ideał. prostota. przepis na 2 porcje 200 gram muli ( małży) 1 szalotka 1 ząbek czosnku sól i chili do smaku 1 łyżka masła 1 szklanka wytrawnego białego wina mus z kukurydzy 2 garści ugotowanej kukurydzy pół szklanki mleka kokosowego sól i kardamon mielony do smaku Kukurydzę blendujemy razem z mlekiem kokosowym ,następnie przyprawiamy do smaku podgrzewamy i dekorujemy talerz
na gaziePołączenie brokuła i żurawiny plus chrupiący słonecznik i feta - ideał. Na pomysł takiej sałatki wpadłam na spontonie kupując brokuł i słonecznika, zobaczyłam żurawinę i od razu poczułam ten smak. Odrobina czosnku do smaku, słona feta i jest... i to bardzo dobra Polecam szczególnie na zbliżające się wielkimi krokami imprezy sylwestrowe Sałatka z brokułem i żurawiną Składniki: 1 duży brokuł opakowanie
sierotka maRysia w kuchniserniki, pomyślałam, że to idealna okazja, żeby jakiś przygotować.Długo szukałam. Naprawdę długo. Chciałam ciasto na tyle neutralne w smaku, żeby każdy zjadł z apetytem, a jednocześnie choć trochę oryginalne, nie nudne. W końcu udało mi się znaleźć ideał w gazetce Pieczenie jest proste, nr 1/2010. Sernik migdałowy - to przecież zasmakuje każdemu. Z mielonymi migdałami, co oznacza, że będzie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiaj na tapetę bierzemy awokado. Ten nietypowy owoc wzbudza sporo kontrowersji. Jego dużą kaloryczność z pewnością rekompensuje bogactwo cennych składników, lecz nie każdy docenia ten dość specyficzny smak i omija awokado jak najszerszym łukiem, a to błąd! Wcale nie jest tak trudno się z nim zaprzyjaźnić. Jak to zrobić? Mam jeden dobry sposób. Drugim bohaterem dzisiejszego wpisu są wafle extra(...)trzeba przekąsić coś na szybko, a jest to przekąska bogata w błonnik (7,2%!), białko i niezawierająca cukru - ideał! Jeśli jednak nigdzie nam się nie spieszy możemy trochę poeksperymentować, czyli wkraczamy do mojej ulubionej części. Ze względu na lekko słony smak, od razu stwierdziłam, że te wafle trzeba podać z czymś wytrawnym. I tak dochodzimy do punktu kulminacyjnego. Wafle kukurydziane
peanutbuttermonsterUwielbiam wiórki kokosowe. Uwielbiam też gorzką czekoladę. A połączenie tych dwóch rzeczy jest dla mnie kompozycją idealną. Taki właśnie ideał to batoniki bounty domowej roboty. Pyszne
Kolizje Smakówkaczce z jabłkami. Myślałam, że nie ma sensu poprawiać ideału, a nawet więcej! Myślałam, że jeżeli zmienię przepis , choćby trochę, to tej kaczki już jeść nie będę i zmarnuję mój fantastyczny obiad. To była jedna strona medalu i jedna strona mojej osobowości - ta przywiązana do tradycji i "odwiecznych" smaków. Druga walczyła o poszukiwanie, eksperymentowanie, próbowanie. Myślę, że poszłam
Życie zamknięte w smakuwarto spróbować. Jeżeli za pierwszym razem nie uda się osiągnąć zadowalającego efektu, kolejne próby na pewno zbliżą sushi do ideału. Najważniejsze składniki Przyrządzanie sushi rozpocznij od zakupów. Postaw przede wszystkim na dobre składniki, których jakość przełoży się na doskonały smak. Czego będziesz potrzebować? Ryż do sushi To podstawa każdego japońskiego dania, dlatego sushi w Katowicach oraz innych miastach powstaje
Codogarasmakiem prosciutto crudo a listki szpinaku dodają daniu koloru i dodatkowego smaku. Niesamowicie aromatyczne danie, pełne smaku. Smacznego! **** La pasta alla crema di gorgonzola, prosciutto crudo e spinaci è un piatto facile e veloce da preparare, ideale per chi ha poco tempo da dedicare alla cucina. La pasta alla crema di gorgonzola
La grande e la piccola cuocagłowie, a w rzeczywistości doprawiam danie tak, aby w danej chwili uzyskać w miarę idealny, jak dla mnie, smak potrawy. Idealny, to słowo jakże subiektywne. Ale im bardziej dojrzewamy, aby czegoś dokonać, coś wykreować, słowo to nabiera nowego znaczenia. Dążenie do ideału - to kwestia odwagi. Im więcej w nas odwagi, a zarazem spokoju i radości, tym nasze potrawy stają się(...)woka wrzucić 2 łyżki masła, dodać brokuła, paprykę i pieczarki, lekko poddusić, dodać sosu sojowego, popieprzyć, posolić.Dodać filet z indyka. Podsmażyć na ostrym ogniu. Doprawić do smaku. Do całości dodać ugotowany ryż. Smacznego! kuchniasmakow.blogspot.com
Kuchnia smakówtemperatury pokojowej - serek homogenizowany. Dosypać łyżeczkę cukru wanilinowego i dokładnie rozmieszać lub zmiksować. W zupełności wystarczy tu serek o smaku naturalnym, gdyż w połączeniu z bardzo słodką warstwą rabarbarową, smaki się zharmonizują. Do drugiego naczynia z rozpuszczoną żelatyną dolać sok rabarbarowy. Wymieszać. Sok otrzymuje się z odsączenia wcześniej zasypanego 1 szkl. cukru kilogramem obranego i pokrojonego rabarbaru - całość odstawiona(...)wierzch wylać część borówkową. Wstawić do lodówki na godzinę dla porządnego ochłodzenia deseru. Konsumować na zimno - ideał na gorące, letnie dni! :) Deserem delektowałam się w towarzystwie paluszków francuskich od BRZEŚĆ . Ach ten delikatny, wyborny smakołyk z płatkowanego ciasta francuskiego, o maślanym smaku... Czegóż chcieć tu więcej!? :) CUKIERNICTWO UPRAWIAŁAM WSPÓLNIE
Grunt to przepis!kruche, miękkie, kremowe oraz smaki: kwaśne, słodkie, słone, gorzkie oraz te delikatne i bardziej wyraziste. Pilnuj proporcji, niech wyraziste smaki nie dominują zbyt mocno nad tymi delikatnymi. Znajdź balans między tymi wszystkimi składowymi jednego dania, wówczas osiągniesz coś na kształt ideału. Mati, jak jadł tę owsiankę powiedział tylko, aż: SZTOS. I to jest najlepsze określenie. Really. Składniki
Mango Papajasmakuje Wam nasz przepis! Kurczak faszerowany wątróbką to prawdziwy król pieczonego drobiu. Klasyczne, pyszne danie, pełne aromatów, smaków, którym można obdzielić całą rodzinę i kilku gości. Złocisty kurczak w 40 minut Przypieczona skórka i soczyste mięso – jak osiągnąć ideał dobrze wypieczonego kurczaka? Korzystając z tego właśnie przepisu. Wychodzi niezawodnie, a nie wymaga wcale długiego pieczenia. Szybki kurczak pod cegłą
Niedzielny kucharzSoczyste jabłko, ostra czarna rzodkiew i słodkie pestki granatu - surówka ideał. Prawie nie doprawiałam .Dodałam tylko szczyptę soli. Jedno trzeba pamiętać by pestkami posypywać w ostatnim momencie bo zabarwią biel surówki . Smaku to nie zmieni ale na wizerunku straci :). Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniotwierać okien, by nie stracić tego zniewalającego aromatu. W mgnieniu oka przenosimy się do świata aromatów, smaków i kolorów. Budzą się w nas Greckie korzenie... Lekko i apetycznie, zdrowo i kolorowo, aromatycznie i nie za drogo - czy to nie brzmi jak kulinarny ideał? Pora chyba dać się uwieść. Nas zapach z piekarnika zniewolił. Serca podbite, umysł zawładnięty, wszyscy najedzeni(...)dokładnie mieszamyPapryki przecinamy na pół, wykładamy serem żółtym i napełniamy makaronem, posypujemy pestkami, skrapiamy olejem i zapiekamy w piekarniku 15-20 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.Aromatyczne smaki połączone w kremową całość, kuszą zapachem, wyglądem, wszystkim. Żaden zmysł nie został pominięty ani pokrzywdzony... Zapiekana "Grecja" zaspokoi wszystkie potrzeby, nawet tego najbardziej wybrednego smakosza. A co najważniejsze? Stan smakowej euforii
Wypisz Wymaluj