smażymy, aż mąka zacznie ciemnieć). Gotową zasmażkę przekładamy do garnka z zupą, dodajemy drobno posiekany czosnek i resztę przypraw (sól, pieprz, imbir, gałkę muszkatołową, majeranek). Mieszamy, próbujemy, doprawiamy do smaku i posypujemy posiekaną natką pietruszki. 0 0 1 328 1870 Privat 15 4 2194 14.0 Normal 0 false false false CS JA X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name(...)font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Potem znów próbujemy. I znów. I znów… Ze świeżym chlebem ideał. Męski ideał
OliveandThymezbyt ciężko, to nadałam mu lekkości dzięki dodaniu musu malinowego oraz użyłam mąki bez glutenu. Ciasto jest wytrawne, czyli nie za słodkie, wilgotne, ale nie za ciężkie- po prostu ideał na lato ps. Mąkę grochową możecie zastąpić każdą inną i będzie ok, byle nie pełnoziarnistą typ 2000 bo będzie glut. Składniki na małą blaszkę (tortownica maks 23 cm) blaszkę(...)formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta rozłóż resztę owoców. Piecz 20-25 minut na środkowej półce piekarnika w temp. 180 C. Całość możesz dla bajeru i smaku przybrać listkami mięty Smacznego Artykuł Bezglutenowe malinowo malinowe wegańskie brownie pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfDzisiejszy posiłek to ideał każdej osoby dbającej o linię - niskokaloryczny, ale sycący. Jedna cukinia z przepisu to ok. 200 kcal, ale uwierzcie że można się tym spokojnie najeść. I do tego ten piękny, słoneczny kolor! Korzystajcie z sezonu na cukinie, bo to naprawdę rewelacyjne i wszechstronne warzywo. Można z niej zrobić co tylko dusza zapragnie - od makaronu, poprzez zupy(...)pieczarek, pokrojone w kostkę 1 duża cebula, posiekana 2 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki sosu worcestershire (jeśli nie masz, możesz zamiast tego nadać inny smak używając świeżych ziół - bazylia, majeranek, tymianek) kilka kropli oleju do smażenia cebuli 1/2 łyżeczki suszonej papryki ostrej pieprz, sól natka pietruszki opcjonalnie wegański parmezan (polecam przepis Jadłonomi i ) lub zwykły tarty
Powiedz dietom nieMuszę przyznać, że z tego „sernika” jestem najbardziej dumna. Uwielbiam połączenie śliwek i czekolady, dodać do tego kremową „pierzynkę” i mamy ideał. Ten „sernik” jest z dnia na dzień coraz lepszy,jest świetną propozycją na zbliżające się święta Bożego Narodzenia, bo spokojnie można go zrobić 2 dni wcześniej Składniki na tortownicę o średnicy(...)skrobia) lub ziemniaczanej , czyli około 50 g (może być nawet opakowanie budyniu czekoladowego) Spód sernika: 200 g kruchych ciastek (u mnie były to te ) 50 g dowolnego delikatnego w smaku oleju roślinnego (kokosowy, słonecznikowy) Przygotowanie: Zaparz herbatę (200 ml wody) i namocz w niej pokrojone śliwki (minimum pół godziny, a im dłużej tym lepiej). W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę
greenscarfUwielbiam kaszę kuskus. I na tym miłość do kasz się kończy. Monogamia podobno jest dobra :) Kuskus to w zasadzie ideał, robi się w mgnieniu oka i przyjmie wszystko. Mięso, ryby, owoce morza, pomidory, śmietanę, bulion, warzywa. Kuskus nie stawia ograniczeń. Pewną pułapkę stawiają natomiast producenci tej kaszy każąc nam zalewać ją wodą. Albo wodą z kostką rosołową. albo innym dziadostwem(...)skrapiamy sokiem z cytyny. Odstawiamy. Cebulę dymkę i czosnek siekamy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło i szklimy cebulę z czosnkiem. Dodajemy pomidory, cukier, pieprz, sól, kumin i chilli do smaku. Uważajmy z solą, jeżeli nasz bulion jest słony. Zmniejszamy ogień i gotujemy pomidory ok 20 minut od czasu do czasu mieszając. Po upływie tego czasu dodajemy bulion.Na początek
Cook&Lovepęczek rzodkiewek 1 dojrzałe awokado solidna garść szpinaku baby 1 jajko oliwa z oliwek De Prado dukkah z pistacjami i sumakiem sól, pieprz, sok z cytryny do smaku Rzodkiewki dokładnie opłukać, odciąć łodygi i liście (nie wyrzucać - nadają się idealnie do smacznej zupy!). Umyte rzodkiewki przekroić na pół. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić na nią połówki rzodkiewek - przecięciem(...)wierzchu ułożyć ugotowane jajko w koszulce i delikatnie je naciąć, aby żółtko wypłynęło. Posypać z wierzchu obficie dukkah z pistacjami i sumakiem oraz dodatkowo skropić oliwą z oliwek. Ideał
KUCHARNIAśmietaną wlać łyżkę gorącego sosu, wymieszać i dopiero całość wlać do rondla) . Gdy się zagotuje, od razu zmniejszyć ogień i partiami dodawać masło, cały czas mieszając. Doprawić solą do smaku. Gdy masło się rozpuści, zdjąć z ognia. Przykryć pokrywką, aby sos nie wystygł do czasu podania. Przed podaniem przecedzić przez sitko. Upiec rybę: Na nieprzywierającej dużej patelni (którą można wkładać(...)brokuła (łodygą do dołu). Ziemniaki utłuc wraz z masłem i mlekiem i pozostawić w garnku pod przykryciem, do czasu wydawania. Brokuła odcedzić na sicie. Wydać danie: Na środku talerzy (ideałem by było, gdyby talerze były podgrzane) ułożyć puree ziemniaczano-jabłkowe. Na ziemniakach delikatnie ułożyć rybę, przyrumienioną stroną do góry, skropić odrobiną soku z cytryny i przyprawić szczyptą soli morskiej. Polać
Moja Delicjatańcząca do białego rana, a w niedzielę od rana krzątająca się w seksownym fartuszku po kuchni, o godzinie 8 serwująca pachnący, domowy chlebek. No bez przesady, powinniście krzyknąć! Takie ideały nie stąpają po ziemskim globie! Ano i jest w tym prawda. Ale wychodzę z założenia, że każda z nas powinna mieć w swoim „kapowniku” jeden ulubiony przepis(...)jest kusząca. Ale to, co podsuwała nam kiedyś babcia, na zawsze w sercu zostaje. Chcemy takie zwyczaje dalej przekazywać. Aby mąż, a zwłaszcza dzieci czuły, że dom i tradycja smaku i zapachu, w głowie im na zawsze zostanie. By miały wspomnienia, kiedyś kiedy wylecą już spod naszych skrzydeł. Aby kiedyś powiedziały… nooo moja mama to umiała upiec takie ciasto
W Kawiarencegustu, zdecydowanie bardziej niż Monte z dodatkami, bo są to zdrowsze produkty. Teraz, gdy spróbowałam prawie wszystkie smaki, mogę się o nich wypowiedzieć. Prawie wszystkie, bo chociaż kupiłam każdy smak, to nie każdy dane mi było spróbować. Najwięcej zjadła Zuzia. I dobrze. :) Jogurty Zott Natur - skład i warianty produktów Mam porównanie do innych jogurtów z dodatkami, nie tylko Monte(...)Oczywiście to kwestia gustu. Nie pamiętam składu Słodkiej jagody, ale wydaje mi się, że była ze wszystkich najsłodsza. I to był jej minus, ale poza tym też smaczna. Mój ideał to byłby jogurt z dwoma dodatkami: owocowym sosem i musli. Takie połączenie smakowało mi najbardziej ze wszystkich. Sprawdziłam go, gdy dzieliłyśmy się z Zuzią dwoma ostatnimi jogurtami i wymieniłyśmy połową
Anioszek w kuchniblaszkę lub patelnię. Najlepiej, żeby były one wielkości dłoni. Wypróbowałem trzy sposoby pieczenia: najpierw w piekarniku — niestety wyszły dość suche i popękane, później na suchej patelni — były już bliskie ideału, jednak znów delikatnie popękały, dlatego w trzeciej próbie wlałem kapkę oleju kokosowego — wyszło super, powstały charakterystyczne bąble powietrza, a sam wypiek stał się bardziej elastyczny i wyrośnięty. Oczywiście(...)smażenia Tapenada: 300 g czarnych oliwek 2 łyżki kaparów 2 duże filety anchois 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta płatków chili opcjonalnie sól do smaku Dodatkowo: 1 fenkuł (koper włoski) 10 pomidorów koktajlowych 1 opakowanie sera feta Arla Apetina Snack Pack garść listków świeżej bazylii * PRZYGOTOWANIE Podpłomyki Wszystkie suche składanki wrzuć do miski i dokładnie wymieszaj
Food Squarezaledwie trzydzieści pięć minut po północy, Pożeraczka skończyła trzy latka. Hmm... Ani dużo, ani mało, tak w sam raz. Chyba właśnie na tyle się czuje - jeszcze daleko jej do ideału, jeszcze nie znalazła swojej ostatecznej formy, dużo pracy przed nią, ale także mnóstwo radosnych chwil, cała masa odkryć i tych pierwszych razów. Ma już jednak odrobinę doświadczenia, wiec(...)tylko na pół, na spód dać masę jabłkową, na to krem, i przykryć drugą częścią.Biszkopt nasączyłam alkoholem wymieszanym z sokiem z cytryny - żeby nieco wyostrzyć i przełamać słodki smak kremu. W środku bowiem znajduje się bajecznie pyszna masa kajmakowa na bazie ricotty - dużo lżejsza niż taka na mascarpone, choć nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć właśnie tego serka
Pożeraczka, czyli raz adobrzezachwytu! To był najpiękniejszy number cake, jaki do tej pory widziałam! Mój jest małą kopią tortu Dorotki, nawet nie próbowałam silić się na własną inwencję - po co poprawiać ideał?! 😉 Number cake możecie oczywiście udekorować według własnego uznania - owocami, żelkami, czekoladkami, ciasteczkami... ogranicza Was tylko Wasza wyobraźnia! W każdym razie wreszcie nadarzyła się idealna okazja do upieczenia tortu... 45 urodziny mojego(...)Tort robi się czasochłonny tylko wtedy, jeśli słodkie dekoracje przygotujecie sami - ja makaroniki i bezy piekłam sama, więc czas znacznie się wydłużył. Ale możecie również kupić gotowe. Choć wiadomo - smak nie będzie taki sam 😉 Przepis na makaroniki znajdziecie TUTAJ . Polecam Wam number cake na szczególne okazje - wprawia w zachwyt każdego! 💣 P.S. I uprzedzam: zdjęć tortu jest MNÓSTWO. Wiem, przesadziłam
Słodko-Słony Świat Ilonyceci e dei pomodorini. L'insalata non solo è gustosa e facile da preparare, ma è allo stesso tempo ideale per i vegetariani e per chi non tollera il glutine. Inoltre potrà sempre diventare protagonista della classica schiscetta da consumare come pranzo al lavoro(...)łyżki octu balsamicznego, 1/4 łyżeczki kuminu oraz 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na ok. 30 minut do przegryzienia się smaków. Ugotowaną komosę łączymy z ciecierzyc ą , pomidorkami, ogórkiem, cebul ą oraz drobno posiekan ą natk ą pietruszki i mięt ą . Całość polewamy aromatyczną oliwą, mieszamy
La grande e la piccola cuocaprzyrządza go moja Mama - zawsze w wielkim garze, zawsze przez kilka dni. Zawsze próbuje i ulepsza aż powstaje bigos idealny. Jak i po co mierzyć się z ideałem? W końcu znalazł się dobry powód. Zapytałam Męża co by chciał, żebym ugotowała mu z okazji imienin. Padło hasło: bigos. Złapałam oczywiście za telefon. Skonsultowałam listę zakupów z Mamą i następnego dnia(...)roślinnego Przygotowanie: Kapustę kiszoną pocięłam na drobno. Kapustę białą, pozbawioną głąba i opłukaną poszatkowałam. Dodałam do niej jedną posiekaną cebulę, posoliłam i odstawiłam na jakiś czas by złagodniała w smaku. W odpowiedniej wielkości garnku zagotowałam umyte kości wieprzowe. Zebrałam szumowinę. Do tak powstałego wywaru wrzuciłam kapustę białą, świeżego borowika i wymoczone w gorącej wodzie suszone grzyby wraz z zielem
Kuchnia po mojemu