jarzynowa zupa - 500 przepisów (strona:19/34)

Orientalny rosół z kaczki 228

Rosół z kaczki przygotowałam wcześniej jako bazę do kilku innych zup w znacznie większej ilości niż zazwyczaj. Porcję rosołową z kaczki (szkielet), po dwa skrzydełka i udka zalałam zimną wodą i gotowałam przez godzinę, następnie zebrałam szumowiny. Dodałam 3 obrane marchewki, 2 pietruszki, 1/2 dużego selera, pora, 4 suszone grzyby, 3 ziela angielskie(...)liście laurowe oraz jedną cebulę. Wywar gotowałam jeszcze 3 godziny. Następnie wyłowiłam mięso i warzywa (z mięsa powstał pasztet, z warzyw sałatka jarzynowa) a sam wywar posłużył mi jako baza do wielu innych zup. Na końcu doprawiłam solą i pieprzem. Taki wywar można bez obaw podzielić na porcje i zamrozić. Składniki: 3 szklanki wywaru z kaczki i warzyw, według

Mango Papaja
Zupa kalarepa z kapustą na kaczce 123

Zupa na którą czekam cały rok ponieważ uwielbiam młodą kapustę. Obowiązkowo musi być dużo koperku który mogę jeść łyżkami. Polecam gotować zupę na wywarze z kaczki, ma ona wtedy fajny smak. 1 szkielet od kaczki 2 skrzydła, szyjka od kaczki 1/2 główka kapusty młodej 4 ziemniaki 1 kawałek por 1 pietruszka korzeń 1 plaster selera 2 marchewki 1 kalarepa(...)między czasie obieram marchewkę i kroję w kostkę, kapustę szatkuję, kalarepę obieram i kroję w paski, seler i pietruszkę ścieram na tarce jarzynowej, por drobno kroję. Warzywa przekładam do garnka i gotuję razem. Zupę gotuje około godziny na wolnym ogniu. Na końcu doprawiam solą dodaję koper świeży

wesoła kuchnia
Sałatka z ogórków i cebuli do słoików 235

ogórków. Robię je na różne sposoby, po kilka słoiczków aby nam się w zimie nie znudziły. Przygotowałam oczywiście najwięcej ogórków kiszonych, z których przygotowuję zupy ogórkowe, sałatkę z ogórków i cebuli, no i sałatki jarzynowe, w których kiszony ogórek to niezbędny składnik. Wymyśliłam sos z tartych ogórków w sosie pomidorowym , pyszne octowe pikle z papryką, a teraz przyszła pora

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chłodnik 182

ogniu kilka minut. Następnie posiekać łodyżki i listki z buraczków, również dodać do garnka, znów poddusić. Wystudzić. Ogórki i rzodkiewki umyć, zetrzeć na tarce jarzynowej (ogórki można obrać, ale nie trzeba), dodać do zimnej zupy. Posiekać koperek i szczypiorek, również dodać do zupy. Wlać maślankę, doprawić cukrem, pieprzem i jeśli trzeba jeszcze solą, wymieszać wszystko dokładnie. Odstawić do lodówki

Cakes By Kejt
Pomidorowa mocno jarzynowa ze ślimaczkami 161

A co powiecie na pomidorową z podsmażonymi warzywami i ziołowymi bułeczkami do zagryzania ? Ja powiem, że było przepysznie :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
botwinka 139

składniki: 2000 ml wywaru jarzynowego lub 2 pęczki botwinki 200 ml śmietany 1 łyżka mąki pszennej 4 jajka 6 ziemniaków sok z jeden cytryny lub 4

Domowy Smak Jedzenia
Jarzynowy krupnik (z marchewką i porem) 185

Jarzynowy krupnik przygotowuje się w tempie ekspresowymNie mam w zwyczaju gotować zup z torebki. W ogóle zupy goszczą na moim stole zbyt rzadko i choć staram się jak mogę, nie zawsze mam czas albo ochotę. Prawda jest taka, że przez cały miesiąc zdarza się, że nie ugotuję ani jednej :) Tym bardziej przyznam szczerze, nie byłam zbyt szczęśliwa, gdy w ramach

Kraina Tysiąca Smaków
Zupa warzywna z kiełbasą 155

ziemniaków pęto kiełbasy, np. toruńskiej 1,5 l bulionu / wody (mi zawsze zostaje dużo bulionu po gotowaniu warzyw na świąteczną sałatkę jarzynową, zamykam go wtedy szczelnie w słoikach i czekam aż najdzie nas ochota na zupę. A do takiego bulionu dodanie jeszcze świeżych warzyw to już podwójny smak) 2 marchewki 1 pietruszka połowa selera 1 cebula 1 czerwona papryka

Zasmakuj Kuchni
GĘSTA JARZYNOWA Z ZACIERKAMI 206

Bardzo gęsta i syta  zupa.  Z dużą ilością warzyw i domowymi zacierkami. Dodatek podsmażonej wcześniej swojskiej kiełbasy sprawia, że zupa jest pożywna - nam zastępuję

Walijskie Pichcenie
ZUPA KALAFIOROWA Z MAKARONEM 212

okresie zimowym kiedy brakuje witamin, warto sięgać częściej po owoce, warzywa. Ku mojej uciesze moje dzieciaki bardzo lubią różne zupki jarzynowe. Często je więc przyrządzam i lubię patrzeć jak pałaszują ze smakiem do pustego talerzyka :) Dziś u mnie zupa kalafiorowa dla odmiany z makaronem.Składniki:3 litry wody2 udka kurzeszklanka marchewki kostka - ja użyłam mrożonej1/2 kalafiorapor- zielona częśćsól, pieprz4

Z Majeczką w kuchni
Światowy Dzień Żywności trwa cały rok - nie marnuj jedzenia! 175

owoce Z warzyw (marchew, pietruszka, seler, etc.) można zrobić po ugotowaniu ich najprostszą sałatkę lub po prostu surowe zetrzeć na jarzynowej tarce, przesypać solą i wymieszać. W ten sposób mamy gotową jarzynkę-przyprawę np. do zup. Ziemniaki Z nich najprościej zrobić sałatkę (np. z czosnkiem), pyzy, kopytka lub obsmażyć je na patelni (danie na kolację idealne) czy też zapiec

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kartoflanka/chowder z kukurydzą i boczkiem. Fioletowa 190

rękawów. Kroję, siekam, ważę, spisuję przepis i aaargh… (i tu nastąpił klasyczny facepalm) marchewka! No cóż, nie kupiłam. W lodówce, w pojemniku jarzynowym błąkała się ostatnia, samotna, fioletowa. Ok, obrałam, pokroiłam… Pamiętacie Bridget Jones gotującą zupę, która finalnie wyglądała jak krem ze Smerfów? No, to jesteśmy w domu Obieramy marchew, cebulę, czosnek i ziemniaki. Czosnek drobniutko siekamy, grubiej siekamy

Karo in the Kitchen
Włoska zupa Minestrone. 205

Zapraszam na pyszną włoską zupę - MINESTRONE. To zupa głownie na bazie warzyw. Więc zapewne w każdym domu smakuje inaczej. To taka nasza jarzynowa ;-) Kto nie zna, zapraszam! Składniki; bulion drobiowy  lub warzywny około 2 litry 1 marchew 1 pietruszka 1 mała cukinia 1 czerwona papryka 4 pomidory 2 ząbki czosnku 1 szklanka passaty pomidorowej puszka groszku konserwowego sól(...)pietruszkę obrać a następnie pokroić w plasterki i wrzucić do bulionu. Gotować na małym ogniu. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, następnie pokroić w kostkę i wrzucić do zupy. Paprykę oczyścić z nasion i także pokroić w kostkę, dodać do zupy. Gotować do miękkości warzyw. W tym czasie cukinię pokroić w kostkę, a fasolkę na 2 cm kawałki. Kiedy

Radość kipiąca uśmiechem.
WIOSENNA JARZYNOWA Z GROSZKIEM I KALAFIOREM 147

Dziś przepis na prostą, lekką i typowo letnią zupkę z  młodego zielonego groszku z dodatkiem młodej włoszczyzny i kalafiora. Młode warzywka są tak bogate

Walijskie Pichcenie
Zupa grzybowa 139

gotować do miękkości grzybów około 30 minut. Śmietanę wymieszać z mąką i małą ilością wody, aby nie było grudek. Wlać do zupy i mieszając zagotować. Przyprawić solą i pieprzem.    Warzywa z wywaru wykorzystuję do sałatki jarzynowej. Smacznego

talerz przyjemności