snackSkładniki.10 dag marchwi2 jajka50 ml oliwy z oliwek1/2 łyżeczki soli15 dag maki pszennej2 łyżeczki proszku1 łyżka orzeszków ziemnych wiórki1 łyżka parmezanu startego1 łyżka natki pietruszkipieprzNadzienie.20 dag twarogu50 ml jogurtu naturalnego1 łyżeczka chrzanupieprz białyPrzybranie.1 marchew ugotowanakiełki rzodkiewkiWykonanie.Obraną marchewkę drobno zetrzeć.Jaja wymieszać z oliwka i solą. Mąkę wymieszać z proszkiem, orzeszkami, pietruszką i parmezanem i stopniowo dodawać
Kulinarny karnet Christopheraopakowanie sera feta1 opakowanie słonecznika łuskanegoWYKONANIE:Brokuły ugotować w osolonej wodzie.Ser pokroić w kostkęSłonecznik uprażyć na patelni.Następnie połączyć składniki naprzemiennie. Przepis na SOS CZOSNKOWY;SKŁADNIKI:1 duży jogurt naturalny4 łyżki majonezu2 łyżki soku z ananasa2-3 ząbki czosnku1 łyżka sosu sojowegopieprzWYKONANIE:Połączyć wszystkie składniki i schłodzić
Serce zamknięte w formie pysznościSezon na dynię trwa już od pewnego czasu. Uwielbiam to warzywo, bo można z niego zrobić absolutnie wszystko od zup, kremów i "kotletów" po wypieki - bułeczki
CiastkozercyGotujemy ok. 10-15 minut pod przykryciem. Po tym czasie dorzucamy zioła i blendujemy całość (najlepiej blenderem ręcznym) na krem. Przyprawiamy porządnie solą i pieprzem. Ozdabiamy ziołami lub kleksem jogurtu. Zupa krem z cukinii najlepiej smakuje z grzankami. Post Zupa krem z cukinii pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakucebulę ) i druga podawana jako dodatek do pieczonych mięs, sztuki mięsa z rosołu lub kiełbasy z grilla. Sałatka w zależności od upodobania i potrzeb jest mieszana z olejem, jogurtem lub majonezem.Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnisolą i pieprzem.A teraz zajmujemy się naszym dipem:Mieszamy ser z przygotowanym wcześniej cosnkiem, dodajemy koper, sól, pieprz do smaku i łączymy składniki śmietaną. Ja osobiście wolę z gęstym jogurtem naturalnym, ale każdy zrobi tak jak chce i lubi! :)Odstawiamy nasz dip i smażymy na wolnym ogniu nasze placuszki. Forumujemy je jak placki ziemniaczane, Im bardziej będą wypieczone tym lepiej
Kuchnia moimi oczamibezglutenowy):Prażone ziarna słonecznika i sezamu, orzech arachidowy kostka + cynamon, kardamon, goździki."Cynamonowy Raj to starannie dobrana kompozycja prażonych ziaren i korzennych przypraw, dzięki której Wasze desery, lody, jogurty i ciasta zyskają nowy, niepowtarzalny smak. - Słonecznik, dzięki zawartości witaminy E i cynku, dba o zdrowie skóry, paznokci i włosów. Sezam to bogate źródło m.in. wapnia, magnezu i białka
Wypisz Wymalujtartego sera (u mnie trochę mozarelli oraz parmezanu) sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskieOpcjonalnie: 1 mała cebula, szynka (boczek również pasuje!)*wersja fit: zamiast śmietany można dodać mały jogurt naturalnyPrzygotowanie:Piekarnik nagrzać do 200'C.Formę wysmarować masłem oraz przeciętym czosnkiem (nada to świetnego aromatu!).Surowe ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki, dosłownie kilka mm (inaczej będą twarde
Kitchens Alphabetdodatkiem dojrzałej gruszki i czekolady mlecznej. Smacznego!SKŁADNIKI:- 2 szkl. mąki pszennej- 2 jaja- 3/4 szklanki oleju- 1 szklanka cukru- 2 łyżeczki kakao- 3 łyżki mleka- 1 łyżka jogurtu- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia- cynamon, kardamon, wanilia- 1 duża gruszka pokrojona w kosteczkę- czekolada mleczna cała tabliczka lub czekoladowe kuleczkiJajka wybij do miski dodaj cukier, ubijaj robotem
SMYKWKUCHNIGranola, czyli chrupiąca mieszanka różnego rodzaju płatków zbożowych, owoców suszonych, migdałów i miodu. Najlepsza z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami. Moje ulubione zdrowe śniadanie :)Składniki:szklanka płatków owsianychSzklanka płatków orkiszowych1/2 szklanki ziaren słonecznikałyżeczka cynamonu1/2 szklanki mioduszklanka posiekanych migdałówszczypta soli2 łyżki oleju słonecznikowegoszklanka rodzynek/żurawiny/moreliPiekarnik nastawić na 170 stopni C. Płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.Wszystkie suche składniki oprócz suszonych
wyzwania kuchennekwaśne można dodać odrobinę cukru kryształ. Druga warstwa to również ryż, na wierzch odrobinę jabłek. Naczynie zakrywamy i zapiekamy w temperaturze 180 stopni ok. 15 min. Podajemy polane jogurtem, który możemy również posłodzić. zapiekanka z ryżu i jabłekzapiekanka z ryżu i jabłekzapiekanka z ryżu i jabłekSMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój
W kuchennym oknie EwyNawet nie wiedziałam, że pierwsza zjedzona owsianka może tak wzruszyć. Serio! A kupa?! Klękajcie narody!Dlatego postanowiłam sobie przypomnieć te smaki. Te zapachy. Po prostu... moje dzieciństwo!szklanka jogurtu waniliowego (naturalnego lub kefiru)2 żółtka3 łyżki stopionego masła2 białkałyżeczka cukruszklanka mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniapół łyżeczki sody oczyszczonejcynamon (opcjonalnie, wg uznania)oliwa do smażenia2 jabłkaW jednej miseczce połączyłam suche składniki
bastalenaszczypiorkiem i rzodkiewką, dziś dorzuciłam jeszcze świeżego ogórka.Wersja podstawowa gziku to po prostu twaróg, śmietana i szczypiorek.Składniki:twaróg (miałam akurat już zmielony)śmietana 12% (można użyć jogurt)szczypioreksól, pieprzrzodkiewkaświeży ogórekkoperekWykonanie:Twaróg wymieszać ze śmietaną, dodać pokrojoną w kosteczkę rzodkiewkę, pokrojony drobno ogórek zielony, szczypior, sól, pieprz i koperek. Wszystko dokładnie wymieszać, schłodzić w lodówce
Walijskie Pichceniemozna uzyć z puszki)kawałek arbuzaWykonanie:Owoce wymagające obrania - obieramy, kroimy w dużą kostkę. Mieszamy w salaterce i chłodzimy w lodówce. Oczywiście jest to najprostrza wersja, którą można wzbogacić jogurtem... cukrem... śmietanką...a nawet i miodem. Ja jednak najbardziej lubię owoce w ich dziewiczej, naturalnej postaci bez dodatkowych ... kalorii
Walijskie Pichceniekorzystamy z młodej kapusty i robimy szybkie, letnie bigosiki. Ale lato i upały już za nami, tak więc postanowiłam ugotować bigos. Taki prawdziwy, kaloryczny (tak, tak ... nie samym jogurtem człowiek żyje) na golonce, z dużą ilością mięsa, grzybów ... do tego tylko, już potem pajda chleba i cóż chcieć więcej?Pewnie ile każdy z Was ma swój niezawodny i wypróbowany
Walijskie Pichcenie