flory bakteryjnej po kuracjach antybiotykowych, co może być pomocne w okresie jesienno-zimowych przeziębień. Papaja dobrze komponuje się z mięsem, rybami, owocami morza, warzywami, owocami i jogurtem. Sprawdzi się też w przetworach, konfiturach, dżemach, sokach i kompotach.Najprostszy sposób na zjedzenie papai to obrać owoc ze skórki, wydrążyć łyżką nasiona, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny i/lub
SzczyptaSmaQdość szybka i właściwie wszystkie składniki zawsze mamy pod ręką.SKŁADNIKI:kilka plastrów szynki ( wszystko zależy od tego ile chcemy roladek)4 jajka1 twardy pomidorNa sos:2 łyżki jogurtu naturalnego , gęstego1 łyżeczka musztardy1 łyżeczka chrzanu2 ząbki czosnkuszczypta soli i pieprzuWYKONANIEWszystkie składniki sosu łączymy i dobrze mieszamy. Czosnek wyciskamy przez praskę.Jajka gotujemy na twardo- studzimy. Na szynkę kładziemy ćwiartki
W kuchennym oknie Ewyprzed wami cudowna babeczka. Smaczna i mięciutka. Do kawy i herbatki :).Składniki:3/4 opakowania masła roślinnego (ok. 200g)3 jajka3/4 szklanki cukru pudrusok z 1/2 cytryny5 łyżek jogurt naturalnegoszklanka mąki3/4 szklanki mąki ziemniaczanejłyżka proszku do pieczeniakilka kropli aromatu waniliowegoWykonanie:Masło przerzucamy do miski i ucieramy na puszek, następnie dodajemy: żółtka, cukier, sok z cytryny, śmietanę, aromat i dokładnie ucieramy.Następnie
Moje pyszne gotowaniesię pochwalić, że jadłam pyszną smażoną rybę nad morzem. 9.Czy jest smak, którego nie znosiłeś/aś w dzieciństwie, a teraz się do niego przekonałeś/aś?-Chyba jogurtów, większości, a szczególnie naturalnych.10.Czy w mieście, w którym mieszkasz, jest jakaś knajpa, kawiarnia, którą polecił(a)byś turystom-sam(a) lubisz tam chodzić, bo ma ciekawy klimat albo niecodzienną ofertę
Moje pyszne gotowanierazem czas na racuchy drożdżowe, których wykonanie na pewno zajmie więcej czasu niż racuchów na jogurcie, ale są chyba smaczniejsze ;) a kiedy robię je, w domu pachnie jakbym robiła pączki. Polecam zrobienie jednych i drugich, a w komentarzach możecie opisać swoje wrażenia smakowe lub podać inne przepisy na racuchy, które wykonujecie w domu.Składniki:300 g mąki pszennej40 g drożdży2
upichcicSałatki, które najchętniej przygotowuję, to te z serii "na winie" czyli co-się-nawinie-to-do-sałatki. Taka sałatka pozostawia swobodę i pozwala na improwizację, która
Codzienna kuchnia niecodziennapieprzem. Czasami dodaję również przeciśnięty przez praskę czosnek, ale tym razem obyło się bez niego :)Zupa jest na tyle sycąca, że wystarczy do niej dodać kleks śmietany lub naturalnego jogurtu :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaminut. Zmiksować i doprawić solą i ostrą papryką. Polecam Wam płatki chili, które można kupić w małych szklanych młynkach - sprawdzają się rewelacyjnie.Zupę można podać z jogurtem naturalnym lub śmietaną, posypaną uprażonymi pestkami z dyni. Ja ograniczyłam się do dodatku śmietany i pajdy pszennego chleba upieczonego z ziołami i żółtym serem.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennarękach gości :) Kilka razy właśnie w taki sposób przygotowywałam "babskie ploteczki" i były to imprezy znacznie weselsze niż klasyczne, kiedy goście grzecznie siedzą za stołem.Sos czosnkowy:kubeczek gęstego jogurtu naturalnego (lub kwaśnej śmietany),kilka zmiażdżonych lub roztartych ząbków czosnku (do smaku),sól, świeżo zmielony pieprz (do smaku),opcjonalnie można dodać trochę majonezu, ale nie jest to konieczne.Wszystkie
Codzienna kuchnia niecodziennasię (można wykorzystać kratkę z piekarnika) i po chwili podawać na stół. Pizza powinna być chrupiąca ale jednocześnie miękka.Jako dodatek proponuję sos czosnkowy:kubeczek kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego,starty na średniej tarce czosnek - ilość według smaku,sól, biały pieprz - ilość według smaku.Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na kilka minut, żeby się "przegryzło". Można dodać
Codzienna kuchnia niecodziennaDzisiaj podzielę się z Wami sposobem na wykorzystanie wytłoków z sokowirówki, których zawsze szkoda mi wyrzucać. Można zasypać je lekko cukrem lub polać miodem, do tego naturalny jogurt i gotowy deserek. Można też upiec ciasto , tak jak ja to zrobiłam tym razem. Sok robiłam nie tylko z marchewki, ale również z selera, jabłka i pomarańczy. I te wszystkie
Codzienna kuchnia niecodziennaSmażyć na złoty kolor z obu stron, na średnio rozgrzanym oleju. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.Podawać z sosami na bazie jogurtu, pikantnymi sosami pomidorowymi lub mięsnymi.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaniewielkim ogniu zupę. Po włożeniu pulpecików wsypać makaron i wszystko razem ugotować do miękkości.Zupę podawać posypaną zieloną pietruszką. Dodatek śmietany lub jogurtu nie jest konieczny. Zupa nie przypomina zupy - krem, jest lekko zawiesista (od makaronu gotowanego w niej), ma delikatny smak. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennapudełeczka i zabrać ze sobą do pracy.Składniki:2 małe brokuły lub 1 większy,2 piersi z kurczaka,puszka kukurydzy,ser feta,3-4 łyżki majonezu,1 mały jogurt naturalny,sól, pieprz cayenne lub ostra papryka,odrobina oleju do przesmarowania patelni.Piersi z kurczaka oczyścić z ewentualnych błon, opłukać w zimnej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przyprawić
Codzienna kuchnia niecodziennarosołowaząbek czosnkuzioła: bazylia, pietruszka, oregano 100 g sera Brie pokrojonego w plastry4 tortillesałata (tutaj wybór zależy od nas ja miałam rukolę)1 czerwona cebulakilka łyżek sosu czosnkowego (majonez, jogurt naturalny,czosnek)Smażymy na łyżce oleju cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy ciecierzycę i pomidory. Podlewamy wodą.Gotujemy przez 10 minut. Dodajemy zioła, próbujemy i jeśli trzeba doprawiamy solą
NA MOIM TALERZU