dodatkowo: gaza bawełniana Przygotowanie: Pierś z kaczki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Mieszamy gruboziarnistą sól z cukrem, mięso układamy w szklanym podłużnym naczyniu z pokrywką i obsypujemy mieszanką z każdej strony, mięso musi być całkowicie przykryte mieszanką, naczynie zamykamy i wstawiamy na 24 godziny do lodówki. Wyjmujemy kaczkę z soli i dokładnie wycieramy ręcznikiem papierowym, nie myjemy. Mięso obficie obsypujemy(...)haku. Możemy też suszyć kaczkę w dolnej szufladzie na warzywa w lodówce. Pozostawiamy do ususzenia na dwa, trzy tygodnie, miesiąc w zależności od wielkości kaczej piersi. Ja suszyłam pierś z kaczki ponad 2 tygodnie. Po tym czasie była idealna do konsumpcji! Wędlinę podajemy pokrojoną w bardzo cienkie plasterki np. z różnymi gatunkami serów i czerwonym winem. Taka kacza szyneczka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięproporcje na 2 osoby: 1 piersi kaczki*, 1/2 lub 2/3 kopru włoskiego (zależy od wielkości), 1 pomarańcza, 1/2 łyżeczki musztardy francuskiej, 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego, sok z cytryny do smaku, 4-5 łyżek oliwy z oliwek orzechy laskowe, ziemne lub migdały do posypania Pierś umyć, osuszyć, usunąć resztki piór, naciąć skórę w kratkę nie rozcinając mięsa. Ułożyć skórą(...)następnie wlać oliwę. Koper włoski pokroić w cienkie plasterki. Zalać wrzącą wodą, dokładnie wymieszać i przecedzić. Włożyć do miski, wlać sok z pomarańczy, sok z cytryny, wymieszać. Wyjąć, osuszyć. Pierś kaczki pokroić w cienkie plasterki. Wymieszać składniki sałatki, ułożyć na talerzu, polać sosem i posypać posiekanymi orzechami. *pierś kaczki przygotowana tak jak w przepisie na pierś kaczki w sosie mirabelkowym
królestwo garówPrzepyszna, delikatna pierś kaczki z kwaśnym, przełamującym tłustość mięsa, sosem. Tak przygotowaną pierś można podać z aksamitnym puree ziemnaczanym i ulubioną surówką lub warzywami na parze. Z pewnością będzie smakowało wyśmienicie. Składniki (na 2-4 porcje): 2 piersi kaczki ze skórą, około 500 gram 1 szklanka wydrylowanych wiśni świeżych(...)mrożonych 1 kieliszek brandy 1/3 szklanki bulionu szczypta soli i pieprzu 1 gałązka rozmarynu 1 łyżka masła 1 szalotka 1 łyżka śmietany kremówki 36% Pierś kaczki nacinam od strony skóry, tworząc ukośne linie na piersi. Na suchej patelni smażę mięso od strony skóry przez 10 minut a następnie przewracam na drugą stronę i smażę kolejne 3 minuty. Ściągam mięso
Mango PapajaDanie z kuchni polskiej. Sprawdzone połączenie mięsa kaczki z gruszką. Składniki 800 g piersi kaczki 500 g gruszek 2 cebule pół szklanki białego wytrawnego wina pół szklanki śmietany 2 łyżki soku z cytryny 1/4 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżka natki pietruszki kawałek cynamonu goździk liść laurowy 4 łyżki masła cukier 1 łyżka sól pieprz Przygotowanie(...)Piersi kaczki natarłem pastą z łyżki soku cytrynowego, dwóch łyżek masła, soli i odrobiny tymianku. Gruszki obrałem, przekroiłem, wypestkowałem, skropiłem sokiem z cytryny. Na aluminiowej folii rozłożyłem skórki gruszek, a na nich piersi kaczki. Folię zawinąłem. Zapiekałem 50 minut w temp. 140 stopni C. Połowę gruszek pokroiłem w kostkę. Pokrojone cebule zeszkliłem na 2 łyżkach masła. Dodałem pokrojone
R'n'G Kitchenwszystkiego – do makaronów, mięs, ryb – jest wyjątkowo wszechstronny. No i różowiutka pierś z kaczki – razem z soczewicową sałatką rozpływa się w ustach. Pierś z kaczki na brązowej soczewicy: 4 piersi z kaczki ze skórą 1,5 szklanki brązowej soczewicy 3 drobne cebulki dymki (białe i zielone części) 1 mały pęczek posiekanej natki pietruszki 4-5 łyżek(...)minuty. Każdą pierś kroimy wzdłuż na pół. Nakładamy sałatkę z brązowej soczewicy, na wierzch kładziemy kaczkę i polewamy sosem kurkowym. Sos posypujemy natką pietruszki. Od razu podajemy. Post Pierś z kaczki na brązowej soczewicy z sosem kurkowym pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakudrugą stronę, zrumienić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 -15 minut. Zależy od wielkości piersi. Chili posiekać. Strączki groszku pokroić wzdłuż w cienkie paski. Truskawki umyć, osuszyć, wyszypułkować. Pokroić na ćwiartki lub połówki, zależy od wielkości. Pierś kaczki pokroić na cienkie plasterki, a następnie w paski. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. W trakcie gotowania makaronu(...)rozgrzać na patelni, wrzucić pokrojoną kaczkę, chwilę przesmażyć, dodać tymianek, chili. Chwilę razem dusić. Doprawić solą. Dodać groszek i truskawki, wymieszać. Włożyć ugotowany, odcedzony makaron, wymieszać, nakładać na talerze. *pierś kaczki barbarie, jeżeli kaczki pekińskiej to dwie zastawa
królestwo garówNaszedł wielki comeback piersi z kaczki. Wyszła idealna. Trochę się pogubiłam bo raz się słyszy na zimnej patelni raz na bardzo rozgrzanej innym razem znów wstawić do piekarnika a to dosmażyć dobrze na patelni. Czego ja już nie próbowałam... Ta wyszła bardzo fajnie a pomysł z zimną patelnią(...)programu Okrasa łamie przepisy. Gorąco polecam wszystkim smakoszą piersi z kaczki. Składniki 2 piersi z kaczki sól, pieprz 1/4 brokuła risotto z soczewicy z tego przepisu Kaczkę dokładnie płuczemy, czyścimy i dokładnie wycieramy do sucha ręcznikiem kuchennym. Piersi z kaczki nacinamy od strony skóry w poprzek ale tak by nie rozciąć mięsa. Stronę bez skóry posypujemy solą
Piekielna Kuchnia PatiDzisiaj znów orientalnie. Piersi kaczki w marynacie z sosu sojowego, czosnku i imbiru z dodatkiem aromatycznych warzyw i ryżem, słowem prosta klasyka kuchni chińskiej. Przygotowanie dania (poza zamarynowaniem mięsa) zajmuje nie więcej, niż godzinę, a rezultat jest rewelacyjny. Do przygotowania dania użyłem: 2 piersi z kaczki, 200 gram białego ryżu długoziarnistego, 1 marchewki, 1/4 korzenia selera, 5 grzybów(...)kawałek korzenia imbiru, sok z połowy cytryny i łyżeczkę lekko roztartego w moździerzu pieprzu syczuańskiego. W powstałej marynacie zanurzyłem mięso i pozostawiłem je na noc skórą do góry. Piersi kaczki po wyjęciu z marynaty smażyłem na dość mocno rozgrzanej suchej patelni na średnim ogniu - najpierw od strony skóry przez około 6 minut, tak aby skóra stała się dość mocno
Wyprawy kulinarneziaren ziela angielskiego, cukier, 2 ząbki czosnku, 400 g włoszczyzny: kawałek selera, kawałek pora, 3 marchewki, 1-2 pietruszki, cebula, 2-3 grzyby suszone, tymianek, sól, dodatki: 2 piersi kaczki (1 pierś na 2 osoby), makaron (oczywiście najlepszy domowy), jajka przepiórcze (3 na osobę), ocet, sól, natka pietruszki, Mięso umyć, osuszyć. Z kurczaka odciąć kuper. Z korpusu kaczek również(...)Rosół przecedzić i dobrze go schłodzić aby zdjąć cały tłuszcz. Można sklarować – do zimnego rosołu wlać rozbełtane białka, mieszając gotować. Gdy się zagotuje przecedzić przez bawełnianą ściereczkę. Z piersi kaczki zdjąć skórę (nie wyrzucać, wytopić z niej tłuszcz i zlać do słoiczka, będzie idealny do smażenia). Piersi włożyć do garnka z wrzącą wodą. I odstawić do ostudzenia
królestwo garówJeżeli wciąż poszukujecie kaczych inspiracji na świąteczny obiad (może ktoś taki jest), to oto przepis, który pozwoli Wam nie spędzić mnóstwa czasu w kuchni i jednocześnie zjeść coś pysznego! :) PIERŚ KACZKI Z TYMIANKIEM Składniki: - pierś kaczki - tymianek - sól Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Pierś kaczki płuczemy i osuszamy. Nacinamy skórę. Doprawiamy tymiankiem i solą z obu stron. Pierś kładziemy(...)obracamy mięso na drugą stronę. Obsmażamy. Raz jeszcze przewracamy i wstawiamy ze skórą w dół do piekarnika. Jeżeli mamy patelnie z plastikową rączką, to przekładamy kaczkę do rozgrzanego wcześniej w piekarniku naczynia. Zostawiamy pierś w piekarniku na 6-8 minut. Potem pozwalamy jej odpocząć (skórą do góry) połowę sumy czasu przygotowania. Kroimy w średniej grubości plastry. Smacznego
Życie zamknięte w smakukuchnia tradycyjna musi być nudna? Zdecydowanie nie! Z olejem Wielkopolskim udowadniam, że tradycyjne danie można przygotować w zupełnie innej odsłonie. Pikantne piersi z kaczki podane ze słodkim sosem wiśniowym, a do tego pikantne grzyby shimeji z cebulką i dla równowagi kasza i łagodna sałatka z pomidorów, papryki i ogórka. To danie bez wątpienia zaskoczy Waszą rodzinę. Porcja(...)Usmażone piersi z kaczki przełożyć do naczynia żaroodpornego (skórą do góry), przelać również olej, dodać umyte gałązki tymianku i włożyć do piekarnika na około 40 minut. Około 10 minut przed końcem pieczenia kaczki, wyciągnąć mięso z piekarnika i przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem z obu stron, po czym ponownie włożyć do piekarnika (układając piersi skórą do góry
Passions hobbies lifePierś kaczki z chrupiącą skórką i delikatnym, lekko różowym środkiem. Mięso najpierw wolno obsmażamy od strony ponacinanej w kratkę skórki, a następnie krótko dopiekamy w piekarniku nagrzanym do wysokiej temperatury. Gotowe, odstawiamy na ok 5 minut, aby pozostały soczyste i zachowały jak najwięcej płynów. Całość przygotowuje się naprawdę szybko, a smakuje wybornie. W najprostszej wersji, gotowe piersi(...)przechowywać w zamkniętym pojemniku, w lodówce przez około 4 dni i sukcesywnie wykorzystywać jako przełożenie kanapek lub dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek. SKŁADNIKI / 2 porcje 2 pojedyncze piersi kaczki (ok 250 g każda) w temp. pokojowej sól morska, pieprz DRESSING CYTRYNOWO-MIODOWY 1 płaska łyżka miodu 3 łyżki soku z cytryny 5 łyżek oliwy 2 ząbki czosnku starte
cool and mintybyć gotowe mniej więcej w tym samym czasie), to efekt jest zdecydowanie wart włożonych starań. Przepis mocno inspirowany podobnym, który można znaleźć w książce Podróże kulinarne – Kuchnia francuska. Pierś z kaczki ze szpinakiem, risoni i sosem figowym 2015-02-23 13:48:35 Oryginalna w smaku pierś z kaczki podana ze szpinakiem i makaronem risoni oraz z sosem figowo-cebulowym(...)Inspirowane głównie kuchnią francuską danie utrzymane w słodkim śródziemnomorskim klimacie. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 małe lub 1 duża pierś z kaczki (500g) 50g świeżego młodego szpinaku 1 średnia cebula (100g) 6 suszonych fig (100g) 150g makaronu risoni (w kształcie ziaren ryżu) 150ml wzmacnianego czerwonego wina (np. porto) 150ml bulionu 2 łyżki masła sól pieprz czarny świeżo
Kulinarna PokusaDziś przedstawiam chyba już moją ulubioną sałatkę z pieczoną na różowo piersią z kaczki, pieczonymi w syropie klonowym burakami, pomarańczą i prażonymi orzechami z dressingiem z syropem klonowym i octem balsamicznym. Jest obłędna! I wbrew pozorom bardzo łatwa w przygotowaniu Piersi z kaczki można zamarynować dzień wcześniej, następnie krótko obsmażamy i dopiekamy w piekarniku. Buraki zapiekamy w syropie klonowym(...)lodówki jeżeli przygotowujesz ją w późniejszym terminie. Umieść na dużym ogniu patelnię (najlepiej taką, która jest dostosowana do zapiekania w piekarniku) i gdy będzie już rozgrzana połóż na niej pierś kaczki skórą do dołu. Smaż przez 3 minuty, po czym przewróć na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty. Po tym czasie umieść patelnię z kaczką w piekarniku (lub przełóż
karmelowyDzisiaj zapraszamy na kolejną propozycję związaną z kaczką czyli piersi kaczki w warzywach i pieczonymi ziemniakami Składniki: - 2 piersi z kaczki - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1 cebula - 14 młodych ziemniaczków - rozmaryn - sól, pieprz - 3 łyżki masła Składniki na marynatę: - 100 ml wina czerwonego wytrawnego - 80 ml oleju - 5 łyżek octu balsamicznego - majeranek - sól, pieprz Porcja dla 2 osób
Kuchenne Wariacje