ideał smaków - 232 przepisów (strona:12/16)

Niebiańsko delikatny sernik z białą czekoladą i malinami 239

Sernik przygotowywany w dniach około-osiemnastkowych, aby uczcić pełnoletność ze smakiem ulubionego ciasta na podniebieniu.  Co tu dużo skrywać -  słodycze lubię i nie chcę z nich rezygnować. O wiele łatwiej przygotować mi deser niż obiad! Poza tym ciasta, ciasteczka i wszelkie babeczki są niesamowicie fotogeniczne, łatwo jest z nich wyciągnąć to, co najlepsze. A serniki każdy lubi(...)niezwykle delikatnej strukturze. Umiarkowanie słodki, z posmakiem wanilii i białej czekolady. Świeże maliny idealnie dopełniły całość, przełamując słodycz i nadając sernikowi owocowej kwaskowatości w różowym kolorze. Dla mnie ideał. Składniki:  ... czyli Twoja lista zakupów. Nie zwlekaj i już teraz wybierz się do sklepu - specjalnie dla Ciebie przygotowałam tę listę. 🌸 Gdy już zdobędziesz wszystkie potrzebne składniki, czas na kolejny krok

Kuchnia Ellie
Marchewkowy krem z imbirem i pomarańczą (Crema di carote, zenzero e arancia) 151

propozycj ą  na rozgrzewającą zupę na zimowe, długie wieczory. Zupa nie tylko cieszy oko swoim pięknym, żywym kolorem, ale również podniebienie słodko-pikantnym smakiem.  Krem jest idealny w sezonie grypowym, sprawdza si ę  przy przeziębieniach i rekonwalescencji, gdyż jest silnie rozgrzewający i bogaty w witaminy oraz w substancje bakteriobójcze. Polecam(...)piatto soddisfa non solo l’occhio con il suo colore acceso, ma anche il palato con il suo gusto dolce e allo stesso tempo piccante. La zuppa è ideale per affrontare il periodo in cui incombe l’influenza, in quanto è ricca di vitamine che rinforzano il nostro sistema immunitario. Buon appetito :) SKŁADNIKI 1 kg marchewki 20 g świeżego

La grande e la piccola cuoca
Papaja. Pieprz. Lody i urodziny. 161

Taka przecież jest prawdziwa papaja.  Słodka.  Ale ma jeszcze to wyjątkowe "coś". Nasiona, maleńkie czarne kuleczki.  Są jadalne, zdrowe i mają lekko ostry posmak pieprzu.  Ideał.  Słodko-ostro. Kontrasty i zaskoczenia. Trochę jak definicja kobiecości.  Bardzo jak lody. Kremowe, słodkie z niezwykłą ostrą nutą. Z pieprzem z nasion papai.  Odkąd je zobaczyłam (klik(...)zdrowotnych właściwościach - na przykład tu - klik . A potem po prostu zróbcie lody - nie potrzeba do nich maszynki, za to niezbędny będzie "magiczny pieprz", to ona nadaje im wyjątkowy, intrygujący smak.          Lodami witam się z wiosną i z małym poślizgiem świętują 4 urodziny Kucharni

KUCHARNIA
Wyjątkowy sernik z rabarbarem i truskawkami 240

cuda, tudzież moc narzekania. Co post zrzędziłam, że pogoda paskudna, i jeszcze bezczelnie zazdrościłam Polakom upałów. I co? Słonko postanowiło pokazać, co potrafi. Cieplutko, przyjemnie, lekki wiaterek, no ideał! Znając życie, długo to nie potrwa, ale... Cieszę się ogromnie. Od razu chce się żyć! W mojej kuchni aktualnie królują truskawki z rabarbarem. To chyba najpopularniejsze połączenie początku lata - kwaśne łodygi(...)spód, rozpływająca się w buzi, delikatna masa rabarbarowa, obłędnie kremowa warstwa sernikowa z tonką, a całość pod puszystym, intensywnie truskawkowym musem. Podawajcie koniecznie ze świeżymi truskawkami! Wygląda pięknie, a smakiem wprost zachwyca. C. nie mógł przestać jeść, a wiecie przecież dobrze, że dla niego serniki to tylko na zimno. Do pieczonych podchodzi ostrożnie, choć coraz częściej udaje mi się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bulion drobiowy na pieczonych skrzydełkach. Kryształowe consomme 315

innymi w produkcji ciast, piwa, prażonej kukurydzy, chleba i właśnie mięsa. Białka i cukry z mięsa wejdą w reakcję z białkami i cukrami z mleka, co da nam tutaj smak ‘do kwadratu’ Skrzydełka oczyszczamy, osuszamy papierowymi ręcznikami i zasypujemy mlekiem w proszku, najwygodniej przez sitko – zasypiemy je równomiernie. Wkładamy je do nagrzanego na 180⁰C piekarnika z włączonym termoobiegiem(...)już są nie do użycia, ale bez kości możecie go sprezentować Waszemu psu lub kotu. Część bulionu możecie zjeść od razu, a część zamrozić. Zamrożone kostki będą ideale do sosów, zup, gulaszy i wszystkich potraw mięsnych, na jakie przyjdzie Wam ochota. Consomme to klarowna zupa, której bazę stanowi właśnie mocny wywar z mięsa bądź ryb i warzyw. W warunkach restauracyjnych

Karo in the Kitchen
Czas na kawę w CUP AND CAKES 263

125ml po spienieniu ) , z mleczną pianką na powierzchni, która miała maksymalnie 1-2 cm grubości , była pozbawiona pęcherzyków powietrza i charakteryzowała się kremową konsystencją. Krótko mówiąc - dostałam w filiżance ideał! :) Odnośnie wyboru słodkości do kawy - lokal nie ograniczył klientów do dedykowanego festiwalowi wyłącznego menu. Można było spróbować wszystkiego, co kawiarnia miała tego dnia akurat w ofercie, czyli m.in. sernika , fondue(...)przygotowany jest na bazie szpinaku . Do tego lekki krem między warstwami puszystego ciasta i pestki granatu na wierzchu. Ciasto nie tylko efektowne wyglądem, ale też i pyszne smakiem :) Biszkoptowa, zielona część ciasta okazała się niezwykle miękka i puszysta, łatwo dająca dzielić się widelcem. Lekki krem śmietanowy nie był zbyt słodki, co mnie osobiście bardzo odpowiadało. Dodatkowo granat dodawał krzyny świeżości

Grunt to przepis!
Szpinak nadziewany kremowym serkiem z suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami (Le campanelle di spinaci con un cuore di formagg 184

Smacznego :) **** Le campanelle di spinaci con un cuore ricco di formaggio delicato e cremoso, pomodori secchi, olive nere, aglio e prezzemolo sono uno spuntino sfizioso e colorato, l'ideale per i giorni piu' caldi dell'estate. Buon appetito :) SKŁADNIKI 350 gr kremowego serka (typu philadelphia) 50 gr suszonych pomidorów 50 gr czarnych oliwek 50 gr szpinaku 1 ząbek(...)ząbek czosnku drobno kroimy. Natkę pietruszki siekamy. W miseczce mieszamy ser z suszonymi pomidorami, oliwkami, ząbkiem czosnku, natką pietruszki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszonym oregano. Małe foremki (6 sztuk) wyściełamy folią samoprzylepną. Na dno i na boki układamy liście szpinaku. Każdą foremkę wypełniamy

La grande e la piccola cuoca
Babeczki z musem jabłkowym i bezową pianką 300

Cudowna kwaśność naszych polskich jabłek w połączeniu z chrupką na zewnątrz, a mięciutką w środku pianką. Ideał! Do tego delikatne, kruche spody, które fantastycznie łączą się ze wszystkim, co jabłkowe. Dzisiejsze babeczki ukoją nawet najbardziej zszargane nerwy... :) Kruche ciasto (II): 150 g mąki 30 g cukru pudru 75 g masła 3 żółtka szczypta soli Mus jabłkowy: 4 duże jabłka(...)zamrażarki!) na 40 minut.       W tym czasie przygotowujemy mus jabłkowy. Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałeczki, dodajemy cukier, sok z cytryny i cynamon do smaku. Gotujemy z odrobiną wody aż do momentu rozpadnięcia się owoców i zgęstnienia masy, czyli jakieś 15 minut.        Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru

sama złodycz
Nadziewane pomidory alla pizzaiola (Pomodori ripieni alla pizzaiola) 141

mozzarelli ,  czarnych oliwek, kawałeczków bułeczki a przyprawiłam  czosnkiem, oregano, pietruszk ą.   Smacznego :)   **** I pomodori ripieni alla pizzaiola sono un antipasto ideale per giornate estive che rallegrerà la vostra tavola. I pomodori sono farciti con pane, olive nere, mozzarella e condite con aglio, origano secco e prezzemolo. Buon appetito :) SKŁADNIKI(...)ząbkiem czosnku. Czarne oliwki kroimy drobno. Mozzarelle kroimy w kawałki.  W misce mieszamy pokrojone oliwki, mozzarelle, bułeczkę i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, suszonym oregano i oliwą z oliwek. Całość dokładnie mieszamy. Odkrawamy górną część z pomidorów. Za pomocą łyżeczki wyjmujemy gniazda

La grande e la piccola cuoca
Drożdżówki z serem tęsknotą emigranta. 151

dzień były puszyste z lekko kwaskowatym serem i tego sera było tak nieprzyzwoicie dużo ...  Może kiedyś uda mi się zbliżyć do ideału. Na razie powiem tak - nie jest źle  ba, jest nawet dobrze. Mały M siedział nad wyjętymi drożdżówkami z piekarnika i dmuchał, co by szybciej wystygły. W konsekwencji zjadł(...)polskiego twarogu półtłustego) 4 łyżki miękkiego masła 1 łyżka budyniu waniliowego  1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukru waniliowego, lub esencji cukier puder do smaku(tak jak lubicie, bardziej słodkie lub mniej) otarta skórka z cytryny  (jak lubicie) rodzynki (jeśli macie ochotę) Wrzucam wszytko do maszyny na koniec mąkę i drożdże

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Prosty chleb pszenny z chrupiącą skórką 179

Jeśli boicie się rozpocząć swoją przygodę z pieczeniem pysznych, domowych chlebów, to ten przepis jest dla Was. Co tu dużo pisać. Chleb pszenny- ideał. Pięknie wyrasta, pięknie pachnie podczas pieczenia. Doskonale smakuje. Skórka jest niesamowicie chrupiąca. Polecam potestować z różnymi dodatkami. Ja dziś piekłam z suszonymi pomidorami. Kolejny pewnie będzie z oliwkami. Chleb nie wymaga praktycznie żadnych zdolności. Dla pewności(...)potrzebować więcej czasu na wyrośnięcie. Mamy tutaj dodatek mąki pełnoziarnistej (razowej akurat nie miałam), której ilość spróbuję przy kolejnym wypieku zwiększyć. Nie dodałam również kminku, żeby wyraźniej czuć było smak pomidorów. Chleb był tak kuszący, że niestety nie dotrwaliśmy do etapu, kiedy ostygł, dlatego nie widać na zdjęciach ładnej jego faktury, bo kroiliśmy go jeszcze na gorąco i pochłanialiśmy

Mieszam w Garnku
Kurczak po chińsku 176

Warzywa najsmaczniejsze są latem i jesienią, kiedy rosną swoim naturalnym rytmem, dojrzewając w słońcu. Ideałem byłoby pójść do własnego ogródka i zerwać świeże wtedy kiedy nam potrzeba. Niestety  nie wszystkim jest to dane.  Ja akurat należę do tych szczęśliwców, którzy posiadają własny skrawek ziemi, co prawda w lesie , ale i tam jak się człowiek uprze można mieć sukcesy(...)zaopatruję się na   miejskim targowisku w produkty pochodzące z małych gospodarstw. One nie są wszystkie jednakowej wielkości, idealnie gładkie i bez najmniejszej plamki. Ale za to mają smak i zapach. Zachęcam wszystkich do wypadu na takie właśnie zakupy. Aby nie stracić zbyt dużej ilości zawartych w tych produktach cennych witamin, zawsze należy kupować takie  ilości , które jesteśmy

Wiem co jem
Gazpacho pomidorowo-arbuzowe 176

upalne dni. Jedną z moich ulubionych potraw na wysokie temperatury jest gazpacho, czyli hiszpański chłodnik na bazie pomidorów . Gazpacho jednocześnie syci, chłodzi i gasi pragnienie - to prawdziwy kulinarny ideał! Gazpacho wpisuje się w obecne trendy żywieniowe - jakby nie patrzeć to przecież modna, surowa zupa. To danie jest lekkie, zdrowe, a jednocześnie robi się je prosto i szybko. Na moim blogu(...)według mnie wychodzi dużo) i modyfikując przy tym ich proporcje. Od siebie dodałam także papryczkę chilli, która według mnie bardzo przyjemnie przełamuje słodycz arbuza, ale jeżeli nie lubicie ostrych smaków, to po prostu ją pomińcie. Jak już wspomniałam, gazpacho to banalna do zrobienia zupa - składniki wystarczy niedbale pokroić, a potem zmiksować blenderem. Przy okazji przepisu na gazpacho wypróbowałam blender SilverCrest

Chilli Czosnek i Oliwa
Niecodzienny krem z marchewki. Z tahini i sumakiem 181

Jestem pewna, że jeszcze ją w swojej kuchni wykorzystam, nie tylko w wytrawnej wersji. Wracając do zupy - zgodnie z zapewnieniami Limonki wyszła bardzo aromatyczna, gęsta i sycąca. Dla mnie ideał jesienno-zimowego kremu, gdy wiatr hula za oknem, a człowiek chce się rozgrzać. Taki comfort food, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Spróbujcie koniecznie. Zupa marchewkowa z tahini i sumakiem Składniki(...)bulionem i gotować 20-30 minut, aż zmiękną. Zupę zmiksować blenderem na gładką masę, wymieszać z pastą tahini i sumakiem, zmiksować raz jeszcze. Dodać kremówkę, wymieszać, doprawić solą do smaku. Podawać z grzankami. Smacznego! Ja wiem, że na blogu zup marchewkowych jest pod dostatkiem, nic jednak nie poradzę na to, że to jedna z moich ulubionych. Marchewka jest bardzo wdzięcznym

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Maitre d'hotel. Żyłki światła, stół i mirabelki. 202

rzędu. Gdy opowiadał o tej kolacji, oczy mu błyszczały, a na policzkach ukazał się nawet lekki rumieniec.  Bo oto owego pamiętnego dnia udało mu się niemal zbliżyć do ideału. Zastawa i dekoracja stołu idealnie harmonizowały z wnętrzem, dania były jakby stworzone do tej właśnie zastawy, wina - do kielichów.  Były to kielichy nietypowe, z grubego kryształu, w którym załamywało(...)trzeba. Wszyscy wiedzieliśmy to samo - skomentował mistrz.  - A goście, Mistrzu - czy goście też to docenili? - Cóż, trzeba by było ich zapytać. Czy wszyscy doceniają piękny obraz, wspaniały wiersz, smak Sancere... Nawet jeśli nie odczuli tego, co my, to jednak obcowanie, choćby podświadomie, z prawdziwą sztuką wzbogaca i sublimuje.  - Z prawdziwą sztuką? - O tak, i to może najpiękniejszą, gdyż

KUCHARNIA

Proponowane wyszukiwania