SKŁADNIKI dla 2 osób: 2 piersi z kaczki 2 jabłka 4 łyżki powideł malinowych Marynata 1 łyżka miodu 1 łyżeczka sos sojowy sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki słodkiej PRZYGOTOWANIE: Mięso myję, wycieram ręcznikiem papierowym. Składniki marynaty łącze ze sobą. Skórkę nacinam dokładnie. Nacieram(...)mięso. Wkładam do lodówki na ok 12 godzin. Po uplywie tego czasu, wyjmuję mięso. Jabłka myję kroję w plastry. Na dno keksówki lub naczynia żaroodpornego wykładam jabłka. Kładę piersi kaczki. Smaruję powidłami malinowymi. Wkładam do piekarnika na 70 min w 180 stopniach. Co jakiś czas polewam sosem który powstał podczas pieczenia. Podaję z pieczonymi ziemniakami czy kaszami
Gotowanie PatkiPierś z kaczki to moje drugie podejście. Niestety będąc laikiem a sprawie smażenia piersi z kaczki pierwsze okazało się lekką porażką. Pierś robiłam według przepisu z neta i bez dopiekania w piekarniku i po pokrojeniu musiałam dosmażyć ją jeszcze na patelni bo była za krwista. Może takie mięso krwiste ktoś lubi ale ja nie. Za radą kolegi po usmażeniu
Ewa w kuchninawiązująca do twórcy dania. Zaprosiliśmy na obiad rodziców, którym chcieliśmy zaserwować coś pysznego w 2018 roku. Ja przygotowałam krem z grzybów, a mój mąż kaczkę. Składniki na piersi z kaczki po mężowsku(...)porcji): piersi z kaczki ok. 1,5 kg (6 kawałków) marynata (po dwie szczypty przypraw): sok z 1/2 pomarańczy skórka z 1/2 pomarańczy goździki sól pieprz rozmaryn tymianek oregano cząber chili gorczyca biała 2 ząbki czosnku sos do karmelizowanych jabłek: kilka łyżek tłuszczu z pieczenia kaczki woda sól sok z pomarańczy whisky Skórę kaczki ponacinać. Marynować około 30 minut
Karola gotujeKolejna propozycja na pyszny obiad przygotowana z Sebastianem podczas projektu 40 to: Pierś z kaczki aromatyzowana pomarańczą / pesto z rukoli / puree z kalafiora / chrust z palonego pora / kurki z patelni o różanej nucie. Składniki: - 2 filety z kaczki ze skórą - 400 g kalafiora - 1/4 pora - 400 g kalafiora - 150 g rukoli - 1/2 soku z cytryny - 5-6 szt. kaparów(...)gotujemy do miękkości w mleku. Potem dodajemy sól, pieprz, 1 łyżkę miodu i blendujemy. Na koniec dodajemy 50 ml śmietanki 36 % i jeszcze raz mieszamy. Następnie czas na pierś z kaczki. Skórę nacinamy i kładziemy filety na zimną i suchą patelnię (skórą do dołu ). Mięso solimy i pieprzymy i smażymy aż skóra będzie mocno brązowa. Pierś przewracamy na drugą stronę
Kuchenne WariacjeSkładniki: piersi z kaczki 2 duże, pieprz kolorowy ziarnisty 2 łyżki, ząbki czosnku 1 sztuka, majeranek 1 łyżka, sól ziołowa 1 łyżeczka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, olej rzepakowy 4 łyżki, cebula 4 sztuki, śliwki 6 sztuk, jabłka 3 sztuki, masło do smażenia(...)łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, woda 3 szklanki pieprz kolorowy z olejem, solą, majerankiem, papryką, czosnkiem utrzeć w moździerzu i mocno natrzeć piersi kaczki, włożyć do miski z cebulą, jabłkami, śliwkami, schować do lodówki na 3 godziny na maśle zrumienić w garnku szybkowara piersi na złoty kolor następnie wsypać cebule i owocem wlać
W Mojej Kuchni Lubięmało czasochłonne w przygotowaniu, a przez to doskonałe zarówno na co dzień jak i na bardziej wymagające okazje. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 nogi lub piersi z kaczki (600-800g) – patrz też uwagi 2 łyżki (40g) czerwonej pasty curry 200g liczi z puszki 200g pędów bambusa 100ml bulionu 150ml mleczka kokosowego 1 średnia papryczka chili(...)kawałki trawy cytrynowej duża garść bazylii tajskiej kilka łyżek soku z limonki 1 łyżka sosu rybnego Do podania 125g ryżu jaśminowego Instrukcje Nogi lub piersi z kaczki lekko solimy i umieszczamy w brytfannie podlewając kilkoma łyżkami wody. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni pod przykryciem do miękkości. Czas pieczenia może być różny, zwykle
Kulinarna PokusaPiersi z kaczki, obłędnie chrupiące, mięciutkie i smaczne! Wyszły mi idealne, chociaż z kaczką mam wiele przygód, i za nim nauczyłam się ją przyrządzać troszkę mi to zajęło czasu. Tym bardziej cieszy kiedy to co wymyślisz później trafia na talerz takie jakie miało być. Dzisiaj kaczka na chińską nutę, bo pieczona w marynacie z sosu sojowego ciemnego, miodu, czosnku(...)Koniecznie zróbcie! SKŁADNIKI: - 2 piersi kacze (użyj tej ekologicznej lub kup na wsi od Pani, która hoduje) Na marynatę: - chili świeże - 3 ząbki czosnku - 2 łyżki miodu - 4 łyżki sosu sojowego - 6 łyżek sosu hoi sin - 60 ml wody W/w składniki zmiksuj blenderem na gładką masę. Skórę na piersiach kaczki ponacinaj, tak aby nie uszkodzić mięsa. Zalej masą
SMYKWKUCHNIwody gazowanej 1 jajko szczypta soli 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej szczypta sody 2 łyżki majonezu delikatnego Winiary 1 łyżeczka oleju do smażenia 1 usmażona pierś kaczki bez skóry 1/2 pęczka botwinki kilka pomidorów koktajlowych na sos: 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka czerwonego octu winnego 1 łyżka sosu sweet chilii 1 łyżka majonezu(...)delikatnego WIniary Przygotowanie: Usmażoną pierś z kaczki i pomidory koktajlowe kroimy w cieniutkie plasterki. Botwinę kroimy drobno i mieszamy z sosem przygotowanym z miodu, sosu sojowego, octu, majonezu i sosu sweet chilli. Zostawiamy na 15 minut. Jajko i majonez roztrzepujemy za pomocą trzepaczki. Wlewamy wodę gazowaną, dodajemy oba rodzaje mąki, dokładnie łączymy masę za pomocą trzepaczki, aby nie było grudek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękaczki z gnocchi z szynką i szpinakiem oraz marynowane żeberka wieprzowe z sosem z owoców dzikiej róży, konfiturą z czerwonej cebuli i marynowanymi cebulkami. Oba dania - palce lizać! Pierś kaczki była genialnie wypieczona, podobnie jak żeberka. Sos z owoców dzikiej róży w połączeniu z konfiturą z czerwonej cebuli stanowił zaś połączenie idealne! Całość absolutnie pierwsza klasa, nie mam osobiście
Garniec MagalieNawet nie wiecie jaki mięsożerca nam się trafił! :) Miał do wyboru pieroga z kaszą gryczaną i twarogiem oraz pieroga z mięsem z piersi kaczki - wybrał mięsko :) Potrzebujemy: CIASTO: 1/2 kg mąki pszenej 250 ml gorącej wody Mąkę wysypujemy na blat, robimy w środku dołek i wlewamy gorącą wodę, zagarniając mąkę do środka, aby woda nie uciekła na boki. Wyrabiamy(...)razie gdyby bardzo się kleiło można podsypać mąką. Raczej nie powinno być z nim problemu. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na około pół godziny. FARSZ: pojedyncza pierś z kaczki, bez skóry około 1,5 litra wody 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1/4 pora Mięso zalewamy zimną wodą i powoli gotujemy. Ściągamy łyżką cedzakową burzyny z mięsa i dalej
MamaOskarkaWarto rozpoznać i docenić walory drobiu na talerzu - nie tylko kurczaka, który najczęściej gości na polskich stołach. Mięso z piersi kaczki jest delikatne, zdrowe i zachwyca intensywnym smakiem. Bez problemu kupicie je w wielu popularnych sklepach, np. w Lidlu. Ja jestem wielką fanką dań z kaczki, często wybieram te opcje w restauracjach porównując różne sposoby przyrządzenia. Poniżej przepis podpatrzony(...)właśnie w jednej z restauracji zmiksowany z propozycją z lidlowej książki Pascala i Okrasy, czyli pierś z kaczki z dodatkiem sosu z żurawiny i warzyw duszonych w czerwonym winie. Uwaga: mięso smażymy dość krótko - musi być miękkie a nie przesmażone więc bądźcie czujni przy piecu
Milion Smakówfacetach, modzie, urodzie i tych typowo babskich rzeczach. Wspólnie przygotowałyśmy przeróżne smakołyki! Było ciasto czekoladowe z wiśniami na gorąco, bruschetty z pomidorami, roladki z tortilli z piersią z kaczki, śledziowe koreczki mini kanapeczki z szynką parmeńską i serami. Nie zabrakło też mojego popisowego deseru czekoladowego! Ciasto czekoladowe: http://ostra-na-slodko.pl/2014/04/08/ciasto-czekoladowe-najlepsze-mokre-puszyste-latwe/ Wszystko smakowało wybornie i genialnie komponowało się(...)dodatek do czekoladowego ciasta! ( może być nawet świetnym pomysłem do nasączenia czekoladowych blatów przy robieniu tortu szwarcwaldzkiego! ). Saska Dzika Róża – wg. nas najlepsza z roladkami z tortilli z piersią kaczki Saska Czarny Bez – super do serowych kanapeczek, a Saska Śliwka Węgierka – idealna do musu czekoladowego! Mistrzowskie połączenia, które sprawiły , że ciężko nam było wstać od stołu
Ostra na Słodkoudział w prezentacji nowego menu, podczas której przedstawionych zostało kilka dań. Lekko wędzony łosoś bałtycki w stylu gravad lax, ikra łososia Krewetki, salsefia, konfitura z pigwy Pierś z kaczki glazurowana w miodzie, seler, buraki, ziemniaki fondant Wybór deserów: Karmelowy custard z solonym masłem Tylko czekolada Granita z szampana i gruszek W każdym daniu czuło się troskę z jaką(...)wszystko: smak, wygląd, oprawa...czuje się tu pasję i zaangażowanie Szefa. Polecam. W Jesiennym Menu w Le Victoria Brasserie Moderne znajdują się również: Carpaccio z wolno gotowanej piersi kaczki, oliwa z orzechów laskowych, parmezan Smażona grasica cielęca, kalafior, Cydr Lubelski Custard z grzybów leśnych, jajko na miękko, dodatki Meurette Consommé z ogonów wołowych, royale z foie gras, trufla Smażony
królestwo garówsię ze świętami Bożego Narodzenia, jednak kto powiedział, że można je jeść tylko na święta? Przyprawy korzenne idealnie pasują do śliwek, a one idealnie pasują do mięs! Dziś polecam pierś kaczki w sosie śliwkowo-piernikowym <3 Czytaj więcej
Ana Mari's worldgotowania puree jest czas aby zająć się piersią z kaczuszki. Należy ją naciąć w kratkę od strony skóry. Natrzeć solą i pieprzem, ja dodałam jeszcze zioła prowansalskie. Rozgrzać patelnię bez tłuszczu. Ułożyć na niej pierś skórą do dołu. Smażyć kilka minut tak aby skórka zrobiła się chrupiąca. Czas zależy od grubości piersi(...)skóry. Przewrócić na drugą stronę i znowu smażyć kilka minut. Obsmażoną pierś przełożyłam do żaroodpornego naczynia ( bez wytopionego tłuszczu) i włożyłam na 15 min do nagrzanego na 190*C piekarnika. Kiedy kaczka nam dochodzi w piekarniku, można wrócić do puree. SOS Po wyjęciu piersi z piekarnika, należy ja na chwilę odłożyć na drewnianej desce, żeby odpoczęła
Jemy Pijemy