 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego) 2 łyżki soku z cytryny WYKONANIE PIERSI KACZKI nacinamy "w kratkę" od strony ze skórą do głębokości mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem, nacieramy imbirem i czosnkiem. Polewamy sokiem pomarańczowym wymieszanym z sosem sojowym. Odstawiamy do zamarynowania
cool and mintyprzekąski z mięsem kaczki. Do przygotowania kanapek z kaczką potrzebujemy: Piersi z kaczki Rozmaryn Majeranek Tymianek Ząbek czosnku Oliwa z oliwek Rukola Bagietka Sos balsamiczny Sól Pieprz Przygotowujemy kaczkę. Zioła drobno siekamy, lub używamy suszonych, Dodajemy dwie, trzy łyżki oliwy i sprasowany ząbek czosnku. Piersi z kaczki dokładnie nacieramy i odstawiamy na pewien czas do lodówki, najlepiej(...)ciepło, ale równie dobrze smakują na zimno! Bagietkę lub inne ulubione pieczywo kroimy na nieduże kromki. Skrapiamy je oliwą z oliwek. Na kilku liściach rukoli układamy plaster piersi kaczki. Na kaczkę nakładamy jeszcze trochę rukoli oraz posiekany świeży rozmaryn. Polewamy sosem balsamicznym. Smacznego
MarcinChefKaczkę wkładamy do rondla o grubym dnie skórką do dołu, włączamy niski ogień pod naczyniem. Musimy prawie całkowicie wytopić tłuszcz ze skórki. Smażymy kaczkę na stronie skórki do zrumienienia, na niskim ogniu, około 10 minut, co jakieś 2-3 minuty odlewając wytopiony tłuszcz. Po 10 minutach ostatnią porcję wytopionego z kaczki tłuszczu zostawiamy w rondlu, a piersi przekładamy(...)gulaszu czy gęstej zupy. W rejonie Wenecji ragù z kaczki podawane jest z grubym makaronem pszenno- gryczanym nazywanym bigoli . Równie dobrze do tego ciężkiego sosu sprawdzi się klasyczne pszenne bucatini, szerokie wstążki pappardelle, grube rurki lub kokardki. SKŁADNIKI na 2-3 porcje obiadowe 500-700g kaczki (piersi lub uda) 2 łodygi selera naciowego, 120g 2-3 ząbki
Karo in the Kitchenprzypraw. Jabłka umyć, obrać i pokroić w sporą kostkę. Posypać cynamonem i majerankiem, wymieszać. Pierś z kaczki obsmażyć z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni, do utworzenia lekkiej skórki, która zatrzyma soki. Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą, wyłożyć jabłkami, ułożyć piersi z kaczki, przełożyć jabłkami. Na koniec podlać czerwonym winem. Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika(...)procesu pieczenia. Po upieczeniu warto zostawić kaczkę w piekarniku jeszcze na 20 minut aby odpoczęła. W odrębnym poście zaproponuję wykorzystanie słodkiego, jabłkowego wywaru powstałego podczas pieczenia kaczki jako sosu. Przepis obejmuje 3 piersi, jednak śmiało można go wykorzystać do upieczenia całej kaczki. Należy wtedy zamiast obkładać nadziać jabłkami oraz wydłużyć czas pieczenia. Gotowe! Smacznego! Kaloryczność porcji pieczonej kaczki
IzaGotujeniż kurczak czy ewentualnie indyk pod postacią filetów z piersi, wzbudza w większości z nas obawę. Boimy się, ze nie wyjdzie smacznie, że nie doprawimy odpowiednio, że nie będziemy umieli upiec tak, aby było smaczne. Najczęściej nasze obawy są na wyrost, bo gdzieś ktoś kiedyś powiedział, że dobrą kaczkę czy gęś nie jest łatwo zrobić. Fakt, kurczaka zrobimy szybciej(...)pieprzem. Na cebuli i jabłkach ułożyć pierś z kaczki. Naczynie przykryć. Można użyć kawałka folii aluminiowej - błyszczącą stroną do mięsa. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni przez około godzinę. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 180 stopni, odkryć mięso i dopiec do miękkości i zrumienienia skórki. W zależności od wielkości piersi, może to zająć kolejną godzinę
Codzienna kuchnia niecodziennaznieśliśmy i jego porcję przechwyciliśmy. Sprawdźcie sami czy warto. Kompozycja trochę podobna do poprzedniej - jednak tym razem zamiast wołowiny trafiła się upieczona przez Teściową pierś z kaczki. Składniki wypieczona pierś kaczki 2-3 garście mixu sałat z rukolą 1 pomidor malinowy 1/4 papryki żółtej 1/4 papryki czerwonej 2 ogórki gruntowe kilka piór cebuli czerwonej garść pestek słonecznika szczypta pieprzu cytrynowego(...)łyżki oliwy zz pestek dyni szczypta soli szczypta ziół prowansalskich lub samej bazylii suszonej Przygotowanie: Pierś z kaczki została zamarynowana i upieczona przez Teściową, więc największa robota i sztuka mnie ominęła i nie śmiem się mądrzyć jak to było. W każdym razie mięsko, mimo, że nie różowe było kruche, soczyste i aromatyczne. Pozostało przygotować i pokroić warzywa i wymieszać
Kuchnia po mojemuKurczak w sosie jabłkowym to wykwintne danie, którym można się pochwalić nie tylko przed rodziną ale i znajomym. Jest proste i nie wymaga od nas dużego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!niej wyciśnięty, ścieramy odrobinę imbiru dodajemy pieprzu chilli i całość podgrzewamy żeby składniki nam się połączyły. Odstawiamy do wystygnięcia. Jak marynata już wystygnie przelewamy ją do miseczki układamy piersi z kaczki skóra do dołu i odstawiamy najlepiej na 12 h a przynajmniej na 1 h do lodówki, w między czasie piersi należy przynajmniej raz odwrócić. Pamiętajmy że kaczka(...)rosołową do miękkości, odcedzamy, odparowujemy, dodajemy odsączony groszek konserwowy. posiekane liście mięty i wszystko blendujemy na gładką masę. Odstawiamy przykryte pure na bok i bierzemy się za smażenie piersi kaczki. Przed samym smażeniem piersi wyciągamy z marynaty i smażymy na rozgrzanej patelni najpierw skórą do dołu od 7-8 min przewracamy i drugą stronę smażymy
Piekielna Kuchnia Patiniedzielny obiad przygotowałam piersi z kaczki w przyprawach i czerwonym winie. Zaraz pewnie ktoś zacznie krzyczeć, że wino nie jest dla dzieci. Zgadza się. Pamiętajcie jednak że wino pod wpływem temperatury traci swoje %, a pozostaje smak i aromat. Więc i najmniejsze dzieci mogą jeść potrawy na nim przygotowane. Składniki: 2 piersi z kaczki(...)nacieramy oliwą z oliwek i przyprawami. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc (lub choćby 2 godziny). Następnego dnia do naczynia żaroodpornego wlewamy szklankę czerwonego wina. Tak żeby pierś z kaczki była w winie, a skórka na wierzchu. Dzięki temu pierś będzie soczysta, a skórka idealnie chrupiąca i rumiana. Pieczemy w tem. 180 stopni około 90 min. Pilnujemy żeby
Lili w kuchnipstrąg z pieczarkami stek z tuńczyka pierś z kurczaka z serem z pleśnią niebieską pałeczki z kurczaka szaszłyki z kurczaka udka z kurczaka roladki z indyka pierś kaczki pierś z gęsi kaczka z grilla T-bone z grilla górka cielęca z grilla żeberka karkówka karkówka z grilla II polędwiczki wieprzowe schab z grilla
królestwo garów