słodkie samo w sobie. Nie robiłam zdjęć z etapów, ponieważ ciasto jest tak proste w wykonaniu, że tak naprawdę to nie było czemu tych zdjęć robić :) Składniki: małe opakowanie jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju słonecznikowego 2 duże jajka (u mnie L) 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru Piecyk
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comzioła prowansalskie papryka słodka mielona Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 125 gramów margaryny Kasi 1 jajko + 1 jajko do posmarowania pasztecików 15 gramów świeżych drożdży 1/2 szklanki jogurtu naturalnego Najpierw przygotowujemy farsz, ale w pierwszej kolejności proponuję wyjąć z lodówki margarynę, żeby trochę zmiękła. Łatwiej będzie ugnieść ciasto Podsmażamy na małym ogniu cebulkę posiekaną w malakserze i odkładamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.composypać siekanym koperkiem Doprawić odrobiną soli i pieprzu Zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym przez około 15-20 minut Podałam z kaszą i zieloną sałatą z jogurtem naturalnym. Rybę można także ugotować na parze lub usmażyć na patelni. Smacznego :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comRozgrzać na patelni olej rzepakowy i smażyć rybę na niewielkim ogniu z obu stron, na złoty kolor Czego chcieć więcej? :) Może jeszcze ewentualnie kaszy gryczanej oraz zielonej sałaty z jogurtem naturalnym kozim i jajkiem na twardo drobno posiekanym :) Moja córka oczywiście z frytkami... O masz... ;) To jest ryba! Na zdrowie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdzisiaj zaczęłam dzień. Lassi truskawkowe wspaniałe na upalne dni. Potrzebujemy tylko kilka składników, żeby zrobić ten orzeźwiający i zdrowy napój. 400 g truskawek 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 płaska łyżeczka cynamonu szczypta kardamonu Wszystkie składniki miksujemy w blenderze i gotowe. Napój wkładamy do lodówki
noteskulinarnyfigaDrugą Naszą propozycją na zdrowsze frytki są te - zrobione z marchewki. Smakowały bardzo dobrze, szczególnie z lekkim sosem koperkowym na bazie jogurtu. Frytki marchewkowe SKŁADNIKI: 2 duże marchewki (ok 300 g) 1 łyżka oliwy z oliwek papryka słodka w proszku sól Marchewki obieramy i kroimy na słupki jak frytki tylko troszkę cieńsze. Przekładamy do miski i posypujemy słodką papryką
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkitematem przewodnim będzie właśnie dynia. Zupa - krem z dyni SKŁADNIKI: 1 kg dyni 200 ml mleka bulion warzywny 3 ząbki c zosnku pieprz sól zielenina do dekoracji gęsty jogurt naturalny lub śmietana groszek ptysiowy Dynię obieramy ze skórki, usuwamy środek z pestkami i kroimy w kostkę. Dynie przekładamy do garnka, zalewamy mlekiem i ciepłym bulionem, tak aby zakryć dynie
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCiasto rozwałkowujemy, szklanką wycinamy kółka, nakładamy na środek łyżeczkę truskawek i sklejamy. Wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy 3 minutki od wypłynięcia na wierzch. Podajemy z jogurtem lub śmietaną i cukrem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiproszku do pieczenia 2 łyżki serka homogenizowanego naturalnego 1 łyżka miodu olej kokosowy do smażenia Na mus: 1 dojrzały banan 1 łyżka serka naturalnego 1 łyżka miodu 1 łyżka jogurtu naturalnego szczypta przyprawy korzennej lub cynamonu PRZYGOTOWANIE: Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenną. Dodaję jajko, miód oraz serek i mieszam całość do połączenia składników. Na patelni rozgrzewam
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiOstatnio dość często miałam ochotę na kluski leniwe. Muszę się przyznać, że uwielbiam ich smak, najlepiej z dodatkiem jogurtu i owoców, lub same utaplane w cukrze. Aby jednak się Nam nie znudziły postanowiłam urozmaicić tradycyjne kluski leniwe różnymi dodatkami. Jednym z pomysłów było dodanie do nich suszonej mięty i muszę przyznać że pomysł był trafiony. Kluski nabrały orzeźwiającego aromatu
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiskórki, skrapiamy sokiem z limonki, dodajemy obranego banana i kiwi oraz listki z natki pietruszki. Całość miksujemy. Dolewamy maślankę naturalną i miksujemy ponownie. Maślankę możemy zastąpić kefirem lub jogurtem. Dosypujemy czarny sezam i mieszamy całość łyżką. Rozlewamy do szklanek i posypujemy z wierzch sezamem. W paczuszce od firmy Skworcu znalazło się opakowanie czarnego sezamu Czarny sezam jest kaloryczny ale dodaje
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisycące i soczyste. Prażony słonecznik wieńczy całość chrupiącego jedzonka. 5 - 6 łodyg selera naciowego 1 jabłko 1 łyżka uprażonego słonecznika Sos: 2 łyżki soku z cytryny 2 - 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka majonezu sól pieprz Seler umyć i pokroić w poprzek na cienkie kawałeczki. Jabłko obrać ze skórki i pokroić na kawałeczki wielkością pasujące do selera. Ziarno słonecznika
Kuchcik gotujekażdemu :) Polecam! Składniki na 2 wysokie pucharki: 500 g truskawek 300 g schłodzonej śmietany 36% * 75 g bez 2 łyżeczki cukru pudru * W wersji "fit" połowę śmietany można zastąpić jogurtem greckim. 250 g truskawek lekko rozgnieść widelcem, wymieszać z 1 łyżeczką cukru. Śmietanę ubić, pod koniec dodać 1 łyżeczkę cukru. Bezy połamać na mniejsze kawałki i dodać do śmietany. Delikatnie
maniapieczeniaświeżego szpinaku, wtedy należy mniej więcej dwie garści umytego szpinaku zmiksować z mlekiem na gładka masę, a następnie dodać pozostałe składniki. ser: 300 g półtłustego twarogu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru pudru Wszystkie składniki rozgniatamy widelcem, można je również zmiksować na gładką masę. Serem smarujemy naleśniki, składamy w trójkąt zwijamy w rulon. Przed podaniem podgrzewamy. Smacznego
bistro mama