jogurt - 6012 przepisów (strona:284/401)

Zupa krem z kalarepy z lubczykiem-wegeteriańska 164

lubczyk i gotowac ,az kalarepka zmieknie,okolo 30 minut.Gdy uzywam swojej kalarepki z wlasnego ogrodka jest miekka juz po 15 minutachZZmiksowac i gotowe.Podawac z kleksem smietany lub jogurtu greckiegoTa na gornym zdjeciu jest ciemnozielona,bo gotowana i zmiksowana z listkami.Jednak duzo delikatniejsza i subtelniejsza w smaku jest zupa z samych bialych czesci kalarepki.Taka mi bardziej smakuje.Ta na zdjeciu ponizej.Zreszta wyprobujcie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kompot morelowy,jak zdrowe sa morele? 198

blonnika,ktory swietnie reguluje przamiane materii ,no i wiekszosci morelowych "skarbow" .Swieze morele warto rowniez wykorzystac jako naturalny kosmetyk.Przygotowanie maseczki nie sprawi problemu.Wystarczy wymieszac rozgnieciona morele z 1 lyzka jogurtu i odrobina miodu i polozyc na twarz.Doskonale poprawi kondycje skory wysuszonej na sloncu i wietrze.Uff..zebralo sie tego troche. Mam nadzieje,ze te wszystkie "za" przekonaly Was ostatecznie,nawet jesli

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik z dynia ,mlekiem kokosowym i amarettini 172

tylko wyjatkowy ,a wrecz doskonaly - aksymitny i bardzo kremowy w smaku.To dodatek kremu kokosowego nadaje sernikowi owa jedwabistosc.Zachecam do stososowanie mleka kokosowego jako zamiennika dla smietany kremowki i jogurtu greckiego,nie tylko ze wzgledow smakowych,ale przede wszystkim zdrowotnych.Tluszcze zawarte w mleku kokosowym sa niezwykle korzystne dla naszego zdrowia.Jesli nigdy nie piekliscie sernika z dodatkiem dyni,goraco polecam i zapraszam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Placki ziemniaczane 164

podczas tarcia odlac.Dodac jajka i make oraz sol i pieprz.Calosc wymieszac.Rozgrzac olej na patelni.Klasc niewielkie kupki ciasta,splaszczyc i smazyc z obydwu stron na zloty kolor.Podawac ze smietana lub jogurtem posypane cukrem.Ten wariant to moj ulubiony.Choc niektorzy uwazaja,ze cukier i cebula sie wykluczaja smakowo.Moze,ale nie w plackach ziemniaczanych.Swietne sa rowniez z musem jablkowym.Wariant wytrawny z sosem pieczarkowym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Surówka z pora z jabłkiem 139

dlugosci iumyc rozchylajac poszczegolne warstwy.Do przygotowania tej surowki potrzebne beda tylko biale czesci pora.Skladniki na 2 porcje:2 pory-tylko  jasna,delikatna czesc1 jablko2 czubate lyzki jogurtu greckiego lub smietanysok z cytryny2 lyzeczki miodu lub cukru2 szczypty solikoperekWykonanie:°Dokladnie umyte pory pokroic w cienkie polplasterki,wymieszac z sola,mocno ucisnac i odstawic.°Jablko obrac i zetrzec na grubych oczkach

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem porowo-ziemniaczana 143

minut.Usunac listek laurowy i zmiksowac calosc na gladki krem.Zupe rozlac do miseczek.Podawac ze szczypiorkiem i wczesniej przygotowanymi paseczkami z pora.Uwagi.podanie zupy mozna urozmaicic dodatkiem galki muszkatalowej,kminku,kleksa jogurtu, pieprzu cayenne,czipsa z przyrumienionego boczku lub prazonej cebulki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa pieczarkowa-pyszna.Znaczenie zup 236

dolozyc 2-3 garstki skruszonego w dloniach makaronu.Dodaje pokruszone spätzle.Dodac sol.Gotowac okolo 15 minut.Wylaczyc i zostawic na ogniu,by makaron apetycznie napecznial.Doprwawic swiezo zmielonym pieprzem.na talerzu przybrac kleksami jogurtu i sowicie posypac zielona pietruszka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rzodkiewki gotowane 114

minut.Im dluzej sie gotuja ,tym bardziej traca kolor.Powinny jednak pozostac jedrnepodawac z maselkiem i posypane koperkiemUWAGI:same bez dodatkow sa rownie smaczne.Pasuja do nich takze wszystkie sosy na bazie jogurtu z ulubionymi dodatkami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik kokosowy z jagodami 134

kuchni sie oplacaja.Najsmaczniejsze potrawy powstaja wtedy,gdy sie zupelnie tego nie spodziewamy.Dodatek mleka kokosowego ,oprocz bardzo milego ,delikatnego kokosowego posmaku czyni sernik niebywale kremowym i aksamitnym.Tu opuscilam dodatek jogurtu greckiego,pojawiajacy sie w moich ostatnich sernikach,a ser polaczylam z cala puszka mleka kokosowego bez odzielania jego bialej czesci.Smakuje bajecznie.Bardzo polecam ,bo taki sernik mozesz upiec tylko w sezonie jagodowym.Skladniki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gyros z karkowki i przepis na orginalne tzatziki z Krety 221

gyros z puree ziemniaczanymw miedzyczasie przygotowac tzatziki.Ogorka obrac ze skorki i zetrzec na duzych oczkach tarki.Posolic i odstawic,by puscil sok.Odsaczyc dokladnie ogorka na sitku nastepnie polaczyc z jogurtem,posiekanym czosnkiem,octem winnym i oliwa.Doprawic sola i pieprzem z mlynka do smaku.Dodac posiekany koperek lub szczypiorekgyros podawac z tzatzikami i ulubionymi dodatkami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Orkiszowe kluski drożdżowe na parze - buchty,pampuchy 165

wyrośnięcia.Korzyść jest taka,że przygotowując ich większą ilość mamy przynajmniej 2 obiady za jednym zamachem.Kluchy przygotowałam w całości z mąki orkiszowej.Swietnie smakują na słodko z owocami i jogurtem,są również smacznym dodatkiem do wszystkich dań mięsnych z sosami,pyszne np. z pieczenią cielęcąSkładniki na 10 klusek:300-350 g mąki orkiszowej 700100 ml mleka2 dkg drożdży świeżych

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik z polewą 146

Spód :1 łyżka kakao rozpuszczalnego250 g herbatników typu petitki150 g margaryny KasiaMasa :1 kg serka śmietankowego ( Juliko w wiaderku )5 jajek200 g jogurtu śródziemnomorskiego150 g cukru1 budyń waniliowy ( 40 g )1 łyżka ciemnego kakao100 g polewy deserowej w drażetkach2 łyżki słodkiej śmietanki 30%50 polewy białej w drażetkach1 łyżka słodkiej śmietanki 30%kolorowa posypka do ciastRozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Sałatka z pomidorów i rzodkiewki 320

pokroić na ćwiartki a następnie w grubsze paski, rzodkiewki pokroić w plasterki a osuszony szczypiorek posiekać. Wszystkie te składniki wrzucić do miski, dodać potrzebne do smaku  przyprawy i jogurt grecki po czym wymieszać sałatkę. Gotową sałatkę zostawić  na kilka minut do przegryzienia się smaków. Taką sałatkę można podać do obiadu lub na lekką kolację z pieczywem posmarowanym masłem

Ewa w kuchni
Faszerowane ogórki 167

niedzielę mogą zrobić rodzince takie fajne ogóreczki.2 - 3 grubsze ogórki ( w zależności od wielkości )150 g półtłustego twarogu1/2 małej cebuli1 mała papryka1 łyżka posiekanej natki pietruszki1 łyżeczka jogurtu naturalnegosól morska do smakupieprz kolorowy do smakuPaprykę umyć, usunąć z niej gniazdo nasienne i pokroić w drobną kostkę, tak samo pokroić cebulę.Twaróg umieścić w miseczce, rozgnieść widelcem, dodać pokrojoną paprykę

Ewa w kuchni
Przyprawy Bella - Bis ( test ) 116

Dostałam do przetestowania zestaw przypraw Bella-Bis. Na pierwszy ogień poszedł sos czosnkowy do przygotowania którego potrzebujemy jogurt naturalny i majonez. Sos czosnkowy to mieszanka przypraw w skład której wchodzą : warzywa suszone, cukier, sól, czosnek, bazylia, koperek, pieprz biały, kwasek cytrynowy, ekstrakt drożdżowy, ekstrakty przypraw, zagęstnik. Produkt ten jest wolny od GMO, bez konserwantów i glutaminianu sodu. Do gotowego sosu

Ewa w kuchni

Proponowane wyszukiwania