Zupa jarzynowa jest smaczna, lekka i pożywna. Zupę podajemy ciepło zimą lub chłodną latem z kromką chleba posmarowaną masłem. Składniki: 2,5 litra wody 3 skrzydełka z kurczaka 3 ziemniaki 1 pietruszka 2 garście fasoli szparagowej mały bukiet kalafiora 3 marchewki pół selera garść brukselek kalarepa Przyprawy do smaku: sól pieprz vegeta liść laurowy ziele angielskie Przygotowanie: Do garnka
Smaczne PotrawyZupa jarzynowa pełna młodych świeżych warzyw o tej porze roku to pozycja obowiązkowa. Zwykle nie dodaję jarmużu, ale akurat miałam to warzywo w zamrażalniku. Za to z reguły dodaję jeszcze młodego kalafiora i zielony groszek, których tym razem nie dodałam, ale zupa i tak była tak gęsta od warzyw, że łyżka stała! Najlepiej smakuje zaraz po ugotowaniu i obowiązkowo(...)namawiam do dodania mielonego kminku. To mój magiczny składnik jarzynowej, który podkreśla smak warzyw, zwłaszcza tych, które mogą powodować wiadomo co :) o chyba najbardziej Składniki: 1 skrzydło z indyka lub 3 skrzydełka z kurczaka 1/2 selera 1 mała pietruszka 2 młode marchwie 2 ząbki czosnku 1/2 małej cebuli 3-4 młode ziemniaki 1 mała kalarepa garść zielonej szparagówki, pokrojonej
Czerwień i błękitwiem jak Wy, ale ja uwielbiam zupy. Zawsze bałam się eksperymentować, ale pomyślałam, że teraz jak prowadzę bloga mam większą motywację. Zapraszam więc na zupę jarzynową z oscypkiem. Składniki: - 1 marchewka; -1 pietruszka; - 1/2 pora; - 1/3 selera; - 200 g oscypka (lub żółty ser np. cheddar lub ementaler); - 100 g ugotowanego ryżu; - 1 łyżeczka miękkiego masła; - 1 łyżka mąki(...)masłem. Oscypek zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do gotującego się wywaru wrzucić masło wymieszane z mąką, starty oscypek. Zupę wymieszać, doprawić. Całość chwilę gotować na małym ogniu, zdjąć z ognia, wlać śmietanę i wymieszać. Ryż rozłożyć do talerzy, zalać zupa i posypać zieleniną. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else
dom-agi.plzupa z jarzynowa Aromatyczna i pożywna jarzynowa zupa, to posiłek który warto podać na nasz stół w jesienny pochmurny dzień. składniki dla sześciu, ośmiu osób wywar drobiowy 2 udka kurczaka 2 łyżki oleju 2 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 cebula kawałek korzenia selera 1 marchew szczypta lubczyku sól,pieprz zupa 2-3 marchewki 2 ząbki
Miód i pieprzzdjąć z ognia, dodać masło lub słodką śmietanę. Wymieszać. Podawać z dodatkiem posiekanej drobno papryczki i natki pietruszki. Jeśli lubicie zupy, to może spróbujecie także i innych? zupy jarzynowej lekko przecieranej zupy z soczewicy i awokado śmietanowej zupy serowej
Codzienna kuchnia niecodziennaDzisiaj zapraszam na zupę jarzynową z kapustą. Zupa jest pyszna, bardzo aromatyczna, wprost idealna na jesienne i zimowe dni. Czujemy w niej delikatne smaki ziemniaka i kapusty oraz słodycz marchewki. Składniki: porcja rosołowa 3 skrzydełka 3 liście laurowe 14 ziaren ziela angielskiego 14 ziaren pieprzu 2 czubate łyżeczki Vegety domowej roboty sól do smaku 1 pietruszka 1/2 pora
Smak mojego domuProsta w wykonaniu i lekka zupa jarzynowa z klopsikami. Zupa ta jest świetna na upalne dni oraz gdy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie. Składniki: Zupa: mięso lub kość do ugotowania wywaru 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka ½ selera 1 pęczek koperku 1 liść laurowy ziele angielskie ½ łyżeczki kozieradki lubczyk ½ łyżeczki imbiru ½ łyżeczki kurkumy sól pieprz Klopsiki
Mama Gotujefamily:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Co zrobić z płatami nori pozostałymi po robieniu sushi? A można je pokruszyć i dodać do bulionu warzywnego lub zupy jarzynowej (po ugotowaniu zupy i odstawieniu jej z ognia). Źródło: strona AI Trwa XIV Maraton Pisania Listów Amnesty International (14 i 15 grudnia w 400 miejscach w całej Polsce
Qlinarnie i QlinarnieOstatnio na dworze coraz zimniej. Ugotowałam więc pyszną zupę jarzynową z dodatkiem serków topionych. Do tej zupy dodałam nietypowy składnik bo do jarzynowej raczej się go nie dodaje. A jest nim biały burak ćwikłowy. Pamiętacie ? Kilka dni temu dodałam przepis na babkę z tym burakiem. Ugotowałam też je do drugiego dania obiadowego, zrobiłam surówkę ale kilka ich zostało(...)Szkoda wyrzucić, więc pokroiłam w kostkę i dodałam do zupy. Niby trochę tego, trochę tego i wyszedł tej zupy spory garnek. Ale nie ma co się martwić bo będzie na jutro. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnizupe znalazlam tu. Autor nazwal ja zupa jarzynowa, ale dla mnie chyba bardziej jest to zupa fasolowa. Zwal jak zwal, najwazniejsze jednak jest to, ze zupa zasmakowala nam wszystkim i jeszcze nie raz zagosci na naszym stole. Jarzynowa z curryskladniki: 3 lyzki oleju slonecznikowego 2 lyzki curry szczypta cynamonu, galki muszkatalowej, kurkumy i imbiru 3 marchewki - kostka
Przysmaki Karolkizostawić do zjedzenia na bieżąco. Te które nie odzyskały jędrności pokroić w drobną kosteczkę ( plasterki lub utrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej) i zamrozić- będzie dodatkiem do zupy jarzynowej). Z nadmiaru jędrnych możemy zrobić rzodkiewkowo-serową pastę do chleba, dip z jogurtem , napój z maślanką itp. Rzodkiewki po takim ,, odmłodzeniu" są zupełnie takie same(...)lodowatej wodzie lekko osolonej z odrobina soku z cytryny). A potem zrobić z nich ( na świeżo lub z mrożonych) - jarzynkę jak szpinak ( można połączyć ze szpinakiem) , lub zupę jak szczawiową
Buniabaje w kuchniZupa jarzynowa z kaszą gryczaną to pyszna zupa którą można łatwo przygotować. Jest ona rewelacyjna jeśli nie mamy wiele czasu na gotowanie lub gdy nam brakuje pomysłu co przygotować na obiad. Poniżej podaje przepis na podstawową wersje tej zupy ale zachęcam do wykorzystywania różnych warzyw dostępnych sezonowo. Składniki: kawałek dowolnego mięsa lub kość na wywar 3 owoce ziela angielskiego
Mama Gotujesię przerażające marchwiane zupki, by ładnie rosły, a dorosłym wciskana jest surówka z marchwi w ramach restauracyjnych zestawów obowiązkowych. I to wszystko, nie licząc jeszcze obecności marchwi w zupach jarzynowych. A ja marchew kocham. Czym byłaby wołowina po burgundzku bez wielości marchwianych krążków, czym bez marchwi byłaby włoska minestra, jak bez marchwi wyobrazić sobie kuskus, jagnięce ragout, ossobuco(...)toleruję jej w talerzu rosołu (w rosole - tak, ale nie na talerzu). Uważam też, że to kiepski pomysł, żeby ją dodawać do wielu zup, bo wtedy robią się nieprzyjemnie słodkawe. Sałatki jarzynowe także stanowczo wolę bez marchwi. Ale sok! Parę lat temu oszalałem na jego punkcie i teraz prawie każdy dzień zaczynam od wysokiej szklanki z kilogramem
KUCHARNIAsię zagęści i nada głębi smaku. ZIEMNIAKI Ziemniaki można zetrzeć na tarce lub ugotowane rozgnieść widelcem dodać do zupy lub sosu i zagotować. Wykorzystuję ten sposób do zup jarzynowych. Surowy ziemniak również może nam uratować przesoloną zupę. Dodajemy surowego ziemniaka do zupy on wchłania sól po czym takiego ziemniaka usuwamy. PUREE Z WARZYW I OWOCÓW Różne rodzaje warzyw
Basia w kuchniPiróg biłgorajski Zupy jedzone po północy;) Zupa orientalna z kurczakiem Tajska zupa Tom Ka Zupa cebulowa Zupa z soczewicy Żurek staropolski Rozgrzewająca zupa z klopsikami Barszcz ukraiński Ezogelin - turecka zupa z soczewicy i bulguru Grochówka na wędzonych żeberkach Kwaśnica na gęsinie Zupy jedzone w dniu następnym, wzmacniające osłabione siły i żołądek: Congee - zupa ryżowa Rosół lubczykowy Zupa miso Krem(...)białych warzyw Zupa jarzynowa z quinoa i wodorostami Pierożki wonton z aromatycznym bulionem Dietetyczna zupa z dyni i imbiru Congee z tofu, miso i glonami Bulion warzywny Dietetyczny krem z zielonych warzyw Zupa kimchi - pikantny kapuśniak koreański Smacznego
Codziennik Kuchenny