kaczka piersi - 524 przepisów (strona:7/35)

Pierś kaczki marynowana w imbirze z filecikami pomarańczy, ryżem i gremolatą 167

Pierś kaczki marynowana w imbirze z filecikami pomarańczy, ryżem jaśminowym i gremolatą z przepisu Jasepha Seelesto. 2 piersi kaczki zamarynuj w : 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżeczka miodu akacjowego lub lipowego pół anyżku gwiaździstego  4 plasterki imbiru posiekanego w paseczki  odrobina cynamonu Ponacinaj piersi kacze od strony skóry. Włóż do marynaty(...)wlej oliwę i cienką stróżką wlewaj sok z pomarańczy do uzyskania emulsji, dopraw solą i pieprzem, dodaj czosnek i niteczki ze skórki pomarańczy.  Usmaż kaczkę od strony skóry. Kiedy wytopi się tłuszcz odwróć pierś i smaż dalej ok 10 minut . Zestaw z ognia. Niech "odpocznie". Pokrój kaczkę w cienkie plastry. Ułóż na talerzu na przemian z filecikami pomarańczy wraz

AZgotuj!
Pieczona kaczka 138

spore dania. Mięso musi być świeże by po upieczeniu nie było twarde. Aby zachwycała swoim smakiem trzeba jej poświęcić czas. Żeby kaczka nie była sucha po upieczeniu należy ją położyć piersiami w dół aby wszystkie soki spłynęły do piersi, odwracamy ją dopiero tuż przed podaniem. Składniki: • kaczka świeża 1,5-2kg • sól • majeranek lub tymianek • czosnek 1główka • papryka(...)Węglowodany: 0,2g Przygotowanie : 1. Umyj , oczyść i osusz dokładnie kaczkę. Czosnek bez obierania przekrój na pół 2. Kaczkę natrzyj solą , papryką i posyp majerankiem (także w środku). Ułóż kaczkę (piersiami do góry) w naczyniu żaroodpornym . Do środka włóż masło i pół główki czosnku ( drugą połowę połóż obok kaczki). Odstaw do lodówki na noc. 3. Piecz kaczkę( przykrytą) 2 godziny

Keto Przepisy
Kiełbasa słoikowa z kaczki i kurczaka 231

taką właśnie mieszankę zrobiłam. Polecam!   A jak wolicie wieprza - zajrzyjcie  tutaj   składniki  ( w nawiasie podaję ilość na 1 kg mięsa) 460 g piersi  kaczki ze skórą  400 g piersi kurczaka bez skóry 1 i 3/4 (2 ) łyżeczki soli lub wg własnego smaku 3/4 (1) łyżeczki czarnego pieprzu 3 (4) ząbki(...)łyżeczki żelatyny 1/2 łyżki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki majeranku 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego  3/4 (1) szklanki wody przygotowanie Umyte mięso pokroić na mniejsze kawałki. Piersi kaczki i zmielić w maszynce o dużych oczkach  - użyłam nr 8, mięso kurze drobno pokroić nożem.  Żelatynę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. W misce dobrze wyrobić mięso

Stare Gary
Piersi z kaczki pieczone ze śliwkami 156

święta. Składniki: 2 piersi z kaczki 1 kilogram węgierek Sól himalajska Tymianek Plenus Czosnek granulowany Plenus Przyprawa do kaczki Olej 1,5 łyżki soli himalajskie Plenus 150 ml. nalewki śliwkowej  Sposób przygotowania: Do miski wlewamy 2 litry zimnej wody, dodajemy 1,5 łyżki soli, dokładnie mieszamy i przekładamy piersi z kaczki, pozostawiamy przez godzinę. Piersi wyjmujemy(...)rozgrzanej patelni układamy piersi skórą do patelni i obsmażamy do uzyskania rumianego koloru. Śliwki myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki, wykładamy nimi dno naczynia żaroodpornego, układamy piersi z kaczki, dodajemy pozostałe śliwki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podczas pieczenia piersi co jakiś czas polewamy nalewką śliwkową, przed podaniem piersi

Bajeczna Kuchnia
Chrupiąca kaczka z żurawiną! Świąteczny obiad! 266

Całość dusiłam z odrobiną wina domowej roboty, lekko musującego z polskich ciemnych winogron. W smaku obłędna! Polecam na obiad świąteczny kaczkę z chrupiącą skórką! SKŁADNIKI: - pierś z kaczki, 2 sztuki filetu (najlepiej kupcie kaczkę z wolnego wybiegu lub ekologiczną) - 2 chlusty wina lekko musującego z polskich winogron (możesz użyć też czerwone wytrawne) - 1/2 pomarańczy soczystej i dojrzałej, słodkiej w smaku(...)pomarańczy - kilka gałązek rozmarynu - oliwa z oliwek (6-8 łyżek) - ocet balsamiczny z Modemy (5 łyżek) - 3 łyżki miodu naturalnego - sól, świeżo zmielony pieprz Filety z piersi kaczki dokładnie umyj i osusz ręcznikiem. Skórę natnij nożem, ukośnie. Uważaj aby nie naciąć mięsa. Mięso zamarynuj w oliwie, occie i miodzie przez 3 godziny. Na GORĄCEJ patelni, skórą do dołu, smażymy

SMYKWKUCHNI
Pierś z kaczki z suszonymi figami 154

kaczki nie mogę oprzeć się aby nie kupić ich trochę więcej. I tak powstają potem te wszystkie smakowitości. Na dzisiaj pierś z kaczki bardziej słodko niż typowo z jabłkami. Do kaczki bardzo dobrze pasuje taka słodycz. Składniki: 4 pojedyncze piersi z kaczki Sól Pieprz majeranek 8 – 10 suszonych fig Garść suszonych jabłek Bulion warzywny Niewielka ilość oleju Wykonanie: Skórę(...)piersi z kaczki lekko nacinamy. Nacieramy solą i majerankiem oraz przyprawiamy pieprzem. Pozostawiamy do zamarynowania na około 30 minut. Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju ( kaczka sama w sobie jest dosyć tłusta ). Obsmażamy z obu stron. Podlewamy bulionem. Figi kroimy na połowę i dodajemy do mięsa wraz z suszonymi jabłkami. Przykrywamy i dusimy powoli aż do miękkości mięsa

Smaki Ewy
Pierś z kaczki szpikowana wędzoną słoniną z puree ziemniaczanym i smażonym koperkiem 185

Ostatnia z potraw przygotowana z Sebą w ramach projektu 40 , która z pewnością zadowoli niejedno wyszukane podniebienie To: Pierś z kaczki szpikowana wędzoną słoniną z dzika / puree ziemniaczane z chrzanem / smażony koperek / mus z mirabelek / świeża pomarańcza. Składniki: - 2 filety z kaczki ze skórą - 1 pęczek koperku - 25 g wędzonej słoniny z dzika - 1 pomarańcza - 4 ziemniaki - 2 ząbki czosnku(...)łyżeczki chrzanu - sól, czarny pieprz - mus z mirabelek - 50 ml śmietanki 36% Porcja dla 2 osób. Skórę na piersi kaczki nacinamy a do środka wkładamy po kilka paseczków słoniny. Piersi skórą do dołu wkładamy na patelnię na której topimy skórę ze słoniny, solimy, pieprzymy, dodajemy 2 ząbki czosnku w całości i smażymy aż skórka będzie brązowa. Następnie filety

Kuchenne Wariacje
Pieczona pierś z kaczki w 30 minut! :) 197

Czas na pyszny obiad ze szlachetną piersią z kaczki! Bardzo prosty, szybki a zarazem przepyszny pomysł na podanie kaczki! Polecam :)  Pierś z kaczki z pieczonym jabłkiem -> 1 pierś z kaczki -> 1 jabłko -> Garść orzechów -> 1 łyżka miodu -> ¾ łyżki octu jabłkowego   Nagrzewamy piekarnik do 190C. W tym czasie przygotowujemy filet nacinając na kształt „ kratki

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Pieczone piersi z kaczki z jabłkami 152

Wiem, że pierś z kaczki powinno się robić inaczej, ale cóż, należę do tych co nie lubią „różowego” - dokładnie różowego mięsa. No może tylko w przypadku polędwicy wołowej jest inaczej. Więc w tym przepisie nie znajdziecie różowej piersi z kaczki podanej na talerzu. Składniki: 2 pojedyncze piersi z kaczki ( 1 na „głowę” ) 2 jabłka Majeranek Sól, Wykonanie: Filety(...)nacieramy solą i majerankiem. Jabłka myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na 8 części, odrobinę solimy i posypujemy majerankiem. Na dno naczynia do pieczenia kładziemy połowę jabłek na to piersi z kaczki i kolejną warstwę jabłek. Dobrze jest aby tak przygotowane mięso marynowało się ok 1 godziny. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. ok 190 o C przez

Smaki Ewy
Sałatka z kaczką, pieczonym burakiem i musem z awokado 147

wyczarować z niego pyszną  zupę ,  dip  czy sałatkę. Idealnie komponuje się z kaczką i delikatnym musem z awokado. Spróbujcie koniecznie! Składniki na 2 porcje: 1 pierś kaczki 1 duży burak 2 szalotki 2 ząbki czosnku szczypta tymianku szczypta rozmarynu 50 ml octu winnego 1 łyżeczka miodu 2 łyżki oliwy sól pieprz garść nasion słonecznika uprażonych na suchej(...)miodu, tymianek, rozmaryn i 2 łyżki oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dorzucamy na patelnię szalotki pokrojone w piórka, posiekane ząbki. Po minucie zdejmujemy patelnię z ognia. Skórę na piersi kaczki nacinamy nożem w kratkę, tak by nie naruszyć mięsa pod skórą. Nacieramy solą i pieprzem z obu stron. Rozgrzewamy patelnię i kładziemy na niej pierś skórą do dołu. Smażymy

Smakowity Blog Kulinarny
Piersi kaczki z cykorią 113

Świetne połączenie kaczki z cykorią w soku pomarańczowym.  Składniki 2 piersi kaczki sól pieprz 500 ml soku ze świeżych pomarańczy 50 g startego korzenia imbiru 1 łyżka sosu sojowego 6 kolb cykorii Przygotowanie Wycisnąłem sok z pomarańczy. Gotowałem go na małym ogniu, aż zredukował się do 150 ml. Piersi kaczki oprószyłem solą i pieprzem. Delikatnie ponacinałem skórkę

R'n'G Kitchen
Kaczka z sosem czereśniowo miętowym 123

Uwielbiam łączyć mięso z owocami. Pierś z kaczki idealnie nadaję się do tego. Podałam ją  z sosem czereśniowo miętowym który jest orzeźwiający za sprawą mięty.  1 pierś z kaczki sól pieprz sos: 1 i 1/2  szklanki wydrylowanych czereśni sól pieprz, cynamon do smaku 1 gwiazdka anyżu 1 łyżka miodu 1/2 szklanki wina czerwonego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)gałązki mięty Pierś z kaczki nacinam od strony skóry na krzyż nie uszkadzając mięsa. Sole, pieprzę i odstawiam na godzinę do lodówki. Pierś układam skórą do dna zimnej patelni i smażę 12 minut od strony skóry i dwie minuty od strony mięsa. Nie dodaję tłuszczu na patelnię bo mięso go wytopi. Wcześniej rozgrzewam piekarnik do temp 200 stopni i wkładam

wesoła kuchnia
PIERŚ Z KACZKI w sosie pomarańczowo-śliwkowym 141

SKŁADNIKI: 2 piersi kaczki ze skórą szczypta pieprzu i soli smalec z gęsi (moze byc zwykly olej) konfitura śliwkowa sok ze świeżej jednej pomarańczy SPOSÓB; Piersi kaczki myjemy zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem Sprawdzamy czy w skórze nie tkwią pozostałości piór. Jeśli tak, to usuwamy je skórę nacinamy nożem w kratkę, tak by nie naruszyć mięsa(...)ściągamy z patelni i dajemy im odpocząć przez około 5 minut, by doszły następnie kroimy piersi na plastry i układamy na talerzu, skórą do góry Na patelni z pozostałościa tłuszczu dodajemy śliwki i sok pomarańczowy ciagle mieszając zmniejszamy ogień i  kładziemy naszą kaczkę dusząc ją około 20 minut pod przykryciem przewracając od czasu do czasu. WYKŁADAJAC NA TALERZ

Viola cooks with passion
dania z kaczki 152

kaczki w żubrowej trawie   kacze nogi z konfiturą z włoskich orzechów kacze nogi na dziko noga z kaczki z brzoskwiniami udka kacze konfitowane pierogi z kaczką z wiśniami pierś kaczki w soku jabłkowym pierś z kaczki z grilla pijane kacze nogi z winnymi gruszkami pasztet z kaczki pasztet z kaczki ze śliwkami pasztet z wątróbki sałatka z kaczki

królestwo garów
Pierś z kaczki 134

dodatek do sałatki (po wystudzeniu) albo urozmaicić półmisek wędlin. Mi w każdej wersji smakuje. Ważne aby jej nie przesuszyć.  Jak ją przygotować najlepiej? Opis znajdziecie poniżej.  PIERŚ Z KACZKI Składniki: 1 pierś z kaczki odrobina pieprzu i soli Przygotowanie: Skórę pierś z kaczki nacinamy w kratkę aż do mięsa. Posypujemy z obydwu stron odrobina pieprzu i soli(...)suchej, gorącej patelni układamy pierś skórą do dołu i smażymy na małym ogniu przez około 10 minut (średniej wielkości kawałek). (można zacząć smażenie też na zimnej patelni, wtedy skóra będzie bardziej chrupiąca, tłuszcz będzie się wytapiał wolniej, są dwie metody) Następnie kaczkę obracamy na drugą stronę i smażymy około 6 minut. Po tym czasie kaczkę przekładamy do naczynia żaroodpornego

Bon appetit mon amie