Wuzetka to ciasto, które zawsze wychodzi i świetnie smakuje. Jest lekkie, puszyste i pysznie czekoladowe. Składniki Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Przygotowanie Białka ubić, dodać cukier. Zmniejszyć obroty i dodawać po jednym żółtku. Następnie powoli dodawać mąkę przesianą z kakao i proszkiem. Przelać do blachy (25x35cm) wyłożonej papierem(...)pudru do masy. Biszkopt przekrawamy, nasączamy, wykładamy dżem i 3/4 masy, nakładamy górny biszkopt, nasączamy i nakładamy pozostała cześć masy, polewamy roztopioną czekoladą. Autor przepisu: Anna Bandrowska Artykuł Ciasto wuzetka pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyLekkie ciasto kakaowe oraz puchata a zarazem kremowa masa śmietanowa, to jest właśnie moja wuzetka, pyszna! Artykuł Wuzetka (ciasto W-Z) pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjąintensywnie kakaowy lekko wilgotny można więc jeść go bez nasączania, ale nasączony dobrym ponczem zyskuje na smaku. Na jego bazie można przygotować fantastyczne torty lub ciasta z kremem typu Wuzetka . Zachęcam do wypróbowania, smacznego! Biszkopt idealny Sprawdź ten przepis Biszkopt piernikowy z kremem Sprawdź ten przepis Biszkopt makowy Sprawdź ten przepis Wuzetka Sprawdź ten przepis 📖 Przepis Print Biszkopt kakaowy .wprm
SprawdzonaKuchnia.plWuzetka to bardzo znane i popularne ciasto jeszcze z czasów PRL-u. Puszysty, kakaowy biszkopt przełożony śmietaną a na wierzchu polana ciemna polewa. Wuzetka jest bardzo prosta w wykonaniu a zarazem ma w sobie to coś, co sprawia, że przygotowujemy ją bardzo często. Idealna na imprezy, urodziny, ale też od tak po prostu do kawy. Znacie to ciasto? :) Składniki
Zrób to smacznieciasto „podkradłam” z przepisu na Trzy kolory, włoskie ciasto Jest to III warstwa ciasta. Znałam jego smak i konsystencję i stwierdziłam, że będzie w sam raz pasowało do wuzetki. Upiekłam dwie porcje, każdą osobno. Ciasto dobrze rozprowadza się w foremce świetnie rośnie, nie wybrzusza się i nie pęka. Wystarczy nasączyć i przełożyć masą śmietankową. Domowa wuzetka Składniki ciasto, foremka
Leśny ZakątekProsty przepis na ciasto czekoladowe, przypominające wuzetkę. Świetny placek na rodzinne imprezy. Jeśli jesteście miłośnikami wuzetek, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Źródło: pixabay.com Składniki: 6 jajek 1 szklanka mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek oleju 1 łyżka octu 2 łyżki kakao
Jak u mamybita śmietana, ale niektóre jego wersje to kremy na bazie twarogu, kwaśnej śmietany lub połączenie kwaśnej śmietany i śmietany kremówki. I właśnie tę ostatnią opcję wybrałam ja do swojej Wuzetki. Krem z połączenia kwaśnej śmietany i śmietanki kremówki jest naprawdę fajny w smaku, lekko kwaskowy, nie mdły. Biszkopt kakaowy upiekłam z dodatkiem masła; taki biszkopt jest mniej puszysty od zwykłego(...)blaty posmarowałam cienką warstwą powideł śliwkowych, ale można użyć innego kwaskowego dżemu. Można też całkiem z niego zrezygnować, jednak wg mnie jest on tutaj nieodzowny :) Podobno w oryginalnej wersji Wuzetki też znajduje się dżem. Tylko...która jest tą oryginalną i gdzie można takowej skosztować...? ;) Biszkopt kakaowy: 165 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 6 dużych jajek
Opowieści z piekarnikaZnana i lubiana wuzetka tym razem pod postacią rolady. Wuzetkę uwielbiam a w takiej wersji jeszcze nie jadłam i jestem pod wielkiej jej wrażeniem. Krem z dodatkiem kefiru odświeża jej smak i biszkopt czekoladowy , to jest coś czego mi właśnie brakowało do mojej kawki ;). Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia ok. 10 minut wymiary blaszki : blaszka duża piekarnikowa źródło
Różne smaki w kuchniTaki oto torcik postanowiłam upiec z okazji 4 rocznicy założenia bloga :) Ale ten czas szybko leci ;) Pamiętam jakby to było wczoraj....Wuzetkę pamiętam jako wielki rarytas w domu rodzinnym :) Walka była o każdy kawałek :D. Jeśli Wam źle, macie gorsze dni, przygotujcie sobie takie ciasto, a życie nabierze barw :) Wymiary tortownicy: średnica 24 cm Temp. pieczenia: 180C Czas pieczenia(...)blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180C i pieczemy ok. 35-40 minut. Krem Zimną śmietanę ubijamy i w trakcie dokładamy serek mascarpone. Torcik Wuzetka Wystudzone, przekrojone ciasto, polałam sokiem z czarnej porzeczki, wyłożyłam krem śmietankowy i pokryłam drugim blatem ciasta. Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej, dolałam śmietankę i poczekałam aż czekolada się rozpuści. Polać ciasto
Różne smaki w kuchniTaki oto torcik postanowiłam upiec z okazji 4 rocznicy założenia bloga :) Ale ten czas szybko leci ;) Pamiętam jakby to było wczoraj....Wuzetkę pamiętam jako wielki rarytas w domu rodzinnym :) Walka była o każdy kawałek :D. Jeśli Wam źle, macie gorsze dni, przygotujcie sobie takie ciasto, a życie nabierze barw :) Wymiary tortownicy: średnica 24 cm Temp. pieczenia: 180C Czas pieczenia(...)blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180C i pieczemy ok. 35-40 minut. Krem Zimną śmietanę ubijamy i w trakcie dokładamy serek mascarpone. Torcik Wuzetka Wystudzone, przekrojone ciasto, polałam sokiem z czarnej porzeczki, wyłożyłam krem śmietankowy i pokryłam drugim blatem ciasta. Czekoladę rozpuscilam w kąpieli wodnej, dolalam śmietankę i poczekalam aż czekolada się rozpuści. Polać ciasto
Słodkości i nie tylkoPyszna, klasyczna wuzetka. Czekoladowy biszkopt przekładany bitą śmietaną, którą usztywniłam serkiem mascarpone, frużelina porzeczkowa i polewa ganache. Proste, a jednocześnie bardzo smaczne ciasto. Powstało w powojennej Warszawie i do dzisiaj cieszy nasze podniebienia. Zapraszam na moją wersję wuzetki! Biszkopt czekoladowy - przepis TUTAJ-KLIK Masa śmietanowa: 250 ml. śmietanki 30 % 250g. serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Polewa: 100 ml. śmietanki
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieKlasyczna, elegancka wuzetka, bardzo popularna w polskich domach. Chyba każdy zna jej wykwintny smak. Na blogu jest już przepis na Torcik Wuzetka ( klik ). Postanowiłam tym razem zrobić to ciasto w dużej prostokątnej blaszce. Bardzo smaczne, z miłym śliwkowym akcentem, dzięki którym bita śmietana nie jest mdła. Polewa czekoladowa jest miękka i pięknie się kroi. Ciasto doskonałe na wszelkie uroczystości. Polecam
Nastoletnie WypiekaniePrzepis ten spostrzegłam na jednym z moich ulubionych blogów. Wersja wuzetki jako tortu, tak mi się spodobała, że postanowiłam ją upiec i to już drugi raz ! Ciasto jest delikatne, wilgotne, rozpływa się w ustach dopełnione śmietankowym nadzieniem z wisienką z nalewki. Zapraszam każdego do zrobienia i zasmakowania w torciku wuzetce. Składniki 6 jajek 3 czubate łyżki ciemnego kakao 3/4 szkl
Gotowanie...to proste !była zadowolona. A tu… Roladka taka sobie. Zupełnie nie utkwiła mi w pamięci. 3/10 12. Niebostan 7/10 pkt Czekając na W-Z, czyli wegańska/roślinna wariacja na temat Wuzetki. Podana z kawą mrożoną z niespodzianką. Zdjęcie pochodzi ze strony festiwalu, ponieważ było po za ciemno, kiedy dotarliśmy do Niebostanu ;) Zazwyczaj nie smakuje mi nic, co wegańskie. Deser z Niebostanu(...)okazał się wyjątkiem. Niezbyt słodki, dzięki czemu nie ciężki, ale jednocześnie z wyraźnymi smakami każdej warstwy. Kawa nieco mdła, ale całość przyjemna. Okiem Kesji: Fajnie podana Wuzetka – w słoiczku. Była bardzo słodka, i chyba z Nesquikiem. Wszystkie warstwy dobrze się uzupełniały. 8/10 (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Życie zamknięte w smaku