jarzynowa zupa - 500 przepisów (strona:24/34)

Czysty, aromatyczny barszcz czerwony z fasolą 222

barszcz podajemy od razu. Prosty, czysty, rubinowy. Lekka zupa o niesamowitym aromacie. Pełna chrupiących warzyw i smaku. Świetna rozgrzewka przed drugim daniem – ale można go też podać z gorącym pasztecikiem czy kulebiakiem, a wtedy to już pełny obiad. SKŁADNIKI 1,6l bulionu / rosołu / bulionu z kostki (2 kostki jarzynowe lub drobiowe) 400-450g buraków (1 duży burak

Karo in the Kitchen
Krokiety z pieczarkami i serem 390

można podać do wigilijnego barszczu , czy do czystej zupy grzybowej. Jak przygotować pieczarkowy farsz do krokietów? Farsz: 1 duża cebula 10 świeżych dużych pieczarek olej sól i pieprz do smaku plastry żółtego sera Cebulę drobno siekamy i przesmażamy na oleju. Gdy będzie złota, dodajemy umyte, suche i starte na jarzynowej tarce pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Farsz

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Surówka z pora, ogórka i kalafiora z sosem jogurtowym 149

jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce jarzynowej Ogórka kroimy w plastry Paprykę tniemy w paseczki Kalafiora dzielimy na malutkie różyczki. Podajemy polaną sosem jogurtowym 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/surowka-pora-ogorka-kalafiora-sosem-jogurtowym/ BosowKuchni Artykuł Surówka z pora, ogórka i kalafiora z sosem jogurtowym pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Szparagowa zupa-krem z pomarańczowym pieprzem 159

wyjątkowa przyprawa do ryb, sałatek jasnych mięs i właśnie zup. Taki pieprz jest niezwykle prosty do zrobienia, trzeba tylko wysuszyć skórkę pomarańczową na pieprz. ;) A potem zmielić w młynku do kawy i wymieszać z pozostałymi składnikami; proporcje poniżej. Składniki (na 4 duże lub 6 małych porcji): ok. 1 l bulionu jarzynowego 500 g oczyszczonych białych szparagów (ja obcinam zdrewniałe końce

Kuchnia Prezydentowej
Wiosenny kapuśniak 182

tarce jarzynowej, ziemniaki kroimy w kostkę, cebulkę ze szczypiorem i koperek drobno siekamy. Gdy mięso zacznie wrzeć przykręcamy palnik, a do garnka dodajemy ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, selera i kapustę, mieszamy i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodajemy vegetę i cebulkę ze szczypiorem, gotujemy jeszcze przez kilka minut, a następnie wyłączamy i dodajemy koperek. Gotową zupę odstawiamy na kilka

Czary - gary w kuchni
Najprostszy chłodnik z botwinką 575

jogurtu naturalnego, czy dobrej śmietany. Nie trzeba do nich wiele, aby uzyskać wspaniały smak. Niezaprzeczalną zaletą takich zup jest czas przygotowania i - oczywiście - niska temperatura potrawy. Podczas upałów gorąca zupa chyba nie przemawia do nikogo? Dzisiaj zapraszam na chłodnik z dodatkiem botwinki, rzodkiewki i kopru. Najwięcej czasu podczas przygotowywania go zajmuje mycie liści botwinki. Reszta idzie już błyskawicznie. Składniki(...)porcję) sól i świeżo zmielony pieprz Botwinkę dokładnie opłukać i osuszyć. Jeśli buraczki nie są bardzo małe, to odciąć je, obrać i zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Botwinkę (liście i łodyżki) posiekać drobno. Czosnek obrać i posiekać jak najdrobniej. Zeszklić w garnku na oleju, dodać botwinkę i przez kilka minut na średnim ogniu podsmażyć. Podlać wodą, dodać ewentualne starte

Codzienna kuchnia niecodzienna
WIGILIA lubelskich blogerów kulinarnych 140

suszu :) ... i zupa chrzanowa również, pozostałe dwie zupy nie trafiły w moje gusta smakowe. Ale to nic, bo na spotkanie każdy z uczestników przyniósł coś od siebie. I tak nasz stół zapełnił się obficie pysznościami. Były śledzie w śmietanie i śledzie z chili, była sałatka z tuńczykiem oraz klasyczna sałatka jarzynowa, ponadto tartaletki z kapustą kiszoną i żurawiną, paszteciki

kolorowotorcikowo
Ogórki tarte kiszone 191

ogórki tarte kiszone, czyli ogórki na zupę ogórkową. Składniki (na 8 słoiczków 500ml): 2,5 kg dużych ogórków koper wraz z baldachami 2,5 łyżki soli 2 główki czosnku korzeń chrzanu Przygotowanie: Słoiki i nakrętki wyparzamy i osuszamy. Ogórki myjemy, ścieramy bezpośrednio do dużej miski wraz ze skórką na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Można wykorzystać większe ogórki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa pomidorowa z grillowanych pomidorów 129

gotowania, pozwala skondensować ich smak. Zupa jest pyszna zarówno sama, czysta, tylko zmiksowana, jak i z dodatkiem drobnego jajecznego makaronu czy czosnkowej grzanki. Korzystajcie z pomidorów póki są! SKŁADNIKI 800g pomidorów lima / rzymskich/ śliwkowych 4 duże ząbki czosnku 150g czerwonej cebuli 1 litr wody 2 kostki bulionowe – z kurczaka i jarzynowa 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka papryki wędzonej

Karo in the Kitchen
Xmas... and a Happy 2014 177

bywało. Kompot świąteczny Świąteczny obiad otworzy zupa grzybowa z kluseczkami. Na drugie danie przygotuję łazanki z kapustą (zawsze mnie ciekawił ich fenomen, bo przecież to zwykły makaron) i mini klopsy świąteczne w sosie pieczarkowym. Łazanki z kapustą W międzyczasie podjadać będzie można śledzie z cebulką i suszonymi pomidorami (dla Misia), sałatkę jarzynową, rybę po grecku oraz marynowane pieczarki. Śledzie

bastalena
Flaczki wieprzowe na rosole 257

jarzynowej tarce. Wszystko razem wymieszać i jeszcze raz doprawić, jeśli jest taka konieczność. Na koniec na patelni rozgrzać olej, dodać mąkę i przygotować zasmażkę, powinna być jasno brązowego koloru. Zagęścić nią flaczki w takim stopniu, jak lubimy. Gotować jeszcze przez kilka minut i wyłączyć ogień. Flaczki powinny być dość gęstą zupą

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bulion warzywny. 172

łyżeczkę soli. Tak przygotowaną zupę zagotowujemy i zmniejszając ogień do minimum, gotujemy do miękkości warzyw (im dłużej, tym smak bulionu intensywniejszy, ale godzina to maximum). Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki. Gotowe!      Jeśli potrzebujemy czysty wywar to bulion należy przecedzić przez gęste sito. Warzywa można zużyć do zrobienia sałatki jarzynowej, lub pokroić w duże

Rozpustne gotowanie
Zielona zupa szparagowa z cielęcymi knedelkami 114

bułki tartej natka pietruszki żółtko sól pieprz 500 g zielonych szparagów (lub po 250 g zielonych i białych) pęczek młodej cebuli pęczek botwinki 30 g masła 1 3/4 l jarzynowego bulionu 150 g zielonego groszku sok cytrynowy   Przygotowanie   Mięso cielęce zmieliłem na małych oczkach. Wymieszałem ze śmietaną, bułka tartą, żółtkiem, posiekaną trybulą, solą i pieprzem. W szerokim garnku(...)kawałki. Liście botwinki po opłukaniu pokroiłem , poddusiłem na maśle. Rozprowadziłem bulionem, zagotowałem. Dodałem szparagi, gotowałem na małym ogniu 10 minut. Dodałem groszek, cebulę. Gotowałem wszystko jeszcze 5 minut. Doprawiłem zupę solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Knedle podgrzałem w zupie, nie gotowałem

R'n'G Kitchen
Zupa z zielonej soczewicy z kaszą gryczaną i paluszkami serowymi 156

źródłem błonnika, który obniża poziom glukozy we krwi. W związku z tym, bez przeszkód mogą ją spożywać diabetycy. Cieszy się dużą popularnością wśród wegan, wegetarian… i nie tylko. Zupa z zielonej soczewicy z kaszą gryczaną i paluszkami serowymi.     Składniki: - ok. 3,5 litra bulionu (do wyboru drobiowy lub warzywny) - 3 marchewki z bulionu - 2 cebule - 2 pomidory(...)podanym przepisem na opakowaniu. W dużym garnku rozgrzewamy kilka łyżek oleju, dodajemy pokrojone w kostkę cebule. Smażymy chwilę do zeszklenia, dodajemy pokrojony w półtalarki por. Czosnek ścieramy na tarce jarzynowej (możemy drobno pokroić), dodajemy do cebuli, posypujemy dwoma łyżeczkami curry. Całość podsmażamy chwilę, aby uwolnić aromat. Soczewicę odcedzamy na sicie i dodajemy do garnka, posypujemy pieprzem ziołowym. Mieszając smażymy

mojewypiekiinietylko
Domowa przyprawa grzybowo warzywna do zup i sosów 177

Taka przyprawa grzybowo jarzynowa w proszku będzie też bardzo przydatna w kuchni. Każdy gotuje w domu po swojemu i doprawia tak jak lubi. Ja mam całą szafkę pojedynczych przypraw i suszonych ziół żeby doprawiać nimi dania tak jak mi się podoba, ale wygodnie mieć taką mieszankę jak ta, którą można za jednym zamachem wzbogacić smak zupy czy sosu. Ponieważ

Smaczna Pyza