kurczaka; - po pół brokuła i kalafiora (mogą być mrożone); -0,5 kg ziemniaków; -2-3 marchewki; -5 dag sera żółtego; - 1 duża cebula; - pół szklanki rosołu lub przecedzonej zupy jarzynowej; - sól, pieprz, oregano, Wykonanie: 1. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w plastry, włóż do garnka, zalej wrzątkiem dodając łyżeczkę soli. Gotuj do miękkości i odcedź. 2. Kalafior i brokuł umyj
dom-agi.plżadnej innej porze roku nie przygotowuję tylu dań, które kojarzą się z dzieciństwem. Gołąbki, pierogi, ryż na mleku, ryż z jabłkami, racuchy, szarlotki, placki ziemniaczane, mielone z buraczkami, zupy jarzynowe, krupnik i obowiązkowo rosół. Czytaj więcej
bistro mamatakim lunchu wszyscy byliśmy pełni aż do godziny 21 :) (A wybraliśmy się tam o 13:00).Oprócz kanapek spróbować można również Velouté de légumes (Czyli gęsta kremo-zupa jarzynowa) oraz popularne w tym okresie ostrygi! Sprzedawca rezydujący na zewnątrz, otwierający ostrygi z prędkością światła, swoim śmiesznym (dla mnie południowym) akcentem zachęcał przechodniów do próbowania wyrobów.Jeśli będziecie kiedyś
Kitchens AlphabetWłoską kapustę uwielbiam pod wieloma postaciami. Najczęściej robię z niej gołąbki, ale smakuje wspaniale również w zupie jarzynowej, czy jako jedno z warzyw dodawanych do rosołu. Próbowaliście kiedyś faszerować włoską kapustę? Nie? No to dzisiaj zapraszam Was do spróbowania takiego własnie sposobu na włoską kapustę.Składniki:niezbyt duża włoska kapusta,masa mięsna na gołąbki w ilości
Codzienna kuchnia niecodziennaZupa z cukinią i zacierkami...Niezwykle delikatna.Pełna warzyw.Pysznie zdrowa!Smacznego! Składniki:1 mała cukinia;1 duża marchewka;1 pietruszka;Biała część pora;1/4 korzenia
Gospodyni MiejskaZupa z jarmużem, chorizo i czerwoną fasolą...Rozgrzewająca, delikatnie pikantna, jesienna zupa.Gęsta od ziemniaków i czerwonej fasoli.Pełna zielonych liści jarmużu i kawałków pomidorów.Z
Gospodyni Miejskapieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba kalafior różyczki, pokrojoną marchew ugotować w osolonej wodzie na "al dente" i wylać na sito - wywar można wykorzystać do zupy jarzynowej kalafior i marchew rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków i dodać pozostałe składniki /bez oleju/ i dobrze wymieszać masa ma być zwarta, jeśli trzeba to dosypać odpowiednią ilość więcej tartej bułki
W Mojej Kuchni Lubięzrobić prosty sos pomidorowy taki jak do pulpetów lub sos salsa. Została mi jeszcze odrobina z główki kapusty, pokroiłam i ugotowałam w sosie. Można też ją wykorzystać do zupy jarzynowej
Proste Potrawyzalewam przecierem pomidorowym. Kiedy przyjdą chłodniejsze dni mogę przyrządzić ją na gorąco - wystarczy dodać podsmażoną kiełbasę, cebulę i ziołowe przyprawy. Wykorzystam ją też na pewno w jakiejś zupie jarzynowej albo zapiekance. Polecam ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzadworze tak zimno i strach wychylać nos spod koca, postanowiłam porozpieszczać Wasze brzuszki smaczną, sytą i wegetariańską zupą. Od małego dziecka uwielbiam smak brukselki. Kiedy mama robiła zupę jarzynową, z niezapomnianych mrożonek, wtedy niepostrzeżenie wkradałam się do kuchni i chochelką wyjadałam wszystkie brukselki z garnka. Aż dziw, że nikt się nie zorientował, kto jest tym brukselkowym potworem :). Musiałam działać
Przepisy Aleksandryjest w zasadzie tradycyjny taki jak do gołąbków czy innych faszerowanych warzyw. Zmieniłam sos do nich. Z reguły to co wydrążyłam z kalarepek mroziłam by potem wykorzystać do zupy jarzynowej. W tej wersji gotuję obok kalarepy , miksuję i robię na tej bazie sos koperkowy. Czas : 1 godzina Składniki : 2 duże kalarepy 10 dag chudego mięsa wieprzowego ( użyłam kawałek
Buniabaje w kuchniKupuję puszki żółtej , zielonej lub mieszanej i jak trzeba po prostu otwieram. Mam na jarzynkę ( z bułką tartą na masełku), do omletów, duszonek typu giuwecz lub wszelkiego rodzaju zup jarzynowych. Pewnie , że nie jest to to samo co świeża fasolka - ale tą kupuję w sezonie. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnitłuszczu * lekki napar z ziarenek łagodzi zaburzenia żołądkowe * wykorzystuje się ziele do marynat, potrawek z drobiu, cielęciny i sosów do mięs * przyprawa idealna do warzyw, ryb i zup jarzynowych * dodana w niewielkiej ilości do kompotów i deserów podnosi ich walory smakowe ANYŻ GWIAZDKOWY * przyprawą są suszone owoce wiecznie zielonego drzewa rosnącego w krajach tropikalnych * maja kształt gwiazdek
Magiczne Życie Martysobie takie zrobić. Przygotowuje się je szybko - znikają jeszcze szybciej :) Do ciasta dodałam aromatyczny olej i zioła więc bułeczki wyszły pachnące - świetne na przekąską czy jako dodatek do jarzynowej zupy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza