najbardziej. Na pożegnanie mam dla Was przepis na szybką zupę. Moje dzieci były nią zachwycone. Ja za to cieszyłam się, że nie było przy niej dużo pracy, bo czasu miałam naprawdę niewiele. Tymczasem znikam na pewien czas, życząc sobie i Wam udanego wypoczynku. Jarzynowa z curry i mlekiem kokosowym składniki 800 g młodych ziemniaków(...)czym dodajemy bulion i mleczko kokosowe. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Gotujemy warzywa do miękkości. Na 10 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojoną zieloną fasolkę. Przed podaniem doprawiamy zupę sokiem z cytryny do smaku oraz dodajemy posiekany szczypior
Przysmaki Karolkizupę ogórkową? Nie. Zupa ogórkowa może być podawana w różnych konfiguracjach z ziemniakami, ryżem, z dodatkiem papryki. A tym razem jest ogórkowa małosolna zupa zmiksowana z różnymi warzywami. Zupa ogórkowa małosolna jest bardzo smaczna. Ma delikatnie kwaskowy smak. Polecam. Składniki: 1 litr rosołu z kurczaka 10 szt małosolnych ogórków, 1 marchewka 1 pietruszka 3 ziemniaki, 50 ml słodkiej śmietany(...)kostkę, natomiast ogórki, marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach (potem i tak będziemy to miksować). Dodajemy marchewkę, pietruszkę i ziemniaki do garnka, gotujemy około 10 minut, mieszając co jakiś czas. Wiewamy rosół i gotujemy ok. 3 minut, wrzucamy starte ogórki i gotujemy 2 minuty. Doprawiamy zupę ogórkową chili i miksujemy zupę blenderem na krem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękażda jest inna. Dzisiaj mam dla Was najbardziej prostą w wykonaniu, ale niebanalną w smaku zupę z pieczarkami, z dodatkiem warzyw i ziemniaków, których nie dodawałam do innych moich zup pieczarkowych Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka 500 g pieczarek 700 g ziemniaków 3 marchewki 1 por 1 pietruszka 1 listek laurowy 6 ziarenek ziela angielskiego 1 pełna łyżka(...)krążki. Marchewkę, pietruszkę i seler starłam na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Do garnka z filetem dodałam marchewkę, pietruszkę, seler i por. Wsypałam Vegetę i zostawiłam na gazie na około 15 minut do gotowania. Dodałam ziemniaki i pieczarki. Kiedy warzywa były już miękkie, przyprawiłam zupę solą i pieprzem, wsypałam posiekaną natkę i koperek. Smaczna zupa
Kuchnia u Krysiczęsto, przygotować zupę. A szkoda, bo zupka wyszła meeega, bardzo delikatna, aromatyczna i przepyszna. Można ją przygotować także w wersji wegetariańskiej (wówczas pomijamy boczek), ale można tak jak ja z dodatkiem wędzonego boczku, który podkręcił smak zupki. Polecam bardzo gorąco, u nas wchodzi na stałe do letniego menu... :-) Składniki: - 250g oczyszczonych* kurek - 1,5 litra wywaru jarzynowego (lub dowolnego innego(...)bulionem jarzynowym (swój gotowałam specjalnie w tym celu na bazie młodych warzyw: 2 marchewki, pietruszka, por, łodygi selera, nać pietruszki, sól himalajska i źródlana woda). Można dodać dowolny inny bulion, rosół, itp. Doprawiłam całość solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Gotowałam ok.15 minut (do miękkości ziemniaków). Na samym końcu dodałam śmietanę. Do śmietany wlałam kilka łyżek gorącej zupy, dokładnie wymieszałam
Smaczne ZdroweDzisiaj piątek, więc czas na jakąś dobrą i pożywną zupkę. Ja wpadłam na pomysł, aby ugotować pomidorówkę, choć zastanawiałam się między tą a jarzynową. Jest to mój jedyny przepis na pomidorówkę, tylko taką przyrządzała moja mama, a teraz ja. Życzę smacznego i miłego weekendu :) Składniki dla 5 osób: 2 litry wody kostka rosołowa 2 marchewki pietruszka mały kawałek selera(...)wrzenia. Jak się zagotuje, dodać kostkę rosołową, liść laurowy i 2 ziarenka ziela angielskiego. Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekać i podsmażyć na maśle do zarumienienia. Dodać do zupy. Gotować zupę na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Gdy już będą miękkie dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Wyjąć zieloną część pora. Mąkę rozrobić w pół szklance wody, aby nie było grudek
Wołowina od rekinaOstatnio przeglądałam mojego bloga i zauważyłam, że opublikowałam już prawie 30 przepisów na zupy. Dzisiaj kolejna, jedna z moich ulubionych. Moja dwuletnia córka również zjada ją ze smakiem.Składniki:2,5 wywaru (u mnie na skrzydełkach)3/4 szklanki ryżu1 marchewka3 ziemniaki1 pietruszka4 ogórki kiszonesiekany koperek1 cebula ziele angielskieliść laurowysól, pieprzwoda z kiszenia ogórków do smakuSposób przygotowania:1. Warzywa obieramy, myjemy(...)tarce jarzynowej).2. Do gotującego się wywaru dodajmy warzywa, ziele angielskie i liść laurowy, gotujemy do miękkości.3. Następnie dodajemy suchy ryż, gotujemy, aż ryż zmięknie. W międzyczasie ścieramy ogórki kiszone na tarce jarzynowej.4. Gdy ryż będzie już miękki, dodajemy starte ogórki, dolewamy wody z kiszenia ogórków do smaku i doprawiamy. Na koniec dodajemy siekany koperek.5. Zupę można zabielić
Kuchnia domowa Anisłyszałem o szczawiowej z kaszą jęczmienną (w sumie z żadną inną kaszą też nie). Ale to był strzał w 10. Specyficzny smak szczawiowej został zachowany, a jednocześnie taka zupa może stanowić pełnoprawny obiad. Zdecydowanie polecam. Pamiętać należy, że szczawiową obowiązkowo należy podawać z jajkiem. To ze względu na pewne składniki zawarte w szczawiu, które niezbyt korzystnie wpływają na organizm(...)wrzucić ponownie. Resztę warzyw możemy wykorzystać na przykład od sałatki jarzynowej, aby nie marnować jedzenia. Dodajemy do bulionu kaszę jęczmienną, przepłukaną wcześniej zimną wodą, solimy i pieprzymy. Gotujemy przez 10 minut. Dodajemy po tym czasie szczaw i posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy kolejne 10 minut. Po tym czasie zupę zaprawiamy jogurtem. Podajemy obowiązkowo z jajkiem. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy
Marder&Marder Manufacturekrótki, korzystajmy z niego póki trwa!;) Dzisiaj proponuję zupę z bobem i ziemniakami . Składniki: 2 marchewki, 1 pietruszka, 0,25 selera, 0,5 pora, liść kapusty, 1 duża cebula, 0,5 kg bobu, 0,5kg ziemniaków, łyżka masła, 2 ząbki czosnku, koperek, 100g śmietany 12% lub 18%, 1 litr bulionu jarzynowego lub drobiowego, sól, pieprz Przygotowanie: Przygotowujemy bulion. Marchewkę, pietruszkę(...)łyżką masła. Dodajemy bób. Kiedy delikatnie się zeszli dodajemy do bulionu. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę, szklimy na rozgrzanym oleju na złoty kolor, a następnie dodajemy do zupy. Śmietanę umieszczamy w kubeczku z letnią wodą, po trochu dodając do zupy. Koperek drobno kroimy, dodajemy do bulionu. Smacznego!;) ma wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim ma dużą zawartość białka
Kuchnia Pełna Pasjimiędzyczasie buraki obieramy, ścieramy na tarce jarzynowe i zalewamy wrzątkiem w takiej ilości, by woda pokryła buraki.3. Kiedy warzywa będą już miękkie, dodajemy wywar z buraków, dodatkowo dodaję jeszcze 2 łyżki tartych buraków. Dodajemy soli i octu do smaku oraz kminek. Chwilę gotujemy.4. Do miseczki dodajemy śmietanę i dolewamy chochlę gorącej zupy, mieszamy i wlewamy do barszczu.5. Doprawiamy
Kuchnia domowa Anisól pieprz przyprawa do kurczaka czosnek staropolski kmin rzymski 1 łyżka sosu do zup i sosów lub sojowego 3-4 łyżki oleju roślinny do smażenia ½ szklanki wody Warzywa myjemy i obieramy. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, marchew i pietruszkę ścieramy na tarce jarzynowej (duże oczka). Mięso myjemy i drobno kroimy (kawałki ok 1x1 cm). Na rozgrzanym oleju
peggiwkuchnimiska pożywnej ciepłej zupy. Taką robiłam pierwszy raz, mąż nie mógł się nachwalić :* Tak więc z pewnością zrobimy ją nie raz :) Składniki: 1/2 lub 1/3 niedużej główki kapusty włoskiej 300-400 g mięsa mielonego (łopatka) 1 duża marchewka 1 cebula 1 mały seler ziele angielskie liść laurowy 1 łyżka słodkiej mielonej papryki koncentrat pomidorowy 1/2 filiżanki ryżu sól, pieprz(...)grubą kostkę, marchew zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach, selera pokroić w kosteczkę. 3. Marchew i seler zalać 2 litrami wody, zagotować, dodać ziele angielskie, liść laurowy, mięso i kapustę. Gotować ok 15 minut. Po tym czasie dodać suchy ryż, ewentualnie uzupełnić wodę. Gotować ok 15 minut. 4. Na koniec do zupy dodać słodką mieloną paprykę, koncentrat pomidorowy
Kuchnia domowa Animoże być podana z ziemniakami, ryżem, oraz nowe odkrycie z dodatkiem papryki. Zupa ogórkowa z papryką i chili była bardzo smaczna, papryka oprócz dodatkowych smaków wniosła trochę kolorytu do zupy. Polecam. Składniki: 1,5 litra rosołu wołowego z kawałkami krojonej wołowiny 10 szt tegorocznych małych ogórków kiszonych, 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 marchewka 1 pietruszka 3 ziemniaki(...)tarce jarzynowej o dużych oczkach. Paprykę kroimy w kostkę. Dodajemy marchewkę, pietruszkę i ziemniaki do garnka, gotujemy około 10 minut, mieszając co jakiś czas. Wiewamy litr rosołu, dodajemy paprykę i gotujemy ok. 3 minut, wrzucamy starte ogórki i gotujemy 2 minuty. Na koniec doprawiamy chili i wlewamy śmietanę, doprowadzamy do wrzenia, już nie gotujemy. Zupę ogórkową z papryką rozlewamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwlaniem do zupy powinniśmy zahartować wlewając odrobinę zupy. Gotujemy jeszcze 5 minut. Zupę podajemy z kluchami szarymi, posypaną zieloną pietruszką. Szare kluchy Składniki: 2 kg ziemniaków 2 szklanki mąki żytniej 1 szklanka mąki pszennej 1 jajka Wykonanie: Ziemniaki obieramy i z ścieramy na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Ziemniaki przekładamy na durszlak, podkładamy miseczkę aby ściekł nadmiar wody
kgwjanczewoBulion jarzynowy postawić na gazie i wrzucić do niego szparagi pokrojone w kawałki. Szparagi ugotować do miękkości, gdy zaczną się rozpadać zmiksować na gładki krem ( jeśli blender nie poradzi sobie z włóknami, trzeba przetrzeć przez sito). Dodać serek mascarpone, wymieszać i zdjąć z ognia. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem , gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny. Odlać odrobinę zupy do małej
Aromatyczne PodróżeROSÓŁ WOŁOWY / BEEF BROTH Z przepisem na rosół jest tak samo jak z przepisem na sałatkę jarzynową – każdy ma swój. Dzisiaj zrobimy wołowy, który
Martyna Cooks