Uwielbiam kokosanki, to smak mojego dzieciństwa, konkretnie mam na myśli te kupne w kształcie piramidek, roczniki około ’80 powinny kojarzyć, nakombinowałam się trochę ale udało mi się zrobić ich wegańska wersję które w 99 % smakują dokładnie tak samo (chrupiąca skórka na zewnątrz a środek mięciutki), a do tego są bezglutenowe i bajecznie proste do zrobienia. ps. trzymam(...)słoiku od kilku dni z dnia na dzień są jeszcze lepsze. Składniki: 100 g wiórków kokosowych opakowanie 160 g kleiku ryżowego (można zastąpić kukurydzianym) 150 g oleju roślinnego (ideałem byłby kokosowy nierafinowany) 100 g cukru (najlepiej brązowego) płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 duży dojrzały banan Przygotowanie: banana zmiażdżyć na gładką masę. Wszystkie składniki połączyć, W razie potrzeby (gdyby masa
greenscarflubię tego momentu, kiedy niby ciepło, niby rzodkiewki i pomidory już są, ale dalej smakują papierem. Na wiosnę chce mi się zmian, chce mi się czegoś nowego, nowych smaków, zapachów i miejsc. O ile nowe miejsca sobie zorganizuję, to dostępność produktów spożywczych na przednówku jest na tyle uboga, że należy kombinować. Historia naucza, że czasem kombinowanie jest fajne i można(...)bundzem i bryndzą, ale tymi prawdziwymi, a nie z Krupówek lub z wszelkich bud z napisem „serki”. Czasem, końcem marca, można dostać już całkiem przyzwoite sery. Daleko im do ideału, ale są dobre i dają namiastkę tego, co nas czeka w lecie. Dzisiaj zapraszam na pieczone warzywa z serem bundz. Jeśli nie macie dostępu do bundzu, który się pojawi
ladykitchenŚwięta kojarzą się raczej z makowcem i sernikiem, niż ze skromnym, zwykłym ciastem drożdżowym, ale dla mnie to kwintesencja domowego smaku. Poza tym możemy wzbogacić je bakaliami, czyniąc z niego królewską ucztę. Ciasto drożdżowe często gości na świątecznych stołach w rodzinach, gdzie ktoś jest chory i nie może sobie pozwolić na bardziej słodkie i ciężkie specjały a też chce mieć(...)Ciasto drożdżowe jadło się także w biedniejszych domach, bo wystarczy trochę mąki, mleka i drożdzy. Łatwo się wyrabia i piękne rośnie, więc wydaje się, że jest go więcej. Niedoścignionym ideałem pozostaje włoskie ciasto drożdżowe z bakaliami panettone, które nie czerstwieje, nie kruszy się, nie wysycha i dobrze rośnie tworząc charakterystyczne kopułkę i pięknie pachnie skórką pomarańczową. Ja nie mam specjalnej
Ugotowane pozamiatanełyżka cukru waniliowego cukier puder Do miski wrzucamy twaróg, jajko, sok i rozgniatamy widelcem. Jeśli ser jest mocno odciśnięty i twardy można dodać 2 łyżki śmietany. Słodzimy według własnego smaku, na koniec dodajemy kaszkę. Jagody mieszamy z cukrem i mąką, delikatnie mieszamy, aby każda jagoda była obtoczona w mące i cukrze. Na środek tortilli kładziemy 1/3 twarogu, lekko rozklepujemy(...)przykryciem, po jakiś 3 minutach obracamy. Aby deser dobrze się przepiekł należy tak dwa, trzy razy obrócić. Po lekkim ostudzeniu posypujemy pudrem i gotowe. Pyszne, delikatne, chrupiące normalnie ideał. Na szybko, na lenia, na słodko wymarzony przepis
Dieta moja pasjaOrganizacja Narodów Zjednoczonych ogłosiła rok 2013 Międzynarodowym Rokiem Quinoi. Quinna wykazuje obecność dużej zawartość białka, która pod względem składu aminokwasów jest bliska ideałowi. Z tego powodu zwana jest dzisiaj często „super ziarnem przyszłości”. Mimo że przez większość uważana jest ona za zboże, tak naprawdę zbożem nie jest, bliżej jej do buraka(...)całości (zwane są „ziarnem”) lub w postaci mąk. Komosę ryżową można zmielić w blenderze lub młynku do kawy na mąkę, która rewelacyjnie wzbogaci w wartości odżywcze oraz smak słodkich i wytrawnych wypieków. Mąka z komosy może z powodzeniem służyć do wypieku pieczywa oraz ciast bezpiecznych dla osób pozostających na diecie bezglutenowej. Pyszne są domowe chleby, wypiekane
potrawyregionalnewrzenia , wyłączamy gaz , wrzucamy do niego skrzydełka i parzymy , przez około minutę . Wyciągamy , osuszamy papierowym ręcznikiem – oczywiście po przestudzeniu ,żeby siebie też , przez przypadek nie sparzyć Solimy do smaku . W miseczce łączymy ze sobą paprykę , chilli, pomidory , miód,maggi i wyciśnięty praska czosnek . Tak powstałą marynatą pokrywamy skrzydełka .Chowamy na noc do lodówki , koniecznie w zamkniętym pojemniku bo czosnek(...)temperaturę 180 C . Pieczemy do momentu aż kolor skórki spełni Wasze oczekiwania . Dokładny czas trudo określić najlepiej zdać się na oczy Gotowe , podajemy na gorąco prosto z piekarnika , ideałem jest zaserwować je razem z frytkami Smacznego ! Artykuł Po prostu pyszne, pieczone skrzydełka pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyniestety niewiele mniejsze zło, będące sacharozą, prawie w czystej postaci. Coś jak palenie papierosów z filtrem zamiast bez. Jest droższy niż biały, niektórzy uważają też że lepszy w smaku. Cukier trzcinowy biały Szkodzi tak samo jak buraczany, jedyna różnica to roślina, z której jest pozyskiwany. Fruktoza Ma niski indeks glikemiczny, jest słodsza od cukru. ALE w trakcie jej metabolizmu(...)Powoduje także wzrost hormonu głodu w organizmie. Im większe jej spożycie, tym większy apetyt. Łatwo dojść do wniosku, że prowadzi to do nadwagi i otyłości. Jak sami widzicie ideały nie istnieją. Minus zawsze się znajdzie, czy to cena, czy to brak wystarczającej wiedzy naukowej co do bezpieczeństwa stosowania, czy to gorzkawy posmak. Jest jednak jedno wyjście - ograniczyć słodzenie
Powiedz dietom nielepszej lub gorszej kondycji. Całe lato przymierzałam się do przesadzania i ogólnie uczynienia ich egzystencji łatwiejszą, ale... Jakoś nie dałam rady. Może za rok.3. Ostatnio polubiłam orzechowe smaki. Kiedyś podchodziłam do nich jak pies do jeża, teraz namiętnie pochłaniam lody, ciasta i desery orzechowe. Moje dzisiejsze ciasto jest orzechowe. A w zamrażarce czekają orzechowe lody. Mniami.4. Dokładnie za tydzień znowu(...)czego zmienić nie mogę, i jest mi dobrze samej ze sobą. Zdaję sobie sprawę z moich wad i pracuję nad nimi, jednak patrząc realistycznie na świat wiem, że ideałów nie ma. Nie staram się więc być na siłę kimś, kim nie jestem. Jeśli ktoś tego nie akceptuje, to nie mój problem.6. Nie znoszę, kiedy robi mi się zdjęcia. Pewnie dlatego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeniego o wiele słodszy. Wzmacnia układ odpornościowy. Wskazany przy odchudzaniu. Ma 14-krotnie niższy indeks glikemiczny niż cukier i jest zalecany dla osób chorych na cukrzycę. Nie zmienia smaku potraw i napojów. Zwiększa przyswajanie wapnia, zalecany dla osób zagrożonych i dotkniętych osteoporozą. Ma charakter zasadowy, niszczy bakterie. Nie fermentuje w przewodzie pokarmowym. Działa przeciwpróchniczo, pomocny w leczeniu infekcji górnych dróg(...)biegunkę. Słodzę nim kawę i dodaję do wypieków. Smakuje jak zwykły cukier. Cena dość wysoka, ale ze względu na właściwości, myślę, że warto przynajmniej słodzić nim kawę/herbatę. Ideałem byłoby całkowicie wyeliminować cukier z diety i zastąpić go ksylitolem. Opracowano w oparciu o: informacje na opakowaniu i planetazdrowie.pl . Xylitol Indredients: xylitol (100%). Distributor: Brat. Product of China. Price: PLN21
Qlinarnie i QlinarnieMieszamy ją i wylewamy ciasto do okrągłej formy wyłożonej papierem do wypieków. Posypujemy ją kakao przesianym przez sitko. Odkładamy ciasto do wystygnięcia i zgęstnienia. To, połączenie czterech smaków: słodyczy cukru, marchewki, wanilii i gorzkiego kakao. Jeśli ktoś uważa, że w cieście musi być mąka, ciasto z marchewki może wylać na gotowy spód z ciasta biszkoptowego. Można też(...)tazza di semolino multa immediata uva passa e mandorle cucchiaio di cacao amaro vero esecuzione No merda! Nessun pasto! Ideale per chi soffre di allergie. Abbiamo messo 1 szkl.mleka. Versiamo il resto in una pentola capiente e cuoco. Lanciatevi nel latte caldo e burro, pelati, carote grattugiate finemente. un sacco di soffocare
w mojej kuchni"Niedziela! Wolne (poza stosem notatek). Cała Warszawa i okolice całkowicie zasypane. Wczoraj drogowcy nie dawali sobie rady ze śniegiem, jadąc do pracy i wracając z niej
Słodkie Przyjemnościchciałabym podzielić się z Wami moją opinią. Herbata jest mieszanką wyselekcjonowanych herbat o szczególnie dużych liściach z prowincji Assam. Herbaty z tej prowincji posiadają ciemną barwę i charakterystyczny nasycony smak. Mieszankę dopełnia świeży aromat bergamotki. Przyznam szczerze, że chociaż uwielbiam wszystkie herbaty, to najcześciej pijam białą i zieloną. Ale jak ta herbata pachnie! Już po otwarciu opakowania wiedziałam, że postawię(...)wody odstawiam ją na około minutę i dopiero używam do parzenia. Na 200 ml wody wystarczy nam łyżeczka suszu. Najlepiej wsypać ją do zaparzacza i […] Artykuł Herbata TET, ideał na jesień pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogdomu w tym roku będzie biały barszcz na śmietanie. Pyszny, pachnący wędzonką, z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek. Warto taki barszcz przygotować z zakwasu,a nie z torebki. Ideałem byłoby zakwas przygotować również samodzielnie, ale w sklepach można już kupić dobry gotowy zakwas. Warto zerknąć do małych warzywniaków. Biały barszcz przygotowujemy z zakwasu z mąki pszennej, a żurek(...)majeranek, sól ok. 500 g wędzonki (np. chudego boczku lub surowej wędzonej kiełbasy) średnia porcja rosołowa ok. 250 ml kwaśnej śmietany ok. 400-600 ml zakwasu (w zależności od smaku) 3-4 ząbki czosnku Porcję rosołową opłukać, włożyć do garnka wraz z obranymi i oczyszczonymi jarzynami. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zalać zimną wodą (około półtora litra
Codzienna kuchnia niecodziennapomarańczą czy mleczkiem kokosowym są pyszne, wielokrotnie je testowałam, teraz jednak miałam ochotę na coś innego. Trochę pikantnego. Wyjątkowego. I wtedy na blogu Everyday flavours znalazłam ideał - krem z marchewki z prażoną ciecierzycą.Cieciorkę uwielbiam, dałabym się za nią pokroić. Na prażoną miała ochotę od dawna, ale jakoś ciągle było nam nie po drodze... A szkoda, bo jest(...)się wyjątkowo, bo w zupach lubi mieć coś do pogryzienia. Ta wyszła taka, jak lubimy najbardziej - dość gęsta, pikantna, z chrupiącymi kuleczkami ciecierzycy. Imbir i kolendra nadają jej charakterystycznego smaku, chilli ostrości. Idealnie rozgrzewa i syci. My jedliśmy ją, gdy za oknami szalała Bodil - polecam jednak nie tylko na huragany.Zupa marchewkowa z prażoną ciecierzycąSkładniki:(na 4 porcje)2 łyżki oliwy1/2
Pożeraczka, czyli raz adobrze