jarzynowa zupa - 500 przepisów (strona:25/34)

Szybka zupa-krem z selera. Z selerów dwóch 187

groszkiem. Ta zupa z selerów pełna jest błonnika, naprawdę syci na długo. SKŁADNIKI 6-7 zewnętrznych, dużych, zielonych łodyg selera naciowego 1 bulwa selera, ok. 300g 3 średnie ziemniaki, ok. 300g 1 mała marchew, ok. 60g 1 mała pietruszka, ok. 60g 5 szklanek wody albo domowego bulionu – 1,25l 1 kostka bulionowa – z kurczaka lub jarzynowa 1 serek topiony

Karo in the Kitchen
Dyniowe puree 145

zupy z dyni.Teraz dynię trzeba obrać ze skóry. Niektóre mają miękką skórę, ale większość ma twardą, która ciężko się obiera. Znalazłam na to sposób, aby nie namęczyć się i nie pokaleczyć. Kroję dynię na cienkie około półtora centymetrowe paski. Takie paski łatwo jest już obrać małym nożykiem :)Obrane kawałki dyni zetrzeć na tarce  jarzynowej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ribollita – toskańska zupa chlebowa z pomidorami i fasolą 287

średnich porcji zupy. SKŁADNIKI 3 duże łodygi selera naciowego 2 średnie marchewki 1 duża cebula lub 2 cebule szalotki 2-3 średnie ziemniaki 100g wędzonego boczku albo pancetty 3 duże ząbki czosnku 1 cała puszka pomidorów krojonych, bez skórki 2 puszki białej drobnej fasolki , odcedzone, płyn wylewamy 100-150g młodego szpinaku lub jarmużu 1250ml bulionu jarzynowego lub drobiowego (może

Karo in the Kitchen
Szpecle, kluseczki---Speckle-noodles 160

tarkę jarzynową.  Na garnek z wrzącą wodą kładziemy tarkę, wlewamy porcję ciasta i plastikową łopatką przecieramy je do wody. Wyjdą nieregularne kluseczki. Gotujemy chwilę od wypłynięcia na wierzch. Gotowe szpecle przekładamy, do miski Sposób podania szpecli zależy od gustu.Przysmażone na masełku. Na słodko, z owocami, czy na słono, z mięsem, sosem, boczkiem, jajkami, do zup

w mojej kuchni
Rosół wołowo -drobiowy. P.S. Sto lat Kochanie! 180

tłustej zupy... ;) Dużo włoszczyzny - im więcej włoszczyzny, tym mniej kostki rosołowej. Bez kostki naprawdę da się zrobić dobry rosół. To właśnie włoszczyzna nadaje cały smak! Daję dużo marchewki, bo lubię kiedy rosół ma słodkawą nutę. Czasami daję więcej selera i pietruszki, ale z tym muszę uważać, bo mąż od razu kręci nosem (podobnie jak w sałatce jarzynowej). Ważne jest

bistro mama
Azjatycka zupa z dynią, rzepą i tofu 177

Korzystając z wolnej (dosłownie!) chwilki,wrzucam nowego posta z niezwykle prostą i szybką do zrobienia azjatycką zupę. Dynia i tofu bardzo łagodzą smak, sprawiając, że zupa staje się wręcz jedwabiście delikatna. Przepis opracowałam sama, bazując na paście miso i bulionie drobiowym. Warzywa dodać można dowolne, jednak dynia i tofu współgrają według mnie znakomicie w tym daniu, a rzepa jest wręcz(...)sezamowego po małym kawałku słodkiej papryki czerwonej i żółtej, pokrojonej  w grube paski nieduży kawałek dyni, pokrojonej w dużą kostkę (świeżej lub mrożonej) garść rzepy, startej na tarce jarzynowej sok z 1/2 limonki lub 1 łyżka octu ryżowego garść zielonej cebulki, pokrojonej na ukośne krążki mała garść świeżej kolendry i krążki świeżej papryczki chili do dekoracji czarny pieprz

Kuchnia Prezydentowej
Zupa marchewkowa. Niepozorna, a z charakterem 175

kuminu – zupa nabierze indyjskiego charakteru. Można ją też mocno przyprawić chili, świeżym lub suszonym, odrobiną sosu sojowego i Srirachy. Na talerzu posypać uprażonym na suchej patelni jasnym sezamem, pokruszonymi wodorostami nori i świeżą kolendrą. Spróbujcie, z czym Wam najbardziej pasuje i podzielcie się proszę wrażeniami znad talerzy SKŁADNIKI na 4-6 porcji 1,200ml rosołu drobiowego lub jarzynowego 500g świeżej

Karo in the Kitchen
Ostatni weekend przed świętami. 143

gotujemy zupę rybną. Jeśli mamy w planach podanie barszczu na wigilię również zaczynamy go przyrządzać zaczynając od upieczenia buraków. Przygotowujemy również galarty z ryby. Do następnego dnia galarty akurat stężeją i będą idealne do podania. Szykujemy rybę po grecku. Potrzebuje ona około jednego dnia, aby wszystkie smaki idealnie się przegryzły. Jeśli mamy jeszcze siły to przygotowujmy sałatkę jarzynową. Pieczemy

Kolizje Smaków
Flaczki z boczniaków 153

polecenia nie tylko ze względu na jej walory smakowe.   Składniki :- 60 dag boczniaków- 2 marchewki, pietruszka, mały kawałek selera, biała część pora, cebula- 4 szklanki bulionu drobiowego (może być jarzynowy)- 2,5 łyżki masła- 1 łyżka oleju- łyżka mąki pszennej- pół szklanki śmietany 18%- przyprawy: majeranek, tymianek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, słodka papryka, imbir, gałka muszkatołowa, sól(...)patelni przełożyłam do garnka z gorącym bulionem, doprawiłam  śmietaną. Zagotowałam. Dodałam posiekaną świeżą natkę pietruszki oraz  tymianek.    Można podać z chlebem lub z bagietką, ale sama w sobie, zupa też jest bardzo pożywna i pyszna. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Flaczki z boczniaków appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Potrawy na Wielkanoc 124

Zupa pomidorowa Pieczone mięsa i potrawy na ciepło: Biała kiełbasa pieczona w cydrze Pieczona pierś gęsi Dietetyczny pasztet z kurczaka Kotlety à la Pożarski (kotlety pożarskie) Rolada z indyka z suszonymi pomidorami Pieczeń rzymska z białą kiełbasą Chrupiące polędwiczki kurczaka Pieczone pierożki z młodą kapustą i białą kiełbasą Chrupiące polędwiczki z kurczaka Bigos świąteczny Potrawy na zimno: Sałatka jarzynowa

Codziennik Kuchenny
Morska zupa pomidorowa z krewetkami i rybą 119

razem postanowiłam wykorzystać końcówki z zamrażarki :D  Zupa pomidorowa z krewetkami, rybą i makaronem na ostro SKŁADNIKI: 250g  krewetek koktajlowych 2 filety ryby morskiej, bez ości łyżka oliwy z oliwek 1 średnia cebulka, pokrojona w kosteczkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 papryczki chilli (lub 1 jak ktoś nie lubi piekielnie ostrego smaku) 1 puszka pomidorów(...)skórek, w sosie pomidorowym 300 ml gorącego bulionu jarzynowego, łagodnego (suszone warzywa +sól+oliwa) sok z 1/2 cytryny 4 - 5 łyżek drobnego makaronu Lubella sól morska i świeżo zmielony pieprz, świeża pietruszka Krewetki rozmrozić, umyć, opłukać i osuszyć, oprószyć solą. Filety z dorsza opłukać, osuszyć, pesetą wyjąć ości, pokroić w 2-3 cm kostkę, oprószyć solą.  Na dużej patelni

MarciochaKucharzy
Szczawiowa z jajkiem 142

Po weselnym weekendzie i wielkiej wyżerce, czas na odpoczynek i delikatny obiadek Szczawiowa z jajkiem  SKŁADNIKI: 1 duża młoda marchewka, starta na tarce 300 g

MarciochaKucharzy
Kapuśniak z pomidorami 105

marchewka duża pietruszka 2 cebule 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 szklanka gęstego soku pomidorowego lub przecieru sól, pieprz woda Warzywa obieramy, marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce jarzynowej, ziemniaki kroimy w kostkę i wszystko to umieszczamy w garnku. Dodajemy listki, ziele, zalewamy wodą. Wędliny kroimy w dowolny sposób, wkładamy na patelnię, a kiedy lekko się wytopią dodajemy(...)kwaśna możecie ją lekko przepłukać zimną wodą) i wędliny z cebulą. Całość gotujemy aż kapusta będzie miękka. Dolewamy sok lub przecier, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy i już :-) P.S. Zupa bierze udział w akcji "Rozgrzej się w lutym miseczką zupy"   organizowanej na FB przez Fabrykę Kulinarnych Inspiracji

Czary - gary w kuchni
Zupa grzybowa aksamitna 160

lekkiego zgęstnienia, przez 5-8 minut. Wlewamy sos Worcestershire, zupę solimy i mocno pieprzymy do smaku – grzyby lubią pieprz, podkreśla i podkręca ich smak – nie żałujcie im go. Podajemy zupę gorącą, z kleksem słodkiej śmietanki, mocno posypaną drobniutko usiekaną natką pietruszki. Chlebowe paluszki grissini pasują idealnie – jeśli macie groszek ptysiowy będzie równie dobry. SKŁADNIKI 500g pieczarek 1 mała garstka suszonych(...)duże ząbki czosnku 200ml śmietany 30% tłuszczu, rzadkiej i płynnej 3 pełne łyżki (z lekkim czubkiem) mąki pszennej 1,5l wody 1 kostka bulionowa – grzybowa 1 kostka bulionowa – jarzynowa 3 łyżki sosu Worcestershire 1 czubata łyżeczka suszonego tymianku 50g masła 6 łyżek oleju rzepakowego natka pietruszki i paluszki chlebowe grissini do podania

Karo in the Kitchen
Chłodnik z botwinki 136

Botwina , czyli młode listki buraka ćwikłowego, zawiera dużo witamin, żelaza i wapnia. Zupa z botwinki pobudza apetyt, odkwasza i odtruwa organizm. Botwina była wykorzystywana jako warzywo już w IV w. p.n.e.! Korzyści z jedzenia ciemnozielonych listków, poprzetykanych bladoróżowymi nitkami, są ogromne. Burak ćwikłowy, w większym stopniu niż korzeniowy, zawiera dużo witamin, zwłaszcza A i C, żelaza, wapnia. Ze względu(...)wyciskamy sok z ½ cytryny – mieszamy i gotujemy ok. 10 minut. Odstawiamy do ostudzenia. Gdy liście botwinki wystygną dodajemy buraczki - część kroimy w kostkę, a część ścieramy na tarce jarzynowej. Wlewamy maślankę, dodajemy 2 łyżki jogurtu – mieszamy, dodajemy obrany i pokrojony w drobną kostkę ogórek, posiekany szczypiorek oraz 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem, wsypujemy posiekany

mojewypiekiinietylko