warzywa: ziemniaki, marchewkę, selera, cebulę, a także liść laurowy i ziele angielskie.3. W międzyczasie myjemy i kroimy w paski botwinkę, buraki obieramy i ścieramy na tace jarzynowej. Buraczki zalewamy wrzątkiem.4. Z zupy wyciągamy skrzydełka i dodajemy buraki razem z wywarem, odsączoną fasolę, pokrojoną botwinkę, łyżeczkę kminku, zmiażdżone ząbki czosnku i chwilkę gotujemy. W razie potrzeby dolewamy wody.5. Doprawiamy
Kuchnia domowa Anifajna pożywna zupka jarzynowa Składniki: - 1 por - 1 średnia kalarepka - 1 marchew - 1 garść czerwonej kapusty - 3 łyżki kaszy jęczmiennej - 2 ziemniaki - pęczek zieleniny ( pietruszka seler lubczyk ) - wywar rosołowy -sól pieprz do smaku Sposób przygotowania: 1. - Por pokroić w kawałki Marchew i kalarepkę zetrzeć na dużej tarce Pokroić ziemniaki w kostkę. - Warzywa przełożyć(...)garnka zalać wszystko wywarem rosołowym zagotować. - Kaszę przelać zimną wodą na sitku wrzucić do zupy mieszać od czasu do czasu gotować 30 minut doprawić solą i pieprzem jak to woli można kostkę rosołową . - Na koniec dodać pokrojoną zieleninę
W królestwie smaków BeatyMega pyszna, mega jarzynowa, bez dodatku mięsa. <3 Że bez mięsa, wcale nie musi być nudo :P YUMMY! Składniki 4 duże marchewki 1 por (biała część) 1 pietruszka 1 mały seler 2 ziemniaki 1 łyżeczka masła 1,5 l wrzącej wody 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka przyprawa do fasoli 100 g kaszy pęczak(...)razem z pokrojonym w piórka porem podsmażamy na rozgrzanym maśle. Zalewamy wrzątkiem, dodajemy sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, przyprawę do fasoli, gotujemy pod przykryciem przez 40 minut. Do zupy wrzucamy pęczak i gotujemy do jego miękkości. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
R'n'G Kitchenostatnio bywa regularnie, na zewnątrz leje deszcz. Ja tymczasem ugotowałam pyszną zupę kalafiorową. W sezonie świetnie smakuje ze świeżutkimi warzywami, ale można ją także ugotować zimą. Wówczas wykorzystujemy mrożonki. Zupa z tego przepisu wychodzi naprawdę znakomita: aromatyczna, sycąca, po prostu pyszna. Polecam. Składniki: • mała porcja rosołowa • 8 większych ziemniaków • 1 średni kalafior • 2 młode marchewki • kawałek selera • 1 pietruszka(...)wrzucić wszystko do wywaru mięsnego. 3. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w większą kostkę, wrzucić do garnka. 4. Marchewkę i pietruszkę oczyścić, zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach. 5. Do zupy dodać umytego i podzielonego na różyczki kalafiora, gotować do miękkości. Włożyć masło, przyprawę , listek. 6. Śmietanę rozmieszać w miseczce, dodać mąkę, wymieszać na jednolitą masę, dolać gorącej
W mojej kuchniDzisiaj zupka jarzynowa. Za oknem szaro,zimno więc zjedzmy zupkę rozgrzewającą, ko lo ro wą i pełną witamin. Składniki: skrzydło z indyka 2 szt.marchewki 1 szt. małej pietruszki pół małego selera parę różyczek brokuł / kalafiora 4 szt.ziemniaków kawałek pora łyżka masła łyżeczka koncentratu pomidorowego ziele angielskie 3 liście laurowe sól,czarny pieprz Do garnka z wodą włożyłam(...)dodałam pieprz. Wyjęłam skrzydło,liście i ziele angielskie. Po około 10 minutach dodałam brokuły. Następnie pokrojonego pora. Czas na pokrojone ziemniaki. Dodałam koncentrat pomidorowy. Pokroiłam i dodałam do zupy mięso ze skrzydła. Można podawać z łyżką śmietany i posypać koperkiem bądź natką pietruszki. Smacznego
potrawyregionalnedomu i opiekuję się 3 miesięcznym synkiem, to mam trochę czasu na eksperymenty w kuchni. Troszkę znudził mi się krupnik i pomidorowa, ogórkowa i jarzynowa. Jako alternatywa do nich powstała rozgrzewająca zupa krem z dyni, buraczków i pasty z kolendry. Zupka jest smaczna, aromatyczna i pożywna, dzięki kaszy jaglanej. Dodatkowo dzięki kaszy ma właściwości antywirusowe, ponieważ kasza jaglana zmniejsza
moj przepis na, usiekać koper). Ułożyć w dużym garnku mięso , warzywa .Zalać wodą . Dodać ulubionej przyprawy do zup - nie dużo tyle by lekko zupę posolić. Wrzucić listek laurowy i ziele angielskie. Gotować ok. 1 godziny- tak by płyn odparował do objętości ok.4 szklanek . Zetrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka) ogórki. Wyłowić lubczyk i mięso z kurczaka. Dodać ogórki i koper(...)Zagotować. Mąkę rozrobić w miseczce z zimną wodą- dolać kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać i wlać do garnka. Po zamieszaniu doprowadzić do wrzenia. Śmietankę zahartować gorąca zupą , wlać do garnka i wyłączyć gaz. * Ci którzy kiszą sami ogórki użyją swoich. Ja niestety nie mam ani działki, ani miejsca na to by słoiki przechowywać, ani ostatnio siły by je robić
Buniabaje w kuchnidrobiowy z północy" z książki Kena Homa pt. "Łatwa Kuchnia tajska") i zamiast samej piersi, dodałam też mięso z pozostałych części kurczaka. Moim zdaniem, bardzo wzbogaca to smak całej zupy. Zupę robiłam już kilka razy i z pewnością będę do niej wracać. Zachęcam do jej wykonania nie tylko amatorów kuchni azjatyckiej :) Składniki wywaru: 1,8 l zimnej wody, najlepiej(...)piersi kurczaka 4-cm kawałek imbiru, pokrojony w plastry 2 łodygi trawy cytrynowej 4 suszone listki limonki kafir 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu Zupa: 1 posiekana szalotka 4 posiekane ząbki czosnku 1 marchew starta na tarce jarzynowej lub pokrojona w cienkie słupki 3 łyżki sosu rybnego 4 łyżki sosu sojowego jasnego 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżka cukru 1/2 limonki
Kuchnia PrezydentowejKrólewska kartoflanka Kartoflanka , nie kojarzy mi się zbyt dobrze, jeśli sięgam pamięcią do dzieciństwa . Nie zawsze była pyszna , czasami był to mój najgorszy prześladowca , obiadowe zombii
Ogrodnik w podróżymięsa. Garnek przykrywamy, zupę doprowadzamy do wrzenia, zmieszamy ogień i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Ogórki ścieramy na grubej tarce jarzynowej, starając się zachować cały sok. Następnie wrzucamy je do zupy, przyprawiamy solą i pieprzem i wszystko razem gotujemy prze 2-3 minuty. Zupę wyłączamy, dodajemy do niej śmietanę, a na talerzu posypujemy
Kulinarne przygody Gatitymięsa. Garnek przykrywamy, zupę doprowadzamy do wrzenia, zmieszamy ogień i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Ogórki ścieramy na grubej tarce jarzynowej, starając się zachować cały sok. Następnie wrzucamy je do zupy, przyprawiamy solą i pieprzem i wszystko razem gotujemy prze 2-3 minuty. Zupę wyłączamy, dodajemy do niej śmietanę, a na talerzu posypujemy
Kulinarne przygody Gatitypiękny okres w roku, kiedy wszystko w kuchni jest takie kolorowe, pachnące, można kombinować ile wlezie, a i tak będzie dobrze ;-) np. zupa, o której dzisiejszy post, to taka zwykłą letnia jarzynowa tyle że wzmocniona burakiem... Polecam Wam to połączenie :-) delikatne młode warzywa, słodycz buraków, czego chcieć więcej... SKŁADNIKI 1/4 młodej kapusty 3 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka(...)ziemniaki w kostkę marchewkę i buraczki w ćwierćplaserki, pietruszkę i selera ścieramy na tarce jarzynowej. Wszystko to wkładamy do garnka i zalewamy wodą (bulionem) tak, by zakrywała warzywa, dodajemy vegetę, listek i gotujemy do miękkości. Śmietanę wlewamy do kubeczka, dolewamy kilka łyżek gorącej zupy, dokładnie mieszamy i dolewamy do garnka. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika. Dodajemy ocet
Czary - gary w kuchnizaczynają pojawiać się bąbelki - odwrócić na drugą stronę. Smażyć do zezłocenia. Podawać posypane cukrem pudrem i kwaskowatą konfiturą ( u mnie morelowa ). Z dynią proponuję również zrobić: Zupę z dyni i soczewicy ( klik ) Krem jarzynowy z dynią ( klik ) Dynię w słodko kwaśnej zlewie ( klik ) Puree z dyni ( klik ) Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklancegrochu można zrobić nie tylko tradycyjną grochówkę, ale też lekka kremową zupę. Będzie idealna na piątek, bo nie zawiera mięsa a jest zrobiona na wywarze jarzynowym. Robi się ją ekspresowo, w smaku jest delikatna i kremowa. I jak każda zupa krem bardzo pożywna. Podałam ją z grzankami z domowego chlebka. Składniki: 300 g grochu łuskanego połówki 1 duża
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMożecie dodać też odrobinkę słodkiej śmietany lub mleka. Dla mnie i mojej rodziny wystarczył groszek ptysiowy i chrupiące płatki migdałowe. Lubicie takie lekkie, kremowe zupy? Ja uwielbiam i polecam! 1/2 litra wywaru jarzynowego 1 puszka kukurydzy 1 cebula 2-3 łyżki masła/oleju papryka słodka papryka ostra gałka muszkatołowa (odrobinka, do smaku) 1-2 szczypty kurkumy (opcjonalnie(...)Bulion połączyć z kukurydzą (z zalewą) i całość podgotować 10-15 minut. Dodać cebulę. Następnie wszystko razem dokładnie zblendować na gładki krem. (Można też dodatkowo przetrzeć przez sito.) (Gdy zupa jest za gęsta - należy dolać mleka, wywaru lub po prostu wody.) Zupę ponownie zagotować i doprawić do smaku. Po nalaniu do miseczek - każdą porcję posypać płatkami migdałowymi i groszkiem ptysiowym
Di gotuje