SKŁADNIKI:1 pęczek botwiny (buraczków z liśćmi)1 młoda pietruszka2 młode marchewki1 młody por1/2 młodego selera3 młode ziemniaki3 łyżki śmietany 18% lub jogurt1 kostka rosołowasól
kulinarnyJaoliweknatka pietruszkipomidorki koktajlowebazyliasól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę z czosnkiem. Dorzucamy startą marchewkę i posiekanego pora. Dodajemy świeże i dobrze umyte kurki. Wszystko dusimy pod przykryciem. Dodajemy jogurt lub śmietanę. Doprawiamy przyprawami : bazylią, solą i pieprzem. W między czasie wstawiamy makaron do gotowania (aldente do 8 min.) Do ugotowanego i odcedzonego makaronu dodajemy usmażone kurki. Posypujemy świeżo posiekana natką
kulinarnyJabardzo płytko i pewnie dlatego jako pierwsza się pojawiła.Po prawej stronie jest mieszanka szałwii, rozmarynu i tymianku. Na początek wysiałam nasiona w pudełkach po lodach. Podobno opakowania po jogurtach to najpopularniejsze pojemniki na pierwszy wysiew.Największy problem miałam z doborem ziemi. Przeczytałam, że zioła nie powinny być sadzone w ziemi do kwiatów, ani żadnej innej, która zawiera dużo "chemii
W kuchni wieczoremszaszłyki (jak na zdjęciu na górze). Smażyć na patelni grillowej lub prawdziwym grillu :)Kiedy jagnięcina będzie gotowa, doprawić sałatkę, dodać do cebulki pietruszkę. Podawać z chlebkami pita i jogurtem. Każdy może sobie zrobić mini kebaby wkładając do chlebka porwane mięso, sałatę, cebulkę i jogurt.Smacznego
W kuchni wieczoremzakupy dzień wcześniej. Warto dać mięsu te 12 godzin w marynacie. Oczywiście można też skrócić je do 3-2 godzin, ale to już nie do końca to samo :)Składnikimarynataszklanka jogurtu naturalnego2 ząbki czosnku1 łyżka posiekanego świeżego imbiru1,5 łyżeczki kminu rzymskieg1,5 łyżeczki ziaren kolendry2 ziarna kardamony zielonego1/2 łyżeczki czarnego pieprzu1/4 łyżeczki chilli pieprz cayenne1/4 łyżeczki kurkumy4 łyżeczki koncentratu pomidorowegosólpozostałe1kg
W kuchni wieczoremmasło nie zbrązowiało). Smażymy małe, cienkie placuszki na średnim ogniu, około 1.5 minuty z jednej strony. Następnie dosmażamy z drugiej.Posypujemy cukrem pudrem, bądź polewamy śmietaną (albo jogurtem naturalnym).Smacznego
Słodkie Przyjemnościproszkiem do pieczenia (lekko mieszając) oraz dorzucamy starte na dużych oczkach jabłka. Mieszamy.Na rozgrzaną patelnie wlewamy olej i smażymy małe placuszki do zarumienienia z obu stron.Możemy podawać z jogurtem naturalnym, śmietaną albo posypywać cukrem pudrem. Ja jednak lubię je jeść bez dodatków :)Smacznego
Słodkie Przyjemnościcukru - można pominąćSposób przygotowania:Truskawki myjemy, osuszamy i oczyszczamy z szypułek, wrzucamy do blendera. Kiwi obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki, to samo robimy z ogórkiem.Całość zalewamy jogurtem i ewentualnie posypujemy cukrem. Miksujemy około 1-2 minut.Podajemy schłodzone.Na zdrowie
Słodkie Przyjemnościktórego się jeszcze nie uczyłam ;). Miłego dnia!"Składniki na 4-5 porcji:200 g mąkiszklanka wody2 jajkałyżeczka oliwy z oliwekszczypta soliDodatkowo :300 g kurekopakowanie fety - 45% tłuszczumały jogurt naturalnysól i pieprz10 szparagówłyżeczka majonezuSposób przygotowania:Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajka, oliwę. . Mieszamy, a następnie dodajemy wody - wody powinno być tyle ile wchłonie ciasto - powinno być płynne
Słodkie Przyjemnościtłuszczem i posypanej mąką/bułką tartą.Pieczemy około 40 minut w 180`C do zarumienienia się ciasta. Studzimy w formie.Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i wrzucamy do blendera, zalewamy jogurtem i miksujemy na mus. W tym czasie do szklanki z letnią wodą wsypujemy żelatynę i mieszamy, następnie przelewamy ją do truskawek i ponownie miksujemy.Ostudzone ciasto kroimy wpół. Spód wstawiamy ponownie
Słodkie Przyjemnościwrzącej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Gotujemy około 8 minut. Wyławiamy i przekładamy do naczynia z zimną wodą, aby nie straciły sprężystości i koloru.Przygotowujemy dip jogurtowy:Do szklanki przelewamy jogurt, dodajemy sól i pieprz, pół łyżeczki musztardy i mieszamy.Pomidory myjemy i kroimy na ćwiartki, ogórek obieramy i kroimy na plasterki. Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki.Pierś
Słodkie Przyjemnościtrzymać w lodówce do czasu aż będziemy je chcieli usmażyć. Jednak najlepiej smakują gorące, więc koniecznie trzeba je smażyć przed samym podaniem. Ja zwykle podaję je z majonezem/ jogurtem z dodatkiem posiekanych ziół, czosnku, soku z cytryny i odrobiny pieprzu i/lub posiekanych oliwek. Ale można podawać je z innymi sosami również. Zapraszam na faszerowane pieczarki z kremowym serkiem.Pieczarki faszerowaneSkładniki
UgotujmyTo.plsałaty rzymskiej lub główka lodowej opakowanie mozzarelli mini ok. szklanki czerwonej fasoli odsączonej z puszki opakowanie pomidorków koktajlowych pół czerwonej cebuli mały słoik zielonych oliwek (niekoniecznie) Sos: mały kubek jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu sok i skórka starta z połowy cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka ziół do pizzy sól i biały pieprz szczypta cukru Składniki sosu wymieszać, schłodzić. Sałatę
Czerwień i błękitBabka wyszła troszkę zieleńsza ale w smaku nie zauważyłam różnicy - nadal była puszysta, wilgotna i miała maślany aromat. Polewa kukułkowa fajnie się z nią komponowała. Przepis:1/2 szklanki jogurtu naturalnego1/2 szkl cukru1/3 szkl oliwy z oliwek2 jaja1 i 1/2 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniaPolewa:300g cukierków kukułek100ml śmietanki 30%1 łyżka spirytusu (lub likieru np śmietankowego)Formę
happycreatiff.blogspot.comgroszek zielony-ser edamski-pieprz, sól-jabłkoPor siekamy na wiórki, zagniatamy mocno w garści, na grubej tarce trzemy jabłko i ser, dodajemy groszku. Mieszamy z łyżką majonezu i łyżką jogurtu naturalnego. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu.Smacznego
BaRepas