ciastowo w ostatnim czasie, miałam ochotę na coś bardziej wytrawnego. I wtedy pojawiła się inspiracja ze strony Domowe Gotowanie . Wiśnie jako dodatek do mięsa. Brzmiało kusząco. PIERŚ Z KACZKI W SOSIE WIŚNIOWYM 2 piersi z kaczki 1/2 czerwonej cebuli 120g wiśni (waga bez pestek) 100ml soku wiśniowo-jabłkowego tymianek, sól i pieprz do smaku mąka ziemniaczana Piekarnik nagrzewamy(...)stron i smażymy 5 minut skórą do dołu, kładąc na mocno rozgrzaną, suchą patelnię. Po tym czasie ostrożnie obracamy mięso i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Podsmażone piersi umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, skórą do góry i pieczemy 45-50 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni po mięsie zostawiamy około dwie łyżki wytopionego tłuszczu i na nim podsmażamy
les mirabelles2szt) i brzoskwinie (4szt) oraz namoczoną w soku pomarańczowym żurawinę, całość podlać sokiem pomarańczowym. Owoce gotować na małym ogniu aż do powstania musu. Przygotowanym i przestudzonym musem oblać schłodzoną kaczkę. Piersi powinny być ułożone skórą do dołu. Piec w temp.180-190C przez ok.2-2,5h. Co jakiś czas piersi należy przewracać i polewać wytopionym tłuszczem zmieszanym z musem owocowym(...)koniec pieczenia dodać kawałki pozostałych nam owoców. Kaczkę podawać z pieczonymi ziemniakami i podpieczonymi owocami. Polecam! Artykuł Kacze piersi w musie jabłkowo-brzoskwiniowym z żurawiną pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniasoczyste :) Składniki 2 piersi z kaczki marynata: sok z 1 pomarańczy 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki chili sól, pieprz 2 średnie bataty … Czytaj dalej Pierś z kaczki z batatami
czarrna od kuchniNajlepsze w kaczce jest to, że wiele nie trzeba się przy niej napracować... wbrew pozorom. ;) Wystarczy kilka sprytnych trików, a będzie soczysta i mięciutka. 1 duża pierś kaczki ze skórą 1 spora mandarynka 2 jabłka majeranek tymianek sól pieprz konfitura żurawinowa lub borówkowa do podania Pierś opłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Skórę na mięsie nacinamy w kratkę(...)żaroodpornego naczynia. Na tłuszczu, który wytopił się z mięsa podsmażamy dosłownie przez kilka chwil pokrojone jabłka. Te następnie wrzucamy do kaczki w naczyniu i zamykamy je. Mięso wstawiamy na środek piekarnika i pieczemy przez około pół godziny. Pierś dzielimy na połowę. Każdą z części nacinamy jak na zdjęciu (nie przecinamy do końca) i w te kieszonki wkładamy ostrożnie plastry jabłka
Kuchenna Kontrrewolucyamało. Pierś z kaczki będzie idealną przekąską do czerwonego wina lub wykwintnym mięsem na uroczysty obiad czy kolację. W marynacie przebywa 24 godziny więc aromat wina jest kluczowy dla jej smaku, polecam dobre domowe wina do marynaty!. Za każdym razem mięso będzie miało nieco inny smak w zależności od jakości wina i gatunku jabłek oraz pomarańczy. Składniki: - 2 piersi z kaczki - sok z 1 pomarańczy - 1 szklanka czerwonego wina, u mnie porzeczkowe - 2 łyżki miodu jeśli wino jest wytrawne lub 1 łyżka jeśli wino jest słodkie - imbir - gwiazdka anyżu - laska cynamonu - 2 ziarna kardamonu - sól - pieprz Dodatkowo: - 1 pomarańcza - 1 jabłko - olej Po przyprawy i dodatki zapraszam na stronę www.Skworcu.com.pl . 1. Filety myjemy i osuszamy, nacinamy skórkę
Apetyczna babeczkaSkładniki: 2 piersi z kaczki 2 gruszki 1 garść roszponki 3 łyżki cukru 3 łyżki wody 1 łyżka masła sól,pieprz rozmaryn Wykonanie: Piersi z kaczki przygotować nacinając skórę, tworząc kratkę. Oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Mocno rozgrzać patelnię grillową i ułożyć piersi kacze skórą do dołu, a kiedy będzie już przyrumieniona obrócić na drugą
O kuchni z uczuciemmięso będzie dobrze odchodzić od kości i będzie odpowiadało nam stopniem miękkości. Gotową kaczkę wyjąć z piekarnika. Absolutnie jeszcze nie kroimy, tylko układamy kaczkę piersiami do dołu (w ten sposób do kaczych piersi spłyną soki z mięsa) przykryć pokrywą i odstawić na około 15 minut, aby buzujące w mięsie soki uspokoiły się. Dzięki temu nie wypłyną po przekrojeniu(...)tylko zostaną w mięsie, zaś kaczka zachowa większą soczystość. Po tym czasie można poporcjować
Ciastka - domowe słodkościSkładniki 2 piersi z kaczki 4 średnie buraczki 5 łyżek soku pomarańczowego 2 łyżki masła 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki tymianku sól pieprz Wykonanie Buraki umyć(...)obierać i każdego owinąć w folię aluminiową. Piec w piekarniku w 180 stopniach C około 30-40 minut. Wyjąć odwinąć z folii, obrać i pokroić w plasterki. Pierś z kaczki umyć i osuszyć. Ponacinać skórę, posypać solą, pieprzem i tymiankiem. Na patelni grillowej smażyć kaczkę. Zaczynamy smażyć kładąc skórą do dołu, a następnie obracamy na drugą stronę. Przełożyć kaczkę
O kuchni z uczuciemPrzemysłam Kopania i Kamil Przewdziecki - zdobywcy III miejsca - przygotowali łososia a’la Ceviche. Kaczka / topinambur / czerwona kapusta (Igor Antoszewski, Michał Wester) Składniki na 4 porcje: Kaczka: 2 piersi z kaczki, sól, pieprz Puree z topinamburu: 200 g topinamburu, 80g masła, 100 ml mleka, sól, pieprz Chipsy z jarmużu: 150 g jarmużu, 300 ml oleju Czerowna kapusta(...)zimnej suchej patelni, powoli wytapiać tłuszcz i ciągle go zbierać. Piekarnik nastawić na 160°C. Kiedy skóra będzie złota a tłuszcz wystarczająco wytopiony umieścić pierś w piekarniku i piec około 10 minut. Wyjąć kaczkę z pieca i odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut żeby mięso odpoczęło. 2. Topinambur dokładnie obrać i pokroić w drobną kostkę. Przesmażyć na maśle
Plate of Joywrzuciliśmy do piekarnika, trochę zgapiliśmy z Michael'a Morana . Po długiej wojnie, czyli standardowo, o stopień wysmażenia stanęło na moim :) wiec były well done :) Składniki 2 piersi z kaczki około 0,5 kg przyprawy do posypania: curry słodka papryka, pieprz, sól 1 łyżka oleju Dodatkowo Pieczareczki z tego przepisu Piersi z kaczki płuczemy, dokładnie oczyszczamy z pozostałości po piórach jeśli jest potrzeba. Dokładnie wycieramy do sucha, nacinamy ale tak żeby nie rozciąć mięsa i nacieramy wymieszanymi przyprawami. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. W między czasie na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kaczkę 4 min od strony skóry, później przewracamy na 2 min na drugą stronę. Obsmażone piersi wkładamy
Piekielna Kuchnia Patiōlika abo kaczka, a dzisiaj idzie je trefić nawet w tych nojbarzi ajnfachowych 11 sklepach. I bez 12 to trza z tego korzystać, bo przeca takoł pierś ze kaczki- jeszcze jak sie trefi na jakoł promocja- to nawet niy je droższoł łod tyj hańdykowyj, a zawsze mōmy jakejś urozmajcynie. Mie ta kaczka natchła tak jakojś na modła chińsko, ale musza(...)pedzieć 13 , że bōła richtig 14 dobro, a do tego niy trza sie przi ni 15 narobić. Co potrza? 1 pierś ze kaczki 5 łeżek zōłzy 16 sojowyj 5 łeżek łoleju 17 sezamowego trocha potartego imbiru pieprz ze 2 łeżki mōnki pszynny do zagynszczynia zōłzy Nojlepi kebyjście 18 mogli dać ta zōłza sojowoł, łolyj i imbir do tyj kaczki dziyń
Chop w kuchnikaczki przygotowany w tradycyjny sposób – nie do kupienia w sklepie. Doskonały zarówno od święta jak i bez jakiejkolwiek konkretnej okazji. Zapisz przepis Drukuj Składniki 700g mięsa z kaczki (piersi i/lub nogi – patrz uwagi) 250g średnio przerośniętego oczyszczonego ze skóry i kości surowego boczku 250g wątróbki z indyka 1 mała lub pół średniej cebuli (100g) 1 duży lub 2 małe(...)płaska łyżeczka gałki muszkatołowej 2 łyżeczki soli 1 łyżka masła Dodatkowo odrobina masła i 1-2 łyżki bułki tartej do przygotowania foremki Instrukcje Mięso z kaczki solimy od strony bez skóry. Jeśli jest to pierś, skórę nacinamy ukośnie w kratkę. Umieszczamy w szklanej lub teflonowej brytfannie, którą zamykamy pokrywką lub zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego
Kulinarna Pokusapyszną chrupiącą skórką. Jeśli zamarynujemy ją dzień wcześniej, to przygotowanie zajmie nam tylko 25 minut! Doskonałym dodatkiem będą tu jabłka pieczone z żurawiną . Składniki: 2 piersi kaczki (ze skórą) czosnek tymianek rozmaryn sól i pieprz Przygotowanie: Piersi umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem zrobić nacięcia na skórze, nie przecinając przy tym mięsa. Obsypać przyprawami
Piąty grzech głównyoboje byli usatysfakcjonowani. Oto przepis, który powstał z mojego "smaka na ptaka" (proszę tylko bez skojarzeń - tak mi się zrymowało). Składniki (2 porcje): 2 średnie piersi z kaczki 1 soczysta, najlepiej kwaskowata mandarynka sól, pieprz majeranek 1 - 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego (lub sojowo - grzybowego(...) z kaczki solimy i solidnie zsypujemy pieprzem, posypujemy majerankiem i obkładamy plasterkami czosnku. Przed przyprawianiem należy pamiętać o nacięciu skóry. Mandarynkę obieramy i dzielimy na cząstki. Dwie z nich przydadzą nam się później. Pozostałe lekko zgniatamy i obkładami nimi kaczkę. Całość skrapiamy sosem sojowym. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godzinki. Gotowe do marynowania ;) Zamarynowane piersi obsmażamy
Kuchnia po mojemu