zastosowanej techniki warzenia zależy to, z jakim piwem mamy do czynienia. Wszystkie odmiany potrafią być doskonałym napojem, ale czy można wykorzystać je inaczej? Dodać do gotowania lub pieczenia? Oczywiście! Zupy, gulasze, sosy i nawet ciasta mogą zyskać nowy i wyjątkowy charakter dzięki dodatkowi piwa. Odpowiedniego piwa. Właśnie dzięki tej wielkiej różnorodności gatunków i smaków chmielowego napoju mamy możliwość zastosować
zadanie-gotowanieproste! I możemy przy tym regulować jej ostrość :) Ponieważ kochamy z Mężem pikantne smaki, uwielbiamy także harissę. Domowa harissa jest pyszna i można ją dodawać do naprawdę wielu potraw - zup, gulaszy, past kanapkowych, jajecznicy, kanapek (smarować jak musztardą). Wymieszana z oliwą stworzy świetną marynatę, a wymieszana pół na pół z jogurtem naturalnym pyszny sos np. do falafeli . Jak się domyślacie
Chilli Czosnek i OliwaGulasz/ zupa w zależności jak kto woli nazwać, jest za sprawa jednej papryczki habanero gorąca nawet na zimno, i nie chodzi mi tu o temperaturę :) Oczywiście można ją pominąć i zrobić wersje lajt, dla wrażliwych :) pierś z indyka 3-4 papryczki chili 1 papryczka habanero 1-1,5 papryki 2-3 cebule 4-5 łodygi selera naciowego łyżka masła
Pora na poracukrzyków! Do czego wykorzystać bób : 1. Przekąska: ugotowany bób podany sam lub z parmezanem, a czasami polany masełkiem 2. Śniadanie: pasty (np. hummus , jajeczna, ziemniaczana) 3. Obiad: kotleciki, zupy, gulasze, puree, pierogi, makarony, risotto. 4. Kolacja: sałatki (np. z jajkami, serem pleśniowym), pesto , pasty do kanapek lub grzanek czosnkowych Z czym łączyć : Z fasolą, szparagami, szpinakiem, czosnkiem, smażonym boczkiem
Ale ProsteGulasz/ zupa w zależności jak kto woli nazwać, jest za sprawa jednej papryczki habanero gorąca nawet na zimno, i nie chodzi mi tu o temperaturę :) Oczywiście można ją pominąć i zrobić wersje lajt, dla wrażliwych :) pierś z indyka 3-4 papryczki chili 1 papryczka habanero 1-1,5 papryki 2-3 cebule 4-5 łodygi selera naciowego łyżka masła
Pora na poraprodukuje się również olej, mąkę, kaszę, lecytynę, pasztety czy makaron. Prażone ziarna soi smakują jak orzeszki (przepis tutaj )- są więc doskonałą przekąską. Gotowane możemy dodawać do zup, gulaszów czy sałatek. Jak przyrządzić ziarno soi? Przyrządzenie ziarna soi jest podobne do przyrządzania grochu. Najpierw powinno się moczyć ziarna soi przez 12 godzin, a następnie przepłukać na sicie pod bieżącą wodą
Smiling ShrimpPrzedstawiam dziś warzywa w słoikach, a dokładnie marchewkę, pietruszkę i selera. Z mieszanki tej często korzystam w czasie gotowania zup, gulaszy i kilku innych rzeczy. Dzięki nim nie muszę się martwić, że zapomnę kupić mrożonkę lub nie będzie czasu na skrobanie ;-) WARZYWA W SŁOIKACH na 1 kg marchwi 300 g pietruszki 300 g selera na 1 kg warzyw 2 szklanki
peggiwkuchnimoghrabieh najbardziej podoba mi się konsystencja. Te małe perełki po ugotowaniu są sprężyste i dają przyjemny opór pod zębami. Dobrze sprawdziły się we wspomnianej sałatce, ale z pewnością zupy, gulasze i dania z sosem także zyskają dzięki ich dodatkowi. Syrop daktylowy To mój ulubieniec! Oszalałam na jego punkcie od pierwszego spróbowania. O syropie daktylowym usłyszałam po raz pierwszy
Chilli Czosnek i Oliwaktórym przepadam - orzo, czyli takim w kształcie ziarenek ryżu, dlatego od razu pomyślałam, że świetnie nada się do sałatek. Można nim zastępować ryż, kaszę bulgur, kuskus czy drobny makaron. Zupy, gulasze i wszelkie inne dania z sosem z dodatkiem kuskusu izraelskiego będą fajnie wyglądać i zyskają ciekawą teksturę. Ja przygotowałam sałatkę zupełnie nietradycyjną, ale bardzo pyszną :) Sporo się w niej
Chilli Czosnek i Oliwaodnawialnej energii geotermalnej. Atlantyckie Kombu jest podobne do Japońskiego Kombu. Znane jest również jako Oarweed, plątanina wodorostów morskich. W Islandii nazywane jest hrossaþari. Kombu wykorzystuje się jako przyprawę do zup, gulaszu, sosów czy dań z warzyw
Mama GotujeKupiłam ostatnio kilka puszek opisanych jako „Kala Chana”, czyli brązowa ciecierzyca w zalewie. Ciecierzycą (i innymi strączkowymi) zajadamy się zimą. Zupy, gulasze (potrawki), farsze, pasztety. Fasolki dowolnych kształtów i kolorów idealnie się nadają. Brązową ciecierzycę już kiedyś jadłam, na zimno, w sałatce. Ma zdecydowanie inny smak niż biała cieciorka
Gotuj z Blue Ravenbardzo smaczna (zmiany zaznaczone kursywą). *mirepioix - mieszanka cebuli, marchwi i selera naciowego - 2 części cebuli, 1 część marchwi i 1 część selera. Podstawa smaku do różnych potraw, takich jak zupy, gulasze, sosy... **używana przez francuskich kucharzy nazwa bukietu przypraw: natki pietruszki, liścia laurowego i tymianku. W tym przypadku: 6 centymetrowy kawałek pora (jeden liść) i mieszczący się w nim kawałek
królestwo garówZdarzają mi się jednak takie dni, kiedy wpadam w wir szalonego, nocnego gotowania i wtedy robię wszystko co tylko możliwe z produktów które mam w lodówce ;) (Wczoraj ugotowałam dwie zupy, gulasz i zrobiłam pieczarki faszerowane). Śniadanie - serek ananasowy z curry (mój ulubiony zestaw) i rzodkeiwki Lunch - pieczarki faszerowane platkami owsianymi (fantastyczne!) Smacznego
Codzienne GotowanieMożemy użyć także blendera. Sos przelewamy do garnka z całą zawartością, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Tortille smażymy na rumiany kolor, kroimy w paseczki i wrzucamy do naszej zupy- gulaszu. Smacznego
Kuchnia w czekoladziemnie idealnym dodatkiem do gulaszu po dziś dzień. Z biegiem czasu moje nastawienie do jej smaku się zmieniło. Oprócz tego, że jest zdrowa może być fajnym dodatkiem do gulaszu, zupy, placków, czy tez podawana z warzywami. Składniki: 0,5 kg cienkiej surowej białej kiełbasy 20dag kaszy gryczanej pół puszki kukurydzy marchewka 0,5 brokuła 0,5 papryki czerwonej 100ml przecieru
ChilliJemycały obiad. Składnikiem dania może być boczek lub inne mięso, warzywa, ziemniaki, ryż lub kasza albo inne, dostępne w danej chwili dodatki. Potrawa w zależności od składników może przypominać zupę, gulasz lub potrawkę. Jest to typowe jedzenie ludzi ubogich – niewielkim kosztem osiąga się danie o dużej objętości. Gospodynie domowe przygotowywały Eintopf, gdy nie miały czasu na gotowanie, na przykład podczas
vegetaniezostaje miąższ, z którym czasem nie wiadomo, co zrobić. Jedni wyrzucają (co jest wielkim błędem ! ), a inni (tacy, jak ja :-), znajdują dla pulpy przeróżne zastosowania. Robię surówki, dodaję do zup, gulaszu, czy sosów oraz piekę ciasteczka. Poniżej przepis na ciastka jabłkowo-marchewkowe . SKŁADNIKI 1-2 szklanki pulpy z sokowirówki 8 łyżek płatków owsianych 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Zofianapomidorom bardzo mocny i skoncentrowany smak i zapach - skład: suszone pomidory na słońcu - zastosowanie:można je używać jako przyprawę nawet w niewielkich ilościach, znakomity dodatek do wszystkich rodzajów mięs, gulaszy, zup, farszów, makaronu, pizzy, grillowanych i pieczonych warzyw, sosów w tym vinegrette a także do potraw, które lubisz - opakowanie: 100gram
W Mojej Kuchni Lubiępotrawy, których nie lubiłam gotować, a to przez to, że łatwo można je było przypalić. Z Ballarini to całkiem inna bajka. Z nimi zrobiłam swój pierwszy w życiu karmel, gulasze, zupy, duszone potrawy i smażone w małej ilości tłuszczu albo i bez. Chciałabym każdemu z Was chociaż na jeden dzień pożyczyć któryś z tych naczyń, abyście mogli otworzyć szeroko oczy
Blondynka GotujeDomowa pachnąca bagietka z chrupiącą skórką i mięciutka w środku, właśnie takie lubię. Jest fajnym dodatkiem do zup, gulaszów ale również do zrobienia mini kanapek. Najbardziej lubię te dziurki. Składniki: 400 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka suszonych drożdży 300 g letniej wody Przygotowanie: Do miski z miksera przesiać
Ala piecze i gotujepołączeniu z ugotowanymi ziemniakami, gotowanymi jajkami lub serem feta, i oczywiście kromkami wiejskiego chleba, którymi Grecy wycierają sos wydobywający się z zieleniny. Hortę dodaję się ponadto do gulaszy, zup, dań z fasoli, duszone liście podaje się z jagnięciną lub gęsią. Bardzo popularne w Grecji są pites (ang. green pies) – tarty bądź paszteciki z ciasta filo nadziewanego ugotowaną zieleniną, ziołami
Chilli Czosnek i Oliwaekspresowym tempie. Im bagietki będą mieć bardziej nieregularny kształt, do tego obsypany mąką, tym bagietki będą piękniejsze. Bagietki nadają się zarówno do kanapek, jak i jako dodatek do zup, gulaszy. Bagietki pszenno-żytnie ekspresowe (rustykalne bagietki) Składniki na 4 bagietki: -250 g mąki pszennej typ 650 + ok 100 g do podsypywania ciasta -250 g mąki żytniej chlebowej (do wypieku domowego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnazwą Ezoteryczne spotkanie przy piekarniku. Przepis pochodzi z bloga Ósmy kolor tęczy. Ja z racji, że nie przepadam za kminkiem dodałam siemię lniane. Rogaliki te są świetnym dodatkiem do zup, gulaszów lub z masłem i dodatkiem szynki, sera. Są chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. Zachęcam do wypróbowania. Składniki: 500 g mąki pszennej 1 jajko 1/2 szklanki letniego mleka
Ala piecze i gotujedwoch ksiazkach "Kuchnia na majowke", ktore ukaza sie jako dodatek do Gazety Wyborczej dzis (28 kwietnia - miesa, przekaski, salatki, sosy) i jutro (29 kwietnia - ryby, warzywa, owoce, zupy, gulasze, desery i napoje) Zapraszam do lektury
Przysmaki KarolkiMaggi - to samo od lat rozpoznawalne logo. W babcinym kredensie stała zawsze taka buteleczka i wędrowała na stół przy prawie każdym obiedzie. Doprawiano "magą" rosół i inne zupy, gulasze, bigos i wiele innych potraw.Maggi to przyprawa w płynie nieco podobna smakiem, kolorem i konsystencją do sosu sojowego. Wymyślił ją pod koniec XIX w., w Szwajcarii, Julius Maggi. Dzięki
Smaczna Pyzadzień. Użyłam tu brązowej soczewicy, która jest po prostu czerwoną odmianą niepozbawioną łupinki. Ten rodzaj dość długo się gotuje, ale zachowuje kształt, przez co świetnie nadaje się na zupę czy gulasz. Soczewica wzbogaca naszą zupę w białko, błonnik i potas, a także znacznie zwiększa uczucie sytości. Koniecznie namoczcie ją przed wrzuceniem do zupy, co nie tylko skróci czas gotowania
Powiedz dietom nieplacków po węgiersku. Może jedynie zamiast grochu dodać pokrojoną paprykę i/ lub pieczarki. * W Polsce gulyás błędnie zwana jest gulaszem, a to nic innego jak zupa gulaszowa. Tradycyjny gulasz zwany jest pőrkőlt Do zupy można podać pieczywo,np. czosnkowe -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- The basic igredients are meat, onion, paprika, of course. However, how many cooks, so many
bastalenaSyta, kremowa, zawiesista i aromatyczna. Gęsta zupa – konsystencją plasuje się gdzieś na pograniczu zupy i treściwego gulaszu. Ze składników dostępnych bez problemu i przez cały rok. Ze smakiem nie do podrobienia. Prosta, uczciwa, niesamowita. Szkocka Cullen skink. W wersji made in Poland. Lokalna specjalność położonego na północnym-wschodzie Szkocji rybackiego miasteczka Cullen. Autentyczna Cullen skink gotowana jest na „finnan haddie(...)wędzonym na zimno w mchu i świeżych gałązkach surowym plamiaku. Rybę po uwędzeniu piecze się na patelni lub grillu, a później gotuje na niewielkim ogniu w mleku. Przepisy na zupę są przeróżne – z dodatkiem rybnego bulionu, bez śmietanki, wyłącznie na mleku, z żółtkami. Z ziemniaczanym puree zamiast z kawałkami ziemniaków, zmiksowana na gładko, ozdobiona płatkami mięsa ryby… Ta, którą
Karo in the KitchenBogracz ( z węgierskiego bogrács ) to rodzaj kociołka, który służy do przyrządzania potraw nad ogniskiem. W Polsce przyjęło się , że tym mianem nazywamy zupe gulaszową , która najczęściej
Ostra na SłodkoNie lubię zimy!Z utęsknieniem wyglądam promyczków słońca , kwitnących drzew i zielonej trawy …W zimie najchętniej opatuliła bym się ciepłym kocem i nie wystawiała nosa
Ostra na Słodkoświeże odpowiedniki. Zamiast jeść zimą świeże pomidory, przygotujcie latem zapasy domowych sosów oraz passaty pomidorowej ( przepis-klik ). Możecie też kupić pomidory w puszce - są świetną bazą do zup, sosów i gulaszy warzywnych. 3. Ciepłe i sycące. Podstaw na comfort food. I nie mam tu na myśli tłustego mięsa czy sera, lecz warzywny comfort food, bo dieta śródziemnomorska jest przede wszystkim(...)nasze rady: zamiast sałatek przygotujcie z warzyw dania na ciepło połączcie je z produktami zbożowymi i roślinami strączkowymi, dzięki czemu będą bardziej sycące świetnie sprawdzą się zupy-kremy, warzywa pieczone, gulasze warzywne w sosie pomidorowym, pilawy, risotto, warzywa faszerowane nie zapomnijcie dodać do potraw rozgrzewających przypraw, np. chilli, czosnku, imbiru, pieprzu, kolendry, kminu rzymskiego, kurkumy Przepisy śródziemnomorskie dobre na zimę
Chilli Czosnek i OliwaTrzy lata temu zamieściłam przepis na zupę berdyczowska (przepis tutaj) - zupę, która patrząc na ilość wejść i Wasze komentarze, cieszy się dużą popularnością i zainteresowaniem
Jadło i czytadło