Piersi z kaczki są bardzo proste i szybkie do przygotowania. Do tego smaczne i efektowne. Są tanie, jeżeli kupicie całą kaczkę, co gorąco Wam polecam (koszt kaczki to ok. 8-9 zł/kg). Dzielenie kaczki na części nie jest trudne. Z całej, jednej kaczki wycinamy 2 nogi i dwie piersi ze skórą, a z tego co zostaje (korpus(...)kaczki, należy je najpierw obsmażyć na patelni (o technikach smażenia kaczki pisałam tutaj ), a następnie włożyć do nagrzanego pieca na kilka minut. Potem koniecznie należy je zostawić, aby odpoczęły. Pozwala to ustabilizować soki w środku mięsa (kaczka pokrojona od razu po wyjściu z pieca straci swoje soki, a nam zależy aby je zachować). Sekretem prawidłowo przygotowanej kaczki jest
Moja DelicjaPiersi z kaczki są bardzo proste i szybkie do przygotowania. Do tego smaczne i efektowne. Są tanie, jeżeli kupicie całą kaczkę, co gorąco Wam polecam (koszt kaczki to ok. 8-9 zł/kg). Dzielenie kaczki na części nie jest trudne. Z całej, jednej kaczki wycinamy 2 nogi i dwie piersi ze skórą, a z tego co zostaje (korpus(...)kaczki, należy je najpierw obsmażyć na patelni (o technikach smażenia kaczki pisałam tutaj ), a następnie włożyć do nagrzanego pieca na kilka minut. Potem koniecznie należy je zostawić, aby odpoczęły. Pozwala to ustabilizować soki w środku mięsa (kaczka pokrojona od razu po wyjściu z pieca straci swoje soki, a nam zależy aby je zachować). Sekretem prawidłowo przygotowanej kaczki jest
Moja Delicjastanu podczas smażenia w panierce. Smażę kaczkę zawsze na patelni grillowej – żeby móc odlewać z niej tłuszcz (który zostawiam do odsmażania ziemniaków, są wtedy jeszcze lepsze!) i żeby kaczka się w nim niepotrzebnie nie kąpała. Kaczkę zawsze kładziemy na zimną patelnię, skórką do dołu . Stawiamy patelnię na średni ogień. Kaczka powoli będzie stapiać tłuszcz. Po około(...)płomień i odwracamy kaczkę na stronę mięsa, na jedną minutę. Po minucie kaczka znowu ląduje na skórze – na 3 minuty. Po 3 minutach kaczka ląduje na mięsie. Po minucie na mięsie – znowu na skórze na kolejne 3 minuty. Przewracamy ją po raz kolejny, znowu minuta na mięsie, 3 minuty na skórze. W krótkim wzorze smażenie kaczki wyglądałoby tak: 6’ Skóra
Karo in the KitchenPierś kaczki z różowym miękkim środkiem i chrupiącą wytopioną skórką. Podana na cienkich plastrach pieczonego buraczka. Z dodatkiem świeżej roszponki lub innej sałaty np. rukoli lub gotowej mieszanki sałat. Skropiona pysznym i bardzo aromatycznym imbirowo-miodowym dressingiem. Opcjonalnie posypana pestkami granatu lub zrumienionymi na patelni orzechami włoskimi. Przepyszne połączenie smaków. Pieczoną kaczkę i buraczki można przygotować dzień wcześniej(...)czasu podania przechowywać w lodówce. SKŁADNIKI / 4 porcje 2 piersi kaczki 2 nieduże buraki 2 garści roszponki sól morska świeżo zmielony czarny pieprz oliwa DRESSING 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki miodu 2 ząbki czosnku starte na tarce ¹⁄₂ papryczki chili /drobno posiekanej 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 1 płaska łyżeczka startego imbiru
cool and mintypiecz mięso jeszcze przez 1,5 godziny. Po tym czasie dodaj obrany czosnek, marchewki w plasterkach i cebule pokrojone w ósemki. Odwróć kaczkę piersią do góry i piecz jeszcze przez 40 minut. Skórka na piersi powinna być ładnie zrumieniona, a mięso miękkie i lekko odchodzące od kości. Upieczone mięso przełóż na półmisek. Odcedź sos (wykorzystaj połowę, bo jest bardzo(...)wrzątek, sok z pomarańczy i anyż. Dopraw sos solą i pieprzem i zagotuj. Na suchej patelni zrumień mąkę. Wlej sos mieszając energicznie aby się nie porobiły kluski. Pokrój pierś kaczki na kawałki, oderwij nogi i podaj z sosem marsala, brukselką i ziemniakami. The post Pieczona kaczka z sosem marsala appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniawina, 1 łyżka miodu, 2 łyżki orzechów włoskich w miodzie*, 2 naleśniki lub bułka maślana, brioszka,** 2 łyżki zimnego masła, sól, Pierś kaczki oczyścić, usunąć resztki piór, umyć, osuszyć. Skórę naciąć w kratkę, nie przecinając mięsa. Położyć piersi skórą do dołu na zimnej patelni i powoli smażyć wytapiając tłuszcz. Gdy skóra się ładnie zrumieni odwrócić na drugą stronę(...)Zdjąć z ognia. Ciasto francuskie podzielić na pół, lekko rozwałkować obie połówki (tak, aby można było dokładnie zawinąć pierś). Na lekko rozwałkowanym kawałku ciasta położyć kromki brioszki, na nich rozsmarować połowę orzechów, na orzechach połowę fig, na figach położyć pierś kaczki. Przykryć ciastem. Brzegi ciasta dokładnie zlepić. Ciasto posmarować rozmąconym jajkiem lub tłuszczem. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika
królestwo garówSmaczne połączenie kaczki z ulubionym śmietanowym sosem kurkowym. Składniki 4 piersi kaczki 300 g kurek 4 szalotki szklanka bulionu drobiowego pół szklanki śmietany 18% 1/4 kostki masła 2 ząbki czosnku natka pietruszki sól pieprz ziarnisty Przygotowanie Piersi kaczki umyłem, osuszyłem. Natarłem zmiażdżonym ze szczypta soli czosnkiem oraz świeżo zmielonym pieprzem Oczyściłem dokładnie kurki. Obrałem szalotki(...)pozostałe masło. Wrzuciłem szalotkę i kurki. Oprószyłem solą i pieprzem. Smażyłem razem 4 minuty, stale mieszając, a następnie zalałem bulionem drobiowym oraz śmietaną. Wymieszałem, na wierzchu ułożyłem podsmażone piersi kaczki. Dusiłem , aż mięso i grzyby zrobiły się wystarczająco miękkie. Przed podanie posypałem posiekaną pietruszką
R'n'G KitchenSoczysta pierś z kaczki z niezwykle aromatycznym sosem kurkowym to klasyka polskiej kuchni i świetny pomysł na niedzielny, wykwintny obiad. Składniki: 200g piersi z kaczki ze skórą 125g masła 3 ząbki czosnku rozmaryn 100g kaszy jęczmiennej Składniki sosu: 200g kurek (mrożonych) 1 cebula 3 łyżki masła pół szklanki bulionu drobiowego 2 łyżki mąki 4 łyżki śmietany natka z pietruszki(...)skóra piersi będzie twarda, brązowa i chrupiąca. Następnie pierś odwrócić i smażyć około 6 minut (w zależności od grubości piersi). Na koniec wrzucić masło, rozgnieciony czosnek i rozmaryn, pierś polewać roztopionym masłem. Mięso z kaczki zdjąć z patelni i położyć w ciepłym miejscu na około 5 minut żeby odpoczęło. Po tym czasie pokroić pierś na plastry, ułożyć
Szalona Kuchnia EwelinySKŁADNIKI 400 g piersi kaczki ze sk ó rką 20 g imbiru 1 pomarańcza 2 łyżki miodu 3 gałązki tymianku s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 400 g di petto d'anatra 20 g di zenzero fresco 1 arancia 2 cucchiai di miele 3 rametti di timo sale, pepe PRZYGOTOWANIE Pierś kaczki(...)skórką; doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy marynatę: w miseczce mieszamy 2 łyżki miodu, sok z połówki pomarańczy, listki tymianku oraz starty imbir. Pierś kaczki marynujemy ok. 5 minut. Mięso kaczki obsmażamy na rozgrzanej patelni ok. 3 minuty z każdej strony. Podsmażone mięso wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy
La grande e la piccola cuocaCykoria zawsze kojarzy się z kuchnią belgijską. Jesteśmy fanami cykorii, więc polecamy smakoszom takiego zestawienia. Składniki 6 piersi kaczki 2 łyżki soli 4 średnie cykorie 80 ml octu ryżowego 2 łyżki posiekanej mięty sól(...)pieprz 2 łyżki słodkiej papryki sok z 2 pomarańczy skórka z pomarańczy fileciki pomarańczy Przygotowanie Skórę na piersiach kaczki ponacinałem w kratkę. Natarłem z obu stron papryką i solą, wstawiłem na 8 godzin do lodówki bez przykrycia. Po tym czasie ułożyłem piersi kaczki skórą do dołu na gorącej patelni. Smażyłem na średnim ogniu, aż wypłynął tłuszcz, a skórka zaczęła
R'n'G Kitchencałą pierś. Kaczka w pomarańczach jest dobrym pomysłem, jeśli chodzi o niedzielne obiady, proszone kolacje i inne okazje, podczas których fajne jest podać coś innego niż zazwyczaj. Upieczenie kaczki w całości jest proste, ale nie zawsze zjemy ja całą i później trzeba się składać i kombinować, co z resztkami zrobić, bo wywalić szkoda. Prawdę mówiąc, nie jestem wielbicielką kaczki pieczonej(...)uciekną podczas krojenia. Możecie podać z pieczonymi ziemniakami jak ja, lub kluskami śląskimi i sosem żurawinowym z chrzanem, czy prostą sałatą. Pamiętajcie, że prostota w dodatkach jest najlepsza. Post Pierś kaczki w pomarańczach i mandarynkach pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenkaczki, sól*, cukier*, gaza, Pierś kaczki oczyścić, umyć, osuszyć. Mięso ułożyć w naczyniu i natrzeć solą wymieszaną z cukrem. Mięso ma być „zanurzone” w mieszance soli z cukrem. Odstawić w chłodne miejsce na 3 doby. Po tym czasie mięso umyć, włożyć na godzinę do miski z zimną wodą – aby pozbyć się nadmiaru soli. Osuszyć. Piersi zawinąć w gazę
królestwo garówgrillowane warzywa i kurczak, a do tego różnego rodzaju dipy. Dzisiaj czas na coś bardziej wyszukanego i wbrew pozorom bardzo prostego w przygotowaniu – mowa o piersiach z kaczki. Moja propozycja to piersi kacze marynowane w soku z pomarańczy. Tak zgadza się to klasyka … ale jaka pysznaaa Piersi z kaczki w pomarańczach z grilla Składniki: 4 porcje(...)piersi z kaczki 1 duża pomarańcza gałązka rozmarynu 4 listki szałwii sól pieprz Piersi z kaczki myjemy i kroimy na paski o grubości 2-3 cm. Wkładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem. Ścieramy skórkę z połowy pomarańczy i dodajemy sok z całej pomarańczy. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy zioła. Miskę przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy
PatiGotujeosoby Składniki : 2 piersi z kaczki mieszanka sałat z przewagą roszponki cebula czerwona czerwony ocet balsamiczny creme jabłko Sałatka z pieczoną piersią kaczki Przygotowanie: 1. Piersi kaczki umyj, osusz. Skórę natnij w kratkę, aby tłuszcz mógł się wytopić. Posól i popieprz dowolnym pieprzem (czasami dodaję pieprz syczuański) Usmaż na patelni skórką do patelni
AZgotuj!ViolaPassion Zacznijmy na początek od piersi z kaczki SKŁADNIKI; 2 piersi kaczki ze skórą szczypta pieprzu i soli smalec z gęsi (moze byc zwykly olej) marchew mix sałata pomarańcza albo dobrej jakości sok pomarańczowy DO SOSU: 2 tarte buraki 2 -3 łyżki chrzanu maliny garść vinegar kilka kropel Piersi kaczki myjemy zimną wodą i osuszamy papierowym
Viola cooks with passion