ideał smaków - 232 przepisów (strona:8/16)

Zwierciadło malinowe.(bez pieczenia) 168

obłoczek przypomina najlepszy mus tyle że o wyraźnym smaku malin. Całość dopełnia galaretka malinowa i bynajmniej nie jest to taka sztuczna z torebki tylko przygotowana na przecierze z malin z niewielkimi dodatkami. Jeśli kochacie maliny tak jak i ja to jest to deser idealny. Nic dodać, nic ująć, Malinowy ideał i tak zwane niebo w gębie gwarantowane.  Składniki

vaniliowoczekoladowa
Najlepszy sos do makaronu 220

zrobiłam ten sos był dniem szczęśliwym sos jest ideałem - tani, dobry i szybki. Szczerze polecam. Pasuje zarówno do makaronu, jak i kaszy czy ryżu. Podawać go można z dodatkiem  mięsa lub tuńczyka ale sam smakuje najlepiej konieczny jest dodatek kolendry bo to ona nadaje sosikowi ten świetny aromat i smak. Najlepszy sos do makaronu 20  minut

sierotka maRysia w kuchni
Słodkie kuleczki zdrowia 101

Są po prostu przepyszne. I do tego można je jeść bez poczucia winy bo zawartość super składników klasyfikuje je jako pożywną super-przekąskę. Naturalna słodycz pochodzi

Milion Smaków
tarta na słodko – przepis podstawowy 257

Tarta! Dla mnie do niedawna zmora, bo nigdy nie wychodziła tak jak chciałam, czyli idealnie. Przestudiowałam setki przepisów, robiłam mnóstwo podejść i zawsze coś mi nie

zabawa smakiem
Wspólne pieczenie i ciasto „Babałuch” 292

kroi. Ta polewa to niedościgniony ideał wśród polew, według mojego męża. Ale teraz znam przepis więc będę testować Polewę wylewamy na ciasto Ciasto dekorujemy wiórkami kokosowymi Efekt końcowy Składniki na blaszkę 35×23 cm (mierzone po dnie foremki) Masa jabłkowa : – 2 kg jabłek – 2 galaretki cytrynowe – cukier do smaku Najlepiej zacząć ciasto od przyszykowania masy jabłkowej

Relaxtime
Śródziemnomorska sałatka ziemniaczana (Insalata di patate mediterranea) 216

Niezwykle aromatyczna sałatka ziemniaczana, której smak przywołuje wspomnienia śródziemnomorskich wakacji.   Sałatkę przygotowałam z dodatkiem sera feta, czarnych oliwek, czerwonej cebuli, kaparów i suszonych pomidorów oraz dressingu na bazie świeżych ziół.  Sa ł atka smakuje wybornie, zatem zachęcam do jej wypróbowania. Smacznego! **** L'insalata di patate è una soluzione ideale per gli amanti dei tipici sapori  mediterranei

La grande e la piccola cuoca
C'est la vie! C'est la baguette! 187

sposób ugniatania, temperatura, wilgotność, a nawet pogoda !" Gdy pierwszy raz piekłam bagietki byłam przekonana, że wystarczy wszystko dobrze zagnieść, poczekać aż urośnie, a potem upiec. Nic dziwnego, że ze smakiem prawdziwego francuskiego pieczywa nie miały nic wspólnego, no może z wyjątkiem kształtu...  " Wypróbowanie wszystkich domowych przepisów na bagietkę, jakie udało nam się znaleźć, zabrało nam ostatecznie jakieś dwa lata(...)kilogramów mąki. Korzystaliśmy z francuskich podręczników dla piekarzy i badaliśmy tajemnice drożdży i mąki, ale rezultaty wciąż były niezadowalające ."  Imponujące i typowe dla Julii dążenie do ideału. To niezwykła i cudowna cecha, która u Julii najbardziej mnie zachwyciła. Nigdy nie akceptowała półśrodków i bylejakości, nawet jeśli osiągnięcie zamierzonego celu zajmowało jej naprawdę dużo czasu i wysiłku. To cecha, którą

KUCHARNIA
Kapuśniak z czerwoną fasolą i makaronem pełnoziarnistym 177

litrami wrzącej wody. Dodałam kostki bulionowe – ideałem byłby bulion domowy, ale czasem trzeba się posiłkować gotowizną – oraz ziele angielskie i liść laurowy. Doprowadziłam do wrzenia, dorzuciłam kapustę, osączoną fasolę z  puszki i makaron - nie za dużo, bo przecież znacznie zwiększy objętość. Gotowałam do momentu, aż makaron był odpowiednio miękki. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, kminkiem mielonym i suszonym koperkiem

Kuchenne zapiski Edyty
Kacze udka confit z sosem pomarańczowym 173

confit to wyborna klasyka kuchni francuskiej . Ideał sztuki kulinarnej . Tak przyrządzona kaczka , pozostaje soczysta , mięciutka ,a do tego mimo iż gotuje się w tłuszczu , wcale tłusta nie jest . Metoda confitowania mięsa to stara tradycja , można w ten sposób przyrządzać wiele gatunków ze znakomitym efektem . Sos pomarańczowy to równie genialny element dania , podkreśla smak mięsa , cytrusowe nuty nadają daniu lekkości

Ogrodnik w podróży
Rogale marcińskie 193

składnikom daleko do wysokiej jakości) . Najbliższy ideału był przepis znaleziony na blogu Kulinarne Szaleństwa Margarytki i z tego właśnie postanowiłam skorzystać. I się nie zawiodłam :) Wiem, że moje rogale nie wyglądają idealnie, bo okazało się, że wycięłam za krótkie trójkąty i zabrakło ciasta na dodatkowe zawinięcie, ale kto by się tym przejmował - smak wszystko wynagradza :) Polecam Wam bardzo i niech

Domowa Cookierenka Agi
Chłodnik z ogórka, kefiru, sera feta z miętą i pistacjami według Karola Okrasy 198

Dla ochłody w te upalny dni proponujemy przepyszny i orzeźwiający chłodnik. Przyrządza się go z zielonego ogórka z dodatkiem kefiru, jogurtu naturalnego i sera feta. Świeżości

Kolizje Smaków
Odwrócone ciasto z jeżynami 218

kakao, dzięki czemu ma jeszcze ciekawszy smak i naprawdę uroczo wygląda (choć mój marmurek jest mało wyraźny - za słabo wymieszałam ciasto, bo bałam się, że uszkodzę owoce).Przy pieczeniu ciast ucieranych, szczególnie z dużym dodatkiem owoców, zawsze obawiam się zakalca. Tutaj owoce układamy na spodzie - nic nie opada, nie puszcza soku do ciasta. Ideał!Ciasto przygotowałam z okazji wizyty

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najczekoladowsza. Granola. I nasza codzienność 226

jest słodka, chrupiąca, szybka i pyszna. Ideał! Ta akurat jest obłędnie czekoladowa. Kakao, ciemna czekolada i malutkie, chrupiące kawałeczki ziaren kakaowca. Osłodzona (według C. za mało) syropem klonowym i lekko dymnym cukrem muscovado. Do tego słodko-kwaśne kawałki suszonych wiśni, i już nic więcej nie potrzeba do szczęścia. Intensywnie czekoladowa, niemal wytrawna w smaku (dla dzieci proponuję pominąć ziarna kakaowca

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dietetyczna pasta z jajek i awokado (idealna również dla dzieci!) 267

Jako matka dwóch dorastających chłopców, wiem jak ważna jest zdrowa i zbilansowana dieta. Ze wszystkich sił próbuje im ją zapewnić, co (jak większość z Was wie

Kolizje Smaków
You sexy thing! Figi, lody. Ostro i pieprznie. I kiedy przypada Piąta Pora Roku? 182

przypraw.  Jakież rozkosze kryją się dalej - wie tylko język, ale nie potrafi tego opowiedzieć. / Srngarakarika, Kumaradadatta, XII w. /   Jedzenie i rozkosz. Rozkosz podniebienia.  Zmysłowość kształtów, woni, smaków. Słuch, dotyk, węch.  Jedzenie jest tańcem zmysłów.  Kocham jeść.  To dla mnie zmysłowa przyjemność. Rozkosz, której nie potrafię i nie chcę sobie odmówić. Już same dźwięki(...)prawdziwy ideał pod gęstymi kroplami kremu z octu balsamicznego i w towarzystwie absolutnie cudownych lodów z kolorowym pieprzem. Zwolennikom ostrej jazdy nie muszę nawet polecać, by lody dodatkowo oprószyli świeżo mielonym pieprzem - mrauuuu LODY Z KOLOROWYM PIEPRZEM /trzyskładnikowe, bez użycia maszynki do lodów, przepis własny/ 4 szklanki śmietany kremówki 420 ml mleka słodzonego skondensowanego kolorowy pieprz – do smaku, gruboziarnisty

KUCHARNIA

Proponowane wyszukiwania